ROI mei, in de plus!

Het is weer tijd voor de maandelijkse update van mijn moestuinrendementsmeter. En ja hoor, de eerste maand die royaal in de plus staat! De ROI over mei was maarliefst 8,07 euro.

En ondertussen eet ik me nog steeds ongans aan sla en snijbiet.

Sla, sla en sla

Mijn buurvrouw was zo lief om (voor de tweede keer) met slastekjes te komen aanzetten. Toen ik ze geplant had telde ik 56 kroppen en kropjes sla in mijn tuin. En wel vier soorten: batavia, eikenblad, iets daar tussenin en iets met ronde blaadjes. En ik was toen al tegen de klippen op sla aan het eten.

De buurvrouw moest er ook vanaf.

Dat had ik ook aan mijn buurvrouw aangegeven, maar ja, zij moest er ook vanaf. Ze heeft drie Spaanse mannen thuis, dus veel sla gaat er daar vast niet doorheen. Een volgroeide krop betekent voor mij twee flinke borden sla. Ik nam twee forse kroppen mee naar het Ezelparadijs en spoorde mijn house sitters aan om vooral lekker tekeer te gaan. Een luizig kropje hebben ze met zijn tweeën gegeten. In acht dagen tijd. Heb je dus ook niks aan.

Feestsalade

Ik moest het op de Camino grotendeels zonder groente stellen (hallo Spanje), dus de laatste dagen pluk ik weer met veel plezier uit de tuin. Gisteren at ik de salade van de foto. Met sla, spinazie, wortel en een eetbare bloem uit eigen tuin (vooruit, en dan nog mais, bietjes, bloemkool, olijven en pinda’s van de Mercadona). Maar het blijft een feestje hoor! Met als kers op de sla de Oost-Indische kers, die net is gaan bloeien. Ze zijn eigenlijk te mooi om op te eten.

Snijbiet, snijbiet

Met de snijbiet ben ik gaan minderen. Ik heb me er bij neergelegd dat ik daar in mijn eentje onmogelijk tegenop kan eten. Ik heb nog geprobeerd om wat kroppen bij de buurvrouw weg te zetten, maar die houdt niet van snijbiet. En die mannen van haar vast al helemaal niet.

Morgen gaan er twee kroppen naar het Ezelparadijs.

Er kwam de afgelopen maand vijf keer snijbiet op tafel. Toen begon het me tegen te staan. En dat is zonde, want ik vind snijbiet eigenlijk hartstikke lekker. Morgen gaan er twee kroppen mee naar het Ezelparadijs. En volgend jaar ga ik wat minder snijbiet planten. Tweederde minder of zo.

Rendement mei

Maar nu naar mijn rendement. Dat was dus fantastisch. Ik gaf maar twee euro uit aan een nieuwe lading preiplantjes en verder was ik alleen maar aan het eten. Om precies te zijn zestien porties sla, vijf porties snijbiet (en ik ben echt niet kinderachtig met die porties), zes wortels, een stuk of twintig spinazieblaadjes, 31 aardbeien (wat een feest) en drie kleine framboosjes (hoera).

En dat moest dus omgezet worden in geld. Het uitgangspunt is: wat ik er anders voor betaald zou hebben in de Mercadona. Bij de snijbiet en de sla kon ik dat bij het berekenen van de ROI van april eenvoudig vaststellen.

Aardbeien kapitaliseren

Maar nu de aardbeien. De prijs van aardbeien bij de Mercadona is op dit moment 2,69 per kilo. Uit wetenschappelijk onderzoek (zie noot 4) blijkt dat een gemiddelde aardbei 19 gram weegt. En zo kon ik dus berekenen dat die geweldige tuinaardbeien die ik ’s ochtends pluk voor in het ontbijt me 1,55 hebben bespaard. Ik kocht de tien plantjes voor 3,30 euro, dus nog even een maand dooreten en ik heb de aanschaf er zo’n beetje uit.

De spinazie en frambozen laat ik maar even zitten.

Met de wortels heb ik besloten dat ze alle twaalf samen goed zijn voor één zak uitsparen bij de Mercadona. Dat is toch weer 69 cent. Plus het onbetaalbare genot van weet je wat, ik trek een wortel uit de grond en rasp hem door de sla. De spinazie en frambozen heb ik maar even laten zitten. Even als de verse dille, de rozemarijn, de munt, de oregano en de bloemen.

Wie weet komen we nog eens ergens met de moestuinrendementsmeter!

2 Comments

 1. Rianne 1 juni 2019 at 17:04

  Het totaal zet alles weer even in perspectief…
  Maar je bent goed bezig. Moestuinen is inderdaad soms iets tegeneten. Goed leermoment voor volgend jaar…

  Reply
 2. Belia/Consuminderen 2 juni 2019 at 00:47

  Goed te lezen,dat je het erg ingewikkelde biologisch zaad iets hebt losgelaten.

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *