Project onsje minder

Je zou misschien denken dat ik met dat actieve buitenleven kipfit ben, maar dat valt nog best tegen. Er mogen wel wat kilo’s vanaf. Project onsje minder is begonnen.

Buitenlucht en beweging

In veel opzichten heb ik hier op mijn heuvel een hele gezonde levensstijl. Ik ben bijna elke dag wel een paar uur in de weer met kruiwagens en zo. Aan buitenlucht en beweging geen gebrek. Verder kook ik heel gezond, slaap ik genoeg, rook ik niet en leid ik een zo goed als stressvrij leven.

Wijn en chocola

Maar ik vind best vaak dat het leven gevierd mag worden met een glaasje Spaanse rode wijn op de veranda. En bij een glaasje wijn hoort een stukje kaas. Of brood met huisgemaakte hummus. Of olijven. Of pinda’s. Of chips. En als je na die gezonde maaltijd een reep chocola eet, dan heb je netjes al je vitamines binnen, maar ook een hoop suiker en verzadigd vet.

BMI: te zwaar

En dus kropen de kilo’s er één voor één bij. Ik weet niet precies hoeveel ik weeg, want ik heb geen weegschaal meer. Maar ik weet zeker dat het teveel is. Dat kan ik echt prima in de spiegel zien en aan mijn broeken merken. BMI ergens tussen de 25 en de 30, ik gok zo’n beetje precies in het midden. Gewoon simpelweg te zwaar dus. En zonder verandering blijven de kilo’s erbij kruipen.

Gezond lijf

Dat is niet goed. Mijn gezondheid is mijn grootste bezit. Als mijn lijf het niet doet, kan ik niet leven zoals ik nu leef. Dan kan ik niet houthakken, niet spitten in de tuin of met een bosmaaier aan het werk. Ik kan hier simpelweg niet wonen.

Een rolstoel in de bergen is geen optie

Een rolstoel of scootmobiel is in de bergen geen optie. Bovendien wil ik dit nog heel lang blijven doen. Ook als ik zeventig ben, of misschien wel tachtig. Ik vind geraniums lelijke planten, dus daarachter gaan zitten is geen optie.

Gezonde levensstijl

Hoe gezond je bent heb je niet zelf in de hand. Maar een gezonde levensstijl wel. Ik kan op zijn minst mijn eigen bijdrage leveren: gezond eten, veel bewegen, minder drinken, op tijd naar bed en zorgen voor een gezond gewicht.

En dus heb ik zo’n anderhalve week geleden wat wijzigingen aangebracht. Het leven wordt nu veel vaker gevierd met een kop thee. Chips komt er voorlopig even niet meer in en de reep chocola is vervangen door fruit. En af en toe twee blokjes puur.

Geen afzien, geboden of verboden

Nee, geen dieet. Geen fratsen. En zeker geen afzien, geboden of verboden. Het is eigenlijk gewoon aardig zijn voor je lijf. Niet voor een paar weken of maanden, maar het liefst voor altijd. Daar horen dus ook uitzonderingen bij.

Klinkt simpel, maar nu nog even doen. Want als ik het zo simpel vond, dan had ik geen overgewicht. Project onsje minder is dus een Serieus Project.

Plantaardig eten

De feitelijke veranderingen zijn eigenlijk maar klein. Het is met name de kunst van het weglaten. Ik eet al jaren grotendeels plantaardig: veel groente, peulvruchten, fruit, noten, havermout en zilvervliesrijst.

De kunst van het weglaten

Wel vegetarisch, maar niet 100% veganistisch. Er gaat ’s ochtends regelmatig Griekse yoghurt door de havermout. Gewoon die volvette. Kaas eet ik ook nog, alleen wel stukken minder. En als ik een keer ergens roomboter voor wil gebruiken, dan doe ik daar niet al te moeilijk over.

Voor de dieren en het milieu zou ik het liefst nog wat dichter tegen 100% veganistisch aanschurken, maar ik doe nu eerst wat voor mij haalbaar is.

De uitvoering

Ik hoef geen tips. Of opmerkingen dat er in fruit ook suikers zitten, of dat er in havermout heel veel calorieën zitten, of dat ik te weinig eiwitten eet. Echt niet. Ik weet meer dan genoeg over goede voeding en we kunnen er vast eeuwig over twisten wat gezond is.

Ik ben echt niet te zwaar geworden van bananen

Het probleem zit hem in de uitvoering. Ik ben echt niet te zwaar geworden van bananen.

Dankjewel

Tot nu toe gaat het goed. En mijn lijf zei al na een paar dagen dankjewel tegen me. Ik voel me lekker fit en fris. Het lijkt zo’n actie waarvan je denkt: dat had je máánden eerder kunnen doen. Maar over een tijdje ben ik vast heel blij dat ik er nu mee begonnen ben.

En bij deze zijn jullie mijn stok achter de deur.

16 Comments

 1. mariimma 10 juni 2019 at 07:56

  Een héél herkenbaar verhaal, succes!

  Reply
  1. Lonneke 10 juni 2019 at 08:13

   Ja, het is echt een trend onder FIRE-bloggers hè? En dankjewel, jij ook!

   Reply
 2. Annie 10 juni 2019 at 13:54

  Toi toi toi met je nieuwe project ! Na het lezen van deze editie heb ik mijn ( chocolade ) rolletjes ook eens bekeken . Pfff ,dat wordt 2 onsjes minder, maar ook zonder dieetgedoe 😊

  Reply
  1. Lonneke 10 juni 2019 at 20:45

   Zet hem op! 🙂

   Reply
 3. Rianne 10 juni 2019 at 14:06

  Misschien van mijn lezers ook maar weer een stok maken. Een week ging het goed, en ineens at ik weer vier maaltijden op een dag..
  Succes met een beetje minderen zonder aan genot in te leveren.

  Reply
  1. Lonneke 10 juni 2019 at 20:46

   Dankjewel!

   Reply
 4. Hans 10 juni 2019 at 16:54

  Het zijn altijd de lekkere dingen die de zaak verpesten 🙂
  Bij mij moeten er – na een soort van waarschuwing – ook behoorlijk wat kilootjes van af. BMI van net boven de 30.
  Succes met jouw onsjes.

  Reply
  1. Lonneke 10 juni 2019 at 20:46

   Dank, jij ook!

   Reply
 5. DutchRN 10 juni 2019 at 17:21

  Sterkte met je project.

  Reply
  1. Lonneke 10 juni 2019 at 20:47

   Dankjewel, ik hoop ook op plezier 😉

   Reply
 6. Noor 10 juni 2019 at 18:00

  Welkom bij de club! Even volhouden die eerste weken, maar daarna is het je nieuwe gewoonte en kost het geen moeite meer (oké, soms nog wel hoor, maar minder 😉 ) Succes!

  Reply
  1. Lonneke 10 juni 2019 at 20:48

   Dat is het inderdaad!

   Reply
 7. Consuminderen/Belia 10 juni 2019 at 19:19

  Hier nog één. Er moet wat vanaf. De pech is mijn leeftijd. Waar ik eerst dacht dat de personenweegschaal eigenlijk bagageweegschaal zou moeten heten, gebruik ik hem nu dagelijks.
  Geen drie zelfgebakken hammetjes, maar twee. Niet met kaas, maar met jam. Aardbeienjam van eigen kweek. Ook al heb ik vandaag weer vijf Ikea tassen gevuld met onkruid, na een maand is er 1 kilo vanaf.
  Zwoegen en toch weinig afvallen. Het is de leeftijd.

  Reply
  1. Lonneke 10 juni 2019 at 20:49

   Sterkte!

   Reply
 8. Nina 13 juni 2019 at 08:21

  Bij mij is er sinds een aantal maanden ook iets teveel ik . Ik ben het totaal niet gewoon om teveel te wegen want normaalgezien was ik altijd dun, of gewoonweg mager. Maar met de jaren komen er ongemerkt toch kilo s bij. Waarschijnlijk blijven de chocolade en de koekjes aan mij plakken 😉
  Sinds een paar weken eet ik enkel nog tussen 11-19u of 10-18u, en ik probeer meer te wandelen, en dat scheelt nu toch al een kilo of 2. Dus ik denk dat ik rustig verder ga waar ik mee bezig ben. Voor mij geen strikte diëten ofzo. En chocolade of koekjes volledig laten staan lukt me toch niet. Dus dan doe ik maar rustig op deze manier verder.
  Veel succes!

  Reply
  1. Lonneke 13 juni 2019 at 12:09

   Ja, intermittent fasting denk ik ook weleens aan. Maar eerst gewoon even zo proberen. Jij ook succes!

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *