Zwarte vrijdag

It’s Black Friday! Kopen, kopen, niet kijken. Meer, meer. Megakortingen. Dief van je eigen portemonnee als je vandaag niet toeslaat. Graaien in die bakken. Laat de bezorger werken. Ding dong! Hier is uw pakketje instant geluk.

Sorry jongens, ik zal proberen om er geen rant van te maken.

Grote uitverkoop

Black Friday bestond al decennia lang in de Verenigde Staten. De dag na Thanksgiving en de start van een lange maand vol kerstaankopen. Sinds een paar jaar hebben we het in Europa opeens ook. Want ja, wat hebben we niet uit de VS overgenomen?

De consument koopt dingen die hij niet nodig heeft.

De vraag is wie er beter wordt van al die kortingen. Volgens RTL Z levert Black Friday bijna niemand wat op. En de consument al helemaal niet, want die koopt allemaal dingen die hij niet nodig heeft.

Consuminderaar

Het is geen geheim dat ik weinig last van koopziekte heb. Ik ben eigenlijk een consuminderaar, maar daar hangt nog steeds de geur van theezakjes aan de waslijn omheen. En die hoeven helemaal niet aan de waslijn. Die kun je ook gewoon hergebruiken als je ze op een schoteltje bewaart.

Tot een dag of vier, dan gaan ze schimmelen.

Het is niet alleen uit zuinigheid dat ik weinig spullen koop. Ik vind het vaak gewoon niet nodig. ‘Wat een mooie kopjes,’ zei een vriendin deze week tegen me. Ik kocht ze in de jaren 90 bij de Wereldwinkel (nu klink ik wel überheilig). Als je ze niet stukgooit, dan gaan kopjes eeuwig mee. En ik vind ze nog steeds leuk.

Verborgen impact

Maar een andere reden is het milieu en de afvalberg. Wist je dat het kopen van spullen op nummer 1 van de top-10 staat qua milieubelasting van de gemiddelde Nederlander? Babette Porcelijn schreef een boek over de verborgen impact van spullen. Alle spullen die je koopt, zorgen voor meer vervuiling dan vlees eten (nummer 2), wonen (nummer 3) en de auto (nummer 4).

Spullen zijn de grootste vervuiler.

Dat komt door de vervuiling die de industrie produceert die deze spullen maakt. En bijvoorbeeld het transport en de hoeveelheid water die er nodig is. Elektronica staat hierbij op één. Ga vooral door met lege flessen wegbrengen en wat vaker de fiets pakken, maar het zet meer zoden aan de dijk als je een jaartje (of twee) langer met je laptop doet.

Plastic zooi

Het is ongelooflijk veel zooi die we met zijn allen kopen. Want het is zo lekker goedkoop. Plastic dat gemaakt wordt in China tegen uurlonen van 1 euro á 1,50. Ik zat de serie De Prijsvechter te kijken (VPRO, 2017). Daarin komt een mevrouw aan het woord die fan is van een bekende, grote troepjeswinkel.

“Voor heel weinig geld kan ik gewoon heel veel leuke, nieuwe dingen kopen. Je kunt lang praten over waarom het zo goedkoop kan, maar ik leef in een land waarin ik daar niet over na hoef te denken. Ik ben blij met lage prijzen en ik ga er vanuit dat het allemaal wel goed zit.” 

Een goudeerlijke mevrouw, die waarschijnlijk zegt wat veel mensen denken. Ik moet misschien wat vaker stichtelijke consuminderblogjes schrijven.

Ontspullen

Maar er is ook een positieve reden om minder spullen te kopen. Van minder spullen word je zen. Ik begon in Nederland al met ontspullen en uiteindelijk ging er maar twee kuub mee naar Spanje. Het is heel prettig om in een huis te wonen zonder allerlei overbodige rotzooi. Ik hou gewoon niet van frutsels in de vensterbank. Spullen hebben een functie en anders kunnen ze weg.

Van minder spullen word je zen.

Van bijna alle spullen is het lot uiteindelijk hetzelfde als van die zooi in de doos op de foto hierboven. Een fractie van de troep die ik hier in huis aantrof toen ik er in juli kwam wonen. Vrijwel niks wordt doorgegeven, hergebruikt of versleten. We gooien spullen massaal weg. Nadat ze nog een tijd ergens in huis hebben staan te verstoffen.

Dus doe die bezorger, de mensen in het sorteercentrum, je portemonnee, het milieu en jezelf een plezier. Hou die centen in je zak en laat zwarte vrijdag lekker zen aan je voorbij gaan.

18 Comments

 1. mariimma 23 november 2018 at 06:40

  Oh meid. Wat ben ik het met je eens!

  Reply
 2. Noor (Kiwikoorts) 23 november 2018 at 07:11

  Hahaha ‘de geur van theezakjes aan de waslijn’, jep…
  Ik ben het met je eens!

  Reply
 3. Flow 23 november 2018 at 08:02

  Helemaal eens!

  Reply
 4. Nicole Orriëns 23 november 2018 at 08:56

  Dingen kopen alleen maar omdat ze in de aanbieding zijn is inderdaad niet verstandig. Maar ik hoor soms wel moeders die voor hun kinderen op Black Friday goedkoper lego e.d. kunnen kopen. Dat lijkt me wel fijn.

  Reply
 5. José 23 november 2018 at 09:24

  Ik verbaas me erover hoeveel spullen mensen kopen en na korte tijd moeten vervangen. En dan een Black Friday. Kweek je nog meer behoefte bij mensen die niet nadenken over de impact op het milieu.

  Reply
 6. Mr FOB 23 november 2018 at 09:56

  Misschien dat het daarom ook Zwarte vrijdag heet

  Reply
 7. Leontine 23 november 2018 at 10:50

  Ik heb direkt het boek van Babette Porcelijn bij de bib gereserveerd, niet gekocht dus. 😉 Gisteren wel een nieuwe springvorm gekocht, had ik al een hele tijd nodig en steeds maar uitgesteld want ik wilde een goede hebben, niet zo’n blikken geval. Nu kan ik tenminste weer goede appeltaarten bakken. Deze gaat iig wel weer jaren mee.

  Reply
 8. Noorderkracht 23 november 2018 at 11:35

  Zwarte vrijdag…….laat dat zwart maar weg, ik heb er een VRIJE DAG van gemaakt 🙂

  Reply
 9. Nini 23 november 2018 at 12:19

  Helemaal mee eens. Van binnen kan ik me hier echt een beetje om opvreten. Aan de ene kant wordt er geroepen dat het einde der tijden nabij is en zie ik elke dag wel weer nieuws over de plastic soep, aan de andere kant wordt er vandaag hysterisch ingeladen. Om over de nieuwe Halloweenkoorts in Europa nog maar te zwijgen…
  Intussen ben ook ik een beetje schuldig; in mijn land hebben de nationale spoorwegen een wel héél interessant aanbod vandaag. Voor de prijs van twee kopjes koffie kan je een binnenlands retourtje kopen. Ik hoef geen nieuwe spullen, maar een actie van het openbaar vervoer raakt me recht in mijn achilleshiel! Retourtje fotomuseum zit in the pocket…

  Reply
  1. Lonneke 23 november 2018 at 18:54

   Ik heb ook heel even naar de aanbiedingen van de Spaanse spoorwegen zitten kijken. En toen bedacht ik me dat ik nergens naartoe wil. Veel plezier in het fotomuseum!

   Reply
 10. M - TwoPennies 23 november 2018 at 14:01

  Ook ik sluit me helemaal bij je aan! Nog een voordeel van niks kopen; je hoeft de drukte in de winkels niet te trotseren.

  Reply
 11. NietTot71 23 november 2018 at 14:46

  Helemaal met je eens. Behalve over die kopjes wellicht. Ik heb eens meegemaakt dat ik alleen het oortje nog vast had en het kopje zelf, inclusief inhoud, op de grond lag 🙂 Het slijt blijkbaar toch.

  Verder moet ik wel zeggen dat ik graag een nieuwe PS4 Pro wil kopen en speciaal tot vandaag gewacht heb, om er achter te komen dat er geen enkele aanbieding voor is 🙂
  Maar zoals Nicole ook al aangeeft komt een korting soms gewoon mega goed uit. Je wilt iets, je weet dat er korting aan komt. Dan is het natuurlijk alleen maar fijn.
  Als het om het kopen gaat, dan schiet het zijn doel voorbij inderdaad.

  Vanochtend hoorde ik op de radio trouwens waar de naam Black Friday vandaan komt. Dat schijnt er mee te maken te hebben dat er op die dag ineens zwarte cijfers genoteerd werden in plaats van rode cijfers. Dus op zo’n dag werd er ineens wel winst gemaakt.

  Reply
  1. Lonneke 23 november 2018 at 18:53

   Mijn kopjes hebben geen oortjes 😉

   Reply
 12. Pasja 24 november 2018 at 19:33

  Tja ik vind het wel lastig om er nie5 aan mee te doen..
  Zitten midden in een vetboueing en zelfs de bouwmarkten doen er aan mee..en ja het scheelt ons best wel die kortingen..en zijn er blij mee:)
  .

  Reply
 13. Bouk 25 november 2018 at 08:21

  Mee eens hoor! Ik heb bij voorbaat al een hekel aan winkelen, zelfs boodschappen doen hoeft van mij niet, maar he, ik moet wel wat eten. Gelukkig hoeven wij niet mee te doen met deze gekte, want dat vind ik dat het is. Kopen “omdat het goedkoper is”? Not…je bent altijd duur uit want vaak is het niet nodig….Zal mij benieuwen welke “tradities” we nog meer gaan overnemen van de Amerikanen.

  Reply
 14. Evi 29 november 2018 at 12:12

  Helemaal mee eens. En zeker al die plastic troep die gekocht wordt voor eenmalig gebruik en de consequenties van al dat plastic dat terugkomt in de natuur. Niet alleen onverteerbaar, maar er komen hierdoor ook hormoonverstorende stoffen in onze voedingsketen terecht. Hier heeft Zembla al een paar keer aandacht aanbesteedt maar we gaan gewoon door…

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *