Een weekje toerist

Even een niemendalletje. En iets over koning Pelayo en de maagd van Covadonga. Ik had bezoek de afgelopen week en was dus helemaal uit mijn ritme. En ik deed een typische emigrantenervaring op: als je elkaar wilt zien, dan is het meteen intensief.

Pilotenstaking

Op de dag dat ik hier precies twee maanden woonde, reed ik naar het vliegveld van Santander om mijn ouders op te halen. Ze zouden eigenlijk met datzelfde vliegtuig terugvliegen, maar door een staking van de piloten van Ryanair hadden ze hun reis op het laatste moment met een week moeten uitstellen. Dat verwijt ik overigens niet die piloten, maar Ryanair. Wat zullen die hun personeel uitknijpen.

Maar nu hadden we onze week samen nog lekker voor de boeg!

Picos de Europa

Dat is nu bijna een week geleden. We hebben in de tussentijd zo’n beetje alle toeristische highlights wel gehad. Met als hoogtepunt de meren van Covadonga in de Picos de Europa.

Pelayo en de maagd van Covadonga zijn de helden van Asturias.

De meren liggen op 1100 meter hoogte en in feite kijk ik er vanaf mijn huis op uit. Alleen kun je ze niet zien door de bergen die er omheen liggen.

Je kunt je met een grote lijnbus over de krappe slingerweg naar boven laten vervoeren. Toen wij nog beneden in Cangas de Onís stonden was het stikbewolkt, maar de meneer die ons de kaartjes verkocht had beloofd dat het boven prachtig zonnig was. En dat klopte. Het was fantastisch plaatjesschietweer.

Koning Pelayo

Op de terugweg zijn we uiteraard ook nog uitgestapt bij het bedevaartsoord Covadonga, waar een kathedraal en een grot herinneren aan de beroemde overwinning van koning Pelayo op de Moren in 722. Het begin van de de Reconquista, die tot 1492 zou duren. De reden waarom Spanje nu niet Arabisch is. Pelayo werd de eerste koning van Asturias en tot op de dag van vandaag mag Asturias zich een koninkrijk noemen.

Het is iets dat elke emigrant wel herkent. Als je bezoekt ontvangt, is het meteen intensief.

Voorafgaand aan die beroemde veldslag is volgens de overlevering de maagd van Covadonga aan Pelayo verschenen. En die kun je in Covadonga in een grot vereren. Pelayo en de maagd zijn de helden van Asturias. Zij zijn ook de reden waarom je hier geen Moorse, maar Keltische invloeden vindt.

Tot zover de toeristische informatie.

Logeerpartijtje

Het was de vijfde keer dat ik bezoek ontving, maar het was de allereerste keer in mijn leven dat mijn ouders bij mij logeerden. Toen ik nog in Amsterdam woonde, gingen ze na een bezoekje weer gewoon naar huis. Het is iets dat elke emigrant wel herkent. Als je bezoek ontvangt, is het meteen intensief. Dat is de enige optie die je nog hebt als je elkaar wilt zien: bij elkaar logeren.

Maar het was ook heel fijn om zoveel tijd samen te hebben. Ik heb een week lang aan tafel ontbeten en we hebben bijna elke avond heerlijk op de veranda gezeten met een drankje. En met uitzicht op de Picos. Behalve gisteravond. Toen deden ze hier opeens een dagje herfst en zaten we gezellig om de houtkachel.

Vandaag gaan we naar de  kust en morgen vliegen mijn ouders weer terug naar Nederland. En dan ga ik weer verder waar ik gebleven was: met kwartiermaken en mijn leven opbouwen.

 

 

 

5 Comments

 1. Joost @indefruitboomgaard.nl 25 september 2018 at 12:13

  wat een leuke foto van je katten en die pico’s staan ook op ons lijstje.
  ook nog een FIRE vraagje: hoe gaat het budgettechnisch met bezoekers? niet iets wat je daarom zal willen laten, maar kan wel in de kosten lopen.

  Reply
  1. Lonneke 25 september 2018 at 15:07

   Klopt! Ga ik nog even bedenken hoe ik dat ga oplossen. Maar mijn ouders waren budgettair nou niet bepaald een aderlating hoor 😉

   Reply
 2. Pasja 25 september 2018 at 18:25

  Ah wat gezellig zo samen met je ouders.
  En leuk die nieuwsgierige katjes…ik weet al waar ze gaan liggen straks als het frisser wordt. Op het bordesje voor de haard..kleedje dr op en spinnen maar:)

  Reply
 3. José 25 september 2018 at 19:12

  Wat een heerlijk stel 😉

  Reply
 4. Ilse Schuit 26 september 2018 at 04:34

  Wat fijn dat jullie zo’n heerlijke week hebben gehad :)!

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *