De seksistische buurman

Wonen in een dorp, ik had er stadse vooroordelen over. Buren die de deur bij je plat zouden lopen, allerlei verplichte sociale nummers. Het valt alleszins mee. Mijn gehuchtgenoten zijn heel relaxed.

Op de seksistische buurman na. Hij heeft inmiddels de positie van de bemoeizuchtige buurvrouw overgenomen als minst graag geziene gast op Finca Lonica.

En ik geloof dat hij hier inmiddels zelf ook niet meer zo graag komt.

Amsterdamse buren

Toen ik net in de Amsterdamse Czaar Peterbuurt op kamers was gegaan, woonde er op de verdieping onder mij aan beide kanten een bejaard stel. Ze stonden een groot deel van de dag in de deuropening met elkaar de toestand van de wereld te bespreken. Of wat er gisteravond op tv was geweest. Mijn huisgenoot en ik hadden de gewoonte om voordat we de deur uit gingen even te luisteren. Want als ze er stonden, dan moest je er langs. En dat zorgde voor oponthoud en overbodige, nieuwsgierige vragen.

In alle huizen daarna heb ik me redelijk als Anonieme Amsterdammer kunnen gedragen. Maar het was echt niet zo dat ik geen idee had wie mijn buren waren, zoals sommige plattelandsbewoners weleens schijnen te denken. Ik nam pakjes voor mijn buren aan en we zorgden voor elkaars katten. Maar we wisten niet alles van elkaar en je kon rekenen op privacy in je eigen huis.

Asturiaanse buren

Ik vreesde wel een beetje voor wat me te wachten stond op het Asturiaanse platteland. Want ik had net zo goed een vooroordeel over het sociale leven op het platteland. Blijkbaar zijn de meeste Asturianen gelukkig niet zo van het gezellig alles met zijn allen. Tot mijn opluchting heerst ook hier het algemene idee dat je elkaars privacy respecteert. Ik vind mijn vecinos dus best relaxed.

Op seksistische buurman na.

Bemoeizuchtige buurvrouw

Toen ik hier net woonde, dacht ik meteen een bemoeizuchtige buurvrouw te pakken te hebben. Ze is 75, werd een dorp verderop geboren en woont sinds ze op haar 21e trouwde in dit gehucht. Strategisch op een hoek, waar ze goed alles in de gaten kan houden.

‘Er reed iemand anders in je auto.’ En dan wordt er dus verwacht dat je uitlegt hoe dat zat.

Haar koeien stonden afgelopen zomer op mijn land en dat was een welkom excuus om regelmatig even langs te komen met courgettes of verse eieren. Dan banjerde ze door het hek de tuin in en tuurde door het raam of ze me binnen ergens zag.

Achter de bank.

Gelukkig is ze daar vrij snel mee gestopt en nu vind ik het een best mens. We zijn al een paar keer samen in het bos aan de slag geweest bij de waterbron van het dorp en buurvrouw is altijd vrolijk. En als ze nu langskomt, dan blijft ze keurig bij het hek staan. Als ze al langskomt, want dat doet ze vrijwel niet meer.

Boom omver

Maar nu is daar seksistische buurman. Formeel is het niet eens een buurman, want hij woont een dorp verderop. Zijn koeien staan op het stuk land dat grenst aan mijn bos, dus ik had hem al regelmatig  langs zien rijden in een enorme, zilvergrijze bak.

Een maand geleden was ik buiten met Andrés aan het werk. De buurman stopte en draaide zijn raampje open. Ik liep zijn kant op, maar hij maakte een wegwerpgebaar. Hij wilde Andrés spreken.

Het bleek om de grote, dode eik op mijn land te gaan. Die wilde hij best een keer met zijn tractor omver komen trekken. ‘Waarom bespreekt hij dat niet met mij?’ vroeg ik aan Andrés.

‘Omdat jij een vrouw bent.’

Ik begon te fulmineren, maar volgens Andrés was hier niks meer aan te doen. ‘Die man is 70. Is het je opgevallen dat hij zijn vrouw achter zijn auto aan laat lopen?’ Verrek. Ik had zijn vrouw al een paar keer gesproken. Hartelijk mens. Ze was inderdaad altijd lopend en haar man altijd met zijn SUV.

Kettingzaag stuk

De keren daarna deed ik mijn best om seksistische buurman zo hard mogelijk te negeren.  Maar op een dag kwam ik hem tegen in het bos. En hij groette me. Hij praatte zelfs tegen me.

De volgende dag kwam ik hem weer tegen en hij vroeg waarom ik mijn boomzaag bij me had in plaats van een kettingzaag. Ik zei dat ik wat averij met dat ding had. Seksistische buurman bood aan om hem te repareren.

Een paar uur later kwam hij langs met zijn zoon. ‘Dit is speelgoed!’ Hij gebaarde naar mijn kettingzaag, die in stukjes op het muurtje van de veranda lag. ‘Die van mij is véél groter. Die is wel zó.’ Hij deed zijn handen uit elkaar.

‘Damesmodelletje hè’ zei ik.

Zoon sleutelde wat aan mijn kettingzaag, startte hem en gaf hem met draaiende motor aan mij. ‘Die doet het weer.’ Ik bedankte ze hartelijk en ze vertrokken naar moeder de vrouw voor de lunch.

Vragenvuur

Na dit voorval stopte seksistische buurman opeens bijna elke dag ter hoogte van mijn tuin. Vanuit zijn auto vuurde hij vragen op me af. ‘Wat ben je aan het doen?’ ‘Waarom heb je die appelboom omgezaagd?’ ‘Hou je niet van appels?’ ‘Spreken ze in Nederland Duits?’

Op een dag kwam buurman aanrijden, keerde ter hoogte van mijn huis, stapte uit, positioneerde zich bij mijn hek en wilde opnieuw van alles van me weten. ‘Je schiet niet erg op in je tuin hè? Zeker een beetje lui. Heb  je al ontbeten? Niet te dik worden hoor. Je bent toch geen milieu-activist? Die haat ik.’ Mijn aardig-en-beleefd-want-het-zijn-toch-je-buren-vliesje stond op knappen. Toen mijn antwoorden steeds korter werden, droop hij uiteindelijk af, stapte in zijn auto en reed terug naar huis.

Hij was niet bij zijn koeien geweest.

Doei buurman

De dag daarna stond ik te spitten in de tuin. Ik zei hem gedag en ging meteen door met mijn werk. Seksistische buurman kwam uit zijn auto en begon me vanachter het hek toe te roepen dat er niks klopte van wat ik stond te doen. ‘Kom, ik laat het je wel even zien.’ Voordat ik het wist stond hij in mijn tuin.

Toen scheurde mijn beleefdheidsvliesje. Ik ben niet zo aardig tegen hem geweest. En dan bedoel ik echt niet dat ik als een Amsterdams viswijf tegen hem heb staan schreeuwen. Laat ik zeggen dat ik niet erg enthousiast heb gereageerd op zijn bemoeienissen.

En nu rijdt hij al een paar dagen stoïcijns vooruitkijkend met zijn raampje dicht mijn huis voorbij. In zijn zilvergrijze bak van bijna vijf meter. Ik denk dat ik al zijn vooroordelen over vrouwen heb bevestigd.

21 Comments

 1. Flow 15 februari 2019 at 18:20

  Vooral die laatste zin, ik kom niet meer bij!

  Reply
 2. Van her naar HOT 15 februari 2019 at 19:11

  Oef, z’n vrouw achter de auto?? Klinkt als een heel bijzonder figuur…!

  Reply
  1. Lonneke 15 februari 2019 at 23:40

   Leuk om te zien, maar ik zie eerlijk gezegd weinig verband met het gedrag van deze specifieke buurman.

   Reply
   1. Tom 16 februari 2019 at 09:23

    Dat is precies de reactie die ik had verwacht. Hoe zei Cruijff dat ook al weer? Je gaat pas zien als het door hebt, of zoiets. In elk geval zal je buurman geen enkele relatie met seksisme zien. Om over na te denken dus.

    Reply
    1. Lonneke 16 februari 2019 at 09:36

     Ik denk inderdaad dat er geen enkele seksist is die van zichzelf zegt dat hij een seksist is. Maar ik had hem ook gewoon opdringerig kunnen noemen. Ik wil in mijn eigen tuin mijn eigen gang kunnen gaan, zonder dat ik elke dag een buurman aan het hek heb staan die het niet accepteert als ik geen zin in een praatje heb.

     Reply
     1. Tom 17 februari 2019 at 15:49

      Ik denk dat je mentaal nog een lange weg te gaan hebt als je wilt leven in die omgeving die verder van je afstaat dan je doorhebt.

    2. Mariimma 25 februari 2019 at 16:25

     Wow. Wat een paternalistische en denigrerende reactie, Tom!!

     Reply
 3. Siska 15 februari 2019 at 22:30

  Zijn daar opnames van? Hihihi

  Reply
  1. Lonneke 15 februari 2019 at 23:37

   Zeg eh, ik ben hem niet met de kettingzaag te lijf gegaan. Zo spectaculair waren die beelden niet geweest hoor!

   Reply
 4. Pasja 15 februari 2019 at 23:05

  Wat een verhaal.
  Goed opgelost (denk ik:).

  Reply
  1. Lonneke 15 februari 2019 at 23:35

   Dat is nog even afwachten… Ik was graag aardig gebleven, maar deze opdringerige buurman had duidelijk geen oog voor subtiele hints…

   Reply
 5. José 16 februari 2019 at 07:40

  Hoe fijn en leuk je ergens ook woont, echt overal is wel 1 vervelende buur. Volgens mij heb je het prima opgelost. Vooral niet te veel mee praten. Negeren.

  Reply
 6. mariimma 16 februari 2019 at 08:46

  Zo te lezen heeft ‘ie het gevoel dat hij een blauwtje gelopen heeft, haha! Jammer dat hij het persoonlijk opvat dat jij blijkbaar niet open staat voor zijn bemoeienis. Ook goed bedoeld, kan dat heel irritant zijn… 🙂

  Reply
  1. Lonneke 16 februari 2019 at 09:11

   Ik denk inderdaad dat ik hem op zijn… tenen heb getrapt.

   Reply
 7. Min of meer 16 februari 2019 at 09:26

  Je bent nog heel geduldig geweest in de aanloop naar die onvermijdelijke uitbarsting vind ik.

  Reply
 8. Zuinigaan 16 februari 2019 at 11:38

  Je hebt het prachtig beschreven, maar wees wel voorzichtig!
  Blijf hem met respect benaderen.
  Dat hij zijn vrouw achter zijn auto aan laat lopen, zegt mijns inziens veel over hem. Hij wil koning in zijn wereld blijven en vrouwen moeten zich daarnaar schikken, jij doet dat niet echt.
  Je wilt geen #metoo verhaal, daar in je eentje op jouw berg!
  Of ben ik nu te argwanend?

  Reply
  1. Suuz 16 februari 2019 at 11:59

   Als hij haar zonder respect behandelt, waarom moet zij dan voorzichtig doen en respectvol blijven? Hij weet nu dat ie een sterke vrouw voor zich heeft en baalt waarschijnlijk van ‘de jeugd van tegenwoordig’. 🙂

   Reply
   1. Annie 16 februari 2019 at 14:01

    Zo is het, Suuz. Lonneke heeft hiermee duidelijk een grens aangegeven en laten merken, dat ze zijn plannetjes door heeft. Ik denk, dat het probleem “buurman” nu opgelost is, gezien zijn reactie op het voorval. Zijn ego heeft een klap te verwerken. Lonneke 👍 Soms kan een mens niet beleefd blijven, niet als het gevolg is, dat er over je heen gelopen wordt

    Reply
 9. Jan 16 februari 2019 at 16:22

  Held !!

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *