ROI april, een moestuin update

Ik ging dus de Return On Investment van mijn moestuin bijhouden, had ik bedacht. En dan elk jaar in november – aan het eind van het seizoen – de MRM publiceren, de MoestuinRendementsMeter. Maar het is natuurlijk veel leuker om dat elke maand te doen. En jullie dan meteen een beetje bij te praten over de laatste ontwikkelingen.

Hier dus de ROI van april 2019. Heel gek, hij staat in de min. En vet ook.

Moestuinrendement

Een kleine uitleg voor de niet-cijfernerds onder mijn lezers. Ik ben begonnen met het aanleggen van een moestuin en een fruitboomgaard. Niet alleen omdat ik dat leuk, lekker, gezond en duurzaam vind, maar ook omdat ik zelfvoorzienender wil worden en op de boodschappen wil besparen. Uiteindelijk. Ooit.

Vanaf dit jaar ga ik daarom precies bijhouden wat ik aan mijn moestuin uitgeef en wat ik ermee bespaar. Het verschil daartussen is de Return On Investment, ofwel het rendement op mijn moestuin.

Fruitbomen

Jullie vallen vast van je stoel van verbazing, maar  tot nu is de ROI op mijn moestuin zwaar negatief. Aan het begin kost zo’n moestuin natuurlijk alleen maar geld.

Het duurste boompje is op sterven na dood

Ik begon met geld uitgeven in februari. Dat was meteen een enorme klapper, want ik kocht die maand een aantal fruitbomen en frambozen- en bramenstruiken. Katsjing, in een keer 98,50 in de min. En het gaat nog jaren duren voordat die hun geld eens een keertje gaan opbrengen. De duurste was een citroenboompje à 22 euro en die is op sterven na dood.

Prutser

In maart was het wederom een aardig bedrag, met dank aan de aanschaf van een heggenschaar en zaaibakken. De rest van mijn uitgaven in de eerste maanden van het jaar gingen bijna allemaal naar stekjes en zaad.

Officieel zou zaad natuurlijk een veel betere ROI moeten hebben, maar deze moestuinbeginner is nogal een prutser met zaad. De stekjes leveren tot nu toe meer op.

Eerste oogst

In april ben ik begonnen met eten uit de moestuin. Om precies te zijn oogstte ik de afgelopen maand 16 porties sla, 5 porties snijbiet en 1 wortel. Bepalen wat dat waard is, is natuurlijk altijd een beetje arbitrair. Mijn uitgangspunt is wat ik er anders voor betaald zou hebben in de supermarkt. Sla koop ik bijvoorbeeld meestal per 3 babykropjes voor 1 euro en snijbiet per zak van 300 gram voor 1 euro, waar 2 porties uit gaan.

Verse rozemarijn levert qua rendement niks op

Dat is nog makkelijk, maar die ene wortel heb ik bijvoorbeeld maar niet gekapitaliseerd. En dat ik nu af en toe verse tijm of rozemarijn door mijn eten gooi levert qua rendement ook niks op, want ik kocht nooit verse kruiden in de supermarkt. Maar ik ga het steeds zo goed en zo kwaad als het gaat berekenen.

De eerste staatjes. Ook eentje apart voor april, dan lijkt het nog wat.

Kilo wortels

Ik ga ook ontdekken welke groente rendementsgewijs bere-interessant zijn en welke geen moer opleveren. Of zelfs een negatief rendement. Wortels bijvoorbeeld. Volgens mij heb ik 1,50 betaald voor 12 stekjes. Een kilo wortels in de supermarkt kost 69 cent. En ik ga uit de tuin geen kilo halen.

Die ene wortel uit eigen tuin was véél lekkerder

En toch heb je best kans dat ik nog eens vaker wortels ga planten. Die ene wortel die ik nu geproefd heb was namelijk véél lekkerder dan de wortels uit een zak in de supermarkt. Bovendien gebruik ik per keer meestal maar een of twee wortels tegelijk. Ik rasp er eentje over de sla bijvoorbeeld, of er gaan er twee in stukjes in de soep. Nu moet ik steeds in twee weken een kilo wortels weg zien te werken.

En als ik het hogeschoolmoestuinieren wat meer onder de knie heb en ik kan wortels uit zaad opkweken, dan wordt het ook weer een positiever verhaal qua rendement.

Onbetaalbaar

En zo klooi, pruts en probeer ik lekker verder. Wat ik heb gezaaid in mijn gloednieuwe zaaibakken doet het voor geen meter, maar in de volle grond zijn de tuinbonen, de spruitjes en de spinazie inmiddels opgekomen. Verder gaan de kolen lekker, lijken de tomatenplantjes gered en kan ik volgens de buurvrouw ook al van de Asturiaanse berza gaan eten. Geen idee hoe je dat klaarmaakt, maar dat ga ik ontdekken.

Los van de tot nu toe zwaar negatieve ROI op mijn moestuin is het plezier onbetaalbaar.

11 Comments

 1. Flow 1 mei 2019 at 08:39

  Lekker bezig, leuk om je ervaringen te lezen.

  Reply
 2. Truus 1 mei 2019 at 11:48

  Wat een boeiende blog, erg hilarisch om te lezen. In 2 weken 1 kg wortels wegwerken voor 1 persoon kan idd lastig zijn. is Maar hoe ga je de opbrengst van je worteloogst dan straks wegwerken? Er is straks heus niet iedere twee weken 1 wortel rijp. Wij hadden vorig jaar ruim 10 kg. Kwestie van invriezen of opkuilen. Tuinieren is hollen en stilstaan, alleen met goede manieren om te conserveren kun je het jaar rond met groente uit eigen tuin. Tip voor je volgende blog: hoe kan ik de groenten uit mijn tuin zo verwerken dat ik er het hele jaar mee kan doen.

  Reply
  1. Lonneke 1 mei 2019 at 13:55

   Dat laatste is hogeschoolzelfvoorzienendheid, daar waag ik me nog even niet aan 😉 Maar die wortels komen wel op, denk ik. Er zitten er nog elf in de grond.

   Reply
 3. Audrey 1 mei 2019 at 14:44

  Heerlijk hoe eerlijk en open je bent! Het komt vast uiteindelijk wel goed met die groene vingers 😉

  Reply
 4. Tinus 1 mei 2019 at 16:27

  Zomaar twee ongevraagde adviezen om eenvoudig je ROI te verhogen: advies één koop Lavas (Levisticum officinale) zaad, ook wel bekend onder de naam maggiplant. Ik stond ook versteld. Voor het vierde jaar is het weer opgekomen zonder dat ik er iets aan doe en inmiddels in 2019 al weer 1 meter hoog en dat hoog boven Amsterdam en prima te consumeren. Advies twee koop sjalotten, kan eventueel gewoon in de supermarkt. Planten, groeien, oogsten (drogen), eten en een aantal bewaren voor volgend jaar. Mijn vader heeft zo veertig jaar achtereen met zijn eerste en enige setje gekweekt (zou je dan altijd hetzelfde genetische materiaal behouden of zou door straling ofzo dit toch wijzigen?). Voor beide geldt eenmalig investeren en daarna vele jaren van eten. Nou ja, kijk maar wat je er mee doet. Ik weet zeker dat er vele voorbeelden van dit type groene investeringen bestaan. Knutsel rustig verder. Schrijf ze, ik lees wel en veel succes.

  Reply
 5. Rianne 1 mei 2019 at 21:06

  Dat plezier, dat is mooi meegenomen. En het financiele voordeel… gaat ook komen.

  Ik ben wel blij om te lezen dat ik niet de enige ben die problemen heeft met een citroenboompje in leven houden.

  Reply
 6. Pasja 1 mei 2019 at 23:21

  Wij zaten vandaag met een dilemma in onze (fruit) tuin. We willen graag vlinders in de tuin, vandaag echter vonden we een rupsje die aan onze nieuwe fruitboompjes (pruim en kers) zat te knabbelen. Hmm..tja wat nu. We vroegen ons even af of alle rupsen vlinders worden, en na google onderzoek blijkt dit zo te zijn. Toch hebben we het rupsje maar naar ons voortuintje verplaatst en gaan we verder op zoek naar rupsjes om onze fruitboompjes en andere fruitige jonge blaadjes te sparen…
  Blijft leuk..(moes-) tuinieren:)

  Succes met jouw moestuin, komt vast goed!

  Reply
  1. Lonneke 2 mei 2019 at 07:53

   Ah ja, dat dilemma ken ik ook! Vlinders zijn leuk. Maar ja, vlinders leggen eitjes en daaruit komen rupsen en die vreten mijn moestuin kaal…

   Reply
 7. Truus 2 mei 2019 at 08:17

  En rupsen van één soort eten alleen van bepaalde type planten. Een rups verplanten naar een andere plant leidt helaas tot de dood. Zie bijv. de site van de Vlinderstichting.

  Reply
 8. Zuinigaan 3 mei 2019 at 15:49

  Hihi, ik kocht in 2012 een appelboom, nu al weer 7 jaar geleden. Die heeft vorig jaar voor het eerst 1 appel opgeleverd. Hier dus ook een negatief rendement 😉
  Maar, deze appelboom staat voor het eerst dit jaar volop in bloei! Ik heb goede hoop op méér dan 1 appel in het najaar.

  Reply
  1. Lonneke 4 mei 2019 at 09:36

   Haha, een echte langetermijn investering. Ik hoop met je mee!

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *