ROI moestuin juni: rendementsgroente

Het hoogseizoen in de moestuin is aangebroken. Er wordt geoogst, gegeten, afgeschreven en natuurlijk ook nog gewied, geplant en gezaaid. En ik begin wat zicht te krijgen op wat goed renderende planten zijn. De balans tussen de kosten en de opbrengst was in de maand juni ronduit positief.

Onbetaalbaar

Had ik al gezegd dat het hebben van een eigen moestuin onbetaalbaar leuk is? Wat is het toch gaaf om die minuscule zaadjes uit te zien groeien tot flinke planten. En ik vind het ook ontzettend knap. Het enige wat je doet is lekkere, voedzame aarde voor ze maken en soms een beetje water geven. En dan maken die zaadjes wortels en blaadjes en uiteindelijk heb je dan een openlucht versmarkt. Zo uit de tuin in de pan.

Waarde schatten

Ter zake, de MRM. De moestuinrendementsmeter, hoe staat het ermee? Wat levert zo’n tuin nou op in harde pegels? Hoe staat het met de Return On Investment? Ik stond bij de berekening natuurlijk weer voor enkele uitdagingen. Zo heb ik voor het eerst twee keer met berza gekookt (een soort Asturiaanse boerenkool). Maar juist nu ligt het niet meer in de supermarkt, dus kan ik de waarde alleen maar schatten.

Knoflook

En: geef ik waarde aan groente als het geoogst is, of als het opgegeten is? Tot nu toe ging alles meteen de pan in, maar deze maand heb ik bijvoorbeeld knoflook geoogst. En die moet nog een paar weken drogen.

Ik heb gekozen voor meteen meenemen in de statistieken. Anders moet ik telkens als ik een knoflookje opmaak eraan denken dat ik hem noteer. En eenmaal geoogste knoflook eet ik zeker op, dat komt wel goed.

Een ander puntje is dat mijn knoflook wel een slagje groter is dan die ik in de winkel koop. Maar ik ga toch maar de winkelprijs aanhouden: 30 cent per knoflook.

Spitskool

Ik had een ander soort dilemma bij de spitskool. Die dingen zijn sowieso wel een dingetje. Ik had twaalf stekjes en ze zijn alle twaalf uitgegroeid tot enorme kolen. Ik eet nu dus al weken spitskool.

Maar hoe reken je dat? In de supermarkt kost witte kool (spitskool hebben ze niet) ongeveer 1 euro per kilo. Mijn kolen zijn minstens 3 kilo het stuk. Maar eerlijk is eerlijk, ik had anders nooit zoveel kool gegeten als ik nu doe en soms belandt er ook weleens een stuk in de compostbak. Ik heb ze in de boeken gezet voor 2 euro per kool.

Weggeefgroente

En dan nog zoiets: wat reken je mee? Ik heb bij elkaar 3 spitskolen meegenomen naar het Ezelparadijs en er eentje weggegeven aan mijn Workawayers. Tegelijkertijd krijg ik weer van alles uit de moestuin van de buurvrouw: bloemkool, spitskool (shit!), tuinbonen, doperwten…

De meest logische keus lijkt me om te tellen wat mijn eigen moestuin oplevert. Dus wat ik van de buurvrouw krijg telt niet mee en wat ik weggeef telt wel mee.

De MoestuinRendementsMeter

Mijn moestuin produceerde in juni 9 kroppen sla, 1 portie snijbiet, 2 keer een maaltijd met berza, 14 aardbeien, 7 spitskolen, 6 porties spinazie, 17 knofloken en 5 frambozen. Die frambozen heb ik maar niet in geld omgezet.

Bij elkaar had dit een recordwaarde van 27,30 euro. Daar tegenover stond een investering van 6,50 euro. Daarvoor heb ik 15 slastekjes, 12 rode koolstekjes, 6 tuinboonstekjes en 12 wortelstekjes gekocht. De ROI over juni was dus een astronomische 20,80 euro.

Rendementsgroente

Ik kom er al een klein beetje achter wat het goed doet in de tuin en ook nog waar voor zijn geld oplevert. Echte rendementsgroente dus. Ik ben bijvoorbeeld spinaziefan geworden. Er zit megaveel in zo’n zakje zaad, het groeit als een tiet en je kunt het serieel verbouwen. Ongeveer elke drie weken zaai ik een strookje spinazie en zo kan ik er ongeveer continu van eten.

Volgend jaar gaat er veel meer knoflook in de tuin. Dat is ook zo’n dankbare groente. Elke teen wordt een nieuwe knoflook, dus tel uit je rendement. Bovendien is het ideaal omdat je het zo lang kunt bewaren. Uien dito trouwens.

De spitskolen komen ook zeker terug. Een kool die zo zacht is dat ie bijvoorbeeld ook door salades kan. En ze doen het blijkbaar als een tierelier in de Asturiaanse klei. De volgende keer koop ik er alleen 6 en geen 12 (voor de oplettende lezer: de rode koolstekjes gingen helaas per 12).

De wortels hebben de rendementstest niet doorstaan. Ja, ik heb de afgelopen maand toch een tweede serie geplant. Maar eigenlijk tegen beter weten in. Ze zijn goedkoper in de supermarkt en ze weten zich nauwelijks door die zware klei te wurmen.

Mislukt

Niet alles gaat goed hoor. Natuurlijk niet. Het is geen bonenjaar. De tuinbonen zijn opgevroten door zwarte luizen. Ik was er al voor gewaarschuwd dat ik ze niet zo laat in het seizoen moest zaaien. De rij met dille die ik ertussen had gezaaid heeft niet geholpen. Maar de luizen hebben een feestje gehad. En de lieveheersbeestjes daarna ook.

En de snijbonen staan er ook een beetje zielig bij. Ze groeien bijna niet en ze worden ook aangevallen door iets. Ik heb ze nog niet helemaal opgegeven, maar ik heb niet veel hoop.

Verder heb ik een hele kruiwagen met doorgeschoten sla moeten afvoeren. Met dank aan de buurvrouw groeiden er op een gegeven moment 56 kropjes tegelijk. Ik kon het niet aan.

Plaatjes

Tot slot nog wat plaatjes. Want behalve de maag wil het oog ook wat.

10 Comments

 1. Rose Van der Haven 1 juli 2019 at 23:35

  Mooie blog weer en gaaf thema. Btw van wortelen heb ik wel eens gehoord dat ze goed gedeien op wit zandgrond nadat ons wortelexperiment ook niet zo’n succes bleek op gewoon zwart zand in achtertuin.

  Reply
  1. Lonneke 2 juli 2019 at 12:35

   En ik heb hier dus zware klei en daar houden wortelen niet zo van. Ik wil zoveel mogelijk telen wat past bij de grond en het klimaat hier, maar om daar achter te komen moet ik wel alles eerst uitproberen natuurlijk 😉

   Reply
   1. Rose 7 juli 2019 at 10:53

    Hoe zou dat eigenlijk met pastinaak zijn? ook lekker

    Reply
 2. mariimma 2 juli 2019 at 07:45

  Klinkt goed en lekker hoor!
  56 kroppen sla is niet te doen…. inderdaad….

  Reply
 3. Flow 2 juli 2019 at 08:13

  Mooie opbrengst deze maand! Leuk om te zien wat wel en niet werkt in de tuin.

  Reply
 4. Nanny 2 juli 2019 at 12:07

  Alleen je moestuin zien, is al een feestje! In Amsterdam kon ik prima wortels telen in mijn vierkante meter bakken. Dat is misschien nog een overweging, dat je o.a. met je eigen compost in zo’n bak gaat telen.
  Neem je in de moestuinredementsmeter mee dat je biologisch teelt? Want die groente is in NL een stuk duurder dan regulier geteelde.

  Reply
  1. Lonneke 2 juli 2019 at 12:33

   In dat laatste heb je gelijk en in Spanje is het prijsverschil tussen regulier en biologisch geteelde groente misschien nog wel groter. Maar ik heb ervoor gekozen om het te berekenen op basis van wat ik anders voor dezelfde groente had betaald in de supermarkt, want dat is waar ik mijn groente normaal gesproken koop. En dat is dus de werkelijke besparing.

   Al het plezier, de smaak en de (milieu)voordelen van zelf je groente telen zijn niet in geld uit te drukken.

   Reply
 5. Belia/Consuminderen 2 juli 2019 at 12:47

  Dianes moestuin op zware klei werden de wortels helemaal niks. Ze heeft nu verhoogde bakken. https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/wortelgewassen/wortel/

  Het is nog te warm om spitskool in zand in bakken op te slaan voor de winter, en ja noord Spanje is nog warmer dan Nederland. Ik heb kolen een keer opgeslagen in een metselaar met onderin gaatjes van een priem. Uiteraard eerst getest met water er in.
  Eind september heb ik met wortel en al in het zand in het donker ingekuild.
  Succes is niet verzekerd, kan ik je vertellen.
  Een vrieskist in de schuur doet het beter. Ik doe nu alles in die gele eenpersoonsbakjes van Ikea. Of ik eet alleen maar een pond groente in een zak en niets er naast.

  Is toch mooi even naar je tuin lopen en iets eten. Zo heb ik dit jaar vijf komkommerplanten speciaal om uit te delen op de watersportvereniging.

  Reply
 6. Anne 25 juli 2019 at 15:04

  Wat een prachtige moestuin Lonneke! Een plaatje werkelijk. Van mij mag je je diavoorstelling wel wat langzamer instellen 🙂

  Reply
  1. Lonneke 26 juli 2019 at 10:25

   Haha, dankjewel!

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *