Zomertijd of wintertijd?

De beslissing is genomen. ‘We’ willen af van het verzetten van de klok. Maar wat wordt dan de permanente tijd? Die keus is niet eenvoudig en de meningen zijn hopeloos verdeeld. Feit is dat zowel Nederland als Spanje zelfs in de huidige wintertijd al een uur uit de tijd lopen.

Europese enquête

Juncker had wel even bedacht dat we vanaf 2019 alleen nog zomertijd zouden hebben in Europa. ‘Want de mensen, die willen dat.’ Ammehoela. De enquête die de EU hield is door 4,6 miljoen mensen ingevuld. Daaronder waren ruim 3 miljoen Duitsers. Die kozen – gezien hun oostelijke ligging – met een krappe meerderheid voor de zomertijd.

Er wonen in de EU een slordige 742 miljoen mensen. Daarvan is 99,4% niks gevraagd.

Vier tijdzones

Inmiddels is besloten dat alle landen in Europa zelf mogen kiezen welke tijd ze hanteren. Europa bestrijkt een oppervlakte waar vier tijdzones in vallen. Die kun je dus niet allemaal in dezelfde klok proppen.

Het aanpassen van de tijd lijkt een wat onbenullige beslissing, maar het heeft forse consequenties. Daarom gaan we er ook wat meer tijd voor nemen dan Juncker had bedacht. Op dit moment wordt aan 2021 gedacht. Voorlopig blijven we de klok dus nog wel even verzetten.

Zomertijd

En laten we er vooral even goed over nadenken. Het liefst een beetje wetenschappelijk onderbouwd. De vraag is dus of je de meerderheid van de bevolking hierbij zou moeten laten regeren. Zondag met Lubach had een item over zomertijd en wintertijd. Ik citeer twee mensen die voorstander bleken van een permanente zomertijd. ‘Dan gaat het minder sneeuwen.’ En: ‘Dan kan ik langer mijn zomerkleren aan.’ 

Je mag toch hopen dat Nederland niet zo de permanente zomertijd in gerommeld wordt.

Echte tijd

Het zijn natuurlijk ook misleidende namen. Bij de wintertijd denken mensen aan winter. Aan donker en aan kou. Maar de ‘wintertijd’ is de echte tijd en in de zomer (die gek genoeg zeven maanden duurt) verzetten we de klok, zodat het ’s ochtends lang donker blijft en ’s avonds langer licht is.

Zeven maanden per jaar lopen we twee uur uit de tijd.

Maar eigenlijk is zelfs de wintertijd niet de echte tijd. Nederland ligt geografisch gezien in GMT +0. De Engelse tijd dus. Om gelijk te lopen met de rest van Europa, maken we daar in de winter GMT+1 en in de zomer GMT+2 van. Zeven maanden per jaar lopen we dus twee uur uit de tijd.

Spanje

Hier in Spanje is het nog erger. Het uiterste puntje van Galicië ligt zelfs in GMT-1. In La Coruña lopen ze in de zomer dus drie uur uit de tijd. Vanochtend kwam in Leskovac in Servië de zon om 6.14 uur op en in La Coruña in Spanje om 8.16 uur. Beide steden liggen even zuidelijk. Europa is gewoon te groot voor een tijdzone.

Sinds 1940 leeft Spanje in de verkeerde tijdzone.

Spanje had vanaf 1901 dezelfde tijdzone als Portugal en Engeland, maar ging in 1940 over op de ‘Europese tijd’. Dat dit een besluit van Franco was om synchroon te lopen met nazi-Duitsland, schijnt een hardnekkige mythe te zijn. Hoe dan ook, sindsdien leeft Spanje in de verkeerde tijdzone.

Brest

Als Spanje op een permanente zomertijd zou overstappen, dan wordt dat in de winter vrij dramatisch. Hier in Asturias zou dat betekenen dat de zon op de kortste dag om 9.53 uur opkomt.

De zon om 10.00 uur ’s ochtends op?

Nederland is overigens vanwege de noordelijke ligging vrijwel net zo slecht af, want met een permanente zomertijd zien jullie de zon op 21 december ook pas om 9.48 uur verschijnen. Als ie schijnt. Het meest de pineut zijn ze geloof ik in Brest, dat én noordelijk én westelijk ligt. Daar zou de zon om 10.07 uur opkomen.

Verkeerde tijdzone

Dit slaat natuurlijk nergens op. Het druist in tegen onze biologische klok en het is niet gezond. Waarom Spanje zo krampachtig vasthoudt aan de Europese tijd is mij een raadsel. Op dit moment hebben we een tijdsverschil van een uur met de Canarische Eilanden, Portugal en Engeland en ik heb nooit de indruk gekregen dat dit tot problemen leidt.

Het openbare leven komt hier ’s ochtends tergend traag op gang.

De grap is dat je in het dagelijks leven kan merken dat Spanje eigenlijk de verkeerde tijdzone heeft. Het openbare leven komt hier ’s ochtends tergend traag op gang. De meeste winkels openen om 10.00 uur. Alles gebeurt hier later. De lunch om 14.00 uur en het avondeten niet voor 21.00 uur. En dus gaan Spanjaarden ook laat naar bed.

Voor de mensen die vroeg op moeten, betekent dat een permanent slaaptekort. Er zijn al de nodige debatten over gevoerd, maar die hebben niet tot verandering geleid.

Verdeeld

Ik mag hopen dat Spanje voor de permanente wintertijd kiest. En van mij mag er dus nog wel een uurtje af. Zo niet, dan heb ik het voordeel dat ik in mijn eigen tijd kan leven omdat ik ’s ochtends niet naar kantoor hoef. Ik ben benieuwd wat Nederland doet. De kampen lijken hopeloos verdeeld.

12 Comments

 1. Team CF 7 november 2018 at 08:31

  Waar maak jij je eigenlijk druk om? Jij hebt geen vaste werktijden en je kan dus lekker je biologische ritme aanhouden. Whatever tijd er op de klok staat. 😉

  Reply
  1. Lonneke 7 november 2018 at 08:44

   En toch zou ik me een beetje een luie hond voelen als ik pas om half negen mijn bed uit zou komen. Gek is dat, hoe we geconditioneerd zijn door tijd. Maar het went vast!

   Reply
 2. Joost @indefruitboomgaard.nl 7 november 2018 at 09:00

  Gewoon horloges/klokken weggooien. Dan komt het wel goed.
  Vrees alleen dat het allemaal toch op de zomertijd uitkomt. Ook als de andere 99,7% ondervraagd zou worden. Om de redenen die je al noemt. Zomertijd heeft z’n marketingverhaal beter op orde dan Wintertijd….

  Reply
  1. Lonneke 7 november 2018 at 09:21

   Haha, dat klopt! Maar ik denk ook dat Nederland geneigd is om voor de zomertijd te kiezen vanwege Duitsland. Ik vind het behoorlijk onnatuurlijk, maar inderdaad, ik gooi mijn klok wel weg. Ik verwacht overigens dat Spanje niet voor de zomertijd gaat kiezen, omdat er al langer een debat gaande is om zelfs helemaal terug te gaan naar de Engels/Portugese tijd (in feite dus de echte tijd).

   Reply
 3. Karin 7 november 2018 at 09:08

  Ik heb ook liever zomertijd. Om 10 uur zit ik namelijk al 2 uur op kantoor en daar zie ik toch geen zon. Ik ga in de winter hoe dan ook donker naar en van het werk. Het voordeel in de zomer is mij veel te waardevol. In de ochtend heb ik om half 5 nog geen behoefte aan licht. En ik wil na het werk nog graag wat kunnen doen in het licht. Permanente wintertijd zou voor al het volk wat op kantoor werkt een uur zonlicht kosten in de zomer.

  Reply
  1. Lonneke 7 november 2018 at 09:18

   Dat is waar. Je herinnert me eraan hoe vervelend ik dat vond in de winter. In het donker naar kantoor fietsen en in het donker weer naar huis.

   Voor mij is daglicht ’s ochtends nu juist belangrijk geworden. Pas als het licht is, kan ik buiten aan het werk. En ik wil het liefst ’s ochtends meteen met fysiek werk beginnen omdat het dan koud in huis is en ik het zonde vind om meteen de kachel alweer aan te steken.

   Reply
   1. karin 7 november 2018 at 13:15

    In jouw geval moet je dus langer onder de wol blijven liggen. Jij hebt geen baas die verwacht dat je klokslag 8 uur aanwezig bent. En de bazen (lees vee) die je in de toekomst nog aanschaft draaien ook op zonlicht, die kijken ook niet naar de klok.

    Degene die verzonnen heeft dat een werkdag om 8 uur begint mogen ze van mij ook (*&*&^^*&%&%..

    Je hebt het wel door … ik ben geen ochtendmens (behalve op vakantie met ontbijt inclusief ^^)

    Reply
 4. Rianne 7 november 2018 at 16:19

  IK duim voor wintertijd. Dan functioneer ik het beste.
  Maar ja, daar heeft politiek Den Haag geen boodschap aan.

  Reply
 5. VeggieMo 7 november 2018 at 19:06

  Wat mij betreft houden we de situatie zoals ie is. In de zomer lekker lange avonden en in de winter niet te laat licht. Als we naar de echte ‘officiele tijd’ kijken (waar jij over schrijft) dan he. ik daar mijn vraagtekens bij. Van mij hoeft de zon niet om half vier in de ochtend op te komen. Dan krijgen mensen ook een slaaptekort vanwege brandende zon op je slaapkamerraam.
  Dus lekker zo houden, al heb ik vaak een week nodig om aan de nieuwe tijd te wennen.

  Reply
  1. Anne j. 7 november 2018 at 21:04

   Helemaal mee eens. Lekker blijven wisselen in NL. Spanje zou gewon 1 tijdzone moeten opschuiven.

   Reply
 6. Rita 19 november 2018 at 18:53

  Als alle landen in Europa een andere tijd hebben, dan wordt dat voor de werkende mens wel een probleem, want dan kun je maar een paar uur per dag iemand in een ander land bereiken en overleggen en als de Fransen dan ook nog een 2 uur middag pauze houden, dan wordt het helemaal rekenen wanneer je daar iemand kunt bereiken.
  Dus laten we maar Polderen en het midden nemen van een half uur, dus zomer-wintertijd. Iedereen blij en ontevreden.

  Reply
  1. Lonneke 20 november 2018 at 07:59

   Dat klopt, iedereen tevreden maken gaat onmogelijk lukken! Alleen al omdat je ochtendmensen en avondmensen hebt. Ik zit nu al een halfuur te wachten tot het licht wordt en ik naar buiten kan 😉

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *