Boodschappenblog

Ik dacht dat jullie het wel interessant zouden vinden om te lezen welke boodschappen ik voor deze week in huis heb gehaald. Ik pak de ontleding van mijn kassabon meteen grondig aan. Ga er maar even rustig voor zitten, met de rekenmachine paraat.

Pageviews

Ik had van andere bloggers begrepen dat posts over boodschappen goed gelezen worden. Daar merkte ik zelf niet zoveel van, toen ik me vorig jaar ook eens aan een boodschappenblog waagde. Die haalde maar 624 pageviews. Niet superweinig, maar ver buiten de top-10. Wellicht kwam dat omdat het woord ‘boodschappen’ niet in de titel zat. Die fout maak ik niet nog eens.

Supermarkt ver weg

Maar goed, mijn boodschappen dus. Ze zijn voor deze week, maar die loopt bij mij niet strikt van maandag tot zondag. Ik doe ongeveer eens in de zeven à acht dagen boodschappen. De supermarkt is hier zo’n half uur rijden vandaan, dus dan wil je niet nog een keer terug moeten omdat je de melk vergeten bent (dat kan bij mij overigens niet, want ik drink geen melk).

Voor de boodschappen van deze week heb ik afgelopen donderdag de overstromingen getrotseerd.

Twee cent teveel

Ik heb op de foto het een en ander toegelicht over mijn aankopen, maar ik zal het hier ook nog even uitkauwen. De hamvraag is natuurlijk: hoe duur waren de boodschappen van deze week? Nou, dat staat hierboven. Om precies te zijn 44 euro en 38 cent. Ik kan jullie vertellen dat dit bedrag vrij gemiddeld is.

Maar eigenlijk is het 44 euro en 36 cent, want per abuis ben ik voor een plastic tasje ter waarde van twee cent aangeslagen. Niet ontvangen en niet om gevraagd, want ik heb altijd keurig mijn eigen boodschappentassen bij me.

Groente

Dan nu wat dieper in de details. Aan verse groente kocht ik deze week:

 • 300 gram snijbiet
 • 300 gram spinazie
 • 600 gram flespompoen
 • 700 gram tomaten
 • 2 kilo uien
 • 2 kilo aardappelen
 • 1 kilo wortels
 • 300 gram rode paprika

Disclaimer: Ik ben zo vrij geweest om het gewicht van de rode paprika, de tomaten en de flespompoen af te ronden. Het exacte gewicht staat op de bon. Formeel is tomaat fruit, maar omdat we het in de keuken gebruiken als groente staat het hier. En aardappelen zijn natuurlijk ook een randgeval. 

Meestal moet ik boodschappen doen omdat ik geen groente meer heb, dus dit gaat in ruim een week op. Behalve de aardappelen en de uien dan. En zo’n kilozak wortels, daar heb ik ook best moeite mee.

O wacht, ik bedenk me opeens een gerecht.

Ik mik op de groenteafdeling altijd gewoon in mijn kar waar ik zin in heb en thuis bedenk ik dan wel wat ik daarvan kan maken. Ben ik heel handig in geworden en ik gooi zelden wat weg.

De schade aan groente deze week: 8,92 euro.

Fruit

Dat is een ander belangrijk ding op mijn lijstje. Je bent wannabe vegan of niet. Deze week kocht ik:

 • 4 sinaasappels
 • 4 bananen
 • 1,5 kilo peren

Ik had ook nog wat fruit van vorige week over. Om precies te zijn een appel, een sinaasappel, een banaan en drie citroenen. Wat kan ik er verder nog over vertellen? Er gaat dagelijks een stuk fruit door het ontbijt en verder snaai ik tussendoor altijd nog wel wat. Geen citroenen.

Fruitschade: 3,83 euro

Voor de poes

Hoewel ze inmiddels prima in staat zijn tot muizen vangen en poepen in de tuin, kosten de katten me nog elke week geld. Deze week haalde ik dit voor ze:

 • 2 zakken kattengrind van 5 kilo
 • 1 zak brokjes van 2 kilo
 • 3 blikken van die vieze paté

Kattenschade: 5,78 euro

Voor de vegan

Normaal gesproken kook ik vegan en om aan onze eiwitten te komen eten we een beetje anders dan andere mensen. Lekkerder.

