Inkomsten en uitgaven

Mischien wel het spannendste onderdeel van Project Lonica: de balans tussen de inkomsten en de uitgaven. Verdien ik op termijn genoeg om in Spanje te kunnen blijven? Ik weet zeker dat jullie je dat weleens afvragen. Nu ik hier bijna een jaar woon, is het tijd voor een update.

Showstopper

Ik blog niet vaak meer over de financiële kant van dit avontuur, maar ik vermoed dat jullie daar best nieuwsgierig naar zijn. Niet zo gek natuurlijk, want de vraag ‘waar ga ik straks van leven?’ is misschien wel de belangrijkste vraag die emigranten in spé zichzelf stellen.

En eerlijk is eerlijk, het is nog steeds een serieuze showstopper. Als ik niet genoeg verdien, dan ga ik dit leven niet volhouden. Hoe goedkoop het ook is.

Uitgaven

Bij dit soort calculaties snijdt het mes aan twee kanten: uitgeven en verdienen. Hoe minder je uitgeeft, hoe minder je hoeft te verdienen. Ruim een jaar geleden maakte ik een berekening op de achterkant van een bierviltje. Mijn verwachting was dat ik van 750 euro per maand in Spanje zou moeten kunnen leven. Dat is 9.000 euro per jaar.

Nu ik hier een jaar woon, kan ik inschatten hoe realistisch dat bedrag is. Nog niet helemaal, want ik wacht nog steeds op de eerste aanslag voor de wegenbelasting en de OZB. Ik denk dat ik daar binnenkort op het gemeentehuis zelf naar moet gaan vragen. Hallo Spanje.

Leven van 800 euro per maand

Het blijkt een bijzonder realistisch bedrag, want ik zit er tot nu toe zo’n drie tientjes boven. Bij die 780 (zeg 800) euro per maand is inbegrepen:

 • Alle vaste lasten en abonnementen (waarvan wegenbelasting en OZB nog een schatting zijn)
 • Alle dagelijkse uitgaven: boodschappen, brandstof, kleding, kado’s en spullen
 • Vakanties, uitjes en een tweejaarlijks tripje naar Nederland (allemaal uiteraard wel op een schoenveter)

Niet inbegrepen zijn de grote, incidentele kostenposten. Alle investeringen in en om het huis, zoals vloerisolatie, de houtkachel, nieuw tegelwerk en bijvoorbeeld de bouw van de houtopslag. Maar ook andere grotere uitgaven, zoals de aanschaf van een kettingzaag en een bosmaaier en een recente reparatie aan de auto bijvoorbeeld.

Voor dit soort uitgaven heb ik een ruime reservepot. Project Lonica is financieel niet helemaal ondoordacht.

Is Spanje goedkoop?

Is het leven in Spanje dan zo goedkoop? Ja en nee. Het niet hebben van een hypotheek scheelt een boel. En sommige dingen zijn absoluut goedkoper dan in Nederland, zoals de ziektekostenverzekering  en de wegenbelasting.

Aan boodschappen geef ik ook veel minder uit dan vroeger. Maar toen ik een vergelijking maakte tussen de Nederlandse en  de Spaanse boodschappen, ontdekte ik dat dat niet komt omdat het hier nou zoveel goedkoper is. Behalve groente, wijn en fruit valt dat wel mee.

Het komt eerder omdat ze allerlei dure liflafjes simpelweg niet hebben. Geen AH to go, geen Vegetarische Slager, geen Tony’s Chocolonely’s. Slechts een keer per week boodschappen doen scheelt ook. En meer tijd hebben om fatsoenlijk te koken. En de moestuin begint zijn groente af te werpen.

Je kunt er best af en toe een dekentje bij pakken.

Verder geef ik hier geen drol uit. Geen reiskosten, want ik werk vanuit huis. En vooruit, diesel is hier zo’n 20 cent goedkoper dan in Nederland. Een lage energierekening, want ik verwarm mijn huis met doe-het-zelf-hout en je kunt er in je eentje ook best af en toe een dekentje bij pakken.

Geen tv, geen terrasjes, niet uit eten (het is thuis veel lekkerder), niet naar het café, veel minder speciaalbier, geen sportclub (want te ver weg en workout in de tuin) en bijna geen nieuwe kleren.

Wat heeft een mens nou echt nodig in het leven?

2019: op naar de helft

Ik kan dus leven van 800 euro per maand en dat is 9.600 per jaar en dat ronden we dan even af naar 10.000. Als ik 10.000 euro netto per jaar verdien, dan kan ik hier blijven wonen. Daar heb ik mezelf vijf jaar de tijd voor gegeven.

Nou ja, dat is het maximum.

Toen ik plannen maakte voor 2019 heb ik mezelf ten doel gesteld om in 2019 minstens de helft van mijn uitgaven terug te verdienen en in 2020 gewoon het hele bedrag. Ofwel, dit jaar wil ik minstens 5.000 euro aan inkomsten hebben, passief en actief.

Geld verdienen met schrijven

De eerste helft van het jaar is om en… ik heb inmiddels de helft van het doelbedrag van 2019 aan inkomsten. Ik heb het er niet om gedaan, maar het komt precies zo uit. Dat geld heb ik met schrijven verdiend. Een voorschot op mijn boek, een artikel, een redigeeropdracht. Wat me niet lukte toen ik nog zwierf, begint nu te lopen: geld verdienen met schrijven. Naast houthakken een van de liefste dingen die ik doe.

Hoe gaaf is dat?

Ik heb nog geen idee wat de royalties gaan opleveren.

Het eerste halfjaar van 2019 schreef ik voornamelijk aan mijn boek. Ik heb natuurlijk nog geen idee wat de royalties het komende halfjaar gaan opleveren, maar dat ga ik vanzelf merken. Gisteren legde ik de laatste hand aan de tweede versie van het manuscript. Ik heb nu dus mijn handen vrij voor nieuwe schrijfopdrachten.

En ik heb twee andere plannen waar ik mijn aandacht op kan richten. Sorry jongens, dat blijft voorlopig nog even een cliffhanger. Aan het eind van het jaar weet ik of ik mijn doel voor 2019 heb gehaald. En jullie ook.

26 Comments

 1. Nancy 6 juli 2019 at 21:37

  Hallo, wat betekent ‘op een schoenveter’ ?
  Deze uitdrukking ken ik niet.

  Reply
  1. Lonneke 6 juli 2019 at 21:43

   Dat is een wat letterlijke vertaling van ‘on a shoestring’, op een koopje dus 😉

   Reply
   1. Nancy 6 juli 2019 at 23:06

    Dank u voor de toelichting, weer iets bijgeleerd.

    Reply
 2. TheMoneyMindset 7 juli 2019 at 08:04

  Leuk om een update te horen.
  En mooi om te zien dat je op koers bent wat betreft je doelen.
  Ik ben benieuwd naar het boek!

  Reply
 3. Flow 7 juli 2019 at 09:01

  Lekker bezig Lonneke, leuk om te lezen!

  Reply
 4. Mr FOB 7 juli 2019 at 10:22

  Dat komt vast goed, die 10.000 per jaar!

  Reply
  1. Lonneke 7 juli 2019 at 17:25

   Ik denk het eigenlijk ook wel 🙂

   Reply
 5. Rose 7 juli 2019 at 10:52

  Gaaf dat het gewoon allemaal te realiseren valt omdat je het wilt, maar daar gaat toch ook je boek over? 🙂

  Reply
 6. Aaf (Zuinigaan) 7 juli 2019 at 11:31

  Super dat het zo goed gaat! Enne, ik vind 800 euro per maand echt heel weinig!
  Ben je van plan om in de toekomst ook te sparen voor calamiteiten en een pensioenvoorziening? Ieder jaar dat je in het buitenland verblijft, lever je 2% van je toekomstige AOW in. Als je in Spanje blijft wonen, ontvang je tzt maar erg weinig AOW (vooropgesteld dat het huidige AOW stelsel tegen die tijd nog bestaat).

  Reply
  1. Lonneke 7 juli 2019 at 17:30

   Dat laatste als eerste. Ik heb ongeveer een halve AOW-uitkering opgebouwd en een beetje pensioen. Het ironische is dat dat samen (voor zover je daar nu iets over kunt zeggen) meer is dan die 800 per maand waar ik nu van leef. Als ik (ooit) met pensioen kan, ben ik dus rijk 😉

   Ik vraag me trouwens sterk af of ik voor die 800 euro per maand soberder leef dan jij. Zou me niks verbazen van niet…

   Reply
   1. Aaf (Zuinigaan) 9 juli 2019 at 09:34

    Ik denk inderdaad dat ik soberder leef 😉
    Ik ben aan zorgkosten zo’n 200 euro per maand kwijt. Waarschijnlijk ligt daar het verschil in onze uitgaven. Heb je wel een zorgverzekering?
    Toen ik jouw leeftijd had, had ik geen ziektes en ging ik nooit naar een dokter. Ik betaalde weinig voor zorg.

    Reply
    1. Lonneke 9 juli 2019 at 15:01

     Ik heb uiteraard een zorgverzekering en die zijn hier goedkoper dan in Nederland. Gelukkig inderdaad nog nooit nodig gehad.

     Reply
 7. MR 7 juli 2019 at 12:34

  Leuk dat de schattingen zo juist overeenkomen met de realiteit 🙂

  Ik heb bij mij altijd al de vraag gesteld: Verdien ik veel geld omdat ik veel uitgeef of geef ik veel geld uit omdat ik veel verdien?
  Dus als je vooropgesteld hebt om 10.000€ per jaar te verdienen dan is de kans groot dat dit gewoon zal lukken.

  Bovenstaande even los van het sparen/beleggen natuurlijk. Ik geef ongeveer hetzelfde bedrag uit maandelijks (met afbetaalde woning), de rest vliegt voorlopig nog op de hoop.

  Reply
  1. Lonneke 7 juli 2019 at 17:32

   In Nederland? Wow, dat is echt heel weinig zeg!

   Reply
   1. Mathias 7 juli 2019 at 18:27

    In België. Maandelijks 500€ op de gemeenschappelijke rekening(voeding(bio,lokaal en zo), elek/gas/water, verzekeringen,…). En dan nog 300€ voor kleine klussen, ontspanning, onnozelheden,…

    Auto wordt momenteel betaalt door het werk. Als ik niet zou werken zou ik niet kiezen voor een eigen auto want privé rij ik weinig kilometers.

    Reply
    1. Lonneke 7 juli 2019 at 18:41

     Ah ja, die auto scheelt wel en kosten kunnen delen ook. Maar toch pet af hoor!

     Reply
 8. Annie 7 juli 2019 at 14:37

  Ik zou er gerust op zijn. Dit was ook een sprong in het diepe en je hebt het goed gedaan. Niemand heeft een glazen bol, go with the flow, dan komt het goed. Het leven, dat je nu leeft en graag zo wil voortzetten, zie ik voor de toekomst absoluut optimistisch ! Hoe simpeler het leven, hoe mooier

  Reply
  1. Lonneke 7 juli 2019 at 17:32

   Ik ben het helemaal met je eens!

   Reply
 9. Bouk 7 juli 2019 at 16:39

  Wow, petje voor je af hoor!! Netjes. En je hebt inderdaad gelijk; wat heb je nu eenmaal nodig? Je hebt een prachtig huis, voldoende kleding, hout genoeg en stromend water…Hier liggen de verleidingen op elke hoek en of je het nu wilt of niet, af en toe geef je je er wel aan over ( hoe apart is dat toch met ons brein? ) Kan niet wachten tot je boek uit is, lijkt me mooi om te lezen!

  Reply
  1. Lonneke 7 juli 2019 at 17:34

   Klopt inderdaad. Wat ook scheelt is dat bijna iedereen met wie ik omga weinig te besteden heeft. Mijn levensstijl voelt eigenlijk heel normaal dus.

   Reply
 10. Belia/Consuminderen 8 juli 2019 at 00:46

  Het gaat je lukken, daar ben ik van overtuigd. Je financiële inslag is goed. Je geniet van het leven. Al zo kort na je emigratie verdien je al voldoende om de kosten te dekken. Het kan alleen maar meer worden. Erica Verdegaal schreef ooit in een van haar boeken, dat als je schrijft dat ook nog kan doen als je gepensioneerd bent.
  Ik zit aan boodschappen inclusief schoonmaak enz, op 30 per week. Maar ja, ik geniet van de post fun. Heel veel fun. Koffietje hier, koffietje daar, wat eten af en toe. Omdat het kan. Maandelijks leg ik 1300 apart en ik reserveer 375 per maand voor onderhoud huis. Momenteel ben ik bezig om kleding zelf te maken. Vooral omdat ik online shoppen haat. De winkels hebben niet zoveel. Het is in de startup fase. Het is zomer, moestuin en boot trekken ook.

  Reply
 11. José 10 juli 2019 at 07:26

  Ik was inderdaad benieuwd hoe het met de financiën gaat. Knap dat je van nog geen 800 euro kunt rondkomen.

  Reply
 12. Frank 11 juli 2019 at 07:56

  op NOS.nl: https://nos.nl/artikel/2292957-boodschappen-op-vakantie-vaak-duurder-dan-thuis.html

  Wie op vakantie boodschappen doet, is in vier van de vijf populairste vakantielanden duurder uit dan thuis. Alleen in Spanje zijn voedingsmiddelen goedkoper dan in Nederland. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van nieuwe Eurostat-cijfers over prijzen in 2018.

  Nederlanders gaan in de zomer het vaakst op vakantie naar Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië of Oostenrijk. Vooral in dat laatste land zijn de boodschappen duur. De prijzen voor voedingsmiddelen liggen in Oostenrijk bijna 27 procent boven de gemiddelde prijs in de EU.

  100% is de gemiddelde prijs in de EU. bron: Centraal Bureau voor de Statistiek obv nieuwe Eurostatcijfers over prijzen in 2018. NOS

  Restaurants zijn daarentegen vaak goedkoper in populaire vakantielanden. Alleen in Frankrijk zijn restaurants en hotels duurder dan in eigen land. Uit eten en slapen is wederom in Spanje het goedkoopst.

  Voor de goedkoopste boodschappen in de Europese Unie moet je niet bij de top-5 populairste vakantielanden zijn. In Noord-Macedonië zijn voedingsmiddelen bijna 40 procent goedkoper dan in het gemiddelde EU-land.

  Als je het linkje volgt zie je ook nog een grafiek.

  dit ter aanvulling, vond het nu wel toepasselijk

  Reply
  1. Lonneke 16 juli 2019 at 10:13

   Dank voor het delen! Volgens dat onderzoek zijn de prijzen in de Spaanse supermarkt gemiddeld 5% lager dan die in de Nederlandse supermarkt. Dat is een nogal verwaarloosbaar verschil.

   Reply
 13. Nedo Laanen 31 juli 2019 at 18:31

  Knap dat je rond kan komen van €800 per maand. Ik zit momenteel tussen de €1500 en €2000. Eigenlijk ook niet heel erg veel, maar dat komt door de lage huur van mijn huis. Wanneer je er goed over nadenkt heb je inderdaad niet heel erg veel nodig om simpelweg gelukkig te zijn. Ik kan zelf ook prima zonder luxe leven, maar ik hou wel van wat ‘basic’ comfort.
  Zelf ben ik nu al 6 jaar bezig met besparen en investeren. De afgelopen jaren heb ik ongeveer 65-70% van mijn inkomen kunnen investeren. Naar verwachting zal ik over 4 of 5 jaar genoeg hebben om te kunnen stoppen met mijn huidige werk. Ik wil dan allerlei kleine bedrijfjes starten waarmee ik op een leuke manier nog iets van geld kan bijverdienen, want ik denk dan nog niet genoeg te hebben tot en met mijn laatste adem. En het liefst start ik bedrijfjes die locatie onafhankelijk zijn, zodat ik mij ergens in een tropisch land kan gaan vestigen. Ik vermoed dat dat ook wel goed komt. Ik weet uit ervaring dat als je je ergens volledig voor inzet, dat het dan altijd goed komt. Hoe dan ook.
  Groet,
  Nedo

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *