Zomertip: podcast El Tarangu

Met dank aan de Tour de France zit ik deze zomer aan de podcast gekluisterd.  Vooral die over een Asturiaanse wielerheld uit de jaren 70, José Manuel Fuente. Ook wel bekend als ‘El Tarangu’ en al jarenlang dood.

Of toch niet? Een hoogst intrigerend verhaal, prachtig gemaakt door Audiocollectief SCHIK. En nee, geen aandelen. Gewoon bewondering.

Tour de France

Ik luister tijdens het koken of het afwassen vaak naar de Nederlandse radio. Toen de Tour de France begon, moest ik tijdelijk op zoek naar een alternatief. Luisteren naar wielrennen, daar vind ik nou echt niks aan. En zo stuitte ik op een nieuwe podcast over… een wielrenner.

El Tarangu

‘El Tarangu’ is Asturiaans voor… (ik heb allerlei vertalingen gezien). José Manuel Fuente werd geboren in een klein dorpje in Asturias en was van eenvoudige komaf. Zijn eerste fiets knutselde hij in elkaar van losse onderdelen. En hij bleek talent te hebben, vooral voor de bergen. El Tarangu had een korte, maar hevige carrière en schreef in 1972 en 1974 de Vuelta op zijn naam.

José Manuel Fuente overleed in 1996 op 50-jarige leeftijd.

Niet lang daarna moest hij afstappen vanwege een nierziekte. Hij vocht terug, maar in 1977 kwam hij niet meer door de medische keuring. José Manuel Fuente overleed in 1996  op 50-jarige leeftijd in het ziekenhuis van Oviedo aan de complicaties van een niertransplantatie.

Lucien van Impe

Of toch niet? De zesdelige podcast El Tarangu gaat over een mysterie. In 2003 krijgt zijn oude Vlaamse rivaal Lucien van Impe een merkwaardig telefoontje. ‘Hola, met José Manuel Fuente, zullen wij samen eens mosselkes gaan eten?’ Leuk, een reünie. Met iemand die al zeven jaar dood hoort te zijn.

‘Jij was toch dood?’

Van Impe besluit de uitnodiging te accepteren. Niet lang daarna zit hij met zijn vrouw tegenover de man die zegt dat hij José Manuel Fuente is. Hij heeft een Vlaamse blonde schone bij zich. Er zijn zo’n dertig jaar verstreken, maar Van Impe herkent de ogen meteen.

Ze babbelen honderduit over hun tijd samen op de fiets. Maar Lucien van Impe durft hem niet de vraag der vragen te stellen: ‘Jij was toch dood?’ Na die avond verdwijnt zijn wielerrivaal weer in het niets.

Podcast

En zo begint de pocast El Tarangu. De makers gaan op zoek naar de waarheid. Heeft José Manuel Fuente zijn eigen dood in scène gezet? Geeft iemand zich voor hem uit? Maar waarom dan? En hoe kan die persoon al die details weten waarvan Van Impe veronderstelt dat alleen Fuente ze kent?

Je hoopt eigenlijk dat ze nog steeds aan het reconstrueren zijn.

Het is niet alleen een intrigerend verhaal, de podcast is ook nog eens prachtig gemaakt. Het wordt met een lekkere, lijzige Vlaamse stem verteld en het zit vol met geluidsfragmenten. Het Asturiaanse Spaans ontbreekt uiteraard niet. Je hebt het gevoel alsof je er met je neus bovenop staat, terwijl het mysterie zich ontrafelt.

Frustrerend

Ik heb geen idee hoe het afloopt. Er is namelijk wel iets frusterends aan deze podcast. Ze zenden maar een keer per week uit. Het wachten is nu op deel 4, dat pas op 5 augustus verschijnt. Je hoopt eigenlijk dat ze nog steeds aan het reconstrueren zijn.

Luister en geniet! Ook als je niks met wielrennen hebt en zelfs als je niks met Asturias hebt. Maar dat laatste lijkt me onmogelijk.

2 Comments

 1. Cecile 8 augustus 2019 at 20:26

  Geweldige podcast!

  Reply
  1. Lonneke 9 augustus 2019 at 10:14

   Ja, gaaf hè?

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *