Project Personal Finance: mislukt

De eerste volle maand van mijn nieuwe leven zit erop. Het zou een test worden: kan ik leven van 750 euro per maand? Het antwoord voor augustus is nee. Nou ja, het is een beetje arbitrair. Want je kunt qua geld en budgetten natuurlijk alles naar je toe rekenen.

Eerste maand

Een maand geleden kondigde ik aan dat jullie vandaag het resultaat zouden lezen: kan ik leven van 750 euro? Dit zou een heel kort blogje kunnen zijn: het is de afgelopen maand niet gelukt. Maar ik ga me natuurlijk uitputten in excuses.

Het is namelijk nogal arbitrair welke kosten je meerekent en welke niet. Daarom kan ik onmogelijk zeggen hoeveel ik over mijn budget heen ben gegaan. Maar ik doe het aan het eind van deze blogpost toch.

Dierenarts

Zo moest ik bijvoorbeeld nog het laatste stukje huis afrekenen à 2.025 euro. Nou lijkt het me een no-brainer dat die kostenpost niet onder de maandelijkse uitgaven valt, maar bij andere uitgaven is dat minder makkelijk te zeggen.

Drie maal vaccinatie en castratie.

Ik betaalde een dierenartsrekening van 117,71 voor de eerst ronde vaccinaties van mijn drie kleine slopers. Behoorlijk incidenteel. Er komt nog zo’n ronde aan en dan nog drie castraties. Het hoort bij de kosten van het hebben van huisdieren, maar dit is het enige moment in hun leven dat ik deze kosten ga maken.

Daarbij komt: ik reserveer elke maand geld voor dit soort grappen. Maar die pot is nu natuurlijk nog leeg.

Frictiekosten

Ik kocht de afgelopen maand een houtkachel, een nieuwe vloer en keukentegels. En ik betaal mannen die dat allemaal bij me aan het aanleggen zijn. Dat valt natuurlijk nog onder de post ‘incidentele frictiekosten verhuizing’. Of zoiets.

Een bestekbak, wc-borstels, een vuilnisbank en klerenhangers.

Maar waar ligt de grens? Ik kocht ook een apparaat om fruit in te drogen, biologische zaden, een gieter en tuingereedschap. Ik kocht wc-borstels, een bestekbak, een vuilnisbak en klerenhangers. Om maar een paar dingen te noemen die hier niet in huis aanwezig waren.

En nieuwe dekbedden, kussens en beddengoed. Want het spul dat ik in Amsterdam gebruikte was al negen jaar oud. Voor veel dingen gold bovendien dat verschepen duurder was dan nieuw kopen in Spanje.

Arbitrair dus.

Bier

Wat valt er dan wel over te zeggen? Dat ik veel teveel geld uitgaf aan bier. Ik bezocht maar liefst drie keer mijn geliefde bierwinkel in Gijón. Ik moest de afgelopen maand nogal vaak in Gijón zijn. En als je daar dan toch bent.

Heel goed en heel lekker bier.

In totaal gaf ik daar – ahum – 65,75 euro uit. Aan bier dus. Heel goed en heel lekker bier. Denk een kleine vier euro per flesje. Volslagen onverantwoord. De voorraad is overigens nog niet op. Ik kan in september nog even gratis drinken.

Boodschappen

Ik had mezelf een budget gegeven van 200 euro per maand. Voor mij best strak. In Nederland schommelde het rond de 300 euro per maand. Ik ben niet goed in zuinig boodschappen doen.

En ja, ik ging er overheen.

Het werd 222,39 euro. Daarvan komt naar schatting 24 euro voor rekening van die drie minibeesten, dus zonder hen had ik het wel gered. En ik had de afgelopen maand tien keer één of meerdere eters.

Moet ik ook niet meer doen.

Vaste lasten

De wegenbelasting en de OZB zijn nog een schatting, maar verder heb ik inmiddels mijn vaste lasten en abonnementen vrij goed in kaart. En die komen uit op zo’n 350 euro. Per maand. Dat is inclusief 100 euro aan reserveringen. Voor dierenartsgrappen of een kapotte auto, maar bijvoorbeeld ook voor tripjes naar Nederland.

Spanje is een leuk land. En hypotheekvrij wonen is ook leuk.

Teveel

Dat betekent dat ik per maand 400 euro heb om uit te geven. Aan boodschappen, diesel, dingen, kleding, uitstapjes en wat dies meer zij. En waar kwam ik in augustus op uit? Dat is niet vast te stellen. Maar jullie willen natuurlijk toch een bedrag horen. Nou vooruit.

Laat ik dan de reismanden die ik voor het span moest kopen wel meerekenen en de vaccinaties niet. Want reservering. De biologische zaden en het fruitdroogapparaat wel, maar die onverwoestbare riek niet. En die extra pan wel, maar de nieuwe nachtkastjes niet. Dan kom ik op 488,75 aan uitgaven. Dat is dus 88,75 teveel.

Ik heb goede hoop voor september.

 

20 Comments

 1. dertigermetkids 1 september 2018 at 07:18

  Leuk om te lezen! Hoe voelt t om daar te zijn? Is t zoals je hoopte of nog te vroeg om te zeggen?

  Reply
  1. Lonneke 1 september 2018 at 07:54

   Het is heel fijn hier! Maar het is inderdaad te vroeg om er echt iets over te zeggen. Eerst maar eens alle seizoenen meemaken.

   Reply
 2. Adine @ LekkerLevenMetminder.nl 1 september 2018 at 07:24

  Als je de incidentele dingen eraf haalt, dan valt het allemaal nog wel mee, toch? De ellende is natuurlijk dat je eigenlijk – als je dit voor langere tijd wilt doen – wel moet budgetteren voor incidentele dingen. Die komen immers eigenlijk toch elke maand voor, al is het steeds wat anders. Ik ben heel benieuwd wat september voor je gaat doen!

  En ik twijfel of ik vriend dit zal laten lezen. Die is ook dol op lekkere biertjes en ik ben dol op nieuwe plekken zien. Alleen ben ik wat minder dol op biertjes van 4 euro. Moet nog even bedenken of hem verleiden tot een uitstapje naar Spanje ook win-win is 😉

  Reply
  1. Lonneke 1 september 2018 at 07:48

   Haha! Klopt, de incidentele dingen zijn het meest risicovol met zo’n krap budget. Maar ik heb bijvoorbeeld wel een aparte pot voor onderhoud van en aanpassingen aan het huis. Ooit zal die wel weer moeten worden aangevuld. Maar het idee is ook dat ik uiteindelijk meer ga verdienen dan 750 euro per maand, zodat ik die reserves weer kan aanvullen.

   O, en ik hoop dat de zelfspot doorklinkt. Ik vind zelf ook dat het erg meevalt.

   Reply
 3. mariimma 1 september 2018 at 07:33

  Weet je wat het met die incidentele dierenkosten zijn? Die komen veel vaker terug dan je denkt… let maar op….

  Verder denk ik qua budgetteren: al doende leert men. En de komende maand ga je in ieder geval geen wc-borstel kopen. Scheelt toch weer.

  Reply
  1. Lonneke 1 september 2018 at 07:52

   En ook geen bestekbakken meer 😉

   Ik heb al mijn hele leven katten, dus ik weet waar je rekening mee moet houden. In mijn oude leven had ik mijn eigen ‘dierenverzekering’: ik stortte consequent 30 euro per maand op een aparte rekening voor mijn twee katten. Een daarvan is in haar leven erg veel ziek geweest, maar toch was ik op deze manier veel minder kwijt dan aan een dierenverzekering. Toen ik naar Spanje verhuisde, zat er nog iets van 1400 euro in die pot. Dus eigenlijk kun je zeggen dat ik gewoon een ruime buffer heb voor dierenartskosten. Wat ik zeg: het is maar net hoe je rekent.

   Reply
 4. José 1 september 2018 at 08:13

  Je hebt spullen in Nederland achter gelaten omdat verhuizen duurder was dan nieuw kopen. Dekbedden etc. tellen dus eigenlijk niet mee in je maandbudget. Dan valt het toch mee? Ik heb zelf een apart reserveringspotje voor onderhoud huis/tuin waar elke maand € 75 bij komt.

  Reply
  1. Lonneke 1 september 2018 at 08:18

   Klopt hoor, ik vind het ook hartstikke meevallen. En op een gegeven moment is alles in huis er gewoon. In Amsterdam kocht ik jarenlang vrijwel geen spullen meer. Voor onderhoud aan huis en tuin heb ik een aparte pot geld. Die natuurlijk ooit moet worden aangevuld.

   Reply
 5. Pasja 1 september 2018 at 11:40

  Ik vind dat je een goede start hebt gemaakt.
  Verhuizen (en dieren) kost altijd meer dan je denkt. En een potje fun (voor bier;) is ook belangrijk.
  Kun je gelijk netwerken/socializen en nog beter Spaans leren toch?

  Reply
  1. Lonneke 1 september 2018 at 13:00

   Haha, goed excuus!

   Reply
 6. Ineke 1 september 2018 at 11:55

  Je kunt het pas echt beoordelen, denk ik, als je alles goed op de rit hebt. Dan weet je van alle vaste kosten en wat te reserveren voor incidenten. Ik vind dat je het best nog goed gedaan hebt in je eerste maand. Gewoon even je draai vinden.

  Reply
 7. Rianne 1 september 2018 at 14:08

  Ik budgetteer al jaren. Er zijn maanden dat ik veel meer uitgeef dan het bedrag wat ik per maand mag uitgeven. Maar ja, in het verleden wel voor gespaard en zo blijf ik uiteindelijk binnen budget. En de maand erop doe ik gewoon weer wat beter mijn best want twee maanden op rij rode cijfers, dat kan natuurlijk niet.

  Jij komt er wel..

  Reply
 8. Team CF 1 september 2018 at 14:27

  Valt me nog mee voor die eerste maand! Succes met de volgende 🙂

  Reply
 9. Dromen & Doen 2 september 2018 at 10:21

  Ik vind het knap gedaan zo weinig over budget, eerlijk gezegd. In de eerste maanden heb je toch de nodige opstartkosten, meer aanloop, je ritme nog niet echt te pakken, etc. Wordt volgende maand vast en zeker (nog) beter.

  Reply
 10. Tinus 2 september 2018 at 14:31

  O jee. En nu? Zijn er ook consequenties, moet je nu je auto verkopen, op water en brood of terug naar Nederland? Maar interessanter, heb ja al een idee wanneer je boek komt? In ieder geval nog veel succes. Ik lees je bijdrages met heel veel plezier.

  Reply
  1. Lonneke 2 september 2018 at 16:01

   Water en brood. Terug naar Nederland is te duur 😉
   Zodra ik nieuws heb over mijn boek zal ik een blogje schrijven!

   Reply
 11. Nona 2 september 2018 at 21:16

  Hey Lonneke, ik begrijp je rekensommetje niet volledig: je Il leven van 750€/maand.
  Je rekent per maand op 200€ voor boodschappen en 350€ voor vaste lasten. Maar dan heb je toch maar 200€ ‘over’ ipv 400 zoals je hierboven schrijft?
  Je komt er wel hoor, trouwens. Die eerste maand is echt geen goede referentie, maar wel heel knap dat je het hier allemaal zo mooi uit de doeken doet.
  Ga zo door, het gaat je echt wel lukken om voor 750€/maand of zelfs minder te leven!
  Nina

  Reply
  1. Lonneke 3 september 2018 at 07:17

   Die 400 is inclusief die 200 euro boodschappen. Die reken ik niet tot mijn vaste lasten. En dankjewel!

   Reply
 12. Belia 3 september 2018 at 12:11

  Afgelopen week dronk ik in café de Bonte Haas een zelf gebrouwen biertje. Het was een heerlijk biertje. Geniet van je biertjes. Je hebt het verdiend.
  Bovendien, hoe vaker jij onderuit zakt met een biertje, hoe meer kans die Spaanse poezenbeesten hebben om op jouw schoot of lijf zich neer te vlijen.

  Reply
  1. Lonneke 3 september 2018 at 17:02

   Proost! Is ook een mooi argument! De eerlijkheid gebiedt dat ik meestal bier drink op mijn veranda met uitzicht op de Picos de Europa.

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *