Vaste lasten: Nederland vs Spanje

Hoe duur is het leven in Asturias? En wat scheelt het met de kosten die ik in Amsterdam maakte? De vaste lasten onder de loep. Spoiler: Spanje wint. Maar niet met alles.

Is Spanje duur?

Op een forum voor Nederlandse emigranten in Spanje was een discussie over hoe duur of goedkoop het nu eigenlijk is om in Spanje te wonen. De algehele mening: sinds de invoering van de euro is Spanje lang zo goedkoop niet meer. Sommigen beweren zelfs dat het nauwelijks nog wat uitmaakt met Nederland. Nu wonen deze mensen bijna allemaal aan de Middellandse Zeekust, waar het leven wel ietsje duurder is dan in Asturias. Een zwembad en airco maken ook verschil.

Ik heb een andere ervaring.

Huis

In Amsterdam had ik een hypotheek, in Asturias niet meer. Daar zit een enorm verschil natuurlijk. En in Amsterdam betaalde ik elke maand een VvE-bijdrage. Hier moet ik zelf geld achter de hand houden voor onderhoud. Dat maakt vergelijken lastig. Het huis dat ik hier kon kopen was in Nederland volslagen onbetaalbaar geweest. Sterker nog, het bestaat waarschijnlijk niet. Ik heb een poging gedaan op Funda, maar de combinatie vrijstaand huis van 119 m² en 17.500 m² eigen grond gaf geen hits.

De huizen zijn in Asturias een stuk goedkoper dan in Nederland. Maar daar staat tegenover dat er hier ook een veel lager voorzieningenniveau is. Geen Albert Heijn XL om de hoek. En geen werk.

Uitslag: Amsterdam €439 per maand, Asturias €0 per maand plus reservering onderhoud huis.

Belastingen

Als ik naar de vaste lasten kijk, dan kom ik qua belastingen op OZB, waterschapsbelasting en wegenbelasting. Aan de gemeente Amsterdam betaalde ik het laatste jaar 586 euro en aan Waternet 214 euro. Wegenbelasting was nul, want ik had alleen een fiets.

Ik schat de wegenbelasting op 128 euro. Per jaar.

In Asturias weet ik de bedragen nog niet precies. De onroerendgoedbelasting is een percentage van de kadastrale waarde van je huis. Die waarde ligt meestal een stuk onder de marktwaarde. Gemeentes mogen zelf het percentage bepalen en dat wordt jaarlijks vastgesteld. Het lijkt erop dat het voor mij op ongeveer 300 euro per jaar uitkomt.

De wegenbelasting is een nogal ingewikkelde berekening op basis van motorinhoud en vermogen van de auto. Hij wordt geïnd door de gemeente in april of mei. Ik schat hem voor mijn auto op 128 euro. Per jaar. Maar het zou ook een klasse lager kunnen uitvallen. Verder betaal ik 7 euro per maand voor het ophalen van afval. Dat komt dus op 84 euro per jaar.

Uitslag: Amsterdam €800 per jaar, Asturias €512 per jaar.

Energie

Ik had in Amsterdam een goed geïsoleerd appartement van 76 m² en was toen ook al zuinig met energie. De rekening kwam uit op 58 euro per maand.

Gasaansluitingen bestaan hier bijna niet en elektriciteit is in Spanje aan de dure kant. Het kost ongeveer 25 cent per kWh, tegen zo’n 20 cent in Nederland. Het vastrecht is ook vrij hoog. Anders dan in Nederland wordt je verbruik niet geschat en dan omgeslagen per maand. Je betaalt wat je verbruikt. Daarom zijn rekeningen in de winter hoger dan in de zomer.

De rekeningen zijn in de winter hoger dan in de zomer.

Ook bij mij. Ondanks dat ik bijna niet met elektriciteit verwarm, maar met hout. In de zomer eet ik ’s avonds salade, in de winter soep. Dat betekent dat de kookplaat per dag langer aan staat. In de zomer drink ik meer water en in de winter meer thee. En waarschijnlijk sta ik ongemerkt iets langer onder de douche. Als ik overdag boven achter mijn laptop ga zitten, dan gaat het elektrische kacheltje daar wel even aan. En gasten gebruiken de elektrische kachel op de slaapkamer ook weleens.

Allemaal kleine dingen. Bij elkaar opgeteld scheelt het qua verbruik een slordige 60 kWh per maand. Tot nu toe dan hè. Pas na een heel jaar weet ik het precies. Elektriciteitsrekening Asturias: €38 in de zomer, €49 in de winter.

En dan dat hout. Dat is natuurlijk niet helemaal gratis, ook al komt het uit mijn eigen bos. Dit jaar allesbehalve zelfs. De houtkachel kostte €458. De aanleg ervan is niet helemaal precies te schatten, maar ik denk ongeveer €900 aan arbeidsloon en €100 aan materiaal.

Vervolgens kocht ik – toen ik nog niet kon werken met een kettingzaag – de eerste lading hout. Bij elkaar ruim een kuub eikenhout voor €114 inclusief transportkosten. De kettingzaag en toebehoren: ongeveer €250. Dat zijn opstartkosten van €1.822. Heel wat jaren stoken voordat ik dat heb terugverdiend.

Mijn hout is natuurlijk niet helemaal gratis.

Maar niet helemaal eerlijk. De kachel en de aanleg ervan horen eigenlijk bij de verbouwingskosten. Toen ik het huis kocht, zat er een open haard in waar je het huis onmogelijk mee warm kon stoken. Ik had dus altijd kosten moeten maken om het huis in de winter te kunnen verwarmen. Anders had ik bijvoorbeeld elektrische kachels op de benedenverdieping moeten laten monteren.

Ik ga er vanuit dat ik volgende winter mijn eerste normale jaar heb qua hout stoken. Dan komen de kosten op benzine en olie voor de kettingzaag, de vervanging van de ketting en de kosten voor wat hulp met het grovere bomenzaagwerk. En misschien eens een reparatie van de zaag, maar dat zou met een degelijke Stihl niet vaak moeten gebeuren. Laat ik het voor een normaal jaar in totaal op 200 euro ramen.

Uitslag: Amsterdam €696 per jaar, Asturias €722 per jaar.

Water

De waterrekening kwam in Amsterdam in 2017 (het laatste volle jaar) op 105 euro per jaar voor een verbruik van 37 m³. Hier in het dorp hebben we onze eigen bron. Die kost 30 euro per jaar voor onderhoud.

Uitslag: Amsterdam €105 per jaar, Asturias €30 per jaar.

Zorgverzekering

Er circuleren op internet allerlei vergelijkingslijstjes tussen landen op het gebied van zorg. Het medische tijdschrift The Lancet maakte een top-10 op basis van de zogenaamde HAQ-score (Health Access and Quality). Volgens dit artikel uit 2017 staan Spanje en Nederland respectievelijk op een 8e en 9e plaats, met een bijna gelijke HAQ-score van 90.

De kans dat je een ziekte overleeft is in Spanje en Nederland even groot.

Er zijn ook onderzoeken waarin Nederland duidelijk beter scoort dan Spanje, maar dan worden zaken als patiëntrecht, keuzevrijheid en snelheid meegewogen. Daar is Spanje allemaal geen kampioen in. Maar de kans dat je een levensbedreigende ziekte overleeft is in Spanje even groot als in Nederland.

De zorgkosten zijn een ander verhaal. Nederland behoort wat dat betreft tot de duurste landen ter wereld. Volgens dit artikel zou alleen de Verenigde Staten een groter deel van het BNP aan zorg uitgeven. Volgens datzelfde artikel geeft een Nederlander gemiddeld €5.169 per jaar uit aan zorg. In Spanje is dat €2.413.

Mijn zorgverzekering is hier dan ook een stuk lager dan in Nederland. De meeste Spanjaarden zitten in het ziekenfonds, de Seguridad Social. Daar kom je in als je in loondienst bent, officieel als werkloos staat geregistreerd, je als zelfstandige hebt ingeschreven of als je met pensioen bent. Bijna altijd dus. Ik ben tot nu toe particulier verzekerd.

In Nederland betaalde ik 85 euro per maand met een maximaal eigen risico van 885 euro per jaar. Mijn Spaanse particuliere verzekering met nul eigen risico kost me 53 euro per maand.

Uitslag: Amsterdam €85 per maand plus eigen risico, Asturias €53 per maand.

Overige verzekeringen

Hier wint Nederland. Ik heb in Spanje nog een autoverzekering en een opstalverzekering. Die autoverzekering was in Nederland niet nodig (want geen auto) en de opstalverzekering werd betaald uit het budget van de VvE.

Uitslag: Amsterdam €0 per maand, Asturias €57 per maand.

Telefoon en internet

Formeel hoort het misschien niet bij de vaste lasten, maar voor mij wel. Waar zouden we zijn zonder communicatiemiddelen? Helemaal als je in een geel huis halverwege een berg gaat wonen. In Amsterdam had ik WiFi thuis, maar op het Asturiaanse platteland behoort dat niet tot de mogelijkheden. Waardoor ik nu ook op dit punt goedkoper uit ben in Spanje.

Een tv had ik al een tijdje niet meer.

Ik betaalde in Amsterdam voor internet thuis 25 euro per maand. Een tv had ik al een tijdje niet meer. En nee, geen Netflix. Mijn (afbetaalde) mobiele telefoon kostte me 16 euro aan abonnementskosten. Op mijn Spaanse telefoon heb ik 20 GB en 100 belminuten per maand voor 19 euro. Met de hotspot en 4G kan ik alles op mijn laptop doen wat ik wil.

Uitslag: Amsterdam €41 per maand, Asturias €19 per maand.

De einduitslag

Mijn eigen situatie is natuurlijk heel specifiek. En stad en platteland met elkaar vergelijken is een beetje als appels en peren. Bovendien moet ik hier eerst een heel jaar wonen om precies te weten waar de vaste lasten op uitkomen.

Maar hoe je het wendt of keert, Spanje is in bijna alles goedkoper om te leven dan Nederland. Dat kan ook niet anders, want de salarissen zijn hier veel lager. Ondanks lagere lasten houdt Juan Modaal overigens nog steeds een stuk minder te besteden over dan Jan Modaal.

En het zal heus allemaal duurder zijn geworden sinds de euro (alleen al door bijna 17 jaar inflatie), maar Spanje is voor Nederlanders financieel nog steeds een aantrekkelijk land om te wonen.

 

 

14 Comments

 1. M - TwoPennies 2 december 2018 at 07:31

  Leuk om zo’n uitgebreid vergelijk te lezen!

  Reply
 2. RoFi 2 december 2018 at 08:37

  Leuk Lonneke zo’n vergelijking! Jij hebt ergens geschreven dat je van 1000 euro in de maand goed zou kunnen leven in jouw situatie toch. Dat je dan ook nog een speciaal biertje kan drinken, af en toe naar NL kan vliegen en af en toe een mooi uitstapje kan maken met familie en vrienden. Mooie vorm van minimalisme.

  PS: Ben jaloers op je Stihl. De rolls royce onder de kettingzagen:-) Ik doe het met praxis eigen merk. Maar goed jij doet ook wel wat meer heavy duty dan ik.

  Reply
  1. Lonneke 2 december 2018 at 11:58

   Het was Husqvarna of Stihl, maar aangezien me qua bosmaaier absoluut een Stihl werd aangeraden, heb ik besloten mijn kettingzaag daar ook vandaan te halen. Ik moet nog een beetje een relatie met mijn Stihl opbouwen, maar dat gaat vast goed komen 🙂

   Reply
 3. Bouk 2 december 2018 at 09:22

  Wat leuk om te lezen! Mensen hier uit het dorp zijn ook naar Spanje verhuisd, en die vertelden ons dat de wegenbelasting en zorgkosten een stuk lager liggen dan hier in nederland. Zij leven “als god in Frankrijk” in Spanje. Fijn toch zo?

  Reply
 4. Noorderkracht 2 december 2018 at 10:53

  Haha, dat klinkt als een never ending holiday voor een appel en een ei. Op langere termijn zou het mij fijn lijken om ook een inkomen te hebben wat je maandlasten ongeveer afdekt.

  Reply
  1. Lonneke 2 december 2018 at 11:58

   Op langere termijn is een inkomen een must! Het mag dan goedkoop zijn hier, ik leef niet van de wind.

   Reply
 5. Team CF 2 december 2018 at 11:09

  Lijkt financieel wel een slimme stap te zijn geweest! Gaan straks je kosten voor eten ook nog naar beneden door eigen productie. Mooi overzichtje, ga er bijna van verhuizen naar een berg in Spanje (denk alleen niet in een geel huis….niet mijn kleur)

  Reply
  1. Lonneke 2 december 2018 at 12:01

   Haha, ik had het huis bijna niet gekocht vanwege die kleur… En nu begin ik het best mooi te vinden. Ze zijn hier dol op kleur, dus ik ben allang blij dat mijn huis niet felblauw, zalmoranje, bordeauxrood of fuchsia roze is…

   Reply
  2. RoFi 2 december 2018 at 17:43

   Het is nochtans de kleur van kaas:-)

   Reply
 6. Belia 2 december 2018 at 12:42

  Super de super die kostenvergelijking. Als verwende Nederlander vraag ik me af of ik er met 25GB zou komen per maand.
  Nu ik thuis ben, geef ik minder uit dan toen ik werkte. Kleding, verplichte sociale meetings. Ik ga nu ook regelmatig uit, maar nu kan ik er zelf voor kiezen. Uitjes waar ik blij van word.

  Blog Consuminderen.

  Reply
  1. Lonneke 2 december 2018 at 15:51

   Sorry, zie nu dat het 20 GB is, heb het aangepast in de tekst. En ik sleep op dit moment nog 42 GB van vorige maanden achter me aan (ze blijven 3 maanden geldig).

   Reply
 7. Merel - indefruitboomgaard.nl 2 december 2018 at 14:26

  Wat leuk om te lezen! Wat een enorm verschil in zorgkosten! Je vraagt je af of het niveau in zorg dan ook anders is. Zouden Nederlanders die in Spanje wonen en ziek worden terug willen naar Nederland vanwege de zorg?
  Wel fijn om te lezen dat het je zo goed gaat. Leuk!

  Reply
  1. Lonneke 2 december 2018 at 15:52

   Volgens dat onderzoek van The Lancet zou de kwaliteit van de zorg hier even hoog zijn als in Nederland. Maar ik heb er gelukkig nog geen ervaring mee!

   Reply
   1. Merel - indefruitboomgaard.nl 2 december 2018 at 21:03

    Hou dat zo! Wel fijn om niet terug te hoeven naar NL als er iets is. Dat lijkt me een prettig idee.
    Maar het maakt het verschil wel bizar groot.

    Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *