Volharding en voldoening

Iedereen heeft zijn eigen definitie van geluk en voor mij hoort voldoening daarbij. Dingen gedaan krijgen. Het tadaaa-gevoel. Dat je een verschil hebt gemaakt. En dat hoeft echt niet groots en meeslepend. Ik ervaar de meeste voldoening met simpele dingen die je met je handen doet. Dingen waarvan je dacht dat je ze niet kon.

Frustratie

Vroeger, toen ik nog een kantoorleven had, ervoer ik de meeste voldoening in mijn vrije tijd. Als ik een mooi bier had gebrouwen bijvoorbeeld. Of eindelijk de ramen eens had gelapt. Op mijn werk ervoer ik met name frustratie. Of gelatenheid. Ik vind het zinloos, maar de opdrachtgever is tevreden. Dat werk.

Als het niet lukte, dan gaf ik het al gauw op.

Ik dacht vroeger dat ik allerlei dingen niet kon. Met name dingen met je handen. Als er een plank opgehangen moest worden, dan bestelde ik mijn vader met de boormachine. En als ik iets probeerde en het lukte niet meteen, dan gaf ik het op. Gefrustreerd, dat wel.

Overmorgen lukt het

En nu gaat die veel te dikke stam hoe dan ook doormidden. Niet in één keer. Soms doe ik er wel een paar dagen over. En maar hakken met die bijl. Inkepinkjes van vijf centimeter. Morgen weer verder. Nog meer kracht in je zwaai. Mikken op de inkeping die er al zat. De eerste barst wordt zichtbaar. En overmorgen sla je opeens hard genoeg.

Dat gevoel van triomf als het hout zich gewonnen geeft en er een keurig stuk naast het hakblok op de grond valt.

Bosmaaier

Laatst deed de bosmaaier het niet zo lekker. De draad bleek veel te kort. Ik had geen idee wat ik eraan moest doen, want ik had dat ding nog nooit in of uit elkaar gehaald. Youtube. Na even zoeken had ik een filmpje te pakken waarin een bebaarde Australiër in een houthakkersbloes het stap voor stap uitlegde. Aan andere mannen.

Youtube aan en die meneer nadoen.

Laptop mee naar buiten, bosmaaier ernaast en die stoere meneer nadoen. Stilzetten, terugspoelen, nog een keer proberen. En uiteindelijk had ik mijn bosmaaier gefixt. Waar ik het vroeger allang had opgegeven. Of waarschijnlijk niet eens had geprobeerd.

Spitskool

Voldoening zit ook in hele simpele dingen. De was die wappert in de wind en nét op tijd droog is voordat het gaat regenen. Dat overwoekerde bed dat je weer helemaal onkruidvrij hebt gemaakt.

En in die enorme spitskool die ik uit mijn tuin haalde. Wat een gaaf ding. Helemaal gegroeid uit zo’n lullig plantje. En dan de allerlekkerste coleslaw maken die je ooit hebt gegegeten. Ik word daar  bijster gelukkig van.

10 Comments

 1. Krok 14 juni 2019 at 17:51

  Oh, zo mooi beschreven. Ik herken me er helemaal in.

  Reply
 2. Gerlinde 15 juni 2019 at 00:05

  Dat kan ik me zo voorstellen he. Dingen eten die je zelf hebt gekweekt, eten maken dat je zelf hebt gemaakt, simpele dingen… die maken het leven waard om geleefd te worden. Heb veel bewondering voor je.

  Reply
  1. Lonneke 15 juni 2019 at 19:27

   Dankjewel! En ja, eten uit eigen tuin is een en al voldoening!

   Reply
 3. Lot 15 juni 2019 at 08:50

  Lekker spitskool, ga zo naar Lidl (heb je die daar ook?) een kopen. Lekkerste vind ik het gestoofd met beetje azijn en karweizaad en hongaars recept

  Reply
  1. Lonneke 15 juni 2019 at 19:27

   Ah leuk, die combinatie ga ik een keer proberen!

   Reply
 4. Ruth 15 juni 2019 at 14:30

  Ik ben dagen bezig geweest om uit te zoeken waarom een kastdeur niet goed sluit. Vanochtend de deurschanieren uit elkaar gehaald en eindelijk de oorzaak gevonden. Yeahhhhhh helemaal gelukkig dat het mij gelukt is.
  Zo stom maar ik kan er zo blij van worden.

  Reply
  1. Lonneke 15 juni 2019 at 19:26

   Well done!

   Reply
 5. Annie 17 juni 2019 at 09:15

  Je hebt een heldere kijk op de werkelijke waarde van het leven !

  Reply
 6. Mr FOB 17 juni 2019 at 13:58

  Lees je blog nu omdat mijn armen te vermoeid zijn van het heggen snoeien om nu door te gaan. Zometeen weer verder met snoeien. Ik zie er altijd tegenop maar ben achteraf altijd ook weer voldaan. Kortom, heel herkenbaar wat je schrijft!

  Reply
  1. Lonneke 17 juni 2019 at 16:47

   Lekker hè, die concrete dingen. Dat je verschil ziet voor en na je werk.

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *