Voorbereiden op de winter

Madre mía. Zo zag mijn tuin eruit op 28 oktober. Bam, een pak sneeuw van tien centimeter. Uit het niets. Deze absurde actie van Moeder Natuur – terwijl ik in een guur, maar sneeuwvrij Nederland zat – was een fikse wake up call. Ik moet me met gezwinde spoed klaar gaan maken voor de winter.

Appje uit Asturias

Terwijl ik met mijn familie aan het zondagsontbijt zat in een vakantiehuisje op de Utrechtse Heuvelrug, kwam er een appje binnen uit Asturias. Een foto van mijn tuin, verstuurd door house sitter Rebecca.

Ik wist niet wat ik zag. Mijn landgoed was helemaal wit. Aan het begin van de week hadden we nog samen in een hemdje hout staan zagen. En nu lag er een laag sneeuw op de zaagbok.

Eind oktober? Doe even normaal zeg.

Sneeuw is niet zo gebruikelijk in Asturias. Ja, vanaf 600 meter hoogte, dan wel. Maar ik zit op 300 meter. En eind oktober? Doe even normaal zeg. Ik kreeg nog van drie andere mensen appjes uit Noord-Spanje. Het was het gesprek van de dag.

Zou het ook een klimaatdingetje zijn?

De blaadjes zitten allemaal nog aan de bomen. Ze zijn zelfs nog bijna helemaal groen. En dat ging dus niet goed. Rebecca zei dat het die dag een gekraak van jewelste was in mijn bos. Takken braken af onder het gewicht van de sneeuw.

Van mijn vijgenboom in de tuin is niet veel meer over. En dat is nou net zo ongeveer het enige hout dat niet in de kachel kan.

Sneeuwkettingen

Ik zou de volgende dag terugvliegen naar Spanje en ik heb me nog even afgevraagd of ik zonder sneeuwkettingen de berg op zou komen. Maar de dooi ging nog sneller dan het vormen van het pak sneeuw. De grond is nog hartstikke warm. Rebecca heeft moeten slalommen om de bomen om geen lading gesmolten sneeuw in haar nek te krijgen.

En dus kwam ik maandagavond veilig thuis. Binnen brandde de kachel en er stond een dampende kop maaltijdsoep voor me klaar, met tortillas en huisgemaakte hummus.

Huis verwarmen

Die brandende kachel was nog best een dingetje. Rebecca was in haar eentje dapper doorgegaan met hout zagen, maar tegen de aankomende winter is met de hand natuurlijk niet op te zagen.

Een ander probleem: we werkten aan de houtvoorraad terwijl we al begonnen waren met stoken. Ondanks dat het bijna allemaal dood hout was, wilde lang niet alles even lekker branden.

Het was inderdaad super koel.

En daar was wake up call nummer twee. Supercool om je huis te verwarmen met hout uit je eigen bos, maar toen ik de volgende ochtend wakker werd, was het inderdaad super koel. Het huis was de vorige avond niet goed doorgewarmd en het was buiten afgekoeld naar een graad of vijf.

Haardhout

Die ochtend stapten we in de auto op jacht naar haardhout. Na een tijdje zoeken en vragen vonden we een plek waar ze op maat gezaagd eikenhout hadden. Ik kocht twee zakken en gaf zo voordat de winter überhaupt was begonnen mijn eerste geld uit aan de verwarming van mijn huis. En dat gaat vast nog wel een keer gebeuren, zelfs als Andrés binnenkort langskomt voor kettingzaagles.

Leergeld. Volgend jaar ga ik vanaf maart aan mijn houtvoorraad werken.

Eerste winter

Mijn huis is in de winter nog nooit bewoond geweest. Het was 200 jaar een koeienstal. In de Spaanse burgeroorlog van 1936 tot 1939 hebben er naar verluidt onderduikers gezeten. Pas sinds 1999 is het een woonhuis. Maar de vorige eigenaren gebruikten het als zomerhuis. Ik ben dus de eerste die de winter hier mag uitproberen.

Isolatie

Het huis had energielabel E toen ik het kocht. Dat is voor Asturiaanse begrippen niet slecht. Met dubbel glas en een geïsoleerd dak was het  behoorlijk modern. En de oude stalmuren op de benedenverdieping zijn 70 centimeter dik.

Bij de verbouwing in de zomer is de vloer geïsoleerd en de decoratieve open haard vervangen door een houtkachel met een hoog rendement.

‘Waarom hang je geen Amsterdams cafégordijn op?’

De zwakste plek in het huis is de buitendeur. Dat is een redelijk dunne, houten deur. Je stapt vanaf buiten zo mijn woonkamer in. Toen ik in Amsterdam was, bedacht een vriendin een oplossing: ‘Waarom hang je er geen velours gordijn voor, net zoals in Amsterdamse cafés?’

Briljant. Het gordijn is besteld.

Opgewarmd lijf

Gisterochtend toen ik wakker werd was het huis weer koud. Maar er is een prima manier om warm te worden: hout zagen en houthakken! De kunst is om tot kwart voor acht onder de dekens te blijven liggen. Dan begint het licht te worden. En dan vanuit je bed meteen aan de slag. Vervolgens met een opgewarmd lijf ontbijten en dan hup weer verder. Ik heb het gisterochtend helemaal niet koud gehad.

En dus heb ik nu een dagindeling: ’s ochtends buiten aan het werk en ’s middags een vuurtje stoken en binnen aan de slag. Als het ’s ochtends niet regent natuurlijk.

Ondertussen geniet ik van dit winterse uitzicht.

 

20 Comments

 1. FireMe 1 november 2018 at 06:57

  Ow wauw, dat uitzicht 😍 succes met het verwarmen!

  Reply
 2. Dromen & Doen 1 november 2018 at 07:32

  Het uitzicht is echt prachtig. En dat je kunt spreken over “mijn landgoed” vind ik ook wel heel stoer. Dat kunnen toch maar weinig mensen zeggen. 😃

  Reply
  1. Lonneke 1 november 2018 at 07:41

   Ik kan het natuurlijk ook gewoon weilanden noemen, maar landgoed klinkt – om in het thema te blijven – zo ontzettend cool 🙂

   Reply
   1. Lot 1 november 2018 at 08:19

    Ja geweldig om het landgoed te noemen.
    Mijn partner heeft vlakbij een grote schuur en halve hectare grond met klein boomgaardje en dat noem ik altijd het buitenverblijf.

    Reply
 3. RoFi 1 november 2018 at 07:41

  Mooi Lonneke, tja haardhout moet minder dan 20 procent vocht bevatten. Pas dan brandt het zo efficiënt dat er ook daadwerkelijk hitte vanaf komt. Tevens rookt het dan niet als een dolle en is het heel veel milieuvriendelijker.

  Dus de truc is idd aan het einde van de winter je houtvoorraad op peil brengen en goed droog en in de wind te drogen.

  Succes!!

  Reply
  1. Lonneke 1 november 2018 at 09:59

   Inderdaad! Maar ik kwam hier pas in juli wonen en heb mijn aandacht met name gericht op vloerisolatie en het laten plaatsen van een fatsoenlijke kachel. Iets meer aandacht voor de bijbehorende brandstof was wel prettig geweest…

   Reply
   1. RoFi 1 november 2018 at 11:48

    Haha, ja je kan ook niet aan alles tegelijk denken…volgens mij heb je aan vreselijk veel wel gedacht tussen juli en november😅

    Reply
 4. Team CF 1 november 2018 at 09:18

  Ik ben zo jaloers op dat uitzicht,,,,,,,,
  Slim idee van dat gordijn! Ga je je dak ook nog doen? Daar verlies je natuurlijk al snel de meeste warmte, en het is heel makkelijk te isoleren.

  Reply
  1. Lonneke 1 november 2018 at 09:57

   Ach ja, dat uitzicht, elke dag is het weer mooi… Het dak is geïsoleerd. Daarbij heb ik een vliering waar ik nooit kom. De warmte wordt dus ook nog tegengehouden door het plafond op de bovenverdieping.

   Reply
 5. Boukje 1 november 2018 at 12:49

  Ik moet even reageren, ik lees al lange tijd met je mee maar reageer bijna nooit. Maar ik vind het zo stoer wat je allemaal doet!! Echt! En wat een prachtige plek heb je…Ziet er allemaal zo knus uit. Heerlijk leven heb je naar mijn idee!

  Gr. Boukje

  Reply
  1. Lonneke 1 november 2018 at 14:41

   Ha, wat leuk om te lezen!

   Reply
 6. Rianne 1 november 2018 at 18:22

  Je moet er wat voor over hebben, een huis op een berg.
  Wel een andere wereld. Ben blij dat ik de verwarming ‘gewoon’ omhoog kan draaien.
  Hoewel het wel wat heeft, zo vanuit je bed voor warmte zorgen.

  Reply
 7. Ingrid 1 november 2018 at 23:03

  Een electrische deken lijkt mij ook héérlijk erbij😄

  Reply
 8. Greet 2 november 2018 at 00:16

  Ow heerlijk, de bergen, de sneeuw. Wel vroeg inderdaad.
  Tijd om dekens, muts, snackrepen en wat drinken in de auto te leggen. En zaklamp en een boek. Ik had ook altijd een campinggasstelletje bij me, kon ik eventueel koffie zetten als ik ingesneeuwd raakte (buiten de auto hoor) Preparado para la nieve
  In Catalonië kijk ik voor ik wegga ook altijd even de Tweets van Mossos en Protecciócivil voor de actuele waarschuwingen. Juist omdat het weer ineens om kan slaan. En dan is het een andere situatie dan in Nederland.

  Reply
  1. Lonneke 2 november 2018 at 20:27

   Haha, geen gek idee!

   Reply
 9. Tinus 2 november 2018 at 19:33

  Zomaar een tip: als je dan toch in de auto op jacht gaat naar haardhout, zou je ook een plan B m.b.v. een petroleum kachel kunnen overwegen. Klinkt natuurlijk nogal achterhaald, maar binnen de ring noemen ze dat denk ik vintage ofzo. Je kent ze wel die mensen die als ze met de Babboe fiets per ongeluk aan de andere kant van de A10 terechtkomen dat ze dan peper en nootmuskaat mee terug denken te kunnen nemen. Bij petroleum kachel zou je in dit geval kunnen denken aan een Zibro of Qlima. Kan je in Nederland ook tweedehands kopen. Mogelijk in Spanje ook. En als je dan hoogwaardige petroleum koopt, er zit nl nogal verschil in, kan je heel snel en relatief goedkoop je kamer opwarmen. Maar ja, milieu… Maar zoals gezegd op jacht met de auto.. Dan is die petroleum kachel wel een serieus alternatief en off-grid dat dan ook nog een keer en alleen als je het echt zou willen. Bij diepvries omstandigheden echt iets om achter de hand te hebben. Zomaar een tip. Veel succes.

  Reply
  1. Lonneke 2 november 2018 at 20:29

   Dank voor de tip! Dat rondrijden was eenmalig hoor. Ik weet nu waar ik hout kan halen. En ik hoop het vanaf volgend seizoen voor 100% uit mijn eigen bos te halen. Nu lukt dat gewoon niet vanwege de droogtijd. Sowieso zaten er hier in huis op de bovenverdieping in alle kamers al elektrische kachels gemonteerd. Maar die hoop ik eigenlijk vrijwel niet nodig te hebben.

   Reply
 10. Margje 3 november 2018 at 17:54

  Hi, ik zag in je vorige blog dat je ook op zoek ging naar kleding. Gelet op de elementen waar jij bloot aan staat, zou ik zelf outdoor kleding overwegen. Puur katoenen kleding is in vochtig weer niet handig, als het nat wordt onttrekt het warmte aan je lijf en het droogt heel traag. Kijk naar mengsels van katoen/polyester, shirts of truien van merinowol, softshell broeken, gevoerde outdoorbroeken, fleecetruien etc. bestaat allemaal ook in modieuze kleuren, dus je kan er ook mee naar het café. En mijn ervaring is dat de kleding ontzettend lang mee gaat.

  Reply
  1. Lonneke 3 november 2018 at 19:33

   Hoi, dank voor de tips! Qua kleding om buiten in te kunnen werken zit het wel goed. Het ging juist om iets waarin ik me in de bewoonde wereld kan vertonen 😉

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *