Goede daden: zes uit zeven

Weten jullie nog dat ik – heel optimistisch – zeven goede daden wilde doen voor het eind van het afgelopen jaar? Ik had mezelf daar een week de tijd voor gegeven. De hoogste tijd om verslag uit te brengen.

1. Geld geven aan een bedelaar

Op de een of andere manier vind ik dat moeilijk om te doen. Die ene euro helpt toch niks. En het zijn er zoveel. Behalve die ene dag dat ik vastbesloten was om mijn eerste goede daad te doen.

Geen dakloze te zien.

Om geen gênant gezoek naar geld te krijgen, had ik alvast een losse euro in mijn zak gestoken. En in mijn andere zak ook eentje, want misschien kwam ik wel twee daklozen tegen. Nou, geen een dus. Daar liep ik met mijn twee euro’s, brandend in mijn zak.

Pas op 11 januari moest ik weer in Arriondas zijn. Ik zag hem meteen zitten. Een magere man van middelbare leeftijd met een baard en een wollen muts. Het bleek helemaal niet moeilijk. Hij zei ‘gracias’ en ik zei ‘de nada’ en dat was het.

2. Drie dagen op rij veganistisch eten

Ooit wil ik voor 99% veganist worden. Maar ja, kaas. Ik besloot voor de bewustwording om eerst maar eens drie dagen achter elkaar 100% vegan te eten. Ik koos 24, 25 en 26 december uit en het bleek best een eitje (pun intended).

Het bleek een eitje.

Wat ik eraan over heb gehouden is dat ik weer veel vaker havermoutpap als ontbijt eet in plaats van yoghurt en dat ik minder vanzelfsprekend aan het eind van de werkdag een stukje borrelkaas afsnijd.

3. Voer afleveren bij de dierenopvang

Gewoonweg simpelweg niet gelukt. Ik weet dat er een honden- en kattenopvang in Cangas de Onís zit, maar het adres is supergeheim. Ik begreep later dat dat is omdat mensen anders hun honden dumpen voor de deur. Ik heb wel een mailadres op internet gevonden, maar ik wilde het anoniem doen. En ook niet zo’n heisa maken van die ene zak hondenvoer.

Ik verzin nog wel wat een keer.

4. Geld uitlenen via Kiva

Op 25 december heb ik aan twee projecten geld uitgeleend via Kiva. Ik heb gekozen voor Riham, een 22-jarige Palestijnse vrouw die geld nodig had voor een naaimachine, garen en stoffen; en voor een zonne-energieproject in Sierra Leone, waar op het platteland slechts 1% van alle gezinnen over elektriciteit beschikt. En nog een bedragje naar Kiva zelf, want anders kunnen zij niet door met hun werk.

5. Een boekje doorsturen van een meisje uit Quebec

Deze week kwam het binnen. Helemaal via de snailmail opgestuurd door een bevriende blogger. Een schoolproject van een elfjarig meisje uit Canada. De bedoeling is dat haar schrift zoveel mogelijk over de wereld reist en dat iedereen er wat over zichzelf vertelt en het dan weer doorstuurt naar een ander land.

Over de hoge portokosten had de school niet nagedacht.

Eerlijk is eerlijk, het ligt hier nog. Waar de school van het meisje wellicht niet over na had gedacht zijn de behoorlijk hoge portokosten van dit leuke idee. Binnenkort geef ik hem door aan een vrijwilliger in het Ezelparadijs en dan reist het schrift in zijn of haar rugzak weer verder.

6. Meedoen aan een schrijfactie van Amnesty

Hier heb ik me een beetje gemakkelijk vanaf gemaakt. Ik heb gekozen voor twee e-mail acties. De ene is een oproep om een einde te maken aan de humanitaire ramp in de vluchtelingenkampen in Griekenland en de andere voor een kritische blogger in Azerbeidzjan.

7. Stallen schoonmaken in het Ezelparadijs

Dit was een klein feestje. Op 27 december hadden ze maar vier vrijwilligers en toen heb ik me als vijfde aangesloten. Ik vind stallen schoonmaken tussen de ezels eigenlijk altijd fijn werk om te doen. En het was hartstikke gezellig met twee vriendinnen uit Nederland, die er op dat moment waren. En daarna kreeg ik ook nog een heerlijke lunch.

Goede dingen doen is leuk.

Conclusie: goede dingen doen is hartstikke leuk. Dit jaar weer, maar dan trek ik er iets realistischer tijd voor uit.

7 Comments

 1. liesbet 19 januari 2019 at 05:47

  “Goede dingen doen is leuk”…. Ik ga daarmee akkoord ingeval degene voor wie je iets goed doet, laat blijken dat hij waardeert wat je doet. Doe je je best om goed te doen voor een ander, maar krijg je daar geen blijk van waardering voor dan is “goed doen” veel minder leuk.

  Reply
  1. Lonneke 19 januari 2019 at 21:21

   Als je expliciet geen blijk van waardering krijgt, is dat inderdaad niet leuk. Maar bij meer dan de helft uit bovenstaand rijtje merk ik niks van de eventuele waardering. En dat is prima.

   Reply
 2. Tinus 19 januari 2019 at 06:45

  Nou ´spuit 11 geeft modder´, qua inhoud kan ik dat volgen, maar dat is volledig irrelevant. Qua schijven vind ik het tegendeel. Ik heb 1, 2 en 3 drie keer gelezen en kan maar niet genoeg krijgen van zo een schrijfsels. Type ajb door, veel succes.

  Reply
 3. Anja - Minimalist Dutchie 19 januari 2019 at 21:06

  Mooi om te lezen. En stiekem denk ik dat ik misschien wel wat inspiratie heb geleverd. Moet trouwens regelmatig grinniken om jouw stukjes. ‘Want Kaas.” haha.

  Reply
  1. Lonneke 19 januari 2019 at 21:19

   De inspiratie komt volledig van jou!

   Reply
 4. Margje 20 januari 2019 at 16:02

  Ik heb zelf ook moeite met het geven van geld aan zwervers. Bovendien wordt het kleingeld in portemonnee steeds minder. Ik heb wel altijd iets eetbaars bij me, een appel, boterham of pakje sultana’s. En daar zijn ze ook blij mee.

  Reply
  1. Lonneke 20 januari 2019 at 16:38

   Dat is ook een goeie! Ik had in Nederland ook weinig geld meer in mijn portemonnee, maar in Spanje moet dat wel. Er wordt hier nog veel meer met contant geld gewerkt en het pinnen van kleine bedragen kan of mag bijna nergens.

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *