Het Grote Plan

Hoe het allemaal begon

Lang verhaal, maar dit is de korte versie. In de zomer van 2015 nam ik een sabbatical van vier maanden. Ik liep naar Santiago de Compostela en werkte daarna nog zes weken als vrijwilliger op het Spaanse platteland. Toen ik terug kwam in Amsterdam wist ik het zeker: het leven is te kort om op kantoor te zitten. Het was tijd om de verlammende angst om mijn zekerheden los te laten te overwinnen.

Het Grote Plan

Zoals dat met echte plannen gaat, wordt Het Grote Plan bijgesteld wanneer dat nodig is. Dit zijn de ingrediënten:

Project Lonica: mijn Hollandse naam – Lonneke – is nogal onuitspreekbaar voor Spanjaarden. Ze maken er zoiets als Lonica van.

Waar is Project Lonica nu?

september 2015

 • Vers terug van vier maanden leven uit een rugzak. Elke dag buiten, het leven teruggebracht tot de essentie. Daar wil ik méér van!
 •  Ik ben vastberaden om werk te maken van een ander leven, maar eigenlijk geloof ik nog niet dat ik het ook echt ga doen. Als straks het normale leven weer is begonnen, vind ik het vast alleen nog maar een wild idee.
 • Om bovenstaande vóór te zijn, neem ik wel een aantal maatregelen. Voordat ik van Madrid naar Amsterdam vlieg, maak ik een zeer concrete to do lijst voor mezelf, waar ik vanaf dag 1 mee aan de slag kan. En ik vertel na thuiskomst iedereen over mijn wilde plannen.

november 2015

 • Het werkt! Ik ben simpelweg vanaf dag 1 aan de slag gegaan. En ik heb er plezier in. Zolang dat zo is, heb ik geen enkele reden om te stoppen.
 • Ik heb het besparen al aardig onder de knie en ik heb nauwelijks het gevoel dat ik iets inlever. Er gaat een wereld van consuminderaars en mensen die streven naar financiële onafhankelijkheid voor me open!
 • Ik steek veel tijd in het brouwen van bier en het leren van professionele brouwers. Ik besef steeds meer dat ik geen gemakkelijke weg kies.

februari 2016

 • Hopping Sheep Brewing gaat op de lange baan. Alles blijkt té. Te risicovol, teveel startkapitaal nodig, teveel werk in mijn eentje, te lastig om een bierbrouwerij te starten in een onbekend land, teveel tegelijk (emigreren en een huis bouwen is werk genoeg).
 • Op 5 februari schrijf ik Lonica Tekst in bij de Kamer van Koophandel. Code 9003- schrijven en overige scheppende kunst. Ik vind het prachtig.
 • Ik heb van januari tot maart weer even Spaanse les, maar het blijft een aandachtspunt.

mei 2016

 • Beleggingsrekening geopend, als aanvulling op mijn pensioen. Dat bouw ik na mijn emigratie niet meer op en hetzelfde geldt voor AOW.
 • Ik ben weer even terug in het Ezelparadijs in Asturias. Het levert de bevestiging op dat Project Lonica nog steeds klopt. Ik word er een beetje ongeduldig van!
 • Het besparen en consuminderen is een nieuwe levensstijl geworden. Ik leef inmiddels van de helft van mijn inkomen.

augustus 2016

 • Ik ben nu een halfjaar bezig met Lonica Tekst en heb voortdurend opdrachten gehad. Ik heb veel lol in het ontwikkelen van ondernemerschap. Het begint wel steeds meer te knellen met mijn fulltime baan in loondienst.
 • Het sparen van geld gaat nog steeds prima. Ik heb flink wat kapitaal nodig voor mijn plannen en overweeg om van het vakantiehuisje een crowdfunding project te maken.
 • Duurzaam leven wordt steeds belangrijker. Ik doe verwoede pogingen om vegan te gaan.

oktober 2016

 • De eerste grote sprong! Per 1 november 2016 ga ik minder werken en per 1 juli 2017 neem ik helemaal ontslag!
 • Het komt prachtig uit: met Lonica Tekst heb ik tegelijkertijd een grote opdracht gekregen waar ik tot het eind van het jaar mee zoet ben.
 • Eind oktober ben ik een weekje terug in Asturias. Het bijzondere is dat mijn moeder mee is. ‘Ik wil weleens zien waar je wilt gaan wonen,’ zei ze.

januari 2017

maart 2017

 • Het wordt menens! Per 1 maart 2017 werk ik nog maar 16 uur per week in loondienst. Nog 4 maanden tot mijn ontslag!
 • Ik publiceer de uitslag van een online enquête onder 100 collega’s: wat verdienden tekstschrijvers in 2016?
 • Knoop doorgehakt: in juli 2017 stop ik mijn laptop in een rugzak en vertrek voor 6 maanden tot 1 jaar naar Spanje om vanuit daar mijn tekstbedrijf voort te zetten als digitale nomade. Als tussenstap voordat ik echt ga emigreren.

mei 2017

 • Het plan is nog een slagje concreter. Op 4 juli 2017 vertrek ik naar de Spaanse grens. Dan ga ik eerst ruim 800 km over de Camino del Norte lopen naar Santiago de Compostela. Vanaf 15 augustus 2017 ga ik vrijwilligerswerk op diverse plekken in Spanje combineren met werken als tekstschrijver voor opdrachtgevers in Nederland.
 • Ik start een serie interviews met pioniers. Over mensen die geld en financiële zekerheid inruilden voor een leven met meer voldoening en geluk. Ik heb ook plannen voor een boek over dit onderwerp.

augustus 2017

 • Het avontuur is begonnen! Het begon met 17 dagen wandelen over de Camino del Norte door Baskenland en Cantabrië
 • Toen ik eenmaal in Asturias was, wilde ik niet meer doorlopen. Ik wilde er blijven en met mijn digitale nomadenleven beginnen. Op 21 juli kwam ik aan in een herberg in Cuerres en de volgende dag stond ik er als hospitalera het ontbijt te serveren.
 • Mijn eerste ervaring als vrijwilliger werd meteen een les. Over introvert zijn.

oktober 2017

 • Van half augustus tot half oktober werk ik dan echt buiten, met mijn handen, op het platteland. Dat bevalt goed.
 • Ik ga voor het eerst op huizenjacht. Ik zie het allemaal steeds beter voor me.
 • Als ik 3 maanden van huis ben, kijk ik terug en vooruit. De conclusie: het gaat best goed.

december 2017

maart 2018

mei 2018

juli 2018

december 2018