 • 2 potten kikkererwten
 • 1 bak hummus
 • 1 zak gele linzen
 • 1 zak sojabrokken
 • 1 blok tofu
 • 2 zakken pinda’s
 • 1 zak walnoten

Veganschade: 12,63 euro

Niet nodig

Mijn boodschappenlijstje telt ook altijd wat zondige dingen. In de categorie: niet nodig. Daar gaat ie:

 • Griekse yoghurt – voor de momenten dat ik even geen vegan wil zijn
 • Een stuk Maasdam – voor mijn kaasverslaving (bij hoge uitzondering Hollandsche kaas)
 • Fles wijn – voor de eenzame avonden bij het haardvuur
 • Zak chocoladepinda’s (puur) – nergens voor nodig

Zondeschade: 8,09 euro

Restcategorie

Er staan nog een paar dingen op mijn kassabon die niet in een van bovenstaande categorieën vallen. Het leek me leuk om dat puzzeltje aan jullie over te laten. Zoek de Wally’s op mijn boodschappenlijst. Hint: het zijn er vier. En om nog een beetje extra te helpen, geef ik ook het totaalbedrag.

Restschade: 5,11 euro

Naschrift

Wat je niet ziet op de kassabon zijn de dingen die ik vergeten ben. Dat was deze week mosterd (niet erg, want ik heb nog een potje) en knoflook. Dat laatste is wel erg. Ik had nog maar anderhalf bolletje. Het kan dus zijn dat ik de volgende keer boodschappen ga doen omdat de knoflook op is.

Dat was het dan. Ik hoop dat jullie het interessant vonden. Of eigenlijk hoop ik van niet, want ik ga dit nooit meer doen. Beloofd.

Wil je meer lezen over boodschappen? It’s your lucky day!

46 Comments

 1. FireMe 28 januari 2019 at 08:08

  Dit geeft wel een mooi beeld van hoe je het als Hollandse op het Asturiaanse land moet doen, leuk om te lezen. Wel erg jammer dat je 2 cent hebt moeten betalen voor iets dat je niet hebt gekregen, ik zou hier toch wel werk van maken, wat nou als ze dit bij iedere klant doen? Dat is lekker makkelijk geld verdienen zeg! En je header foto vind ik ook erg leuk, ik wist niet zeker of banana nou echt een banaan was, maar dat is ook weer opgehelderd.

  Reply
  1. Lonneke 28 januari 2019 at 09:57

   Graag gedaan! Ik vind het leuk als mensen wat Spaans kunnen oppikken dankzij mijn blog.

   Reply
 2. Flow 28 januari 2019 at 08:14

  Wow jij pakt het grondig aan! Bedankt voor het delen. De humus zou je ook zelf kunnen maken, als je gedroogde kikkererwten koopt, kun je daar flink op besparen!

  Reply
  1. Lonneke 28 januari 2019 at 09:58

   O, wat een goede tip! Ik moet alleen even uitrekenen wat het koken van kikkererwten voor de energierekening betekent. Hoewel ik natuurlijk ook de hooikistmethode zou kunnen toepassen.

   Reply
   1. Flow 28 januari 2019 at 10:25

    O de hooikistmethode, ja dat scheelt een hoop energie! Slim zeg!

    Reply
    1. mariimma 28 januari 2019 at 10:38

     Misschien kun je op je houtkacheltje koken? Twee doelen in één!

     Reply
     1. Lonneke 28 januari 2019 at 10:43

      O jongens, als ik mijn reageerders toch niet had…

 3. Dromen & Doen 28 januari 2019 at 08:17

  Wat een fijn blog Lonneke. Heel leuk om te lezen wat je inslaat daar op het Spaanse platteland. De schade valt me alleszins mee. Dank je wel ook voor de geschreven toelichting op je bonnetje, dat maakt het in één oogopslag helder.

  Reply
  1. Lonneke 28 januari 2019 at 09:59

   Ja, dat leek me handig. Blij dat het ook zo uitpakt!

   Reply
 4. Min of meer 28 januari 2019 at 08:23

  Je bent heel matig hoor vind ik.
  Die knoflook zou bij mij een probleem worden geloof ik. Zonder stort het leven in.

  Reply
  1. Lonneke 28 januari 2019 at 10:00

   Dat knoflookrantsoen is inderdaad bikkelen…

   Reply
 5. mariimma 28 januari 2019 at 09:18

  Wat goed dat je de bonnetjes rubriceert met sterretjes en driehoekjes. Dat maakt het lekker duidelijk. En dan ook nog die toelichtingen, fijn hoor.

  Ik vind het een nette lijst. Ik ben wel benieuwd wat je het komende jaar gaat besparen wanneer je van een moestuin kunt oogsten. Ik hoop dus dat er in de loop van dit jaar nog veel boodschappenblogs komen, altijd heel leuk om te lezen!!

  Reply
  1. Lonneke 28 januari 2019 at 10:01

   Ik zat me nog af te vragen of ik er bij dat driehoekje bij moest zetten dat het niks met homoseksualiteit te maken heeft, maar die associatie had jij niet dus?

   Reply
   1. mariimma 28 januari 2019 at 10:39

    Nee die associatie had ik niet. Ik had die driehoekjes denk ik op zijn kop gezet, dan is de associatie met “vegan” wel nog wat beter te maken. Misschien een tip voor een volgende keer?

    Reply
    1. Lonneke 28 januari 2019 at 10:44

     Ik zat nog te twijfelen tussen rechtop en op zijn kop. Toch op zijn kop dus. Ga het de volgende keer zeker toepassen!

     Reply
 6. Chris 28 januari 2019 at 09:27

  Jammer dat het een éénmalige actie is. Juiste de combinatie van eigen moestuin en wat dat voor invloed heeft op je kassabon had ik graag willen volgen.

  Reply
 7. Lonneke 28 januari 2019 at 09:36

  O jongens, nou brengen jullie me in verleiding… Ik zou natuurlijk prachtige grafieken kunnen maken van mijn boodschappen door het jaar heen. En dan met zo’n perfecte diepe kuil in de oogstmaanden… Misschien vraag ik of Geldnerd dat voor me wil doen. Dat is een echte grafiekenbaas.

  Reply
 8. Lonneke 28 januari 2019 at 09:38

  Nog niemand die de puzzel heeft opgelost?

  Reply
 9. Anja - Minimalist Dutchie 28 januari 2019 at 09:47

  Eens met bovenstaande twee reacties. Ik vind dit soort posts superinteressant! Ik ga er door met nieuwe ogen naar m’n eigen boodschappen kijken! Wat zou ik allemaal niet kunnen kopen als ik niet in Nederland woonde. Grappig zeg.

  Reply
  1. Lonneke 28 januari 2019 at 10:03

   Dankjewel Anja, boodschappen doen is razend interessant hier! Eigenlijk gek dat ik er pas een keer eerder over geschreven had…

   Reply
 10. Pasja 28 januari 2019 at 09:55

  Weer een top blog. Altijd genieten om jouw blogs te lezen.
  En ik vind het reuzeknap dat je van tevoren niet hoeft te bedenken wat je gaat maken, maar gewoon voedsel in je kar gooit en dan iets in elkaar flimflamt:)

  Reply
  1. Lonneke 28 januari 2019 at 10:04

   Flimflammen kun je leren, Pasja. Ik weet zeker dat jij het ook kunt!

   Reply
 11. ciscaservie 28 januari 2019 at 10:07

  havermout, dadels, experiment soja en volkorenbroodjes. Gr. Cisca Servie

  Reply
  1. Lonneke 28 januari 2019 at 10:09

   Tatatataaa! Als ik een koelkast te vergeven had, dan had jij hem nu gewonnen!

   Reply
 12. Team CF 28 januari 2019 at 10:08

  Met gevaar voor eigen leven de boodschappen doen en dan ook nog zo’n detail verslag. Ik lees het allemaal maar met verbazing. Staande ovatie, dubbele klap!!

  Reply
  1. Lonneke 28 januari 2019 at 10:10

   Dankjewel Cheesy! ik ben behoorlijk trots, dat mag je best weten.

   Reply
 13. Anne 28 januari 2019 at 10:54

  pfff, raadsels op de maandagmorgen, dat red ik niet. Gelukkig heeft iemand het al opgelost. Jammer dat ik nu de koelkast misloop (wel een AAA++++ modelletje toch…)

  Reply
  1. Lonneke 28 januari 2019 at 10:57

   Uiteraard!

   Reply
 14. Peter 28 januari 2019 at 11:46

  Wat een lekkere goedkope wijn! Ik vind het eerlijk gezegd wel lastig dat niet alle tekst en uitleg naast je bonnetje horizontaal staat. Als ik mijn telefoon draai om het te lezen draait het weer mee. Verder top gedaan, wat een detailnivo! Jammer dat je dit niet vaker gaat doen. Misschien nog 1 keer zodat we kunnen vergelijken? Ik dacht ik vraag het toch; “rionee heb je, Rioja kan je krijgen”!

  Reply
  1. Lonneke 28 januari 2019 at 11:56

   Rionee hebben we hier nog niet. Spanje ligt met alles een beetje achter. Weet je dat je dat meedraaien op je telefoon uit kunt zetten? Maar toch neem ik je tip mee, mocht ik ooit weer zwichten voor nog een boodschappenblog.

   Reply
 15. Noor (Kiwikoorts) 28 januari 2019 at 11:54

  Leuk, een boodschappenblog! En wat knap dat je ook aangeeft welke boodschappen je niet perse nodig hebt maar die gewoon lekker zijn. Het is erg belangrijk om jezelf dit ook te gunnen 🙂

  Reply
  1. Lonneke 28 januari 2019 at 13:22

   Dankjewel Noor, ik voel me gesterkt om de volgende keer weer chocoladepinda’s en wijn mee te nemen.

   Reply
 16. Lot 28 januari 2019 at 12:19

  Ja hoor altijd leuk de boodschappen van een ander te lezen, ik kijk ook altijd wat in winkelwagens zit en op de loopband staat voor me.
  Ik koop ook wat in aanbieding is en/of er mooi uitziet, wat het wordt zie ik later dan ook wel weer. Met een vriesvoorraad van 14 lades (brood, fruit uit eigen tuinvlees, botten en bouillon) is er altijd wel iets passends van te maken.

  Reply
  1. Lonneke 28 januari 2019 at 12:29

   Fijn dat jij van mijn boodschappenblog genoten hebt! En ja, zoals Chris van The Pursuit of HOT al schreef: er is geen betere raad dan voorraad.

   Reply
 17. Hans 28 januari 2019 at 19:34

  Toen ik de titel van je blog zag dacht ik meteen dat het iets bijzonders moest zijn omdat je er nooit over schrijft. Want eerlijk gezegd sla ik die blogs altijd over. Deze week schrijven er wel 6-7 mensen over in de blogs die ik lees (= met name jouw lijstje). Maar de ontleding van jouw kassabon doet me glimlachen. En dingen die je vergeten bent staan niet op een kassabon, bij niemand eigenlijk 🙂

  Reply
  1. Lonneke 28 januari 2019 at 20:05

   Ah, bij jou ook niet dus?

   Reply
 18. Dromen & Doen 28 januari 2019 at 21:50

  Als ik je nog een tip geven mag, misschien handig voor het totaaloverzicht als je ook de kosten meeneemt van de zaken die je vergeten bent. Dat geeft toch een beter beeld denk ik hoeveel je normaal gesproken kwijt was geweest. Dan kun je daar je budget op afstemmen. Stel dat je het een keer niet vergeet mee te nemen, dan kom je misschien geld te kort.
  Het is maar een ideetje hoor. Ik hoop dat je er wat mee kunt.

  Reply
  1. Lonneke 28 januari 2019 at 22:54

   O, daar heb je wel een punt ja. Want ik moet nu de volgende keer dus extra knoflook en mosterd meenemen en dat tikt toch aan.

   Reply
 19. Zuinigaan 28 januari 2019 at 22:40

  Leuk om eens een keer te lezen!
  Mijn boodschappenblogs op zaterdag vormen qua bezoekersaantallen een wekelijks dieptepunt, soms is het aantal pageviews wel bijna 1500 lager dan top-blogs in een maand. Toch vind ik het zelf leuk om ze te publiceren. Dus ik ga gewoon door.

  Reply
  1. Lonneke 28 januari 2019 at 22:51

   Haha, mrs boodschappenblogs herself, wat een eer! Je hebt groot gelijk dat je lekker schrijft waar je zelf zin in hebt. Ga ik ook weer doen, dus geen wekelijkse boodschappenblog hier…

   Reply
 20. Sander 29 januari 2019 at 07:34

  Hilarisch!
  “Wat je niet ziet op de bon is wat ik vergeten ben.”

  Reply
 21. Marana 29 januari 2019 at 11:41

  Zie, hartstikke populair, 41 reacties! Heb je dat ooit eerder gehad?

  (pfff wat koop je weinig ‘voor de leuk’, ik ben onder de indruk…)

  Reply
  1. Lonneke 29 januari 2019 at 12:07

   Haha! Ik heb inderdaad nog niet vaak zoveel reacties gehad. En ik koop weleens meer voor de leuk hoor. Maar nu moet er even een paar kilo af, dus dan is een zak chocoladepinda’s per week wel genoeg…

   Reply
 22. Gerlinde 29 januari 2019 at 19:51

  Nou nog een reactie erbij dan. Leuk om te zien. En eindelijk iemand die niet voor 25 euro alles doet, haha. Knoflook die op is is echt stom, dat had ik dus vandaag en alles wat ik maakte vroeg om knof en toen schoot ik uit met mijn voor-nood knoflookpoeder.

  Maar wat een nutteloos maar leuk idee. Ik ga morgen ook eens boodschappen doen (en 50 cm sneeuw trotseren, haha) want alles is hier op…op…op.. (dat was de echo uit de koelkast)

  Reply
  1. Lonneke 29 januari 2019 at 20:18

   En dan wel een blogje schrijven hè, met vertaling van de kassabon! 🙂

   Reply
 23. Bouk 30 januari 2019 at 16:16

  Wat koop je gezond!! Goed bezig. Haha…ik zou denk ik vanalles lekkers in mn kar mikken..maar beter ook weer niet 😉
  Leuk om te lezen wat je zoal koopt.

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *