Hoe gaat het nu met mijn boek?

Een veelgehoorde vraag en de hoogste tijd voor een update. Plus de onthulling van de titel en de omslag!

Kartonnen doos

Kennen jullie het verhaal van dat speciale mandje dat je voor je kat kocht? En dat die kat dan steeds in een kartonnen doos ging liggen? Ik had voor mezelf een keurige werkplek ingericht voor mijn schrijfwerk. Kijk maar.

Er was echt over nagedacht. Het kleinste kamertje, zodat ik in de winter maar weinig het elektrische kacheltje zou hoeven te gebruiken. Wel met uitzicht, maar niet zo overweldigend dat het teveel zou afleiden. En een nette bureaustoel voor mijn rug.

De eerste pagina’s zijn inderdaad op mijn keurige werkplek geschreven. Maar ik ontdekte al snel dat het op zonnige dagen op de veranda veel warmer en aangenamer was. En op regenachtige dagen ging ik liever bij de houtkachel in de woonkamer zitten.

Uiteindelijk is het grootste deel van mijn boek vanaf deze plek geschreven. Zeg nou zelf.

Buitenwerk

En wie heeft er een nette bureaustoel nodig als je bij een stijve rug gewoon even een loopje maakt om de asemmer te legen in het bos?

Ik combineer schrijven met buitenwerk. Meestal ga ik ’s ochtends als het nog fris is eerst aan de slag met hout of in de tuin en zodra de zon de veranda verwarmt klap ik mijn laptop open. Het is nog steeds een droom die uitkomt.

Even thee zetten

Het is niet alleen maar feest hoor. Een boek schrijven is een martelgang. Veel schrijfdagen zien er ongeveer zo uit:

Nog even thee zetten en dan pak ik de laptop erbij. Kop thee, laptop open. Poes op schoot. Of meer: poes in mijn armen. Ik heb nog net een vinger over om een rondje nieuws en social media te scrollen. Thee op. Nieuwe kop thee inschenken. Het is eigenlijk toch wel warm. Laagje uit. Plassen. Wolk voor de zon. Laagje aan. Komt er net een e-mail binnen. Laat ik die meteen even afhandelen.

Soms draal ik tot vier uur ’s middags en dan ram ik er uit schuldgevoel in een keer 1500 woorden uit.

Redactieslag

Inmiddels ben ik bijna klaar met het schrijven van de ruwe versie. Dan nog herschrijven, de interviews updaten en het laten lezen van sommige passages aan anderen.

Tegen de redactieslag zie ik best op, want dan moet ik mijn eigen werk onder ogen komen. Ik vind bijna alles wat ik heb geschreven na een week mwoah en na een maand slecht. Daar schijnen meer schrijvers last van te hebben.

De komende weken ploeg ik nog even flink door (iets minder thee zetten), zodat jullie in september hopelijk een leesbaar boek in handen hebben. Tegen die tijd plaats ik uiteraard een linkje op mijn blog waarmee je het boek kunt bestellen. Mijn eerstvolgende mijlpaal is 20 mei. Dan moet de eerste versie van het manuscript bij de uitgever liggen. De auteurspagina is al klaar.

Ik heb nu wel lang genoeg gedraald hè? Komt ie:

20 Comments

 1. Flow 10 april 2019 at 07:08

  Tof Lonneke! Heel veel succes met de redactieronde. Ik kijk uit naar september.

  Reply
 2. Noor (kiwikoorts) 10 april 2019 at 07:10

  Jaa, eindelijk de grote onthulling! Heel mooi omslag en een pakkende titel! Ik kijk uit naar september.

  Reply
 3. Hans 10 april 2019 at 07:57

  Mooie titel. Ik ben benieuwd!

  Reply
 4. Dromen & Doen 10 april 2019 at 08:17

  Ziet er mooi uit! Ik ben heel benieuwd naar je boek. Volgens mij kan de uitgever die tweede druk alvast inplannen, want de eerste druk is volgens mij zo uitverkocht met al je bloglezers en firefriends.

  Reply
 5. Bouk 10 april 2019 at 08:30

  Pakkende titel! Ik zou hem zo kopen als ik dit niet al wist van je. Goed gekozen. Succes met schrijven!

  Reply
 6. Annie 10 april 2019 at 08:34

  Toi-toi-toi !

  Reply
 7. Mr FOB 10 april 2019 at 08:43

  Ziet er goed uit! Ben benieuwd!

  Reply
 8. Anja - Minimalist Dutchie 10 april 2019 at 09:37

  Wat een tof project zo, en leuk dat je het deelt zodat wij ook kunnen meekijken achter de schermen. Succes met de komende redactionele rondes, ik weet er alles van…

  Reply
 9. Belia /Consuminderen 10 april 2019 at 09:41

  O, zo werkt dat dus. Jij kan beter schrijven dan ik. Maar ik heb nu een onderwerp! In uitstellen ben ik een kei, dat komt helemaal goed, soms ga ik pas om twee uur ‘s middags naar de tuin, terwijl ik de hele dag al een To do lijstje in mijn hoofd heb.

  Ik ga nu serieus de omgevingsfactoren verzamelen.

  Reply
 10. Team CF 10 april 2019 at 10:26

  Super!! Mogen het een bestseller worden 😉

  Reply
 11. Mr. Thinkingbig 10 april 2019 at 11:24

  Ik koop de paperback en het ebook. Zo vet! Leuk om ‘het proces’ te mogen meelezen.

  Ik ben heel benieuwd, super spannend 🎉

  Reply
 12. HJ 10 april 2019 at 11:45

  Pakkende en originele omslag, gaaf!

  Reply
 13. Audrey 10 april 2019 at 11:55

  Wat gaaf! Het omslag ziet er alvast goed uit, ben benieuwd naar de inhoud 🙂

  Reply
 14. Wieb 10 april 2019 at 19:05

  Schitterende titel…

  Reply
 15. DutchRN 10 april 2019 at 19:22

  O super! Wat een toffe titel.

  Reply
 16. FINONAF 12 april 2019 at 19:04

  Erg benieuwd en wat een mooie omslag!

  Reply
 17. Janneke 20 april 2019 at 18:10

  Wat een heerlijke titel en wat een opluchting dat ik daar al gehoor aan heb gegeven 😎

  Ben benieuwd naar de inhoud!

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *