Energie, water en hoe dat beter kan (of niet)

Omdat jullie massaal en enthousiast reageerden op mijn boodschappenblog, volgt er nu eentje over mijn energierekening. Ik vergeleek mijn vaste lasten in Spanje al eens met mijn vaste lasten in Nederland en dat won Spanje op bijna alle fronten. Maar niet qua energie.

Daar duiken we dus maar even wat dieper in. En ik geef mezelf aan het eind meteen een aantal tips hoe ik de energierekening omlaag krijg. Dan hoeven jullie dat niet meer te doen.

Even over water

O ja, dat ‘water’ in de titel, daar kan ik kort over zijn. Geen slimme meter hier. Ik betaal 30 euro per jaar voor onderhoud. Het water komt uit de bergen en wat mijn dorpsgenoten en ik niet gebruiken stroomt gewoon de berg af. Ik ben er overigens nog steeds zuinig mee, want water is niet vanzelfsprekend.

En nog even over hout

Daar verwarm ik dus mijn huis mee. Maar daar moet ik nog wat meer ervaring mee opbouwen voordat ik een inschatting kan maken van wat dat me op jaarbasis kost. Van benzine voor de kettingzaag tot de schoorsteenveger tot kost en inwoning voor de mensen die me helpen met de houtvoorraad.

Ik ga me lekker even tot in detail uitleven op mijn elektriciteitsverbruik.

Appels en peren

Het vergelijken van mijn Nederlandse met mijn Spaanse situatie is appels met peren.

 • In Nederland woonde ik in een appartement van 76 m², in Spanje in een vrijstaand huis van 119 m².
 • De gemiddelde jaartemperatuur is in Nederland ongeveer 11 graden en in Asturias 13 graden.
 • In Nederland had mijn appartement energielabel A en hier doe ik het met energielabel E.
 • Mijn Amsterdamse appartement werd verwarmd met gas en daar douchte en kookte ik ook op. In Spanje heb ik geen gas. Ik verwarm met hout en douche en kook op elektriciteit.

Jaarverbruik

In Amsterdam had ik een verbruik van 1368 kWh stroom en 422 m³ gas per jaar. Hier in Spanje weet ik mijn jaarverbruik nog niet, maar als ik kijk wat ik van juli 2018 tot januari 2019 heb verbruikt en ik doe dat maal twee, dan kom ik vast aardig in de richting. En dan zou ik op 2076 kWh per jaar uitkomen.

Maar ik ga de boel hier verder dus niet vergelijken, want dat heeft weinig zin.

Potencia: flexibel vastrecht

In Spanje zit de stroomrekening anders in elkaar dan in Nederland. Je betaalt hier ook vastrecht, maar de hoogte daarvan kies je zelf. Het hangt er namelijk vanaf hoeveel  stroom je op één moment in totaal wilt kunnen gebruiken. De potencia.

Ik heb de laagst mogelijke potencia van 2,3 kW. Dat betekent dat als ik tegelijkertijd apparaten heb aan staan die samen meer dan 2,3 kW verbruiken, bij mij de stroom eruit knalt. Dat gebeurt een enkele keer als ik gasten heb. Deze potencia wordt aangeraden voor een studioappartement of een appartement van minder dan 50 m² ‘met heel weinig elektrische apparaten’.

Of een vrijstaand geel huis van 119 m² halverwege een berg.

De prijs van elektriciteit

Bij mijn energiebedrijf betaal je inclusief belasting per kW potencia per dag 14 cent. Daarmee komt 2,3 kW potencia op 9,82 per maand. Stel dat ik een hele gemiddelde potencia zou hebben van 4,6 kW, dan betaalde ik het dubbele: 19,64 per maand. Scheelt 117,84 op jaarbasis.

Daarnaast betaal je per verbruikte kWh stroom en die prijs stijgt vrijwel elke maand. Bij de laatste rekening was het 19 cent. Ze doen hier niet aan geschat jaarverbruik en dan netjes delen door twaalf, dus mijn energierekening is elke maand anders en in de winter hoger dan in de zomer.

40% hoger

Elektriciteit is in Spanje duurder dan in Nederland. Dat komt omdat hier geen heffingskorting wordt gegeven. In Nederland krijg je in 2019 omgerekend per maand bijna 26 euro korting op je elektriciteitsrekening. Daar kun je zo ongeveer je vastrecht tegen wegstrepen.

Als ik de cijfers van het Nibud gebruik, dan zou mijn elektriciteitsrekening in Nederland zo’n 39 euro per maand zijn geweest. Hier kom ik uit op gemiddeld 45 euro per maand. Als ik de gangbare  ‘potencia’ van 4,6 kW had gehad, was dat bijna 55 euro geweest. Daarmee zou mijn rekening 40% hoger zijn geweest dan in Nederland. Voor hetzelfde aantal kWh.

Apparaten in huis

Wat verbruikt er hier allemaal stroom? Komt ie hoor. De boiler, de wasmachine, verlichting, de koelkast, de kookplaat, de waterkoker, de staafmixer, het elektrische kacheltje in de kleine slaapkamer, mijn elektrisch dekentje voor op de bank, de ventilatoren van de houtkachel, mijn geluidsinstallatie, de draagbare radio, mijn laptop, mijn mobiele telefoon, de printer en mijn elektrische tandenborstel.

Dan de apparaten die hier wel zijn, maar die geen stroom verbruiken: de elektrische kachels in de twee andere slaapkamers en de badkamer (behalve als bezoek de kachel gebruikt), de oven (volgens de vorige bewoners knalt de stroom er dan heel snel uit, dus tot nu toe kook ik zonder oven), de afzuigkap (ik hou er niet van), de stofzuiger (ik prefereer de bezem en de mop) en mijn strijkijzer (doei kantoorbaan).

En de apparaten die ik niet heb: een magnetron, een wasdroger, airconditioning, een koffiezetapparaat, een afwasmachine, wifi en een tv. Natuurlijk heb ik ook geen jacuzzi, terrasverwarmer of tropisch aquarium, maar ik noem even de dingen die veel mensen wel hebben (dan hoeven jullie niet in de comments te zetten dat ik die vergeten ben).

Tips aan mezelf

Hoe zou mijn energierekening omlaag kunnen? Ik heb elf geweldige tips en een aanmoediging.

 1. Gooi die oude, stroomvretende, te grote koelkast die je buiten hebt gezet omdat ie te lelijk is en teveel herrie maakt de deur uit. Ook al is ie niet stuk. En ruil hem in voor een klein tafelmodelletje met apart vriesvak dat veel zuiniger is in gebruik en er ook een beetje leuk uit ziet. 〈Check〉
 2. Stop met het gebruik van het elektrische kacheltje op de kleine slaapkamer waar je bureau staat. Warm krijg je het er toch niet van. Een elektrisch dekentje, een extra laagje, een sjaal en een kleedje op je benen werkt beter en is een stuk goedkoper. 〈Check〉
 3. Loop je lampen eens na. Die zijn lang niet allemaal LED. 〈Jaha, maar ik wacht tot iemand hier de elektriciteit komt aanpassen, zodat ik beneden mijn uit Amsterdam meegebrachte lampen met LED kan ophangen.〉
 4. Loop de rest van je lampen na. 〈Jaha〉
 5. Maak een hooikist en gaar daar je bonen en kikkererwten en zo in. 〈Ga ik doen, wie weet, ooit.〉
 6. Die boiler is waarschijnlijk je grootste verbruiker. Maar in Spanje iets met een zonneboiler wordt een crime en is sowieso een hoop uitzoekwerk. Voorlopig zou ik me even concentreren op alle andere dingen die je nog wilt doen. 〈Check〉
 7. Je zou in plaats van de muziekinstallatie en de radio ook zelf kunnen gaan zingen. 〈Ja doei.〉
 8. Heb je weleens over een timer voor onder de douche nagedacht? 〈Nee, dank je. Ik douche kort genoeg. Een paar jaar geleden had ik op de camping een douchemuntje van zeven minuten. Toen ik klaar was moest ik nog heel lang wachten tot die douche eens een keer uit ging. Bovendien sla ik weleens een dag over met douchen.〉
 9. Ik zou eventuele isolatiemaatregelen voor je huis voorlopig even laten zitten. Je hebt dubbel glas (best bijzonder voor Spanje), spouwmuren zijn uitgesloten en je vloer en dak zijn geïsoleerd al zou dat veel beter kunnen. 〈Check〉
 10. Hang in plaats daarvan een gordijn op die het woon- en zitgedeelte scheidt van de rest van je huis. Dan hoef je op zonnige dagen nog maar drie uur per dag te stoken. 〈Check〉
 11. Wassen op 30 graden, apparaten niet op stand by en opladers uit het stopcontract trekken doe je zeker allemaal al hè? 〈Bijna helemaal check〉
 12. Je bent eigenlijk al best heel goed bezig hè? 〈Dank je!〉

Zie je, ik kan prima zelf tips geven.

En dit was dan alles wat je altijd al wilde weten over mijn elektriciteitsverbruik maar nooit durfde te vragen. Ik kan niet wachten op alle reacties!

Smaakt dit naar meer?

28 Comments

 1. Mariimma 25 februari 2019 at 08:54

  Oh jee…. ik lees dat je graag tips en adviezen krijgt van lezers maar ik weet zo snel niks….

  Ik kom erop terug hoor! Even wat blogs met tips googlen……. 😉

  Reply
 2. Judith 25 februari 2019 at 09:48

  Soms toch echt je lakens en handdoeken op 60 graden blijven wassen hoor, want dat doodt de beestjes. Denk aan die wandeletiquetten.

  Reply
  1. Lonneke 25 februari 2019 at 09:52

   O jee, toch nog een tip…

   Reply
 3. Janneke 25 februari 2019 at 09:49

  Wat een held als iemand je nu nog tips durft te geven 😁

  Reply
  1. Lonneke 25 februari 2019 at 09:51

   Hahaha!

   Reply
 4. Pasja 25 februari 2019 at 09:54

  Kan hier eigenlijk niets aan toevoegen:) maar ben dan ook niet zo’n held haha

  Reply
 5. Greet 25 februari 2019 at 09:55

  Ik heb nog wel een tip, zonder googelen, gewoon uit ervaring van mijn huisje op een berg in Catalonië. Maar die tip zal ik voor me houden. Verder sluit ik me aan bij tip twaalf.

  Reply
 6. Noor (kiwikoorts) 25 februari 2019 at 10:00

  Ook voor mij is al het gras voor mn voeten weggemaaid… toch jammer😉

  Reply
 7. Annie 25 februari 2019 at 10:05

  Goed bezig ! Niks meer aan toe te voegen 😄

  Reply
 8. Team CF 25 februari 2019 at 10:05

  Nou, en ik wilde je nog zo graag tips geven! Beetje het gras voor mijn voeten wegmaaien jij…… 😉

  Reply
 9. mariimma 25 februari 2019 at 10:18

  Oh ik heb al een heel lijstje tips voor je gegoogled, zo te lezen heb je daar helemaal nog niet aan gedacht en ik help je natuurlijk graag even.

  Komen ze…:

  – vloer isoleren
  – gevels isoleren
  – dubbel of trippel glas
  – dak isoleren
  – had ik al gezegd dat isoleren een goed idee zou zijn?
  – een biomassaketel
  – een kachel met meer rendement dan gewoon zomaar een prutskachel (no offense)
  – warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen
  – dagelijks registreren hoeveel energie je verbruikt en dan corrigeren op externe invloeden en proefondervindelijk steeds meer apparaten uitzetten
  – ik las laatst een blog van iemand die gewoon om 7 uur alle lampen uit doet, keigoed idee!
  – heel veel wandelen, dan ben je niet thuis en dat spaart energie
  – veel huisdieren. Ik zou sowieso die ezels in huis nemen, die geven best veel warmte af
  – niet alleen op lage temperatuur wassen maar ook op eco-stand
  – je koelkast altijd dicht houden en zo snel mogelijk iets pakken. Schrijf dus op waar alles staat, met een plattegrondje erbij. Dat spaart zoektijd.
  – je koelkast waaterpas zetten en van de muur afzetten waardoor deze beter kan ventileren
  – eten laten afkoelen en dan pas in de koelkast zetten. Ikzelf vind dat wel lastig, want de kat en de hond eten stiekem alles op als ik het even op het aanrecht laat staan. Dus ik heb nu een krukje en zet al het afkoelende eten bovenop de kast met het risico dat ik het vergeet en pas een week later weer terugvind. Maar de schimmel veeg je er zó af en lang niet alle schimmel is giftig, weten wij inmiddels.
  – niet te grote pannen gebruiken, deksels er altijd op en dan ook liefst nog de hooikistmethode om iets gaar te krijgen. Eigenlijk hoef je sowieso niet zo veel voedsel te koken dan dat je denkt, zeker niet omdat jij toch al zo ongeveer vegan bent is de stap naar alles rauw eten niet zo groot, ik zou dat zeker overwegen.
  – hergebruik al je water voor in de wc en andere zaken
  – zet de helderheid van al je beeldschermen op 10%
  – bouw het douchen af naar één keer per maand. Zeker wanneer je alleen woont in een geel huis op een berg is vaker douchen overbodig. Een beetje stank is echt niet zo erg, zeker wanneer je een sexistische buurman hebt is het eerder een voordeel dan een nadeel.

  Mocht je nog meer tips willen, dan hoor ik het wel!

  Reply
  1. Lonneke 25 februari 2019 at 15:02

   Ik zei nog zo… geen tips!!

   Reply
 10. Adriana 25 februari 2019 at 10:26

  Leuk om te lezen, ik woon in Frankrijk en geef ook veel meer geld uit aan elektriciteit , ik heb wel nachtstroom en mijn boiler warmt alleen s’nachts op,maar bijna niks aan gas, ongeveer 3 gasbommen per jaar. Ik heb een pelletkachel in de keuken en ik koop 25 zakken per maand, alleen vanaf oktober tot april, ik had dit jaar ongeveer 8 kub voor mijn houtkachel in de salon. Toen mijn man nog leefde haalden we per jaar 30 kub uit het bos, we kregen na een lotingeen stuk bos toegewezen waar we de gemerkte bomen omzaagden, we stookten toen alleen op hout. Het water verschilt nogal, dat ligt ook aan het weer.
  Groet Adriana

  Reply
 11. Audrey 25 februari 2019 at 11:11

  Haha, heerlijk, je tips en commentaar!

  Reply
  1. Ien van Pelt 25 februari 2019 at 11:54

   Dag Lonneke,
   Ik durf wel hoor😁
   Je hebt een houtkachel (ik ook)
   Zet er snachts pannen en ketels met water op (onze kachel geeft lang warmte )
   Met 2 emmers ( ik gebruik kleine) heerlijk warm water ga je mandiën.
   Een steelpan mee onder de douche en gooi water over je heen. Sop je in incl. haren en spoel je af door lekker te plenzen met je steelpan.
   Ik vind het zelfs fijner dan gewoon douchen.
   Scheelt water maar vooral elektriciteit.
   Heb je er wat aan?😊😊😊
   hartelijke groet, Ien

   Reply
   1. Lonneke 25 februari 2019 at 14:44

    Je hebt wel lef 😉
    1. Ik heb geen kachel waar pannen op kunnen (insert)
    2. Mijn kachel is met twee uur koud
    3. Ik douche nooit ’s ochtends
    Maar toch bedankt!

    Reply
 12. Dromen&Doen 25 februari 2019 at 12:24

  Goed bezig Lonneke, je blijft een bron van inspiratie voor mij. Ik vond nog wat tips na wat googlen. Misschien heb je er wat aan:
  1. Heb je een oude, stroomvretende, te grote koelkast die je buiten hebt gezet omdat ie te lelijk is en teveel herrie maakt de deur uit? Doe hem weg, ook al is ie niet stuk. En ruil hem in voor een klein tafelmodelletje met apart vriesvak dat veel zuiniger is in gebruik en er ook een beetje leuk uit ziet.
  2. Stop met het gebruik van het elektrische kacheltje op een kleine slaapkamer waar je bureau staat. Warm krijg je het er toch niet van. Een elektrisch dekentje, een extra laagje, een sjaal en een kleedje op je benen werkt vaak beter en is een stuk goedkoper.
  3. Loop je lampen eens na. Die zijn vast lang niet allemaal LED. Misschien kan Andres die voor je ophangen? Of de buurman?
  4. Loop ook de rest van je lampen na.
  5. Maak een hooikist en gaar daar je bonen en kikkererwten en zo in. Ik weet niet waarom, maar het was een tip die ik tegenkwam op een blog van iemand die ook in Spanje woont.
  6. Die boiler is waarschijnlijk je grootste verbruiker. Maar zonneboilers in Spanje vraagt mega veel uitzoekwerk. Dus voorlopig zou ik me even concentreren op het laaghangend fruit.
  7. Je zou in plaats van de muziekinstallatie en de radio ook zelf kunnen gaan zingen. Kan ook helpen tegen de slakken en de buurman in je tuin.
  8. Heb je weleens over een timer voor onder de douche nagedacht? Ook al denk je dat je kort genoeg doucht dat kan vast korter. Je kunt ook weleens een dag overslaan met douchen hoor. Da’s helemaal niet erg
  9. Eventuele isolatiemaatregelen voor je huis zou ik voorlopig even laten zitten. Zeker als je al dubbel glas hebt (da’s best bijzonder voor Spanje).
  10. Hang in plaats daarvan bijvoorbeeld een gordijn op die het woon- en zitgedeelte scheidt van de rest van je huis. Dat scheelt je op zonnige dagen nog enorm in het stoken
  11. Wassen op 30 graden, apparaten niet op stand by en opladers uit het stopcontract trekken doe je zeker allemaal al hè? Dat helpt ook enorm hoor.
  12. Mocht je dat allemaal al doen, dan ben je eigenlijk al best heel goed bezig hè.

  Reply
  1. Lonneke 25 februari 2019 at 14:42

   Madre mía, wat een briljánte tips! Waar háál je ze vandaan!

   Reply
 13. Tom 25 februari 2019 at 15:40

  Die koelkast mag dan wel een energieslurper zijn, hij ziet er wel geweldig uit! Zou ook wel een houtkachel willen trouwens… Nadeel van een appartement. Boeeeee.

  Reply
  1. Lonneke 25 februari 2019 at 15:45

   Dat is mijn nieuwe koelkast. Klein, zuinig dingetje. De oude staat nog op de veranda te wachten tot ik dat ding een keer naar een Punto Limpio ga slepen.

   Reply
 14. Hans 25 februari 2019 at 20:32

  Het is vandaag energiedag op diverse blogs. Afgesproken werk zeker? Moet kostelijk lachen om het blog en de commentaren erop. 🙂

  Reply
 15. Bouk 26 februari 2019 at 20:23

  Je bent de zonnebank vergeten! Straalt vast ook in veel woningen…
  Voor de rest heb ik niets toe te voegen 😉

  Reply
 16. Helena 1 maart 2019 at 09:07

  Vooruit nog een toevoeging. Doe je kinderen de deur uit (mits aanwezig) Jeetje wat een energieslurpers zijn dat zeg. Alhoewel ze bij mij wel afwassen. Scheelt weer een afwasmachine. Nu begin ik toch te twijfelen aan mijn tip.

  Reply
 17. Harriet 4 maart 2019 at 13:57

  He ik heb wel een zonneboiler hoor. Een mooie platte van 100 liter op mijn dak. De boiler binnen heb ik alleen nodig als het water niet warm genoeg is zoals in de winter (minder zonuren). Meer dan 2 uur per dag heb ik die dan niet aan ;-). Enige nadeel vind ik dat de dakboiler soms zo heet wordt dat ie gaat druppen (overdruk), maar dan draai ik de kraan van de aanvoer dicht en warm waterkraan in de keuken open, vang het op in een fles en geef de planten later water ;-).

  Reply
  1. Lonneke 4 maart 2019 at 15:27

   Dat is neem ik aan een watertank die rechtstreeks door de zon wordt verwarmd, in plaats van een boiler die aangesloten is op zonnepanelen. Ik geloof dat jij gemiddeld zo’n 850 zonuren per jaar meer hebt dan ik.

   Reply
 18. HereIsTom 9 maart 2019 at 20:59

  Zonnepanelen installeren!

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *