Weer als zzp’er aan de slag en… bureaucratie

“Ik ga u even doorverbinden met een collega…”

Ik wil weer als zzp’er aan de slag. Maar de heren en dames van de papierwinkel vinden dat nog helemaal niet zo eenvoudig. En nee, dit gaat voor de verandering niet over de Spaanse bureaucratie, maar over onze eigenste Belastingdienst.

Tekstschrijven

Het jeukt dus weer. Naast houthakken en tuin spitten wil ik graag weer een paar uur per dag wat omzet draaien. Al was het maar omdat ik niet eeuwig van mijn spaargeld kan leven. Maar ook omdat ik daar echt zin in begin te krijgen. Ik heb een aantal ideeën die wat meer uitwerking en een langere aanlooptijd vragen. Daarnaast wil ik weer aan de slag als tekstschrijver.

Zzp’er worden in Spanje is een kostbare aangelegenheid.

Dat doe ik in het Nederlands, voor opdrachtgevers in Nederland. Denk aan grotere eindredactieklussen. Of zelf verhalen maken. Een interview kan prima per telefoon of met een videoverbinding. Werken als tekstschrijver is niet plaatsgebonden, zolang je maar een laptop, een telefoon en een internetverbinding hebt.

Nederlands btw-nummer

Ik besloot uit te zoeken of ik kan ondernemen vanuit Spanje met een inschrijving bij de Nederlandse Kamer van Koophandel. Allereerst maak ik het zo voor mijn opdrachtgevers vertrouwder en makkelijker. Ik heb dan gewoon een Hollands btw-nummer en er hoeft niets verlegd te worden.

Geld waar je nooit meer iets van terug gaat zien.

De andere reden is dat zzp’er worden in Spanje een kostbare aangelegenheid is. Als ‘autónomo’ doe je verplicht mee aan de sociale verzekeringen. Dat kost je – ook als je geen cent omzet draait – een kleine 300 euro per maand. Geld waar je naar alle waarschijnlijkheid nooit meer iets van terug gaat zien.

En een fors bedrag, aangezien ik van plan was om maandelijks niet meer dan 1000 euro netto te verdienen. Sowieso regel ik liever mijn eigen hosselpensioen.

Belasting betalen

De Nederlandse Kamer van Koophandel zegt ja. Als ik mijn geld verdien door te werken voor opdrachtgevers in Nederland, dan mag mijn bedrijfsadres gewoon een Nederlands adres zijn, ook al woon ik zelf niet meer in Nederland. Hoera. Dat is alvast één instituut dat met zijn tijd meegaat.

Nu de Belastingdienst nog. Want de grote vraag is: waar doe ik aangifte voor mijn inkomstenbelasting? In Spanje, waar ik woon, mijn werk uitvoer en belastingplichtig ben? Of in Nederland, waar mijn opdrachtgevers en mijn bedrijf gevestigd zijn?

De Belastingtelefoon

“Goedemorgen, met de Belastingdienst. Waarmee kan ik u van dienst zijn?”

“Goedemorgen, ik heb een vraag. Ik woon in Spanje en wil met een Nederlandse KvK-inschrijving aan de slag als tekstschrijver voor opdrachtgevers in Nederland. Kan deze constructie, en waar zou ik dan aangifte moeten doen?”

“U woont in Spanje, maar werkt voor opdrachtgevers in Nederland?”

“Ja, ik werk online, op afstand.”

“O ja, dat doen meer mensen tegenwoordig hè? Ik ga u even doorverbinden met een collega…”

“Goedemorgen, ik begrijp dat u in Frankrijk woont en wilt weten of u zich in Nederland bij de KvK kunt inschrijven? Dan kunt u beter even met de KvK bellen…”

“Dat heb ik al gedaan. Ik wil nu graag weten hoe het zit met de inkomstenbelasting.”

“En de omzetbelasting? Wilt u dat ook weten? Dan verbind ik u even door met mijn collega’s daar.”

“Nou, qua omzetbelasting kan ik het zelf wel bedenken. Ik neem aan dat ik de btw gewoon in Nederland afdraag.”

“Ik verbind u toch even door. Fijne dag nog!”

“Hallo, met de Belastingdienst, afdeling omzetbelasting. Ik zet u even in de wacht, dan zoek ik het uit.”

“Bedankt voor het wachten. Als u zich inschrijft bij de KvK, dan krijgt u een btw-nummer en inloggegevens en dan kunt u gewoon online uw omzetbelasting aangeven hoor!”

“Ja, dat snap ik. Ik wil graag weten hoe het zit met de inkomstenbelasting.”

“O, dan ga ik u even doorverbinden met een collega. Ik wens u nog een prettige dag!”

“Goedemorgen, u hebt een vraag over de inkomstenbelasting en in welk land u aangifte moet doen? Die vraag kan ik zo niet beantwoorden. Ik verbind u door met een collega.”

“Goedemorgen, bedankt voor het wachten, u hebt een vraag over de inkomstenbelasting en in welk land u aangifte moet doen? Dan kunt het beste even met ons grenskantoor bellen. Ik geef u even het nummer, 0800 …”

“Ik kan geen 0800-nummers bellen vanuit Spanje.”

” O ja, dat is lastig. Ik heb hier wel een nummer dat u vanuit Duitsland of België kunt bellen, maar daar heeft u zeker niets aan hè?”

Belastingverdrag

Project Lonica meets The System. Ik sprak in 40 minuten met negen verschillende medewerkers van de Belastingdienst. Als je grensoverschrijdende dingen wilt, loop je al heel snel tegen bureaucratische ingewikkeldheden aan. Er is een belastingverdrag tussen Nederland en Spanje. Daarin is geregeld dat je niet dubbel belasting hoeft te betalen. Maar het lastige is dat Spanje graag wil dat ik mijn inkomsten hier opgeef en dat Nederland graag wil dat ik dat in Nederland doe.

Daar komt nog bij dat de systemen meestal geen raad weten met mensen die hun geld online verdienen. Met name digitale nomaden hebben hiermee te maken, maar ik maak het dus zelfs met een vaste standplaats nog ingewikkeld.

Boek

Hoe dan ook, ik ga weer schrijven. Sowieso aan mijn boek. Eind oktober ben ik in Nederland en dan heb ik een gesprek met een geïnteresseerde uitgever. Wordt vervolgd…

 

14 Comments

 1. J 28 september 2018 at 23:43

  Hi Lonneke! Dit verhaal is erg herkenbaar voor mij, want ik zat recentelijk in een soortgelijke situatie. Misschien kan mijn ervaring je nog helpen.

  Voor zover ik weet kun je vanwege het belastingverdrag inderdaad gewoon in Nederland inkomstenbelasting en premies betalen. Voordat je die keuze maakt zou ik wel nog even de belastingpercentages vergelijken: mocht de inkomstenbelasting in Spanje erg veel lager liggen dan die in Nederland, dan is dat misschien aantrekkelijk. Maar ja, gemak en bekendheid met het Nederlandse systeem zijn ook veel waard.

  Als je in één jaar zowel in Nederland als in Spanje (of een ander buitenland) hebt gewoond moet je begin volgend jaar twee formulieren invullen, nl Opgaaf Wereldinkomen en het Formulier M voor de inkomstenbelasting. Het wereldinkomen betreft alleen het totaalbedrag en is een formuliertje van twee pagina’s. Het Formulier M is daarentegen een gedrocht van ca 60 pagina’s met een toelichting van ca 110 pagina’s. Mijn theorie is dat de M staat voor Monstrositeit. Gelukkig kun je veel overslaan en je hoeft alleen de relevante pagina’s uit het boekje te scheuren en op de post te doen. Zorg dat ze in Nederland het juiste adres hebben want je ontvangt alles in het buitenland.

  Ik denk dat je wel een voorbeeld van dit formulier kunt vinden op internet, maar kort samengevat is het zo’n typisch pijltjesschema. Had je inkomen uit werk? Ga dan naar vraag X. Er zijn meerdere pagina’s voor inkomen uit een onderneming en ik denk dat die voor jou van toepassing zijn (zelf geen ervaring mee).

  Mocht je bij het invullen er niet uitkomen dan raad ik sterk aan om de Internationale Belastingdienst te bellen en niet het reguliere telefoonnummer. Daar hebben ze wat meer ervaring met dit soort situaties.

  Vanaf 2019 zal je waarschijnlijk weer andere formulieren nodig hebben trouwens, omdat voorin het M formulier staat dat die alleen geldt voor mensen die in één jaar zowel in Nederland als het buitenland hebben gewoond.

  Als je nog vragen hebt laat het dan vooral even weten! Ik ben op de Slack groep de vinden als @J.

  Adios 🙂

  Reply
  1. Lonneke 29 september 2018 at 09:35

   Ah thanks! Wat fijn dat jij hier al ervaring mee hebt! Dat M-formulier vreesde ik al. Best al een paar horrorverhalen over gehoord, ook dat het jaren kan duren voordat de Belastingdienst er zelf uit is. En ja, in dat belastingverdrag ligt mijn hoop. Ik geloof dat het in mijn geval qua inkomstenbelasting niet zoveel uitmaakt waar ik aangifte doe. Belangrijkste is dat ik het op een manier kan doen waarmee zowel de Nederlandse als de Spaanse Belastingdienst akkoord zijn.

   Reply
 2. Tinus 29 september 2018 at 08:37

  Tja, verborgen werkeloosheid. Ook gewoon in Nederland hoor. Sterkte nog. Maar toch ook nog ook nog een mooie laatste alinea met goed nieuws. Ik ben benieuwd. Zo nog maar een vraag: heb je daar eigenlijk ook een fiets om bijvoorbeeld boodschappen te doen?

  Reply
  1. Lonneke 29 september 2018 at 09:38

   Ha Tinus, ik heb mijn fiets in Nederland achtergelaten. Om bij de doorgaande weg te komen moet ik 200 meter dalen over 2 kilometer. Omlaag gaat misschien nog, maar op de terugweg fiets ik daar niet tegenop. Bovendien is fietsen hier een linke aangelegenheid, omdat je over bochtige autowegen fietst waar ze rustig met 100 overheen razen…

   Reply
 3. Mr FOB 29 september 2018 at 09:22

  Geduld is een schone zaak….

  Succes ook met je boek!

  Reply
  1. Lonneke 29 september 2018 at 09:36

   Madre mía, I know… En dankjewel!

   Reply
 4. Genoegzaam 29 september 2018 at 11:51

  Een aantal jaren geleden had ik ook een vraag voor de belastingdienst. ‘Tig mensen aan de lijn gehad, tot er uiteindelijk één uitriep: ‘mevrouw, u stelt zulke ingewikkelde vragen dat we onze regels nu zelf ook niet meer snappen’. Vervolgens heeft de belastingdienst een jurist in de arm genomen, die het een en ander heeft uitgeplozen. Wat een gedoe! En dat voor een vraag waarvan ik denk dat er toch echt wel meer zzp’ers tegenaan lopen…

  Reply
  1. Lonneke 29 september 2018 at 12:53

   Typisch… Het valt me altijd op. Zodra je geen standaardvraag stelt, ga je het bos in. En ik hou er ook niet van dat alle antwoorden telefonisch zijn, want je hebt dan geen poot om op te staan als blijkt dat het toch niet klopte wat iemand je verteld heeft.

   Reply
 5. Rianne 29 september 2018 at 21:08

  Je moet het die arme ambtenaren ook niet zo moeilijk maken… 😉

  Reply
  1. Lonneke 29 september 2018 at 21:31

   Haha, ik was er zelf acht jaar lang eentje. En het lijkt me geen pretje om in deze tijd bij de Belastingdienst te werken…

   Reply
  1. Lonneke 1 oktober 2018 at 16:04

   Hahaha!

   Reply
 6. siets 6 oktober 2018 at 21:47

  hey Lon, er gaat in 2019 nogal wat veranderen wb autonomo. ik denk de moeite waard om je daar even in te verdiepen. en zowieso als je in spanje woont en belastingplichtig bent, moet je hier inkomsten belasting betalen. er is geen andere manier.

  Reply
  1. Lonneke 7 oktober 2018 at 08:58

   Ah interessant! Ik ben toevallig net tot de conclusie gekomen dat ik die KvK-route niet ga doen het fiscaal gezien gewoon 100% Spaans ga houden. Benieuwd naar de veranderingen!

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *