Over mij

No sueñes tu vida, vive tu sueño

Ik had het allemaal prima voor elkaar. Een goede baan met dito salaris, een mooi appartement in Amsterdam, een hypotheek en een pensioen. En toen begon ik te dromen van een ander leven… 

Ik werd op mijn werk gewaardeerd voor wat ik deed, maar zelf vroeg ik me steeds vaker af waar ik mee bezig was. Ik sleet mijn dagen met vergaderingen, e-mails, bila’s, telefoongesprekken, intern gedoe en stukken schrijven. Als ik moe en leeg thuiskwam, vroeg ik me weleens af wat mijn productie die dag was geweest. En toch kreeg ik aan het eind van de maand een riant salaris op mijn bankrekening gestort.

Gouden kooi

Mijn werk werd steeds meer een gouden kooi. Ik zat de meeste weken maar vier dagen op kantoor, ik kon er op de fiets naartoe, had enorm veel vrijheid en kreeg zeker in de laatste jaren alle ruimte om mijn tanden in de lastigste klussen te zetten. Maar ik was nog maar net de 40 gepasseerd en het zag er naar uit dat ik tot mijn 70e moest doorwerken. Was dit het leven?

Zoektocht

Nee, dit kon het niet zijn. Het werd tijd om de verlammende angst om mijn zekerheden los te laten te overwinnen. Om een zoektocht te starten naar een leven met meer geluk en voldoening. Ik wilde mijn ikigai vinden. In oktober 2015 postte ik mijn eerste bericht en sindsdien schrijf ik over mijn weg naar een heel ander leven. Van een Amsterdamse kantoorbaan naar het Spaanse platteland.

Retespannend

In het begin vond ik het allemaal retespannend en ik heb me nog een tijd aan de reling vastgehouden. In oktober 2016 waagde ik de eerste sprong en bepaalde mijn ontslagdatum. In juli 2017 verhuurde ik mijn Amsterdamse appartement en vertrok naar Spanje. Ik zwierf door het land en werkte op zes verschillende plaatsen als vrijwilliger. Om uiteindelijk in januari 2018 terug te keren naar mijn geliefde Asturias, waar ik me in juli 2018 definitief heb gevestigd.

Duurzaam leven

Mijn droom? Een simpel leven, buiten en dichtbij de natuur. Zo duurzaam mogelijk, met een lage consumptie en minder materiële zaken. Gewoon lekker fysiek bezig zijn. In de moestuin, met dieren en met hout hakken bijvoorbeeld. Dat combineer ik met schrijfwerk. Want helemaal van de wind leven kan ik ook niet en ik vind de combinatie van buitenwerk en schrijven heel fijn.

Het roer om

Ik heb ontdekt dat ik lang niet de enige ben die niet gelukkig wordt van een kantoorbaan. Veel mensen denken dat het niet anders kan. Dat de hypotheek nou eenmaal moet worden betaald, dat het leven ophoudt als je geen carrière meer maakt en niet meer op de klassieke manier pensioen opbouwt. Of ze denken dat ze het niet durven om hun leven om te gooien.

Pioniers

Dat is de belangrijkste reden waarom ik ben gaan bloggen. En waarom ik in de eerste helft van 2019 aan een boek werk. In de hoop dat ik andere mensen inspireer. Ik maakte ook de interviewserie Pioniers met dit doel. Verhalen van mensen die van de gebaande paden af zijn gegaan omdat het hen gelukkiger maakt.

De andere reden is dat ik heel graag schrijf.