Eten weggooien

In mijn kleine fijne FIRE-clubje op Slack zaten we twee weken geleden wat tegen elkaar op te snoeven. Wij gooiden allemaal vrijwel nooit eten weg. Ik deed ook mee met snoeven. Totdat Mariimma er fijntjes op wees dat als je deze vraag in een enquête zou voorleggen aan duizend mensen er waarschijnlijk duizend mensen zeggen dat ze zelden eten weggooien.

De proef op de som dus. Ik heb de afgelopen twee weken precies bijgehouden wat ik zoal weggooi.

222 miljoen ton

Het is ontstellend hoeveel eten we met zijn allen verspillen. Volgens Rob Greenfield gooien de inwoners van rijke landen bijna evenveel  (222 miljoen ton) voedsel weg als de inwoners van sub-Sahara Afrika eten (230 miljoen ton). In The Uninhabitable Earth las ik dat het bij Amerikanen gaat om een kwart van al het eten dat ze kopen.

Een kwart. Kun je nagaan wat je daar een CO2-reductie mee zou kunnen realiseren.

Creatief met restjes

In de zomer van 2015 leerde ik in het Ezelparadijs koken met wat er in huis is. Als je daar de kok bent, dan loop je die dag de keuken in, je kijkt wat er is en bedenkt ter plekke hoe je daar voor tien tot twaalf mensen een smakelijke maaltijd van kunt maken. En daar word je creatief van.

Het beviel zo goed, dat ik nu nog steeds zo kook. Alleen dan meestal voor mezelf alleen. Ik doe een keer per week boodschappen. Dan gooi ik de groenten in mijn kar waar ik zin in heb of die een beetje gunstig geprijsd zijn. Thuis zie ik wel wat ik ervan maak.

Tegen het eind van de voorraad moet je een beetje creatiever worden. Dan ligt er bijvoorbeeld nog een flink stuk paprika dat op moet, een geopend blikje tomatensaus en een halve bloemkool en daar moet je dan iets mee. Dat is een curry geworden, met kikkererwten, tofu, ui, knoflook en kokosmelk.

De rest van die kikkererwten zijn ’s avonds in de soep gegaan met een halve zak snijbiet (die ook op moest), een uitje en verse gember. De overgebleven kokosmelk mikte ik in de vriezer.

Mijn voedselverspilling

En het gaat natuurlijk ook weleens mis. Dit gooide ik in twee weken tijd weg.

 • maandag 8/4: twee bruin geworden bloemkoolroosjes
 • woensdag 10/4: een rottende peer
 • vrijdag 12/4: een oude maaltijd uit de vriezer
 • zaterdag 13/4: twaalf penne’s (pasta)
 • dinsdag 16/4: drie bruine aardbeien en vier eetlepels rijst met curry
 • donderdag 18/4: twee eetlepels havermoutpap
 • vrijdag 19/4: een restje zelfgemaakte zoete aardappelhummus

Ik vind het nog best een lijst. Mijn grootste uitdaging is om familieverpakkingen uit de supermarkt in mijn eentje op te krijgen. Die drie aardbeien zaten in een doos van 1,25 kilo. Kleiner hadden ze  ze niet. Ze waren 1,99 per kilo, dus ik kon ze niet laten liggen. En niet zo smakeloos als in Nederland, maar heerlijk zoet en sappig. Ik heb me vijf dagen ongans gegeten aan aardbeien en op die vijfde dag bleken er dus drie rot te zijn geworden.

Wortels. Gaan hier per kilozak. Op zondagavond kreeg ik ter nauwernood de zak leeg die ik anderhalve week geleden kocht. Bloemkool. Ik neem altijd de kleinste, maar dan nog. Er gaan roosjes door de salade, door de curry, door de soep. En dan komt het toch nog weleens voor dat ik niet snel genoeg eet en er dus twee roosjes bruin worden.

Oude diepvriesmaaltijd

Ik snap overigens meteen de bias van dit onderzoek, want nu ik er zo bewust op let doe ik natuurlijk nog beter mijn best om alles op te eten. Daarom heb ik geprobeerd om dat te compenseren. Dat restje zelfgemaakte hummus had ik makkelijk nog een paar dagen in de koelkast kunnen laten verpieteren. En die oude maaltijd stond al weken in de vriezer. Had ik prima buiten de onderzoeksperiode weg kunnen gooien.

Een hele maaltijd weggooien is sowieso wel iets uiterst exceptioneels op Finca Lonica. Ik kook namelijk altijd hartstikke lekker. Bijna altijd. Dit was een prutje van zwarte bonen en pompoen in kokosmelk. Had me vooraf wel wat geleken, maar het bleek ontzettend saaie meuk. Braaf werkte ik desalniettemin de reeds klaargemaakte porties weg. Maar die laatste verdween in een uithoek van de vriezer.

Hup, de prullenbak in

We gooien veel te gemakkelijk eten weg. Teveel gekookt en hup, de restjes gaan de prullenbak in. Eens per twee weken schonen we de koelkast een beetje op. Vergeten aangebroken potjes, bruin geworden sla. Alsof het niet uitmaakt, want we hebben het toch allemaal zelf betaald.

Maar de verspilling betalen we natuurlijk met zijn allen. In de vorm van CO2-uitstoot en onnodig watergebruik bijvoorbeeld. En ik weet best wel dat de verspilling in de horeca, de detailhandel en de industrie nog veel erger is. Maar dat is wel een heel luizig excuus om zelf niet je best te doen.

Moestuin

ik heb één troost: alles wat ik de afgelopen twee weken weggooide, gaat straks als compost de moestuin weer in. Ik hoop sowieso dat mijn moestuin het me makkelijker gaat maken. Straks kan ik gewoon één wortel uit de grond trekken in plaats van dat er een hele zak in mijn kar gaat.

Ik eet nu al een paar weken sla uit eigen tuin. Als een gek, want ik had even niet nagedacht dat het niet handig is om 24 stekjes tegelijk te planten. Heb ik straks nog verspilling. Sinds kort komt ook de snijbiet uit de tuin. Kakelvers en precies de hoeveelheid die ik nodig heb. Scheelt allemaal ook nog een hoop plastic.

Ik verander al bijna in een heilig boontje.

16 Comments

 1. Ineke 22 april 2019 at 08:29

  Wortels kun je heel lang bewaren, bij mij liggen ze soms wel drie weken in ce koelkast en nog niets aan de hand. Van sla kun je ook een soort zomerstampotje maken. Dat werk je in een keer veel meer sla weg omdat het slinkt door de warme aardappels. Lekker met kerrie erdoor.

  Maar het is zo, er wordt veel teveel weggegooid en niet alleen eten. Qua eten vind ik het inderdaad helemaal erg omdat we, als we allemaal ons best doen, de hele wereld goed zouden kunnen voeden. Op mijn werk blijft er ook wel eens wat over van lunchen van gasten die bij ons vergaderen. Ik probeer daar van op te eten en mee te nemen wat ik kan, natuurlijk als mijn andere collega’s daar ook hun deel van hebben gegeten/meegenomen. Soms is het al weggegooid voor ik er erg in heb, daar baal ik dan zo van.

  Reply
  1. Lonneke 22 april 2019 at 08:57

   De laatste twee wortels uit de zak die ik gisteravond door de soep gooide, vertoonden al de eerste zwarte plekjes. Als je erop gaat letten zie je de voedselverspilling echt overal hè?

   Reply
   1. Aaf ( zuinigaan) 23 april 2019 at 10:06

    Ik bewaar wortels soms wel 6 weken in mijn groentelade. Soms komen er inderdaad wat zwarte plekjes op. Die plekjes die snij ik er af. Het laagje is zeer oppervlakkig. Overtollige bloemkool blancheer ik en vries ik in.

    Reply
 2. Lot 22 april 2019 at 09:27

  Ik gooi gelukkig ook heel weinig weg, en we hebben heel veel vriezer ruimte dus veel restjes groente gaan daar in, met etiket wat het is, en een soepje is er meestal wel van te maken.
  Gebakken sla vind ik ook heel lekker, met uitje, beetje ketjap en sambal.

  Grote compostbak hebben we ook, en een hond die bij haar eten restjes jus etc krijgt.

  Reply
  1. Lonneke 22 april 2019 at 09:38

   Heb je het weleens bijgehouden? Ik dacht ook dat ik vrijwel niks weggooide, maar het bleek toch net iets meer dan gedacht. Al scheelt een hond natuurlijk wel.

   Reply
 3. Petra 22 april 2019 at 10:26

  Ik vries verse groente in. Bloemkool in 4 delen en dan 2 in de vriezer. Wortels kleinsnijden en in de vriezer. Die aardbeien, de helft in een saus of jam stoppen… De dag van aankoop of de dag erna. Niks wachten tot je plekjes ziet. Ik eet meestal een week vers en een week vriezer vers. Mijn voedsel afval afgelopen week.. een klokhuis, snijafval van prei, wortelschil, aardappelschillen en het kontje van de brocolli en de schil van de stam.

  Reply
 4. Lenny 22 april 2019 at 11:53

  Ik weet niet of je een vriezer hebt? Als je zoveel aardbeien koopt kun je ook een deel invriezen om in de winter te verwerken in smoothies, door de yoghurt of in een taartje. Of door de havermout roeren. Wij vriezen meestal een deel van onze aardbeien in voor koudere dagen.

  Reply
 5. Liesbeth 22 april 2019 at 12:58

  Neem kippen of een vogelhuisje. Het meeste (geen vlees!) vinden ze lekker.

  Reply
  1. Lonneke 22 april 2019 at 18:24

   Ik vind kippen eerlijk gezegd nogal stomme beesten en ik verdraag geen eieren. Bovendien: als het op de composthoop belandt wordt het ook gerecycled.

   Reply
 6. Truus 22 april 2019 at 16:36

  Ik gooi regelmatig voedsel weg. Nooit voedsel uit de supermarkt, brood of vlees, maar uit eigen moestuin. Het is een illusie dat je met een eigen moestuin precies genoeg eten kweekt. De ene keer heb je teveel, de andere keer te weinig.

  Reply
  1. Lonneke 22 april 2019 at 18:22

   We gaan het zien. Ik heb ook nog buren en het Ezelparadijs in de buurt om mijn moestuinopbrengst mee te delen.

   Reply
 7. Lonneke 22 april 2019 at 18:29

  O, en mijn vriezer is piepklein. Die zit bijna standaard vol met maaltijden, soep, brood en nog wat kastanjes van afgelopen herfst. Maar deze post was eigenlijk meer een eerlijk verhaal over hoe ik mijn best doe om geen eten te verspillen (en ook weleens faal), dan een verzoek om tips 🙂

  Reply
 8. mariimma 22 april 2019 at 18:37

  Gisteren nog. Even spaghetti maar het was te veel. Maar te weinig om in te vriezen of te bewaren. Soms ben ik dan nog wel creatief en maak ik er een spaghetti-frittata van. Maar soms ook niet. Dus yep… ook al doe ik mijn best…. soms gooi ik iets weg.

  Reply
  1. Lonneke 22 april 2019 at 18:43

   We zijn net mensen hè? Zo ging het bij mij dus ook met die pasta. Twaalf penne’s teveel gekookt. Ze gaan dan ’s avonds nog weleens door een salade, maar die avond at ik een restje mungbonensoep van de dag ervoor. En daar is pasta echt niet lekker in.

   Reply
 9. Rianne 23 april 2019 at 16:57

  En heilige boontjes gooien we niet bij het afval. Da’s zonde.
  Hier valt het weggooien van eten reuze mee. Zoon, 25, in bezit van lintworm en verrichter van zware fysieke arbeid, eet mij de oren van de kop en het woord ‘kliekje’ kent hij niet.

  Reply
 10. Bouk 23 april 2019 at 17:48

  Wij gooien ook heus eten weg, hoeveel weet ik niet, maar dat het teveel is, dat zeker. Niet omdat ik teveel koop, maar omdat er dan nog 13 boontjes in de pan zitten die niemand meer wil, of een halve aardappel overblijft waar we niks mee kunnen. Ik heb een tijdje een poging gedaan om ze in een apart bakje in de vriezer te bewaren om ze vervolgens op te bakken….nooit wat van gekomen. Een stukje pizza wat niet meer gegeten wordt, een verrotte tomaat/peer/aardbei…Een klein beetje room omdat het recept niet meer hoefde en het potje achter in de koelkast stond weg te pieteren..>Dus ja, er gaat wel wat weg hier….

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *