De bierfactor

In de wereld van de FIRE-bloggers heeft men het schijnbaar weleens over de ‘latte factor’, leerde ik vandaag. Alle kleine uitgaven die je ongemerkt doet. Zoals je koffie to go op het station. Nou lust ik geen koffie, maar er is wel een ander drankje dat ik weleens drink. Bier.

Mijn eigen latte factor

Collega-blogger Geldnerd heeft uitgerekend hoeveel geld hij thuis in zijn eigen koffie-apparaat gooit. En ik zou natuurlijk geen knip voor mijn neus waard zijn als ik dan niet mijn bierfactor zou berekenen. Hoeveel geld sla ik per maand stuk aan deze godendrank in zo eindeloos veel variëteiten?

Ik moet er overigens bij zeggen dat deze uitgaven niet onder het kopje ‘ongemerkt’ vallen. Ik heb er aardig wat mooie herinneringen aan.

Bier per maand

Geldnerd rekende uit hoeveel geld hij dagelijks aan koffie kwijt is. Nou vind ik uitrekenen wat ik per dag aan bier spendeer een beetje raar. Zo’n alcoholvat ben ik nou ook weer niet. Hierbij dus de resultaten per maand. Sinds het moment dat ik op mezelf ging wonen in Ribadesella. In de periode daarvoor was het verwaarloosbaar.

Het gaat hier over goed bier, niet over pils.

Juli is de enige maand dat ik mijn uitgaven niet bijhield. Dat was die rare rollercoastermaand. Ik vloog naar Nederland, verkocht een huis, vloog terug naar Spanje, kocht een huis en emigreerde definitief.

O, en alvast een disclaimer. Het gaat hier over goed bier en niet over pils. Denk €3,50 – 4,00 per flesje en in het café nog wat meer.

 • maart: €79,77 (ja echt)
 • april: €0,00
 • mei: €56,65
 • juni: €0,00
 • juli: onbekend
 • augustus: €64,75
 • september: €11,85

Als ik juli erbuiten laat, dan kom ik op 35,50 per maand. Nauwelijks meer dan wat Geldnerd thuis aan koffie uitgeeft.

En bier is dus echt veel lekkerder.

Señor Lúpulo

Veruit het meeste geld droeg ik de afgelopen maanden naar de bierwinkel in Gijón, Señor Lúpulo (in het Nederlands: Meneer Hop). Want in Ribadesella had je geen fatsoenlijke biercafés en tegenwoordig woon ik in the middle of nowhere. Doorzakken in het café kan alleen nog als ik er een hotelovernachting bijboek of een chauffeur organiseer. Ik sleep het bier nu dus mee naar mijn weergaloze veranda met uitzicht op de Picos de Europa.

De Amsterdamfactor

Ik beleefde een paar bierpieken. Maart pakt hoog uit omdat ik toen een paar dagen in Amsterdam was en daar wel wat goede biercafés heb bezocht met deze en gene. En verder was het de maand dat ik naar Ribadesella verhuisde en een voorraadje voor thuis aanlegde. Hence, een ronde nul voor april.

We dronken die avond een gat in de voorraad.

Begin mei zakte ik een avondje door in Ribadesella. Er is daar één café met één lekkere Asturiaanse IPA. En daarvan dronken we die avond een gat in de voorraad, ik en een goede vriendin die was overgekomen uit Amsterdam. En in augustus ontving ik Amsterdamse vrienden bij mij thuis. Dat waren een paar mooie avonden op een veranda met uitzicht op de Picos.

En ja, met het nodige goede bier dus. Ik noem een Limoncello IPA, een T.O.R.I.S. The Tyrant (een triple oatmeal imperial stout) en een Nuclear Mutant Beast Versus The Giant Reptilian From Hell.

Bezuinigingspost

Vind ik dit nou schokkend of erg? Nou neuh. Ja, als het moet is er nog een bezuinigingspost te vinden. Maar ik ga niet uit eten, niet naar de bioscoop, naar het theater, het museum of de sauna, zit zelden op het terras, grab niks to go op het station, ook niet bij de benzinepomp trouwens en ik heb dus geen dure koffiehobby.

Ik ga nu weer even verder genieten van mijn Funeralopolis, een heerlijke Spaanse stout van 10%. Beetje opwarmen, want het is een klappertanderige dertien graden op mijn veranda.

14 Comments

 1. Erik 1 oktober 2018 at 22:47

  Ik vind speciaalbier ook heerlijk. Ik drink er meestal 1-3 als ik ergens een avond gezellig uit ben. Volgens mij valt dat nog redelijk mee vergeleken met een hele avond/nacht pils als water drinken.

  Reply
 2. Min of meer 2 oktober 2018 at 07:16

  Strikt genomen is dit niet echt een latte factor 😊. Dat gaat namelijk volgens mij vooral om die uitaven die je ondoordacht doet aan zaken die je het niet echt waard vind als je achteraf alle bedragen bij elkaar optelt.
  Jouw bieruitgaven lijken mij een bijzonder duidelijke keuze, je geniet er heel bewust van.

  Reply
  1. Min of meer 2 oktober 2018 at 08:16

   Sorry voor de tikfouten, net wakker…

   Reply
   1. Lonneke 2 oktober 2018 at 09:04

    Het valt ernstig mee met die tikfouten! En je hebt helemaal gelijk hoor, maar het was gewoon te geinig om mijn bierfactor eens uit te rekenen 😉

    Reply
    1. Min of meer 2 oktober 2018 at 11:26

     Snap ik. Een bierhater zal dit trouwens zeker wel een lattefactor noemen.😂🤣
     Ik kreeg ooit in mijn Spaarcentje tijdperk een mail van een lezeres jaren geleden die schrok wat de man aan bier en wijn uitgaf. Dat moet je niet accepteren schreef ze 😂 .
     Alcohol was voor haar iets dat je hooguit met kerst nuttigde. De pret van bijzondere bieren en wijnen proeven was helaas niet aan haar besteed.

     Reply
 3. geld-is-tijd 2 oktober 2018 at 08:21

  Leuk bericht! Ik vind speciaal bier op z’n tijd ook lekker, maar wel jammer dat bijna alle speciaalbieren een hoog alcoholgehalte hebben. Na een of twee van die dingen lig ik onder de tafel. Gelukkig komen er steeds meer alcoholarme speciaalbieren.

  Reply
  1. Lonneke 2 oktober 2018 at 09:06

   Klopt, ik hou erg van een frisse session IPA op een warme dag! En het liefst deel ik mijn biertjes, zodat je meer verschillende dingen kunt proeven. Verder kun je in goede biercafés alles van de tap meestal ook in proefglaasjes bestellen.

   Reply
 4. Joost @indefruitboomgaard.nl 2 oktober 2018 at 09:42

  Hahaha, na een serie Should i buy, nu de serie Should i drink 🙂
  Feitelijk kom je uit op 10 biertjes per maand. Da’s één op de vrijdag en één op de zaterdag. Een alcoholist kunnen we je niet noemen.
  Hier valt de alcohol inname ook mee. Ik ben nog steeds bezig met het super attente bier-ondersteuningspakket. Maar hoe zuinig er ook op was, het laatste flesjes staat nu eenzaam in de koelkast 😉

  Reply
 5. Team CF 2 oktober 2018 at 09:57

  “En bier is dus echt veel lekkerder.” -> Feit!

  Ik zit denk iets lager dan jij, maar ik krijg nogal veel bier voor mijn verjaardag, dat helpt me een flinke tijd vooruit en kost niks…..

  Reply
  1. Lonneke 2 oktober 2018 at 10:05

   En jij zit denk ik ook nog in het iets goedkopere segment. Als je van Belgisch bier houdt, kun je over het algemeen prima terecht in de beter gesorteerde supermarkt. Ik ben zo’n biersnob geworden daarentegen…

   Reply
   1. Team CF 2 oktober 2018 at 13:43

    Eens! Maar ik blijf ook zuinig, meer dan €2 per fles kom ik niet.

    Reply
 6. stephan 2 oktober 2018 at 13:34

  Valt reuze mee, ik durf het hier niet goed uit te rekenen. Maar verwacht dat het over de 100 per maand gaat hier thuis (okay, daar drinkt mijn vriendin ook van mee). Zeker de flessen/blikken waarvan de biersnobs beginnen te watertanden tikken lekker aan.

  Reply
 7. Rianne 2 oktober 2018 at 15:38

  Ik ga voor de koffie… Zo’n Nespresso én alle dagen thuis zijn, hakt er wel in..

  Genietmomentjes moeten er wel zijn. Die heeft een mens nodig.

  Reply
 8. dhk40 2 oktober 2018 at 20:08

  Geniet ervan! Ik ga voor tinto de verano 🙂

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *