Zou je een boek moeten willen schrijven?

Mijn boek is af! Nou ja, de eerste versie van het manuscript. Het ligt inmiddels bij de uitgever. Ik ben nu dus een ervaringsdeskundige in het schrijven van een boek. En ik heb een aantal tips voor aspirant-schrijvers. Plus de harde waarheid over de verdiensten.

Een miljoen schrijvers…

Het verhaal gaat dat er in Nederland een miljoen aspirant-schrijvers zijn. Of het waar is weet ik niet, maar er zouden in ieder geval zoveel Nederlanders zijn die schrijven als hobby hebben. En een boek staat ongetwijfeld bij veel van die mensen op de emmerlijst.

… die niks verdienen…

Zou je een boek moeten willen schrijven? Voor het geld zeker niet. KVB Boekwerk onderzocht de inkomsten van ongeveer 27.000 auteurs. Dit waren de resultaten:

 • Ruim 10.000 auteurs: nihil (en verder buiten het onderzoek gelaten)
 • Ongeveer 15.000 auteurs: tussen 1 en 1000 euro (gemiddeld 110 euro)
 • Rond de 1500 auteurs: tussen 1000 euro en het minimum loon (gemiddeld 3600 euro)
 • Ongeveer 60 auteurs: tussen minimum loon en modaal (gemiddeld 26.000 euro)
 • 55 auteurs: meer dan modaal (gemiddeld 98.800 euro)

Zelfs als je die 10.000 auteurs van wie de inkomsten nihil (en hoogst waarschijnlijk negatief) zijn buiten beschouwing laat, dan verdient dus 90% van de auteurs in Nederland minder dan 1000 euro aan zijn of haar boek en maar 0,7% komt boven het minimum loon uit (voor een select clubje gaat het daarna crescendo).

… en niet gelezen worden

Je moet dus een boek schrijven omdat je heel graag schrijft. Dat is op zich reden genoeg, maar de meeste mensen die graag schrijven willen ook graag gelezen worden. Dat is nou eenmaal zo. Bijna elke aspirant-schrijver heeft de droom om ooit door te breken. Simpel gezegd: als je een boek wilt schrijven, moet je dus goed bestand zijn tegen teleurstellingen.

Hoe vind je een uitgever?

Ben je geen BN-er met enig schrijftalent en geen blogger met een flink bereik en verstand van marketing? Dan is het vinden van een uitgever waarschijnlijk je beste kans om gelezen te worden. En om dankzij een voorschot meteen door te stoten naar de best verdienende 10%.

Mijn ervaring is beperkt, want ik had het geluk dat mijn uitgever en ik elkaar snel hadden gevonden. Er zijn wel een paar algemene tips. Zo hoef je echt niet eerst een heel boek te schrijven om op zoek te gaan naar een uitgever. Schrijf een goede pitch met daarin een synopsis, je doelgroep en waarom je verwacht dat jouw boek voor deze groep interessant is. Daarbij stuur je bijvoorbeeld het eerste hoofdstuk mee, zodat de uitgever een goed beeld heeft van jouw schrijfstijl.

Stuur geen schot hagel naar tien uitgeverijen tegelijk. Zoek uitgevers die bij jouw boek passen en hou je aan de aanlevervoorwaarden voor manuscripten. Die staan meestal op de website en zijn vaak specifiek.  Hou er rekening mee dat je daarna maandenlang niets hoort. En misschien wel nooit iets. Uitgeverijen worden bestookt met manuscripten.

Hoe schrijf je een boek?

Misschien wil je sowieso een boek schrijven, met of zonder uitgever. Hoe pak je dat dan aan? Daar heeft vast iedere schrijver een ander antwoord op. Mijn tips:

 • Begin met de structuur van je boek. Als je dit goed doet, bespaar je jezelf later zeeën van tijd. Er zit uiteraard een verschil tussen fictie en non-fictie. Bij fictie is de opbouw van de spanningsboog heel belangrijk en begin je dus met een goed plot, maar ook al met de uitwerking van de hoofdpersonages. Bij non-fictie begin je met de achterflap en de inhoudsopgave. Per hoofdstuk schrijf je vast in steekwoorden op wat je daarin gaat behandelen. Als je dat goed hebt staan, hoef je ‘alleen nog maar even’ het raamwerk in te vullen.
 • Plan geen schrijfdagen maar schrijfuren. Er zijn maar heel weinig schrijvers die het voor elkaar krijgen om acht uur per dag geconcentreerd aan een boek te schrijven. Ik ben waarschijnlijk een vrij realistisch voorbeeld van hoe het in de praktijk gaat: eerst een paar uur ‘shit, ik moet eigenlijk aan mijn boek schrijven’ en dan ram je er in twee uur vijftienhonderd woorden uit.
 • Een writers block bestaat niet. Dat gedoe van ‘ik moet eerst inspiratie opdoen’ is allemaal maar onzin. Je gaat gewoon zitten en schrijven. Simpelweg door te schrijven train je jezelf en door dat consequent te blijven doen gaat het steeds makkelijker. Verder is het een kwestie van discipline. Wat dat betreft is het bijna een wonder dat ik een boek heb geschreven.
 • En dus: zorg voor deadlines of andere vormen van dwang. Ik heb mezelf een tijd lang op een verplichte productie van 5000 woorden per week gezet. Maar de echte reden dat mijn manuscript af is: ik had een contract met een uitgever getekend. Met een leverdatum erin. Heb je geen uitgever, zorg dan voor een meelezer (dat is sowieso een heel goed idee) met wie je afspreekt wanneer je bepaalde hoofdstukken aanlevert.

Zou ik het nog eens doen?

Ja! Driewerf ja. Het was de hel en fantastisch tegelijkertijd. Ik heb een geweldige tijd beleefd achter dat ronde tafeltje op mijn veranda. Als schrijven in je genen zit, dan is een boek schrijven het summum. En ik heb nu de smaak te pakken!

Of jij het ook zou moeten doen? Je moet er wel enigszins gestoord voor zijn. En niet om geld geven.

5 Comments

 1. Frank 18 mei 2019 at 10:43

  Boek af !!!

  Proficiat!

  val je nu niet op de een of andere manier in een groot leeg gat? (ook al heb je genoeg te doen…)

  Reply
  1. Lonneke 18 mei 2019 at 11:09

   Dankjewel! Het is wel even schakelen ja 😉

   Reply
 2. Marije 18 mei 2019 at 17:54

  Erg benieuwd hoe het boek uiteindelijk is om te lezen. Wanneer moet het def af zijn?

  Reply
  1. Lonneke 18 mei 2019 at 20:39

   Ik ook! Mijn werk zit er begin juli grotendeels op en dan gaat het eind augustus naar de drukker, geloof ik.

   Reply
 3. Rita 20 mei 2019 at 11:49

  Gefeliciteerd Lon !! Een hele mijlpaal. Ik ben zoooooo benieuwd hoe het is geworden. Je eerste exemplaar is verkocht. ( Al denk ik dat het eerder het 2e exemplaar wordt, want H en A zullen me wel voor zijn. ) Op naar het volgende onderwerp. Wie weet ga je ooit bij die 0,7% horen. Je schrijfstijl is altijd erg leuk, dus moet kunnen.

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *