Project Personal Finance: energievoorziening

Het idee van Project Lonica is om de vaste lasten zo laag mogelijk te houden en waar mogelijk zelfvoorzienend te worden. Dat begon met hypotheekvrij wonen. Het volgende plan is de energievoorziening. Die kosten kan ik fors verlagen door gebruik te maken van een gratis brandstof: hout.

Bos

Dit is mijn bos. Het is om precies te zijn 5.783 vierkante meter. Ik had nooit verwacht dat ik ooit een stuk bos zou bezitten. Supercool! En ook wel een beetje raar, want ik ken bos als iets om in te wandelen en als een plek voor dieren om in te wonen. Niet als iets om te bezitten.

Het bos gaat me helpen om zelfvoorzienend te worden.

Het is behoorlijk steil en ook wat ondoordringbaar door alle struiken die er groeien. Ik denk dat ik er uiteindelijk wel een gezellig paadje wil maken naar een open plek beneden. En daar dan een meditatieplatform bouwen. En wellicht ooit een sauna, een lang gekoesterde stille wens van Project Lonica.

Het bos gaat me helpen om zelfvoorzienend te worden. Niet alleen door de kastanjes en de hazelaars. Het plan is om al mijn hout er vandaan te halen, zonder ook maar één boom te kappen.

Houtkachel

Ik heb mij laten vertellen dat er in mijn bos jaarlijks genoeg dood hout naar beneden valt om mijn huis mee te verwarmen. De houtkachel moet ik nog kopen en laten installeren. Er zit nu een open haard in de woonkamer, waarbij 90% van de warmte meteen vervliegt. Een goede houtkachel heeft een rendement van 75 tot 80%.

Ik besef dat het niet de schoonste manier van verwarmen is.

Het is niet de schoonste manier van verwarmen, dat besef ik. Maar ik heb nauwelijks alternatieven. Het huis werd verwarmd met elektrische kachels. Een dure grap en niet bepaald zuinig. Verwarming op gas bestaat hier niet of nauwelijks. En het is eigenlijk ook niet verstandig met de hoge luchtvochtigheid in Asturias. Een warmtepomp installeren zou een zeer kostbare operatie worden. Bovendien heeft het huis energielabel E, dus dat zou me waarschijnlijk nog steeds veel elektriciteit kosten.

Een combinatie van de vloer isoleren, een houtkachel met een hoog rendement en dood hout uit eigen bos biedt de beste optie, zo lijkt het.

Elektriciteit: bizar beleid

Om het elektriciteitsverbruik verder terug te dringen, wil ik hier op termijn zonnepanelen plaatsen. Met zonnepanelen is in Spanje iets heel idioots aan de hand. In Nederland bestaan er allerlei subsidies voor, maar in Spanje is het beleid het omgekeerde: je betaalt een extra belasting als je zelf zonne-energie opwekt. Ja echt. Op papier dan.

Het wordt je zo lastig mogelijk gemaakt.

Dit beleid is in 2011 ingevoerd door de rechtse Partido Popular. De grote elektriciteitsbedrijven zijn nauw verweven met deze partij en die hebben geen zin om inkomsten mis te lopen. En dus wordt het je zo lastig mogelijk gemaakt. Je bent sowieso verplicht aangesloten op het elektriciteitsnetwerk, ook als je je eigen zonne-energie hebt. Daardoor blijf je altijd vastrecht betalen, ook al gebruik je geen enkele kilowattuur aan stroom.

De zonbelasting wordt tot nu toe in de praktijk niet geheven, maar hangt boven de markt. Bovendien zijn de procedures om eigen stroom te mogen opwekken ingewikkeld en langdurig.

Ja, nog meer bureaucratie.

Even geduld

Inmiddels heeft het Europees Parlement een voorstel aangenomen waarin staat dat het opwekken van je eigen energie niet belast mag worden. Daar moet nog wel over gesproken worden met de Europese Raad en de Europese Commissie. Maar er is dus hoop.

De nieuwe PSOE-regering brengt wellicht verandering.

Verder is de rechtse minister-president Rajoy twee maanden geleden afgezet samen met zijn Partido Popular-regering vanwege een corruptieschandaal. Op dit moment regeert de linkse PSOE onder leiding van Sánchez met steun van enkele kleinere partijen. Dat kan ook een verandering betekenen voor dit bizarre Spaanse energiebeleid. Ik blijf wat zonnepanelen betreft dus nog maar even op mijn handen zitten en de ontwikkelingen volgen.

Water

Een belangrijke reden waarom ik nooit heb overwogen om me in het zonnige zuiden te vestigen is het watertekort daar. Nederland heeft het net aan den lijve ondervonde: water is niet vanzelfsprekend meer. Maar wel van levensbelang. Je kunt leven zonder elektriciteit, maar niet zonder water. Helemaal niet als je zoveel mogelijk je eigen eten wilt verbouwen.

Ik ben regen anders gaan bekijken.

In Asturias regent het gemiddeld meer dan in Nederland. Dat is heus weleens balen, maar sinds ik in het Ezelparadijs een periode zonder water meemaakte, ben ik de vele regen anders gaan bekijken. Het dorp waar ik nu woon heeft een eigen waterbron uit de bergen. Volgens de makelaar hebben ze nog nooit zonder water gezeten, ook niet na de extreem droge lente van 2017.

Ik heb mijn eigen wateropslag, die gekoppeld is aan de wateropslag van het dorp. En ook niet onbelangrijk: het water smaakt hier heerlijk. Kosten: 30 euro per jaar.

Spaanse methode

De eerste energierekening moet ik nog krijgen. In dat kleine appartement in Ribadesella viel hij vies tegen. Door het hoge vastrecht is kosten besparen op je energierekening niet makkelijk. Als de politieke verandering me te lang duurt, kan het toch zijn dat ik zomaar eens een paar zonnepanelen achter het huis verstop. De  Spaanse methode.

 

18 Comments

 1. Ineke 12 augustus 2018 at 07:36

  In Spanje hebben ze van die grote vaste tegelkachels, gestookt op hout. Het duurt even tot ze warmte afgeven maar daarna blijven ze lang nastralen dus een hoog rendement van je hout. Het is ook een hele prettige warmte, heel anders dan van een cv.
  En, zeker bizar van die belasting zeg.

  Reply
  1. Lonneke 12 augustus 2018 at 07:46

   Ik heb lang een tegelkachel gewild, maar heb daar vanaf gezien vanwege de gecompliceerdheid. Ze lijken hier niet gemaakt te worden. De enige tegelkachel die ik hier ken is steen voor steen geïmporteerd uit Nederland. Hoor graag waar jij ze hebt gezien! Heb als alternatief naar een speksteenkachel gekeken, maar die zijn wel erg duur.

   Reply
   1. Ineke 14 augustus 2018 at 11:30

    O dat is apart dan, ik ben een aantal keer bij ouders van vrienden in Spanje op bezoek geweest die zo’n kachel in hun huis hadden staan. Zij woonden daar destijds permanent. Ik heb dus, ten onrechte blijkbaar, aangenomen dat dat in meerdere huizen zo was daar hun huis een zeer Spaanse uitstraling had. Het zou ook regio gebonden kunnen zijn, zij woonden helemaal in het zuiden. Speksteen is inderdaad ook heerlijk, zo’n kachel heb ik ook eens gehad, wel heel duur inderdaad, maar wel veel beter dan een hele ijzeren.

    Reply
   2. Ineke 14 augustus 2018 at 11:32

    Ik had een reactie geschreven maar die zie ik niet verschijnen?

    Reply
    1. Lonneke 15 augustus 2018 at 11:19

     Nu wel, toch?

     Reply
 2. Joost @indefruitboomgaard.nl 12 augustus 2018 at 08:02

  Lijkt me geweldig, uit eigen bos hout sprokkelen!
  Overigens is hout stoken minder vervuilend dan gedacht wordt, mits je goed stookt met schoon droog hout en een filter gebruikt.

  Reply
  1. Lonneke 12 augustus 2018 at 08:27

   Ah, dat sust mijn geweten weer iets! En ja, het zal vast een hoop werk zijn, maar ik vind het idee ook supergaaf!

   Reply
 3. mariimma 12 augustus 2018 at 09:05

  Heb je al een voorraadje voor je eerste winter? Ik heb namelijk ergens gehoord dat het hout, afhankelijk van de soort, één tot twee jaar moet drogen……..

  Reply
  1. Lonneke 12 augustus 2018 at 09:44

   Dat van dat drogen klopt inderdaad. Zeker als je een zo ‘schoon’ mogelijke verbranding wilt. Er ligt hier een zeer kleine voorraad. Het kan dus zijn dat ik voor de eerste winter toch hout moet kopen.

   Reply
 4. Mr FOB 12 augustus 2018 at 10:11

  Dan zou ik ook op een plekje zonnepanelen verstoppen ?

  Reply
 5. HJV 12 augustus 2018 at 10:29

  Je kunt ook eens op ‘Rocket Stove Mass Heater’ zoeken. Zie het in mn NL woning niet zitten, maar vind het een supergave manier van verwarmen. Mn 2e keuze is dan zo’n Noorse speksteenwand die 2 dagen warm blijft, maar dat is me veel te duur.
  Heb zelf nu een Altech Eclips – met oventje. Ook relatief duur, maar stookt goed en het oog wil ook wat. Rendement 85% en met speksteen bekleed duurt het meerdere uren voor hij weer koud is.

  Reply
  1. Lonneke 12 augustus 2018 at 14:23

   Die Rocket Stove Mass Heaters zien er gaaf uit zeg! Alleen zie ik mezelf dat niet bouwen en wordt het vanwege het gewicht afgeraden op een houten vloer. En ja, ik vind eerlijk gezegd alles met speksteen en een rendement van rond de de 85% erg duur. Aangezien ik gratis hout in overvloed heb, neig ik toch naar een gewone houtkachel met 75-80% rendement.

   Reply
 6. Team CF 12 augustus 2018 at 10:41

  Wat een lekker situatie weer met die zonnepanelen en die belasting. Stelletje zotten!
  Die “Spaanse methode” klinkt als een goed idee!

  Reply
 7. Jan Geerts 15 augustus 2018 at 07:24

  Een huis op een dergelijke locatie is prefect geschikt om om te toveren tot een passiefhuis. Een huis dat zo goed geïsoleerd is dat de binnenschijnende zonnestralen op de meeste dagen voldoende zijn om het aangenaam warm te hebben. Een huis met een ongeëvenaard hoog comfortniveau en gezonde binnenlucht. Het vergt een (financiele) inspanning om er te komen, maar dat betaald zich gedurende de jaren vanzelf terug. Het is de FIRE (of HOT) onder de woningen.

  ’n tikje technisch maar toch zeer informatief: https://elrondburrell.com/

  Reply
  1. Lonneke 15 augustus 2018 at 11:27

   Interessant! Ik verbleef in juli vorig jaar een paar weken in een biopassief gebouw. Dat was echter geheel vanaf de grond zo ontworpen. Ik denk dat ik in mijn huis zeer rigoureuze aanpassingen zou moeten doen om dat te bereiken. De ramen zijn klein, er komt beneden nauwelijks zonlicht binnen (de veranda op het zuiden voorkomt dat de zon door de ramen schijnt) en de muren zijn 70 cm dik, dus het vergroten van de ramen zou geen kleine operatie zijn. Ik snap overigens niks van deze (traditionele) bouwstijl in het zeer vochtige en gematigde klimaat van Asturias. Ik zou zonder verwarming met hout bijvoorbeeld niet weten hoe ik het vocht uit mijn huis krijg.

   Reply
  1. Lonneke 27 oktober 2018 at 20:42

   Klopt! Nu de bureaucratische procedure nog…

   Reply
 8. Bernard groenveld 13 maart 2019 at 08:34

  Ik lees dat de belasting op zonnepanelen in Spanje gaat verdwijnen!

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *