Hout, hout, hout

Even een vluggertje. Het is eigenlijk veel te gezellig voor blogjes typen. En te druk. Er wordt hier gewerkt aan een warm huis.

Gave stapel

Dit weekend stuurde Siets me een jaloersmakende foto van hun houtvoorraad. ‘Klaar voor de winter!’ schreef ze erbij. Dat is mijn nieuwe leven dus. Dat iemand je een foto stuurt van haar houtvoorraad en dat je denkt: wauw, wat een gave, nette, hoge stapel!

Ik had een foto teruggestuurd van mijn eigen houtstapel als die niet zo lullig was geweest.

Noeste arbeid

Rebecca is hier. Naast het elkaar de oren van de kop kletsen zijn we bezig met de houtvoorraad. En dat is noeste arbeid. Want het komt niet ovengedroogd bij de doe-het-zelfzaak vandaan. We halen het uit mijn eigen bos. En dat is supercool.

Gelukkig vindt Rebecca dat ook en stond ze te popelen om met een zaag in de hand zich een weg te banen tussen de bramenstruiken en de varens. Het is eigenlijk bosonderhoud. We zagen dode taken van bomen, slepen stammen weg en maken ruimte voor nieuw leven.

Ik heb nog geen kettingzaagles gehad.

En nee, geen kettingzaag. Ik heb inmiddels na enig gedoe (leve online winkelen in Spanje) wel een kettingzaag, maar ik heb nog geen kettingzaagles van Andrés gehad.

Zagen, zagen

En dus zijn we afgelopen weekend met de handzaag aan de slag gegaan. Zagen met uitzicht op de Picos. Het is zwaar werk, maar de voldoening is enorm. Alles komt neer op je eigen arbeid en dat vind ik best gaaf. En ’s avonds zitten we heerlijk bij de houtkachel met een glaasje wijn (ik) en een kopje thee (Rebecca).

Energierekening van 40 euro per maand.

Het houdt het lijf gezond en de energierekening laag. Ik hou nog even de vingers gekruist, maar tot nu toe zit ik op een kleine 40 euro per maand. En een klein beetje extra brandstof voor het kweken van zaagspierballen.

 

 

 

 

20 Comments

 1. Pasja 21 oktober 2018 at 20:43

  Ah stoer hoor..een slimme meid is op de winter voorbereid:)

  Reply
  1. Team CF 22 oktober 2018 at 12:23

   En heeft het twee keer warm 😉

   Reply
   1. Lonneke 22 oktober 2018 at 22:10

    Ja, dat is echt een voordeel van noest handwerk. Overdag hebben we de kachel niet aan, maar gaan we gewoon zagen 😉

    Reply
 2. Marije 21 oktober 2018 at 21:01

  Zo fijn van die ‘oer’ bezigheden. Eén van mijn favoriete vrijetijdsbesteding: vader en broer aan het zagen, vriend en ik het gezaagde hout naar de kar slepen. Daarna rozig met wijn, kaas en toast voor de warme kachel.

  Reply
 3. Lot 21 oktober 2018 at 21:58

  Een cirkelzaagtafel is vaak veel handiger.
  Ik vond hout kloven altijd zo leuk, lekker uitleven met zo’n grote bijl.
  Daar heb ik ook een raar vingertje aan over gehouden, ik zette de houtblokken op het hakblok en partner kloofde, op een keer viel er een om en ik wilde hem rechtop zetten, bijl was al onderweg en kwam op wijsvinger bovenste kootje terecht, lag die er half af. In ziekenhuis pen ingezet en hij functioneert nog steeds redelijk.

  Reply
  1. Lonneke 21 oktober 2018 at 23:19

   Auw!

   Reply
 4. Greet 22 oktober 2018 at 00:39

  Altijd fijn als je de houtvoorraad op orde hebt. Heb je al enig idee hoeveel kuub je er in een winter doorjaagt? Heb je ook een backup, bv een petroleumkacheltje?
  Voor het kloven van hout vind ik de NO-AXE erg fijn (maar goed, ik ben een watje hoor). Daarbij ligt de bijl/snijkant stil en komt de kracht voor het kloven van een zwiepende rubber hamer. Iets veiliger. Al wil je ook niet graag een mep van die rubber hamer.

  Reply
  1. Lonneke 22 oktober 2018 at 21:21

   Geen idee nog! Tot nu toe valt me de hoeveelheid erg mee, maar ik stook nu nog alleen ’s avonds een paar uur. En er zijn hier ook elektrische kacheltjes, maar die hoop ik niet nodig te hebben. Van een NO-AXE had ik nog nooit gehoord!

   Reply
 5. José 22 oktober 2018 at 08:15

  Hier doe je het voor. Heerlijk buiten in de natuur voor je eigen houtvoorraad zorgen.

  Reply
 6. cisca servie 22 oktober 2018 at 10:17

  Hier ook de houtvoorraad klaar. Net op tijd voordat het klammige weer begint alles gestapeld. Schrik niet wij hebben hier 30 kuub nodig. Dat is met 2 gezinnen . Zoon +vrouw en 2 dochters van 6 en 2 plus wij met z.n tweeen. Wij houden wel ieder jaar over maar de mannen heben liever wat te veel dan een halve meter te kort. Het geeft zo,n rust als het hout binnen is. Wij hebben nog 6 meter tegoed maar we zien wel als dat komt. Wij wonen in een bosrijke omgeving en van bosbeheer kan iedereen een stuk grond “krijgen”om schoon te maken dwz stronken enz eruit te halen. dat geven we door aan andere mensen en daar krijg je per stuk grond dan weer 3 kuub hout voor. Zo sprokkelen wij ook, Wij stoken cv en in de winter in de keuken een fornuis waarop wij ook koken

  Reply
  1. Lonneke 22 oktober 2018 at 22:05

   Wow, dat is nog eens stoken! Hopelijk niet met de hand gezaagd…

   Reply
   1. cisca servie 23 oktober 2018 at 17:29

    nee, hier komt een “mannetje'” met een zaagkar en voor 2 euro de kuub zaagt hij het in no time weg

    Reply
    1. Lonneke 23 oktober 2018 at 19:20

     Wow, ik wil ook een mannetje dat voor 2 euro per kuub komt zagen!

     Reply
 7. Rianne 22 oktober 2018 at 19:35

  De laatste keer dat ik de zaag ter hand nam ia al weer dik tien jaar geleden.

  Het litteken is nog steeds zichtbaar… Als het steekt, wordt het winter.. 😉

  Reply
 8. Helena 22 oktober 2018 at 22:55

  Hiero 30 kuub per jaar. Voor verwarming huis, warm water, koken en inderdaad niet gezaagd met het handje. Een autoband voor bij het kloven is trouwens echt een aanrader . (https://www.instagram.com/p/BMEwzkSAqRD/?hl=nl)

  Reply
  1. Lonneke 23 oktober 2018 at 12:53

   Madre mía, is 30 kuub de standaard of zo? Maar wel een gave manier van hakken zeg!

   Reply
 9. olaf 24 december 2018 at 08:10

  Ik heb ongeveer 4 kuub per jaar nodig. woon alleen en stook alleen de woonkamer warm. de rest van het huis niet.
  Ik woon naast een industrie gebied en kan hier heel veel pallets vinden. Lekker dit hout is al droog. ik zaag alles met een accu-cirkel zaagje van lidl van 49 euro. Ook het soepje /maaltje opwarmen en wat water koken voor kopje thee gebeurd lekker op de kachel

  Reply
  1. Lonneke 24 december 2018 at 09:05

   Tot nu toe hoorde ik 30 kuub… Kon me dat in mijn geval niet voorstellen. Het hangt er natuurlijk vanaf hoe lang en koud de winter is, maar als ik rekening hou met 6 maanden dagelijks stoken, dan kom ik op ongeveer 8 kuub. De praktijk zal het leren.

   Reply
 10. olaf 24 december 2018 at 08:42

  beter en sneller en makkelijker

  wat ik jammer vind is dat in ons brein zo geinstrueerd is door de evoluties heen is dat we alles steeds beter sneller en makkelijker en efficiënter willen hebben.

  bij mij gaat het zo:
  jaar 1: het leven is simpel : wat hout sprokkelen en kleinzagen met de handzaag en klaar. Trots. het voldoet aan mijn principes. Eenvoudig milieuvriendelijk en lowtech en zelfvoorzienend
  jaar 2 : Dit moet makkelijker we hebben een kettingzaag nodig, o ja wat oorbescherming. Dit gaat al een stuk beter. o ja ik heb ook jerrycan nodig voor benzine en een olie om te smeren
  Jaar 3: In plaats van alleen sprokkelhout kan ik ook wel bomen omzagen, die elkaar verdringen.
  even een karretje kopen waarop ik stukken boomstronk kan leggen om ze naar huis te vervoeren. O ja ik heb ook een bijl nodig. Ook ga ik een mooi hok maken om mijn gereedschap op te bergen en een apart hout hok zodat ik het mooi kan opstapelen. Ik koop ook een elektrisch apparaatje om mijn ketting te kunnen slijpen, want dat is milieu vriendelijk, hoef ik niet steeds een nieuwe ketting te kopen. O ja ik maak een deurtje voor het houthok want anders piesen de katten tegen het hout en dat stinkt zo.
  Jaar 4: Nu ik zoveel hout heb, kan ik een formuiskachel in de keuken gaan plaatsen, kan ik daar ook op gaan koken. en het dakje van het houthok moer ik wat beter maken, want dat zeiltje klappert zo in de wind

  nee pffff stop alsjeblieft olaf met deze onzin het is weer een heel complex circus aan het worden met spullen spullen en spullen met makkelijker efficiënter en beter beter beter.

  Ik ga terug naar af. Ik verkoop de kettingzaag en de kar en breek de boel af
  . Ik ga een beetje hout sprokkelen en met handje zagen. heerlijk eenvoudig…
  en als de gedachte komt van : dit kan handiger en beter en efficiënter.
  Dan denk ik: “olaf, je hebt helemaal gelijk, maar dit jaar doe ik het nu nog even zo met alleen een handzaag. Volgend jaar kijken we verder “

  Reply
  1. Lonneke 24 december 2018 at 08:57

   Haha, herkenbaar verhaal! Ik hou mezelf nog steeds voor dat ik nu investeringen doe (kettingzaag, grotere houtopslag) die voor de komende tien jaar of meer zijn. Apparaatje om de kettingzaag mee te slijpen laat ik voorlopig achterwege. Kan ook met een handvijl. Er lagen hier al twee goede bijlen, een handzaag en een boomzaag. Volgens mij ben ik nu echt klaar!

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *