Amsterdam als emigrant

Dit was mijn uitzicht vorige week. Niet slecht hè? Beduidend anders dan de Picos de Europa. Het was de eerste keer dat ik terug was in mijn oude stad als officiële ex-Amsterdammer. Gek genoeg vond ik het gek.

En Nederland bleek nog gewoon Nederland.

In Nederland

Voor het eerst terug sinds ik in een geel huis halverwege een berg ging wonen. En niet zonder reden. Ik mocht getuige zijn bij de partnerregistratie van een Amsterdamse vriend en ik had een familieweekend. Vandaag vlieg ik weer terug naar het Spaanse platteland.

Op de fiets

Het begon na de landing meteen met een Hollands fietstochtje met tegenwind, want mijn ouders waren zo lief geweest om mijn stalen ros achterop de auto naar Schiphol te rijden. Ze zetten me af op het Zeeburgereiland en vanaf daar ben ik op mijn transportfiets zonder versnellingen met bagage en al naar mijn tijdelijke logeeradres in Amsterdam gereden. Heerlijk.

Een vreemde stad waar ik de weg ken

Ik vond het raar om door Amsterdam te fietsen. Het is alsof ik in een vreemde stad ben waar ik de weg ken. Ik vond het ook raar dat ik dat raar vond, want van september 1993 tot juli 2017 was dit mijn hometown. Dat is best een lange tijd.

En toch. Ik ben geen Amsterdammer meer en voor het eerst voelt het ook zo.

Out of place

En de overgang is opnieuw groot. Ik ben weer even van arm naar rijk gegaan. Van bochtige bergwegen waar je om de koeien heen moet slalommen naar vijf banen op de A10, vol met auto’s. En al die auto’s hebben van die opvallende, gele nummerplaten.

De volgende dag ben ik de stad in gegaan. Ik moest nieuwe kleren hebben. Ik voelde me in de grote stad niet alleen out of place, ik wás het ook. Op mijn eigen landgoed loop ik in trainingsbroeken en oude T-shirts rond, maar toen ik mijn koffer voor Nederland inpakte kwam ik erachter dat ik ook echt bijna niks anders meer heb.

Wegwerpkleding

Ik liep de Kalverstraat in om mijn toonbare kledingvoorraad weer op een minimaal peil te brengen. Dat was een cultuurschok. Laat ik erbij zeggen dat ik de Kalverstraat meed als de pest toen ik nog in Amsterdam woonde. Ik had dus al jaren geen idee meer hoe die straat erbij lag. Maar nu weet ik het. Een eindeloze rij schreeuwerige winkels vol met goedkope wegwerpkleding.

Ik regende nat op de fiets

Ik ging dapper winkel in winkel uit, in een praktisch zomerjack en een broek die al minstens tien jaar uit de mode is. Vastbesloten om kleding aan te schaffen die in ieder geval de komende vijf jaar, liefst langer, weer mee kan. Ook al is dat blijkbaar steeds moeilijker aan het worden.

Vegan bitterballen

’s Middags had ik een afspraak in een hip café aan het IJ. Ik bestelde thee. ‘Wilt u verse muntthee, verse gemberthee of kiezen uit onze theedoos?’ 

O ja.

Later volgden er vegan bitterballen, Ethiopische pannenkoeken en bokbier, want dat hebben ze allemaal ook niet in Spanje. In de supermarkt kocht ik drop, stroopwafelchocola, nibbits en vegetarische rookworst.

Toen was ik wel weer uitgeconsumeerd.

Vakantiepark

Ik testte de Noord/Zuidlijn, stond in de file, ging op kraamvisite, sliep op een vakantiepark, ging elke dag meteen na het opstaan onder de douche, regende nat op de fiets, ging naar de HEMA en at met de hele familie in een pannenkoekenhuis.

Nederland is gelukkig nog steeds gewoon Nederland.

 

 

12 Comments

 1. mariimma 29 oktober 2018 at 07:43

  … nog iets meer van Nederland gezien dan alleen Amsterdam… ? 😉

  Reply
  1. Lonneke 29 oktober 2018 at 08:51

   Ik bivakkeer al een paar dagen op de Utrechtse Heuvelrug. Of is dat ook nog Randstad voor jou?

   Reply
   1. mariimma 29 oktober 2018 at 18:32

    Ah oké….

    Ik heb in Amsterdam namelijk ook altijd het gevoel dat ik in het buitenland ben… dat typisch Amsterdamse gevoel dat je in geen enkele andere stad in Nederland hebt….

    Maar als je zo lang in Amsterdam gewoond hebt dan zal dat wel echt wennen zijn, dat je nu dat gevoel al hebt…!

    Fijne tijd nog!

    Reply
 2. Joost @indefruitboomgaard.nl 29 oktober 2018 at 09:21

  grappig hoe dingen kunnen veranderen.
  het valt ons ook altijd op hoe je dingen die je vroeger leuk/normaal vond, je na een aantal jaar weggeweest te zijnopeens met hele andere ogen bekijkt. en ook de dingen waarvan je dacht te gaan missen je helemaal niet mist.

  Reply
  1. Lonneke 29 oktober 2018 at 12:14

   Het is best interessant om Nederland met andere ogen te bekijken. Het gekke is dat ik in Spanje helemaal niet bezig ben met dingen missen. Pas als ik het dan weer zie of ervaar, denk ik: o ja, dat was best fijn.

   Reply
 3. Tinus 29 oktober 2018 at 13:06

  Weer een heerlijk hoeveelheid letters op de juiste wijze gerangschikt. Mooi. Je doet veel dingen die ik eigenlijk ook graag zou doen, maar waarvan ik weet dat dat niet gaat. Financeel trek ik dat gewoon niet. Blijkbaar heb je zoveel spaargeld, overwaarde andere gulle gevers dat het in jouw geval geen issue is. Het is natuurlijk doodgewoon afgunst vanaf deze zijde. Ik bijt me er maar doorheen. Veel succes nog.

  Reply
 4. Rianne 29 oktober 2018 at 16:56

  Gelukkig wel.. Anders zou het voor ons, inwoners van Nederland, wel even wennen zijn…

  Reply
 5. Lot 29 oktober 2018 at 18:17

  Als geboren Amsterdamse lees ik graag erover. Het blijft toch mijn stad al ben ik er al bijna 50 jaar uit weg.
  Vorig jaar was ik ook in de Kalverstraat en het verbaasde me hoe rustig het er was, was op een gewone dag met lekker weer. Soms zie je foto’s dat je over de hoofden kon lopen. Het viel me zo mee.Lo

  Reply
 6. dhk40 29 oktober 2018 at 22:42

  En jij hebt zich prima vermaakt een paar dagen in NL.
  Heb je uiteindelijk de acceptabele kleding gevonden?

  Reply
  1. Lonneke 30 oktober 2018 at 18:29

   Gedeeltelijk wel. Maar meer paste er ook niet in mijn handbagage.

   Reply
 7. José 30 oktober 2018 at 07:40

  Het voelt voor mij als een paar dagen naar een stad die je op je duimpje kent maar niet (meer) je thuis is. Ben dan blij als ik weer naar huis ga, rustig op het platteland.

  Reply
 8. Rita 3 november 2018 at 14:15

  Ik was blij dat je er weer even was en het pannenkoeken eten was erg gezellig. Geniet nu weer van je lekkere haardvuur en je rust.

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *