Hááámsteren!

Hier volgt een post over boodschappen. Het meest uitgemolken onderwerp onder de bespaarblogs. Ter verantwoording: jullie hebben natuurlijk nog nooit een vergelijking gelezen tussen Nederlands en Spaans boodschappen doen.

Ik doe in deze blog uit de doeken waarom ik hier zoveel goedkoper uit ben. En nee, dat komt nauwelijks door lagere prijzen.

Boodschappenblogs

We zaten er onlangs een beetje over te geiten op de Slack groep Fire NL, de digitale hangout waar ik mijn medebloggers en andere FIRE-adepten ontmoet. Boodschappenblogs kunnen écht niet. Zo saai. Wat kan mij het nou schelen hoeveel jij aan de boodschappen kwijt bent en wat je de afgelopen week hebt gekocht.

Boodschappenblogs kunnen echt niet.

Die andere bloggers vertelden me dat boodschappenblogs gek genoeg wel altijd heel goed gelezen worden. Dat ga ik bij deze uittesten.

Afhaalsurinamer

Ik heb overigens een excuus. Ik heb in de drie jaar dat ik deze blog heb nog maar één keer over boodschappen geschreven. En dat was bijna twee jaar geleden. Dus het mag nu weleens een keer.

Ik gaf ontstellend veel geld aan boodschappen uit.

Het ging twee jaar geleden over boerenkoolsoep, Thaise curry en een boodschappenbiecht. Misschien is die biecht ook wel de reden dat ik verder nooit over boodschappen schreef. Ik bleek er ontstellend veel geld aan uit te geven. Nou rekende ik wel echt álles mee: van het bier dat ik in de speciaalbierwinkel kocht en mijn kneiterdure ecologische shampoo tot de roti van de afhaalsurinamer.

Ik heb de cijfers er net nog eens bij gepakt. In de tijd dat ik in Amsterdam woonde en met besparen was begonnen, gaf ik gemiddeld per maand 300 euro aan boodschappen uit. Voor mijzelf en twee katten. Ik had meer talent voor besparen op andere posten.

De Mercadona

Maar nu woon ik op het Spaanse platteland. Geen Appie te bekennen. Mijn favoriete supermarkt is de Mercadona. Dat is meteen zo’n beetje de goedkoopste supermarktketen hier. Goedkoper dan de Lidl.

Ik heb hem er niet op uitgezocht. Ik vind de Mercadona fijn vanwege het assortiment (ze hebben er exotische dingen zoals tofu, hummus en kokosmelk), de ruime inrichting en het altijd vriendelijke en vrolijke personeel. Ze zorgen dan ook beter voor hun personeel dan andere ketens.

Prijzen vergelijken

Zonder dat ik er nou bewust moeite voor doe is mijn maandelijkse besteding aan de boodschappen gekelderd naar zo’n 180 tot 200 euro per maand. Ik dacht eerst dat dit kwam omdat de boodschappen in Spanje nou eenmaal een stuk goedkoper zijn. Maar toen ging ik voor deze blog eens wat prijzen vergelijken.

Het valt eigenlijk wel mee met die goedkope prijzen hier.

Een pak havermout van 500 gram kost bij de Mercadona 81 cent. De AH eigen merk havermout is 79 cent voor 450 gram. Maar de AH Basic havermout is bijvoorbeeld maar 49 cent voor 500 gram. Een blok tofu: Mercadona 2,40, AH Biologisch 1,39. Een blik kattenvoer: Mercadona 0,55, AH eigen merk 0,52. Het een is wat goedkoper, het ander wat duurder, maar het ontloopt elkaar allemaal niet zoveel.

Groente en fruit is wel goedkoper hier, mits je je aan het seizoen en de regio houdt. Maar verder valt het tot mijn eigen verbazing eigenlijk wel mee.

Gouden boodschappentip

Hoe komt het dan dat ik zoveel minder geld kwijt ben aan boodschappen hier? Dat heb ik eens geanalyseerd. Als je dan toch eens een keer een boodschappenblog post, dan maar meteen goed.

 1. De Mercadona heeft geen bonuskaarten, hamsterweken of aanbiedingen. En dat betekent geen verleiding. Geen tweede voor de halve prijs (terwijl je er maar eentje nodig hebt), niet overal schreeuwende schappen met ‘koop mij, want ik ben nog nooit zo goedkoop geweest’ en ook niet allerlei lekkere dingen rondom de kassa’s.
 2. De supermarkt is niet meer vijf minuten op de fiets, maar 25 autominuten hier vandaan. En dus doe ik nog maar een keer per week boodschappen. Dat scheelt. Als iets op is dan is het op. En ik ben creatief geworden met koken met wat er nog in huis is.
 3. Vooruit, de bierwinkel in Gijón gaat niet meer van het boodschappenbudget, maar van het geneugtenbudget. Scheelt ook. Daar staat tegenover dat ik in Amsterdam vaker naar het biercafé ging dan dat ik bier kocht. En ik brouwde zelf.
 4. Maar de echte klapper: het assortiment is vele malen beperkter. Al die dure en luxe dingen hebben ze hier simpelweg niet. Geen maaltijdsalades, geen Tony’s Chocolonely’s, geen snoepgroente, geen verse smoothies, geen zestig soorten chips, geen verse smeerseltjes, geen zelfklonterend kattengrid en geen kipstuckjes van de Vegetarische Slager.

De gouden boodschappentip is dus: zorg dat je geen keus hebt. Al die dure liflafjes, verse sushi, parelgort-quinoa-weet ik wat-salades,  zuurdesemspeltbollen met mager zeezout. Dat heb je hier allemaal niet.

Hier moet je bij de meeste supermarkten niet om havermout komen vragen.

Ik zag dat je bij de Appie tegenwoordig drie soorten geitenyoghurt hebt. Geitenyoghurt. Drie soorten. En als je havermout wilt, dan kun je uit achttien verschillende pakken kiezen. Achttien. Bij de Mercadona hebben ze er eentje. En dat is bijzonder, want bij de meeste andere supermarkten moet je niet om havermout komen vragen.

Hamstermaand

O ja, die titel. Hij sloeg wel ergens op. Geen hamsterweken, maar ik moet toch hamsteren. De Mercadona in Arriondas – mijn Mercadona – is van 3 november tot 4 december dicht vanwege een verbouwing. Ja, daar nemen ze hier de tijd voor. Een hamstermaand dus. Op een moment dat er werkelijk niks meer uit je eigen moestuin is te halen.

Bij de aankondiging van de sluiting stonden de twee dichtstbijzijnde alternatieve Mercadona’s vermeld. De ene is 65 kilometer hier vandaan, de andere 80 kilometer. Om boodschappen te doen.

Hamsteren dus.

De Alimerka

Er is nog wel een andere supermarkt hier hoor. De Alimerka in Cangas de Onís bijvoorbeeld, op ruim vijftien minuten rijden. Maar een stuk duurder en gewoon niet zo fijn. Ze hebben er geen tofu, hummus of sojabrokken. En als je groente en  fruit wilt, dan moet je in de rij gaan staan bij een mevrouw met een mal mutsje op. Die pakt en weegt alles voor je.

En dan moet je een hele krappe parkeergarage in.

Om bij de Alimerka te komen moet je met je auto dwars door het centrum. Met om de vijftig meter een zebrapad. En overal dubbel geparkeerde auto’s van mensen die even sigaretten zijn gaan halen. Bij de Alimerka aangekomen moet je een hele krappe parkeergarage in. Waar ik dus tien keer aan het steken ben om er weer uit te komen. En daarna zeven keer opnieuw met het zweet onder mijn oksels de kassabon langs de scanner haal om het poortje geopend te krijgen.

Het worden zware tijden. En dan zul je zien dat de Mercadona na de verbouwing opeens allerlei rare liflafjes verkoopt.

 

20 Comments

 1. Niet Tot 71 25 oktober 2018 at 10:18

  De verleiding tot eigenlijk veel te dure producten is hier inderdaad veel te groot. Zelf doe ik maar wat graag boodschappen bij de Appie en dat is waarschijnlijk ook wel in onze uitgaven terug te vinden, maar dat neem ik voor lief. Zou je bij de Appie op handen en voeten door de winkel gaan, dus alleen maar huismerk producten kopen, dan kan je daar ook echt wel goedkoop winkelen. Maar ach… Die speltbollen en rare luxe smeersels zijn zo lekker… 🙂

  Reply
 2. Lot 25 oktober 2018 at 14:45

  In de loop der jaren ben ik steeds meer met basisprodukten gaan koken, De meeste liflafjes en smeerseltjes maak ik liever zelf, ook hummus vorige week weer eens gemaakt.
  Voorraad heb ik heel veel dus maak ik altijd boodschappenlijstjes en koop alleen extra als het echt een goed aanbieding is of andere goede reden. De keren dat ik het eerst in wagentje legde en later weer terug zijn in het verleden veel geweest, tegenwoordig zelden.
  Maar als ik echt ergens trek in heb koop ik het ook graag.

  Reply
 3. Greet 25 oktober 2018 at 14:53

  Geen markt in de buurt?In grote plaatsen soms niet meteen herkenbaar als markt omdat het overdekt is, een binnenmarkt. Ik zie op foto’s dat in dat plaatsje waar je je spijbellessen hebt een mooie markt is, op zondag. In Catalonië, waar ik soms een tijd op een berg leef, is in het dorpje beneden de berg een boerencollectief, waar boeren rechtstreeks aan klanten verkopen. Olijfolie, fruit, groenten,honing,eieren. De basics zeg maar. Niet in het centrum zelf dus dat moet je echt via via ontdekken. Vergelijkbaar met de landwinkels hier,die zijn vaak bij boerderijen en meestal buiten de bebouwde kom. In “mijn” plaatsje(1200 inwoners) is een minimarktje leerde ik via de buren en locals, maar dan weer niet op de feestdagen(zoals alles gesloten is op de feestdagen) De Día is ook een supermarkt waar ik in Spanje wel kom. Zit nooit in een centrum, altijd aan de rand van een stad.

  Reply
  1. Lonneke 26 oktober 2018 at 08:02

   De markt waar jij het over hebt is een markt waar ze met name heel veel kleding en textiel en zo verkopen. Ik ben er al een tijd niet meer geweest, maar ik herinner me eigenlijk geen groentekramen. Boeren die rechtstreeks aan klanten verkopen heb ik hier nog niet gezien. Het bestaat vast wel, maar er staan geen borden langs de weg, zoals in Nederland.

   Reply
    1. Lonneke 27 oktober 2018 at 07:47

     De mercados de abastos waar het gebouw nog van overeind staat zijn allemaal gesloten. Het gebied is gewoon te dunbevolkt om zoiets draaiend te houden. De dichtstbijzijnde overdekte markten die ik ken zijn in Oviedo en Gijón, op vijf kwartier rijden.

     Reply
     1. Cecile 27 oktober 2018 at 16:05

      Ik herinner me nu, dat we toeval eens op het marktje in Nueva waren. Hier waren wel groenten, fruit, kaas en vleeswaren. Was een gezellig marktje. Dat van die kleren is voor mij heel herkenbaar 😉

     2. Lonneke 29 oktober 2018 at 07:14

      Leuk, ga ik een keer kijken! Nueva is denk ik iets van 45 minuten vanaf mijn huis, dus mijn vaste adresje gaat het niet worden.

 4. mariimma 25 oktober 2018 at 15:13

  Ach een blog over de dagelijkse boodschappen, altijd interessant!

  Ik had net zoals een eerdere reageerder verwacht dat jij wel een markt zou afstruinen…! En ik vraag me ook af of je al die lekkere chocolade-ijs-exotischeingrediënten mist?

  Reply
  1. Lonneke 26 oktober 2018 at 08:04

   Ik heb eigenlijk nog geen goede markt ontdekt hier. Het gekke met al die exotische ingrediënten is dat ik ze eigenlijk helemaal niet mis als ik in Spanje ben, maar als ik door de AH loop, dan denk ik: o ja, dat was lekker, en dát wil ik graag eten en dat ook en… Heb zelfs heel even met een zak spruitjes in mijn hand gestaan.

   Reply
 5. dhk40 25 oktober 2018 at 17:59

  Leuk om te lezen.
  k ben ook nieuwsgierig naar jouw indrukken van de markt. Hoop ik dat je in de buurt eentje vindt.

  Reply
 6. Rianne 25 oktober 2018 at 20:32

  Niks mis met een sjoplog… En je hebt gelijk wat de liflafjes betreft. Deze week (bij afwezigheid van zoon) gewoon hollandse kost gegeten. Kan ik ineens voor 2,- per dag warm eten.
  Een eye-opener

  Reply
 7. Belia 25 oktober 2018 at 23:16

  In la Carihuela is een Lidl en een mercadona. Ik dacht altijd dat mercadona duurder was, omdat de groenten beter zijn, meer keuze in betere voeding. De echt Nederlanders lopen liever door naar de goedkope Lidl.
  Ik deed dat ook, maar nu shop ik al een paar jaar in de mercadona.

  Reply
 8. Cecile 26 oktober 2018 at 00:07

  Groenten koop ik bij de groenten/fruitboer, ook vanwege de kwaliteit en dus houdbaarheid. En heb je de Plaza inArriondas al geprobeerd? Vond ik ook al behoorlijk groot! Ik heb inmiddels een enorme hekel aan supermarkten. De Mercadona is voor mij veel te groot en veel te veel keus, AH durf ik al helemaal niet binnen. Dan denk ik “wat een spullen, maar niks te eten” en wil ik niks meer kopen…. (plattelandservaring). Toch wel een mooi onderwerp 😉

  Reply
  1. Lonneke 26 oktober 2018 at 08:09

   Ik ben niet zo’n fan van de Día, eerlijk gezegd. En misschien ben ik gewoon een luie boodschappendoener. Toen ik nog in Ribadesella woonde, ging ik wel naar de En Su Punto voor mijn groente en fruit, maar daar kon ik gewoon lopend heen. Arriondas vind ik maar gedoe met parkeren. En ik vind het dus fijn aan de Mercadona dat ie groot is en dat ze er alles hebben. En zo’n heerlijk ruim parkeerterrein.

   En dat ‘wat een spullen, niks te eten’ dat heb ik inderdaad ook bij de Appie.

   Reply
 9. José 26 oktober 2018 at 08:03

  Lees al je stukjes graag en ook deze over boodschappen. Niks mis mee om erover te schrijven.
  Ik ga niet naar Appie-achtige supermarkten omdat ze er inderdaad alleen al 3 soorten geitenyoghurt hebben. Omdat ik ME heb, krijg ik door al die keuzes enorm veel prikkels te verwerken. Ben doodop als ik bij de uitgang ben. Liever naar de discount. Als je daar roomboter moet hebben heb je keuze uit 1 soort.

  Reply
 10. Team CF 30 oktober 2018 at 12:00

  “Ik had meer talent voor besparen op andere posten.” hahaha, mooi statement 😉

  Reply
 11. Noorderkracht 31 oktober 2018 at 09:40

  In jouw schoenen ging ik met zes pakken hagelslag en acht blikken knakworst terug de berg op…. (en dan telkens een AH-erlebnis als ik er weer eentje open trek)

  Reply
  1. Lonneke 31 oktober 2018 at 18:36

   Haha! Dat zijn nou weer dingen waar ik uitstekend zonder kan 😉

   Reply
 12. Janneke 1 november 2018 at 13:58

  Mager zeezout… :’D

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *