Big spender

Nieuwe before and after foto’s!

De foeilelijke keukendeurtjes zijn vervangen. En ik heb een materialistische kant aan mezelf ontdekt: de inrichting van mijn huis. Op dat vlak ben ik best een beetje een big spender. En man, wat word ik daar gelukkig van!

Een ding

We hebben een tijdje met zijn drieën naar mijn nieuwe keuken staan staren, de twee jonge timmermannen en ik. Wat een verschil! Elke keer als ik de keuken nu zie, komt er een grote grijns op mijn gezicht. Ik heb een open keuken, dus ik ben eigenlijk continu aan het grijnzen.

Ik had het huis bijna niet gekocht vanwege de keuken.

De keuken was een ding. Ik had het huis bijna niet gekocht omdat ik hem zó spuuglelijk vond. Ik vond alles aan de inrichting lelijk, maar de keuken spande de kroon. Iedereen zei me dat het wel meeviel. Dat het een keurige keuken was en dat je veel lelijkere keukens had.

Ik kon er niks aan doen. Ik vond hem niet om aan te zien.

Spaanse stijl

Het is (wás) een keuken in typisch Spaanse stijl. Grote, crèmekleurige tegels en zo’n gruwelijk decoratierandje. En dan de zijmuren tot aan het plafond mee betegeld. Alsof je in een badkamer staat. Ik begrijp dat ze dat doen omdat het zo lekker makkelijk schoonmaakt. Ik heb soms het idee dat de inrichting van huizen Spanjaarden eigenlijk niks interesseert.

Materialistische kant

Maar mij dus wél. En ik heb dus toch een materialistische kant.

Ik loop in vale trainingsbroeken en T-shirts met gaten rond, ik heb een tweedehands auto uit 2002 en een mobiel van 120 euro. Ik ben in maart voor het laatst naar de kapper geweest en mijn cosmetica-uitrusting bestaat uit tandpasta, shampoo en een blok sheaboter.  Ik heb kopjes uit de tijd dat ik net het huis uit was, ik zet koffie met een percolator, heb een tien jaar oude muziekinstallatie en geen afwasmachine meer.

Ik vervang dingen die nog goed zijn.

Maar aan de inrichting van mijn huis geef ik geld uit. De kosten zijn lager dan wat er op een halve pagina van de VT wonen staat, maar ik vervang dus dingen die nog goed zijn. De bank, de salontafel. En keukentegels en kastdeurtjes. Dat is voor veel mensen misschien normaal als je in een nieuw huis komt wonen, maar in de omgeving waarin ik terecht ben gekomen is dat behoorlijk decadent.

Hergebruik

Het oude spul wordt wel allemaal hergebruikt. Dat sust mijn geweten een beetje. De salontafels worden picknickbanken in de tuin, de bank gaat naar een vriend en de oude tegels en de resten van de schouw worden gebruikt als egalisatie voor het stuk grond waar mijn carport komt.

De leunstoel gaat de kachel in.

De timmerman heeft de oude keukendeurtjes meegenomen. ‘Want er zijn nog steeds mensen die dit mooi vinden’ zei hij tegen zijn ongelovig kijkende collega. En vooruit, een leunstoel en een nachtkastje gaan de kachel in. Maar dat is ook een soort recyclen.

Nieuwe keuken

Ik heb de boel nu wel lang genoeg gerekt hè? Komt ie…

Tatatataaa! Alsof ik een compleet nieuwe keuken heb. En ik ben er zó blij mee dat ik de neiging heb om er een stoeltje voor te zetten en er de hele dag naar te gaan zitten kijken.

Ouwe meuk

Inmiddels doet niks op de benedenverdieping nog denken aan de ancianos die hier woonden. De grap was dat hun dochter (van wie ik het huis kocht) hier laatst was en uitriep: ‘O wat goed, je gooit al die ouwe meuk van mijn ouders eruit!’

En ik maar denken dat ze het allemaal doodzonde zou vinden.

Ik ben nog niet klaar. Zodra het af is, komt de full blown before and after show. En als het af is, dan blijf het ook zo. Want zo is het dan weer wel: ik besteed geld en aandacht aan de inrichting, maar ik hoef dan niet over vijf jaar weer wat anders. Gewoon, in één keer goed.

 

 

19 Comments

 1. Dromen & Doen 13 oktober 2018 at 09:26

  Wow! Wat een verschil. Het is heel mooi geworden.

  Reply
 2. Rita 13 oktober 2018 at 09:43

  Zo, dat is een verandering. Ik vond de oude keuken ook niet al te erg en dacht met een likje verf kom je ver. Maar dit is natuurlijk super en wat een mooie kleur!! Hier kun je lekker koken.

  Reply
  1. Lonneke 13 oktober 2018 at 11:11

   Dat likje verf heb ik eerst geprobeerd. Maar er zat zo’n dikke laklaag op het hout, ik kwam er gewoon niet doorheen geschuurd. Was een monsterlijke klus geworden met al die randjes en ik denk niet dat het het uiteindelijk mooi was geworden.

   Reply
 3. Lykke 13 oktober 2018 at 10:27

  Wauw, dat is een wereld van verschil. Mooi geworden! Ben benieuwd naar de volgende make-overs 🙂
  Wij zijn ons huis ook aan het verbouwen na 50 jaar stilstand. En idd hetzelfde idee, zo blij met wat er al is aangepast, dat ik idd nog net niet op een stoeltje ervoor ga zitten om ervan te genieten.

  Reply
 4. Team CF 13 oktober 2018 at 12:12

  Oh wow, wat een verschil! Netjes hoor 🙂

  Reply
 5. Ineke 13 oktober 2018 at 13:47

  Tis prachtig geworden, mooie kleur ook. 😃👍

  Reply
 6. Min of Meer 13 oktober 2018 at 14:16

  Ik begrijp je helemaal. Ik kom naast je zitten op een stoel. 😊
  Mooie vrolijke kleur en toch ook heel rustig.

  Reply
 7. Pasja 13 oktober 2018 at 19:51

  Zo das een gave metamorfose! Geniet ervan!

  Reply
 8. Noorderkracht 13 oktober 2018 at 20:07

  Nou dat geld is goed besteed, ziet er heel mooi uit. Kan me zo goed voorstellen dat je daar iedere keer van geniet als jet het ziet. Hou dat gevoel van verwondering vast !

  Reply
 9. Genoegzaam 13 oktober 2018 at 23:12

  Wat een verschil, inderdaad. Kan me heel goed voorstellen dat dit iedere keer een grijns op je gezicht tovert.

  Reply
 10. Tinus 14 oktober 2018 at 09:16

  Lees ik het nou goed dat je meerdere alinea’s nodig hebt om met jezelf in het reine te komen? Natuurlijk juich ik het toe dat je geen kolengestookte wimperkrulwafelijzer gebruikt. Maar toch inderdaad zoals je zelf al memoreert: materialistisch! Gelukkig heb je wel eerst de oude (helemaal niks mis mee) tegels weggebikt en de nieuwe er niet overheen geplakt. Immers na het 5de jaar komt ook weer een jaar en mogelijk moeten er dan grachtengordelgroene tegels geplakt worden. Je weet het niet. Al die dan opelkaar geplakte tegels zorgen wel voor dikke muren, kan handig zijn bij kou of als de bom valt, maar je keuken wordt er zo klein van. Maar wellicht heeft dit toch iets te maken onontgonnen gebieden in x-chromosomen, misschien een interessant onderwerp voor een dissertatie. “Spaanse keuken, aanrecht en x-chromosoom”. Zonde van die stoel, is zoveel energie in gaan zitten om er uiteindelijk op te kunnen gaan zitten en nu brengt het zo weinig energie op. Zo, dat moest ik nog even kwijt. Veel plezier nog in je keuken, kun je vast mooi radijsjes klaarmaken of rode bieten.

  Reply
  1. Lonneke 14 oktober 2018 at 09:46

   Haha! Bij de x-chromosomen ben ik je kwijt geraakt 😉

   Reply
   1. Tinus 14 oktober 2018 at 15:58

    O, ik dacht ik eindig mijn typewerkje met een stukje onvervalst Amsterdams Drukwerk.

    Reply
 11. Roos 14 oktober 2018 at 13:58

  Mooi. Hebben wij ook gedaan toen in ons huidige huis gingen wonen. Ouders vonden de keuken nog prima, likje verf en door. Gelukkig waren er heel veel dingen niet goed aan, uitgeleefd, wat je op het eerste oog niet zag…

  Reply
 12. Rianne 14 oktober 2018 at 18:10

  Prachtige keuken. Goede keus…

  Reply
 13. Harriet 14 oktober 2018 at 19:28

  Wat zonde van je geld en helemaal niet duurzaam ;-(. Nooit gehoord van krijtverf? Hoef je niet te schuren, kan over alle materialen. Verkrijgbaar in zoveel mooie kleuren…….Niet meer doen hoor nieuw kopen 😉

  Reply
  1. Lonneke 14 oktober 2018 at 21:41

   Die krijtverf zit op de muur links 😉

   Reply
 14. Helena 17 oktober 2018 at 20:32

  Wauw! Wat een verandering. Daar ga je nog heel lang van genieten.

  Reply
 15. José 26 oktober 2018 at 12:20

  Wat mooi en dat alleen door andere deurtjes en tegels. Erg benieuwd hoe de rest wordt.

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *