ROI moestuin juli: eerste uienoogst

Tadaaa! Ja, ik was best trots. Dertig kloeke uien van een respectabel formaat. Hier is de MoestuinRendementsMeter voor de maand juli. De oogstmaanden doen het lekker voor de Return On Investment van mijn moestuin.

Geen tomaten

Eerst maar even het slechte nieuws, want niet alles ging zo fijn. Ik ben het meest bedroefd over mijn tomaten. Want als er nou íets lekker is uit eigen tuin… Helaas liepen ze een ziekte op en heb ik ze moeten ruimen.

Het schijnt besmettelijk te zijn en dat klopt wel, want mijn andere tomatenplanten die tien meter verderop stonden kregen het ook. Ik was al gewaarschuwd door de buurvrouw. Tomaten houden niet van Asturias. Rare dingen.

Pimiento de Padrón

Als vegetariër at ik ze vaak in tapasbars: pimientos de padrón, met een beetje grof zeezout. Je hapt ze zo af van het steeltje. Ze zitten tussen mini-paprikaatjes en pepers in en daar zit nou net de clou: het eten ervan is als Russische roulette. Ongeveer één op de acht à tien pimientos is heet.

Er zijn wel wat theorieën over, maar niemand weet precies hoe het werkt. Zo beweren er mensen dat het uitmaakt of het water dat ze krijgen op de plant terecht komt of via de grond wordt gegeven. Dat laatste zou meer hete creaties opleveren.

Hoe het ook zit, ik ben blijkbaar een kei in hete pimientos de padrón kweken. Van de 34 pimientos die ik in juli oogstte, was minstens de helft heet. Ik heb dus al aardig mijn mond verbrand aan die dingen.

Bij pimientos de padrón bewijst het plezier van zelf kweken zich trouwens maar weer eens. In de supermarkt verkopen ze ze in het seizoen in zakken van ongeveer veertig stuks. Zo’n zak kocht ik dus nooit, veel teveel in je eentje. Nu oogst ik er steeds een stuk of vijf à tien tegelijk en heb ik regelmatig een heerlijk hapje bij de borrel.

En er groeien steeds nog nieuwe pimientos aan de planten, dus in augustus heb ik er ook nog lol van.

De MoestuinRendementsMeter

Maar dan nu de pegels. In juli oogstte ik 34 pimientos de padrón, 13 kroppen sla, 7 enorme berzabladeren, 3o uien, 4 spitskolen, 7 preien, 8 porties spinazie, 32 aardbeien en 28 goudbessen. Bij elkaar vertegenwoordigden die een lokale supermarktwaarde van €32,83. Ik gaf in juli nul euro uit aan de moestuin.

En zie hier. Langzaamaan lopen de opbrengsten wat in op de uitgaven. Eind volgend jaar speel ik misschien wel quitte.

Eerdere blogjes over mijn moestuin ROI:

7 Comments

 1. Truus 5 augustus 2019 at 09:29

  Gaaf dat er al zoveel geoogst kan worden! Hoe is het met het weggooien van eten? Heb je de 13 kroppen sla allemaal op kunnen eten en de berzabladeren? Moestuinieren is ook leven met het jaar. Het ene jaar heb je te weinig, het ander jaar teveel, dat kun je niet plannen. Ken je trouwens de Japanse wijnbes al? Verschrikkelijk lekker!

  Reply
  1. Lonneke 5 augustus 2019 at 11:42

   Ja, die Japanse wijnbes, daar moet ik nog een keertje aan zien te komen. Alles wat ik oogst, dat eet ik op. Het waren dus inderdaad 13 kroppen sla de afgelopen maand. Ik gooi ook weleens wat weg hoor, maar dat komt dan niet bij het rendement te staan.

   Reply
   1. Marije 6 augustus 2019 at 21:22

    Heb je wel een dakje boven je tomaten? Tomaten houden niet van regen op de vrucht dan komt er vaak een soort schimmel in. Een kasje is natuurlijk het fijnste maar ik bouw zelf altijd (omdat ze ook het liefst ieder jaar een andere plek willen) een soort tent met een stuk doorzichtig zeil. Werkt goed!

    Reply
 2. Audrey 5 augustus 2019 at 09:52

  Kijk, dat gaat de goede kant op! Zonde van de tomaten, maar de rest gaat dus echt goed!

  Reply
 3. Nanny 5 augustus 2019 at 11:12

  Prachtige uien! Ze smaken vast ook heerlijk. Ik had van een Galicier begrepen dat pimientos de padron heter kunnen zijn als ze te groot zijn geworden. Geen idee of dit klopt…

  Reply
  1. Lonneke 5 augustus 2019 at 11:40

   Ik denk dat niemand het geheim van pimientos de padrón al heeft ontrafeld. Ik dacht dat eerst ook even. Totdat ik kleintjes at die net zo heet waren…

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *