Mijn plannen voor 2019

Gesetteld in een geel huis halverwege een Asturiaanse berg en wat nu? Mijn plannen voor 2019! Met alvast de aantekening dat plannen er zijn om aangepast te worden.

Het nut van plannen

Zou ik ze überhaupt wel maken? Het Grote Plan is inmiddels een aardige kliederpartij van krassen en verbeteringen geworden. Mijn ervaring met plannen is dat het meestal toch weer anders loopt. En dat is prachtig. Want dat betekent dat ik in de tussentijd nieuwe inzichten heb gekregen en dat zich mogelijkheden hebben aangediend die ik niet van tevoren had kunnen bedenken.

Het loopt meestal anders en dat is prachtig.

En toch is het voor een beetje richting natuurlijk wel aardig om een plan te hebben voor 2019. Dan heb ik vervolgens weer iets om aan te passen.

Een boek publiceren

First en zeker not least, mijn boek! Allereerst wil ik dat gewoon heel graag voltooien, maar ik heb ook een contract getekend. Daarin staat dat ik in mei 2019 een manuscript moet opleveren van ongeveer 70.000 zinvolle woorden.

Ik kies ervoor om mijn aandacht op mijn boek te richten.

Het is iets waar andere dingen voor moeten wijken. Ik heb onlangs nee gezegd tegen het verzoek om een heel mooi levensverhaal van 18.000 woorden te herschrijven. Dat deed best een beetje pijn. Puur technisch eindredactiewerk zou ik ernaast kunnen doen, maar dit werk zou veel meer dan dat zijn.

Ik kies ervoor om mijn aandacht op mijn boek te richten. Ook als dat betekent dat ik – los van het voorschot van de uitgever – nog wat langer moet interen op mijn spaargeld.

Ezels houden

Een jaar geleden vroeg ik al om hulp, maar nu gaat het er dan echt van komen. Ezels op mijn landgoed. We zijn nu nog bezig met de nieuwe houtopslag, maar als die klaar is, gaan we beginnen aan de bouw van een stal. Dat zal nog wel even duren, want ik kan zelf namelijk geen stallen bouwen. ‘We’ betekent Andrés en soms nog iemand anders en ik die een beetje meehelp en het eten kook. En Andrés kan alleen op de zaterdagen. Als hij kan.

Ik wil er drie opvangen, om de druk van de ketel te halen.

Ik hoop dat het ergens in het voorjaar zo ver is. De ezels die ik ga opvangen wonen nu nog in het Ezelparadijs. Daar zijn op dit moment 27 ezels, een muildier, twee shetland pony´s, twee paarden, acht katten, vijf honden en een zwijn. Omdat er aardig wat dieren zijn die speciale zorg nodig hebben (en sowieso gewoon aandacht) is dat eigenlijk een beetje teveel. Daarom wil ik er drie hier opvangen, om een klein beetje druk van de ketel te halen.

Die drie zijn ook al bekend. Het zijn Miche, Burri en Burribu. Een (gecastreerde) hengst en een moeder en dochter. Een uitgebreide introductie (met foto’s en karakterbeschrijving) volgt zodra ze hier zijn. En dan volgt wellicht ook een nieuwe oproep om donateur te worden. De kans op je eigen Foster Parents ezel!

De bedoeling is dat het hier qua beestenboel bij blijft. Drie katten, drie ezels. We gaan het zien.

Hop kweken

Toen ik nog in Amsterdam woonde, was ik hobbybrouwer. En helemaal aan het begin van Project Lonica was er het plan om hier in Spanje professioneel te gaan brouwen. Met name in de begintijd blogde ik met enige regelmaat over bier brouwen.

Over veranderende plannen gesproken.

Zeg nooit nooit, maar professioneel brouwen is op de lange baan geschoven. Het plan is nu om met een essentieel ingrediënt van bier te gaan experimenteren. Hop. De hopplant is een fantastisch mooie plant (familie van de cannabis) en kent vele variëteiten. Het kweken is wel een gedoetje, want ze groeien makkelijk vijf meter de hoogte in en een volwassen hopplant kan wel twintig kilo wegen. Daar heb je dus een flinke stellage voor nodig (hallo Andrés).

De Asturiaanse klei lijkt uitermate geschikt voor hop.

Ik heb vier verschillende soorten besteld uit Duitsland (voor de liefhebber: Cascade, Comet, Chinook en Centennial) en die staan inmiddels in een strakke rij in de tuin. Ze zijn nu in winterslaap (hoop ik) en ergens in maart beginnen ze met groeien. Er is dus nog even tijd voor het bouwen van de stellage.

Voorlopig is het een experiment. Mijn verwachting is dat de Asturiaanse klei en de zuidelijke ligging van mijn landgoed uitermate geschikt zijn voor de productie van hop. Als dat blijkt te kloppen, dan ga ik eens kijken of er op termijn een bescheiden bijverdienste van te maken valt.

Workaway host worden

Als voorbereiding op mijn emigratie zwierf ik in 2017 een halfjaar als vrijwilliger door Spanje. Dat deed ik meestal via Workaway. Ik vind het nog steeds een gouden concept: vijf dagen per week ongeveer vijf uur per dag werken in ruil tegen kost en inwoning. Op die manier kun je op een schoenveter de hele wereld over zwerven en allerlei nieuwe vaardigheden leren en cultureel uitwisselen en zo.

Ik wil een paar keer per jaar vrijwilligers ontvangen.

In 2019 wil ik zelf Workaway host worden. Ik wil een paar keer per jaar vrijwilligers ontvangen om me te helpen bij allerlei klusjes. Bijvoorbeeld met het op peil brengen van de houtvoorraad of met werk in de moestuin. Omdat ik ook nog steeds een introvert ben, wil ik het niet te veel en niet te vaak, maar handjes zijn hier af en toe best welkom. En ik weet uit ervaring dat het ontmoeten van jong spul uit allerlei landen inspirerend en verfrissend kan zijn.

Ouder spul mag ook hoor. Ik was ook ouder spul.

En nog zo wat dingen

En dan zijn er natuurlijk nog allerlei kleinere of minder uitgewerkte plannen. Het jaar is nog lang.

 • Ik wil als het lente wordt helemaal loos in mijn moestuin. Dit eerste jaar zal een jaar vol fouten worden, want ik moet alles nog leren. Maar uiteindelijk wil ik richting een serieuze, duurzame, gezonde en zelfvoorzienende opbrengst.
 • In combinatie met hierboven wil ik ook gaan beginnen met de aanleg van een voedselbos en een meer permacultuur-achtige tegenhanger van de eenjarige moestuinopbrengst. Voor de langere termijn en het echte experimenteerwerk.
 • De next steps na de publicatie van mijn boek. Het liefst zou ik dit verder ontwikkelen in de richting van een bescheiden broodwinning. En ‘dit’ is zowel schrijven als het helpen van andere mensen met hun eigen weg richting HOT worden: Happy, Opportunity rich and Time rich. Of eigenlijk gewoon gaan doen wat je graag doet. Maar eerst mijn boek. Mijn ervaring is dat uit de eerste stap vanzelf de volgende volgt.
 • Sowieso wordt geld verdienen een aandachtspunt in 2019. Ik zing het voorlopig nog wel even uit op mijn spaargeld, maar niet voor de eeuwigheid. Het doel voor 2019 is om minstens de helft van wat ik uitgeef weer terug te verdienen via passief of actief inkomen. En dan in 2020 naar 100%.
 • Hetzelfde geldt voor besparen en zelfvoorzienender worden. Ook daar wil ik in 2019 een verdere slag in maken. Mede door meer zelf te gaan doen en van alles te leren over klussen en groente verbouwen.
 • En dan hebben we nog de lijst met goede voornemens. Ik zou in 2019 zomaar overspannen kunnen raken.

Zo, dan weten jullie ook een beetje wat jullie hier kunnen verwachten. Of niet. Want het loopt natuurlijk altijd weer anders.

10 Comments

 1. mariimma 5 januari 2019 at 09:31

  … Ik kan me herinneren dat iemand op mijn lijst met plannen iets van “Madre Mia” en “lange lijst!” riep.

  Gelukkig heb jij hele overzichtelijke, kleine plannen. Een moestuin, voedselbos en hopplantage naast een boek schrijven. En dat naast de dagelijkse klussen, zoals hout hakken. En oh ja.. dieren verzorgen….

  Maar hee….. je hoeft géén ton af te lossen in drie maanden tijd. Dat scheelt natuurlijk!

  😉

  Reply
  1. Lonneke 5 januari 2019 at 10:15

   Hahaha! Ik heb toen ik nog een kantoorbaan had van een wijs iemand geleerd dat je de lat hoog moet leggen om verder te komen. En zo heb ik tenminste wat dingen om uit te kiezen 😉

   Reply
 2. Mrs. T. 5 januari 2019 at 20:51

  Een boel voornemens. En nog zo’n leuke allemaal ook! Succes!!!

  Reply
 3. Rose van der Haven 6 januari 2019 at 11:07

  Mooie levensreis maak je en inderdaad met je eigen gestelde doelen kom je daar waar je naar toe wilt en is alles onderweg ook nog meegenomen.

  Reply
 4. Denise 6 januari 2019 at 15:40

  Wat een gave plek en wat een bijzondere dingen doe je! Mooi!

  Reply
  1. Lonneke 6 januari 2019 at 18:55

   Dankjewel!

   Reply
 5. erica 7 januari 2019 at 16:22

  Een paar dagen klussen in de zomer lijkt me leuk. En dan erheen scharrelen met het OV.

  Reply
  1. Lonneke 8 januari 2019 at 00:31

   Ha, dank voor je aanbod! Ik plan nooit zo ver vooruit, maar hou het in gedachten.

   Reply
 6. Jacolien 5 februari 2019 at 14:55

  Wij gaan je opzoeken in 2019! Wordt vervolgd….

  Reply
  1. Lonneke 5 februari 2019 at 16:17

   Ah, wat gezellig! 🙂

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *