Rendement op een moestuin?

Ik vroeg het me zomaar af. Los van het onbetaalbare plezier, levert zo’n moestuin nou ook nog wat op qua besparen? Ik heb in de wereld van de FIRE-bloggers een veelheid aan calculators voorbij zien komen, maar nog nooit eentje waarmee je de ROI van een moestuin kunt berekenen.

Biologische zaden

Ik ben dit weekend gezellig met mijn ouders in Nederland naar het tuincentrum geweest. Flink wat (biologische) zaden gekocht. Bloemkool, snijbonen, citroengras, basilicum, gele paprika’s, witte aubergines, pluksla en Spaanse peper (ja echt). Als ik straks in Spanje terug ben, moet ik eindelijk maar eens een fatsoenlijke zaaibak kopen.

Moestuinrendement

Opeens vroeg ik me af of die investeringen wel ooit rendement gaan opleveren. Want ja, voor die twaalf spinaziestekjes betaalde ik dan slechts 1,20 euro, een zak spinazie van 300 gram koop je in de supermarkt al voor 1 euro. En de vraag is of die twaalf stekjes überhaupt ooit 300 gram aan spinazie gaan opleveren. Ik plantte ze vier weken geleden, vier plantjes zijn inmiddels dood en die andere acht zien er nog steeds vrij pietepeuterig uit.

Daar kun je best een hoop groente en fruit voor kopen in de supermarkt.

Er is hier de afgelopen tijd aardig wat geld in de tuin gestopt. Ik gaf  €16,80 uit aan stekjes, €23,30 aan zaden en €98,50 aan fruitbomen en fruitstruiken. Nog even los van die tuinvork die ik eerder kocht en die handige bordjes waarop je kunt schrijven wat je gezaaid en geplant hebt. En ik heb dus nog steeds geen zaaibak.

Daar kun je best een hoop groente en fruit voor kopen in de supermarkt. En dan laat ik al die uren noeste tuinarbeid voor het gemak maar even buiten beschouwing.

Rupsen en slecht weer

De opbrengst van mijn moestuin (nog los van het rendement) moet zich überhaupt nog bewijzen. Vorig jaar had ik met mijn koolplantjes een snackbar voor rupsen aangelegd en hoewel dit moestuinjaar nog maar net begonnen is, voer ik nu al strijd met slakken. Ik kan vast nog wel op meer mee-eters rekenen en op het weer heb ik ook geen invloed.

Eigenlijk is moestuinieren een uiterst onzekere en risicovolle investering.

Oneindige tuinvreugd

Ik weet natuurlijk best dat er een heleboel immateriële redenen zijn voor tuinarbeid. Oneindige tuinvreugd, onbetaalbare voldoening en de niet te evenaren smaak van zelfgekweekte groente. Het is bovendien een stuk duurzamer. Er komen geen bestrijdingsmiddelen aan te pas, geen plastic en geen transportkosten.

Dure hobby

En toch ben ik benieuwd naar de ROI van mijn moestuin. Als het idee is om zelfvoorzienender te worden en op uitgaven in de supermarkt te besparen, moet ik natuurlijk wel weten of mijn tuinarbeid iets oplevert of gewoon een dure hobby is.

En omdat ik bij mijn collegabloggers nog nooit excelsheets voor fruitopbrengsten of moestuincalculators heb gezien, moet ik die zelf maar gaan ontwikkelen.

Als ik het goed doe, zie ik mijn ROI elk jaar groeien.

Dat ga ik dan wel een paar jaar volhouden, want het is logisch dat je aan het begin wat aanloopinvesteringen hebt en leergeld betaalt. Die tuinvork en die zaaibak hoef ik niet meer aan te schaffen, de grond is volgend jaar een stukje vruchtbaarder, ik heb het een en ander bijgeleerd en ik kan uit mijn eerste oogst zaden winnen voor de volgende ronde. Het leuke daarvan is dat ik – als ik het goed doe – mijn ROI elk jaar zie groeien.

November MRM-maand

November lijkt me wel een geschikte maand om de balans op te maken. Hou hem in de gaten, de moestuinrendementsmeter (MRM) van Project Lonica. In de tussentijd blijf ik bloggen over oneindig veel immateriële tuinvreugd.

19 Comments

 1. Geldnerd 25 maart 2019 at 06:48

  Glimmende oogjes hier! Al na de eerste alinea zag ik een spreadsheet aankomen. En die komt er ook! Ik ben ontroerd en kijk er naar uit!

  Reply
  1. Lonneke 25 maart 2019 at 07:06

   Woehahaha!

   Reply
  1. Lonneke 25 maart 2019 at 20:18

   Ik ga eens kijken!

   Reply
  1. Lonneke 25 maart 2019 at 20:24

   Leuk! Ik ben inderdaad nu al fan van de aarbei en de framboos (ook gezien de extreem hoge prijs van de laatste in de supermarkt). Courgette komt er voorlopig niet in. Ze kruisen snel met pompoen en ik vind pompoen lekkerder, dus die krijgt voorrang in de tuin.

   Reply
 2. Zuinigeman 25 maart 2019 at 12:38

  Ben benieuwd hoor als het financieel uit kan, denk alleen op de langere termijn dan op korte termijn. Volgende maand gaan wij beginnen met het renoveren van de achtertuin en daar komt ook een strakke moestuin in en daarvoor moet ik ook nog kosten voor maken.

  Reply
  1. Lonneke 25 maart 2019 at 20:31

   Ja, van Opnieuw Begonnen zie ik. Maar die geeft alleen een berekening van de kosten en niet van de opbrengst. En het gaat natuurlijk juist om de verhouding tussen die twee.

   Reply
    1. Lonneke 26 maart 2019 at 12:27

     49 euro voor een stukje van 1,20 bij 1,20 meter? Dat wordt hele dure sla…

     Reply
 3. M. 25 maart 2019 at 15:37

  Indien de grond vruchtbaar genoeg is en je de gemaakte uren niet telt, levert een moestuin je flink wat op. Maar je moet wel heel alles zoveel mogelijk zelf zaaien. Zaad kost geen kneup zoals Annemiek van mijmeringen.nl schrijft. Zeker als je kans ziet om dit bij de LIDL aan te schaffen. €0,19 voor een zakje slazaad.
  Slakken😁 ja die zijn een grote plaag als je pech hebt. Als het de spuigaten uitloopt dan bestrijd ik ze met BIOslakkenkorrels en biervallen. TIP: probeer een egel naar je tuin te lokken en daar te houden. Op het moestuincomplex waar ik zit woont sinds een aantal jaren een egel. Het aantal slakken is sindsdien enorm gedaald.

  Reply
  1. Lonneke 25 maart 2019 at 20:34

   Arbeid tel ik niet mee inderdaad. Dat is tuinvreugd en buitenwerk is gezond. Verder maak ik iets andere keuzes. Ik probeer mijn zaden zoveel mogelijk biologisch te kopen en dat is een heel stuk duurder. Een egel zou zeker fijn zijn, bier vind ik niet zo diervriendelijk en in die slakkenkorrels moet ik me eerst eens verdiepen.

   Reply
   1. M 25 maart 2019 at 22:25

    Denk daarbij aan Escar-go van ECO style. Dat gebruik ik om het teveel aan slakken te doden. Staat redelijk goed aangeschreven.
    Biologisch zaad; ik kreeg van een tuinbouwdocent uit België te horen dat je rustig gewoon zaad kunt gebruiken, zolang je zelf maar geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Het zaad wat je dan oogst is al biologisch.

    Reply
    1. Lonneke 25 maart 2019 at 23:08

     Dit lees ik over Escar-go. Ik ben nog niet overtuigd (bron: https://www.eigenwijsblij.nl/huis-tuin/slakken-moestuin-bestrijden-zonder-gif-zo-pak-aan)

     “Voor zover ik weet is er maar één soort slakkenkorrels die veilig is voor alle dieren behalve de slakken in je tuin: Escar-Go van Ecostyle. Zoals met veel producten van Ecostyle is ook dit, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet biologisch (net als de organische gazonmest bijvoorbeeld). Maar het komt wel in de buurt. Escar-Go werkt op basis van ijzerfosfaat. Slakken eten de blauw-groene korrels op en het ijzerfosfaat legt de kropklier lam. Daarna kan de slak niet meer eten. Hij trekt zich terug onder de grond en zal daar verhongeren. Geen fijn idee, maar je hoeft ze niet zelf op te ruimen en ziet er niks van.”

     Reply
 4. Flow 25 maart 2019 at 17:34

  Ohh kijk ik nu al naar uit! Heb de berekening voor mijn eigen tuin nooit gemaakt. Wel interessant om eens bij te houden 🙂

  Reply
 5. Shanti 25 maart 2019 at 18:20

  Hi Lonneke, ik kijk nu al uit en ik ben heel benieuwd naar de MRM :-D.
  Zet hem op!

  Reply
 6. Wieb 26 maart 2019 at 17:45

  De eerste jaren kost het wel wat. Maar als je geluk hebt…. Ooit spinazie gezaaid. In zo’n ouderwetse wasteil. € 1,29 aan zaadjes. Drie keer van gegeten. En nog wat aan het konijn gegeven.
  En het heeft wel wat, eten uit eigen tuin.

  Ik volg een Amerikaanse meneer, Rob Greenfield. die mag een jaar lang alleen zelfverbouwd, of zelf geoogst voedsel tot zich nemen. Tot nu toe lukt dat aardig. (Ik ga niet linken, want voor ik het weet zit ik in het spamfiler. ;-))

  Reply
  1. Lonneke 26 maart 2019 at 23:52

   Interessante meneer, die Rob Greenfield!

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *