Kerstmis in het Ezelparadijs

Fijne feestdagen!

Ik had een niet zo kersterige kerst en daar hou ik van. Geheel in stijl: in T-shirt, veganistisch en niet duurder dan een gemiddelde dag in het jaar.

Kerstgedoe

Ik gun iedereen zijn feestje, maar zelf heb ik niet zoveel met kerst. Ik vind het een hoop commerciële drukte en een hoop gevreet. Toen ik nog in Amsterdam woonde kon ik er niet omheen. Wekenlang die suffe kerstliedjes, enorme mensenmassa′s in de stad, het kantoor gehuld in kerstfrutsels en allemaal verplichte kerstborrels.

Ik had altijd dezelfde rode, wollen jurk aan.

Natuurlijk vond ik het gezellig om op eerste kerstdag bij mijn ouders te gaan eten, maar dat vind ik altijd gezellig. Daar hoeft het voor mij geen kerstmis voor te zijn.

En ik wist nooit wat ik aan moest trekken. Er hing toen ook al weinig feestkledij in mijn kast en om speciaal voor kerst iets nieuws te gaan kopen, dat vond ik niet nodig. Op de foto′s te zien had ik de laatste jaren vrijwel altijd dezelfde rode, wollen jurk aan bij het kerstdiner.

Uitzondering

Vorig jaar was ik met de kerstdagen in Catalonië. Heel hard geen kerst aan het vieren bij een Iers echtpaar met 27 katten, twee honden en een schaap. We waren met zijn drieën een grote uitzondering. In Spanje is kerst enorm. Ik denk het belangrijkste feest van het jaar. En dat zegt iets, want Spanjaarden zijn hele serieuze feestvierders.

Als je rustig op je berg blijft zitten merk je daar helemaal niets van. Op kerstavond zat ik lekker met Isa op schoot bij de kachel. Met een pompoenlinzensoepje en brood met hummus, want ik besloot om meteen mijn drie veganistische dagen maar in te laten gaan (goede daad nummer twee).

Vegan kerstdiner

Gisteren was ik uitgenodigd in het Ezelparadijs voor een uitgebreide kerstlunch. Dat was heel gezellig en bijster lekker. We zaten met zes verschillende nationaliteiten aan tafel. Rebecca had wortel-gembersoep en een grote quinoasalade gemaakt, Arek bracht zijn specialiteit mee: een Poolse zuurkool, Marleen had zich uitgeleefd op een enorme bietensalade en ik had een rijstsalade gemaakt. Toe was er zelfgebakken Hollandse appeltaart met vegan ijs. En natuurlijk turrón, de typisch Spaanse kerstzoetigheid.

Goedkope kerst

Ik las dat de kerstomzet van de Nederlandse supermarkten voor het eerst boven de miljard euro is uitgekomen. Dat is bijna zestig euro per persoon, baby′s meegerekend. Ik heb een week geleden voor het laatst boodschappen gedaan. Gewoon, de dingen die ik altijd haal. En vooruit, een stukje turrón.

No way dat ik me op de 24e nog in die supermarktgekte ging storten.

Op zondagavond 23 december hoorde ik wat het plan was voor de kerstlunch. No way natuurlijk dat ik me op de 24e nog in die supermarktgekte ging storten. Er valt altijd wel iets in elkaar te flansen met wat ik nog in huis heb.

Het werd een salade van zilvervliesrijst, kikkerwten, rauwe bloemkool en pinda′s met een dressing van geraspte sinaasappelschil, geraspte gember, sojasaus, appelciderazijn, olijfolie en gemalen peper. En hij viel in de smaak.

Daarmee kwamen mijn kerstboodschappen op een paar euro uit. Tip voor als je het volgend jaar met kerst wat rustiger aan wilt doen.

Wasdag

Vandaag is hier alles weer normaal. Tweede kerstdag is een Nederlandse uitvinding. Ik ga zo het beddengoed in de was gooien. Het is er technisch weer voor. En dan flink aan de schrijf.

7 Comments

 1. Pasja 26 december 2018 at 11:08

  Mooi om te lezen…less is more 🎅Leuke foto!!
  Ik lag zelf gisteren weer op de bank na een korte opleving, koortsig hoestend en proestend. Beetje gegeten van de door mannetje bereidde maaltijd.
  Maarja..proef nog niet zoveel. Vanavond met de meiden gourmetten, willen ze graag en altijd gezellig.
  Hopen dat ik me iets beter voel..maar komt vast goed.

  Reply
  1. Lonneke 26 december 2018 at 12:42

   Ach, wat jammer joh! Hoop dat je er vanavond toch een beetje van kunt genieten. Beterschap!

   Reply
 2. Merel - indefruitboomgaard.nl 26 december 2018 at 17:54

  Het klinkt als een hele goede en echte kerst! Zonder die neppe en commerciële meuk die er helemaal niet bij hoort (dat willen de bedrijven ons alleen maar laten geloven).
  Een paar jaar geleden kwamen we er samen met vrienden achter dat we met zijn allen geen plannen hadden op tweede kerstdag (dat dan weer wel). Toen zijn ze pannenkoeken komen eten. Hartstikke gezellig en wat mij betreft helemaal prima.

  Reply
  1. Lonneke 26 december 2018 at 19:44

   Leuk!

   Reply
 3. José 27 december 2018 at 07:40

  Helemaal mijn idee van kerst. Waarom zou je je in de winkelgekte storten? Nieuwe kleding, kerstversieringen, cadeaus, veel boodschappen. En dat allemaal voor 2 dagen. Geen idee waarom ik dat zou doen.
  Ik doe een week voor de feestdagen mijn wekelijkse boodschappen en geniet met Kerstmis van het samenzijn met leuke mensen.

  Reply
 4. Cecile 30 december 2018 at 15:09

  Haha, herkenbaar. Ik vind het hier bij ons in Andalucia juist zo heerlijk low profile die kerst. In onze regio merk je er weinig van. En na een gezellige kerstavond bij onze Spaanse vrienden, was het alweer voorbij eigenlijk! Top!

  Reply
  1. Lonneke 30 december 2018 at 18:45

   Ik heb wel gemerkt dat het veel minder commercieel is dan in Nederland. En omdat het natuurlijk een groot familiefeest is, zitten de meeste mensen gewoon thuis bij elkaar. En daar merk je inderdaad niet veel van 😉

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *