Wachten op betere tijden

De zondvloed is begonnen. Het is noodweer in Asturias en ik zit al vier dagen sdipverkouden binnen te survivallen. Kolkende rivieren treden buiten hun oevers, wegen zijn afgesloten, spoorrails weggeslagen, scholen gaan dicht en het ziekenhuis is ontruimd.

En ik zit op mijn berg. Te wachten tot het over is.

Eindelijk regen

Het begon vorige week met wisselvallig weer. Eindelijk regende het weer eens, na een paar zonovergoten maanden. Best goed voor de bomen, het gras en de planten, dacht ik nog.

Sinds zondagmiddag regent het onafgebroken. Nee, dat is niet waar, maandag is het aan het eind van de middag nog een paar uur droog geweest en woensdagochtend ook zeker een minuut of tien.

Zielig

Maandagochtend werd ik wakker met een opkomende verkoudheid en vanaf maandagavond barstte het in alle hevigheid los. Ik begon mezelf een beetje zielig te vinden. Opeens moest ik hele dagen binnen blijven. Ik lag met een kop vol snot op de bank met een natte kat op schoot.

Denk niet dat het binnen lekker warm was.

Denk niet dat het binnen lekker warm was. Ik zit namelijk op houtrantsoen. Door de kou in de eerste helft van januari is de voorraad snel geslonken. Zondagochtend ben ik nog even met de kettingzaag het bos in geweest, maar eigenlijk was het geen doen. Op natte hellingen met glibberbladeren omgevallen bomen in stukjes zagen is niet verantwoord. Er zit niets anders op dan te wachten op drogere tijden.

Gered door een deken

Ik nam andere maatregelen. Maandagmiddag werd mijn elektrische dekentje bezorgd. Mijn redding. Met dank aan de geweldige tip van Rick, toen ik onlangs weer eens over houtperikelen schreef.

Je kunt hem ook als cape gebruiken. Dinsdag besloot ik eens uit te proberen hoe is om een dag niet te stoken en in mijn elektrische cape te gaan leven. ’s Ochtends heb ik achter mijn bureau zitten schrijven.

Verdere uitrusting: sjaal en capuchon, twee afgeknipte mouwen van een fleecetrui om mijn onderarmen warm te houden en een dekentje als rok om mijn benen. Het was te doen. Mede omdat een lichte koorts voor een intern kacheltje zorgde.

Iets met gordijnen

’s Middags kon ik de volgende noodmaatregel ophalen. Mijn gordijnen lagen klaar in een winkel in Cangas de Onis. Ik had bedacht om de open benedenruimte in tweeën te delen met een gordijn, zodat ik de warmte van de houtkachel beter vast kan houden. Ik ben met mijn regenlaarzen aan in de auto gestapt.

Om vijf uur was ik weer thuis en dacht: als ik die gordijnen nu meteen even ophang, dan mag ik daarna als beloning een vuurtje maken.

Mijn lijf gloeide, dus ik had het helemaal niet koud.

Om een uur of zeven heb ik het opgegeven. Iets met kloteschroeven, een keiharde houten balk, zeven keer door de regen op en neer naar de schuur, stroom die uitviel, een vernaggelde schroef, een nijptang, drie katten die de tent afbraken en toen capitulatie.

Ik ben met een dampende kop soep onder een elektrisch dekentje op de bank gaan zitten. Mijn lijf gloeide, dus ik had het helemaal niet koud.

Noodweer

Woensdag begon ik er de lol van in te zien. Het was inmiddels officieel noodweer en de lokale krant startte een liveblog over weggeslagen spoorrails, versperde wegen en ondergelopen huizen. Nu zat ik niet meer zielig alleen binnen terwijl de regen tegen het venster tikte, nu was het survivallen geworden.

Nu was het survivallen geworden.

Het water uit de kraan is inmiddels troebel en een beetje gelig. Ik vermoed vanwege de zware regenval. Ik drink het nu twee dagen en los van mijn verkoudheid heb ik er geen klachten bij gekregen. Het water voor thee warm ik op in een pannetje. Elke keer als ik de waterkoker aanzet knalt de stroom eruit.

Knus bij het vuur

Woensdagochtend hing ik mijn nieuwe gordijnen op en woensdagmiddag maakte ik vuur. Het werd heerlijk warm en knus aan de goede kant van het gordijn. Ik lag met drie droge katten op de bank. Ze waren even gestopt met elk halfuur een nat pak halen.

Vandaag survival ik rustig verder. Verkoudheid: check. Natte kat op schoot: check.

Inmiddels zijn er al vier doden te betreuren door het noodweer en dat relativeert mijn eigen misère tot dichtbij nul. Ik hoef nergens naartoe, schrijf onder mijn elektrische dekentje gestaag verder aan mijn boek, maak straks nog een pan stevige soep en wacht geduldig op betere tijden.

28 Comments

 1. Team CF 24 januari 2019 at 15:18

  Sterkte! En daarna dat plafond isoleren zodat je minder hoeft te stoken 😉

  Reply
  1. Lonneke 24 januari 2019 at 15:32

   Hmm, dan gaat die prachtige balkenconstructie eraan… Misschien dan toch eerder naar het dak kijken. Maar het is sowieso de bedoeling dat ik voor volgende winter gewoon een volle houtopslag heb.

   Reply
 2. Niet Tot 71 24 januari 2019 at 15:41

  Sterkte en gelukkig heb jij weinig last van de kolkende rivieren op je berg.

  Reply
  1. Lonneke 24 januari 2019 at 15:46

   Nou, zeg dat! Er staan overal huizen langs die rivieren. Volgens de krant lopen 6300 Asturianen het risico dat hun huis onder water komt te staan.

   Reply
 3. dhk40 24 januari 2019 at 16:36

  Sterkte en beterschap!
  Heb je wat voorraad eten in huis voor het geval dat omver langer duurt? Dat je niet hoeft te rijden naar de winkel. En wat kaarsen als elektriciteit uitvalt …. wat survival dingetjes.

  Reply
  1. Lonneke 24 januari 2019 at 17:38

   Ik heb altijd voorraad in huis en ik ben er vandaag nog in geslaagd om de supermarkt te bereiken, dus wat dat betreft zit ik goed. Als de stroom uitvalt, gaat het wel echt survivallen worden…

   Reply
 4. Lot 24 januari 2019 at 18:14

  Dat had je ook niet gedacht in die droge zomer toen water juist het probleem was.

  Reply
  1. Lonneke 24 januari 2019 at 18:46

   Die droge zomer was de uitzondering. Het regent hier normaal gesproken vaak, maar alleen niet zo veel tegelijk. Ik geloof dat dit sinds 2010 niet meer is voorgekomen.

   Reply
 5. Rianne 24 januari 2019 at 18:52

  Beterschap.

  Reply
  1. Lonneke 24 januari 2019 at 18:55

   Dank!

   Reply
 6. Cecile van Berkum 24 januari 2019 at 22:01

  Tjeempie! Toch maar mooi dat je de molen niet gekocht hebt! Die staat nu vast onder water! Beterschap!

  Reply
  1. Lonneke 24 januari 2019 at 22:15

   Dankjewel! Daar ben ik zeker blij om, maar ik denk niet dat hij onder water staat. Ik heb toen uitgezocht dat hij buiten het inundatie-risicogebied lag. Desalniettemin ben ik erg blij dat ik op enige hoogte zit. Al zakt de sneeuwgrens volgende week volgens de voorspellingen wel tot de hoogte van mijn huis…

   Reply
 7. Gerlinde 24 januari 2019 at 22:34

  Haha, zo’n waterkoker heb ik ook gehad. Maar wat een gedoe joh. Las op een blog eens van een Kotatsu. Briljant. Misschien ook wel wat voor jou 🙂 In meer landen naar het oosten schijnen ze een dergelijke oplossing te hebben.
  Hopelijk stopt het ook nog een keer. Hier vanaf morgen ook voorspellingen van een halve meter sneeuw in een paar dagen. Ik vind stroomstoringen erg gezellig en daarna waardeer ik stroom zo ongelofelijk veel!

  Reply
  1. Lonneke 24 januari 2019 at 22:49

   Geinig, die kotatsu lijkt op de Spaanse brasero. Voorlopig vind ik mijn elektrische dekentje vrij ideaal. Maar niet met stroomuitval dus. Dan ben ik aardig in de aap gelogeerd, want los van de houtkachel werkt alles hier op elektriciteit… Maar een halve meter sneeuw, dat is ook geen kattenpis zeg!

   Reply
   1. Gerlinde 26 januari 2019 at 20:35

    Wat grappig dat men dat ook kent in Spanje. Dacht net aan je en was benieuwd hoe het er mee is. Volgens het weerbericht Heel Erg Nat maar niet koud.

    Heb hier ook van alles klaar liggen want het sneeuw heel erg en de temperaturen liggen net rond de nul (-3 / 0 graden) dus alle sneeuw plakt aan de stroomleidingen. Hoop dat alles goed met je gaat en dat je nog niet weg gespoeld bent ofzo!

    Reply
    1. Lonneke 26 januari 2019 at 20:51

     Het is inderdaad niet koud. En vandaag was een kadootje: een heerlijke, zonovergoten dag! Hele dag buiten geweest. Vanaf morgen gaat het weer regenen. En later in de week ook sneeuwen, want de sneeuwgrens zakt naar 200 meter en ik zit op 300 meter. Maar vast niks vergeleken bij wat jij daar meemaakt.

     Reply
 8. Annie 25 januari 2019 at 00:43

  Er bestaat ook zoiets als een woonmantel, simpel te maken van een deken, daar heb je geen stroom voor nodig. Google maar eens even. Niet het meest elegant, maar heerlijk warm voor barre tijden, beterschap !

  Reply
  1. Lonneke 25 januari 2019 at 10:32

   Ik zat meer aan een skipak te denken 😉

   Reply
   1. Annie 25 januari 2019 at 14:39

    Haha, goede optie, jij red je wel, laat de bril en de helm maar 🤗

    Reply
 9. José 25 januari 2019 at 09:36

  Beterschap en sterkte met het survivallen

  Reply
 10. José 25 januari 2019 at 09:38

  Ik zie op Twitter de geslaagde meneer Cees in de zon voor zijn kattenluik. Is het opgehouden met regenen?

  Reply
  1. Lonneke 25 januari 2019 at 10:18

   Haha nee, dat is een foto van een week of twee geleden.

   Reply
 11. Zuinigaan 25 januari 2019 at 14:26

  Beterschap en sterkte met al die regen! Onophoudelijke vind ik zelf nogal deprimerend. Voor jouw verkouden hoofd zou een beetje zonneschijn ook wel prettig zijn!
  Als je opnieuw brandhout uit het bos verzamelt, zal dat waarschijnlijk ook geruime tijd moeten drogen voordat het bruikbaar is in je houtkachel.

  Reply
  1. Zuinigaan 25 januari 2019 at 14:26

   Onophoudelijk regen bedoel ik 😉

   Reply
  2. Lonneke 25 januari 2019 at 17:04

   Dankjewel! Er liggen nog aardig wat omgevallen en omgezaagde bomen in het bos. Dat hout droogt snel.

   Reply
 12. Wendy 25 januari 2019 at 21:53

  Beterschap! Misschien kan een reeks over Belgen die naar Spanje emigreren je wat entertainen? Er zit een koppel bij dat naar Asturias is verhuisd …
  https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/eviva-espana/1/eviva-espana-s1a3/
  Je moet wel eventjes een account aanmaken, maar ik denk wel dat je het zal kunnen bekijken vanuit Spanje.

  Reply
  1. Lonneke 25 januari 2019 at 21:54

   Ah leuk, dankjewel voor de tip!

   Reply
 13. Rick 28 januari 2019 at 02:32

  Fijn dat mijn idee je een eindje op weg helpt. Afgelopen week werd het hier even te fris voor mijn electrische deken en heb ik de kachel een paar dagen flink laten loeien. Maar ondertussen is het buiten weer ver boven nul en kan ik het weer uitstekend aan onder mijn el. dekentje.

  Bij het zoeken naar mijn eigen betaalbare plekje onder de zon vraag ik mezelf vaak af hoe belangrijk het voor de toekomst echt is om een goed energieneutraal huis te hebben. Het kost gewoon klauwen met geld om zo’n huis te bouwen en al helemaal als je je bestaande huis ervoor moet aanpassen. Maar aan de andere kant zullen de energieprijzen hoogstwaarschijnlijk flink gaan stijgen en dat merk je extra als je in een tochtig slecht geisoleerd huis woont. Toch ben ik meer van het ‘kijk de kat maar uit de boom’ type, ik gebruik mijn kapitaal liever om er passief rendement mee te maken dan er een super energieneutraal huis mee te bouwen. Als straks de huizenbubbel definitief voorbij is dan zakken ook energieneutrale huizen gezellig mee naar beneden.

  In de podcast ‘money for the rest of us’ was een aflevering ‘what if home prices always declined ?’
  https://moneyfortherestofus.com/235-home-prices-always-declined/
  Deze podcaster reist rond in Japan waar huizenprijzen al 20 jaar dalen en iedereen dus noodgedwongen in zijn oude ongeisoleerde huis blijft wonen. Conclusie: na 20 jaar is iedereen wel gewend aan zijn koude huis, behalve de toerist die op bezoek komt 😉

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *