Project Personal Finance: de eerste test

Jongens, ik kom er rond voor uit, mijn financiën waren de vorige maand een onoverzichtelijke puinzooi. Er was – ook op financieel gebied – helemaal niks normaal in juli. Ik verkocht een appartement, ik emigreerde en ik kocht een huis. Binnen één maand. Er was geen vaste last meer vast en ik had allerlei zeer incidentele kosten.

Maar nu is het augustus. De eerste volle kalendermaand in mijn nieuwe situatie. De eerste lakmoesproef. Ga ik rondkomen van 750 euro per maand?

Orkaan

Normaal gesproken hou ik elke maand precies bij wat ik uitgeef en waaraan. De beste manier om financieel bewust te worden en te blijven. Maar de maand juli heb ik overgeslagen. Het was een financiële orkaan.

Ik rekende een huis af.

Tienduizenden euro’s vlogen heen en weer tussen mijn Nederlandse en Spaanse bankrekeningen. En ze vlogen er nog massaler uit. Ik rekende een huis af, betaalde 8% overdrachtsbelasting, een rekening van de notaris, eentje van de advocaat en de inschrijving in het eigendomsregister.

Dure grap

Ik huurde opslagruimte in Amsterdam en ik betaalde vervolgens het transport van mijn spullen naar Asturias. Ja, ze zijn hier aangekomen. Een internationale verhuizing is normaal gesproken een dure grap. Maar mijn spullen kwamen over voor een prikkie. Met dank aan Sint Jacob.

Ik wist mijn spullen terug te brengen tot twee kuub.

Ik had berekend dat ik grote en zware dingen beter kon achterlaten in Nederland. En dus wist ik mijn spullen terug te brengen tot een kleine twee kuub. Maar ja, dat moest nog steeds naar Spanje. En verhuisbedrijven rijden eigenlijk alleen maar van Nederland naar Barcelona, Madrid en de costa’s.

Fietstransport

Ik overwoog serieus om eind oktober (als ik weer in Nederland moet zijn) mijn spullen zelf maar met de auto te komen halen. En toen kreeg ik de briljante tip van andere Nederlandse emigranten. Het fietstransport vanuit Santiago de Compostela!

The Camino provides, again.

In de zomer rijdt er vrijwel elke week een bus van Nederland naar Santiago om de fietsen op te halen van pelgrims die naar Santiago zijn gefietst en daarna met het vliegtuig naar huis komen. En die bus rijdt liever niet leeg naar Santiago. Eureka! The Camino provides, again.

En ja, als je spullen dan toch mee kunnen met een bus, dan laat je de biervoorraad die nog in Nederland stond natuurlijk meeliften. Op de foto mijn dividend over het derde jaar voor mijn deelname aan de  crowdfunding van Brouwerij Kees.

Vaste lasten

Van mijn oorspronkelijke vaste lasten is niets meer over. Hypotheek: streep erdoor, bijdrage VvE: idem, alle verzekeringen: verplichte opzegging bij uitschrijving uit Nederland, Nederlands telefoonabonnement: vaarwel, wifi: hebben ze niet op het Spaanse platteland. Juli bestond uit allerlei hele en halve afrekeningen. En natuurlijk nieuwe vaste lasten: Spaanse verzekeringen, een Spaans telefoonabonnement, de waterrekening van het dorp (30 euro per jaar).

Ofwel, één onoverzichtelijke klerebende.

Touwtjes strak

Maar nu is het augustus. De overgang van oude naar nieuwe vaste lasten duurt nog wel even voort, maar dat is geen excuus meer. Ik ga deze maand geen huizen kopen of verkopen, dus de touwtjes kunnen gewoon weer strak. Het plan is rondkomen van 750 euro per maand.

De boodschappen gaan gewoon weer in een schema.

Uitzonderlijke kosten hou ik erbuiten, zoals de verbouwing van mijn huis en de aanschaf van een houtkachel, nieuwe meubels en een kettingzaag en zo. Maar de boodschappen, de dierenarts, de ziektekostenverzekering, de elektriciteitsrekening, de brandstof voor mijn auto en de reservering voor reiskosten naar Nederland, die gaan met alle andere uitgaven gewoon weer in een schema.

Jullie lezen het resultaat over een maand.

4 Comments

 1. Geldnerd 1 augustus 2018 at 08:36

  Herkenbaar vanuit mijn eigen internationale verhuizingen! Je hebt het in elk geval mooi compact in één maand gepropt. Bij ons duurde het beide kanten op ongeveer 6 maanden voordat alles weer ‘normaal’ was.

  Reply
 2. geld-is-tijd 1 augustus 2018 at 15:40

  Slim idee, die fiets-ophaaldienst! Het is altijd kunst om te profiteren van het feit dat jij precies het tegenovergestelde wilt dan alle andere mensen. Zij ben ik tijdens de troostfinale van Belgie op het WK naar Bobbejaanland geweest, lekker rustig:-)

  Reply
 3. Tinus123 2 augustus 2018 at 11:31

  Hoe je het ook wendt of keert het lukt je keer op keer om zo mooi te schrijven. En er een onverwacht stukje in te brengen met zo weinig woorden. Laatst zelfs met een woord: ‘Onverantwoord’. Nu ‘nieuwe meubels en een kettingzaag’. Prachtig. Als je alle stukjes aan elkaar concateneert en een edit slag gaat doen is daar al je boek. Is volgens mij ook een mooi cadeau voor allerlei gelegenheden.

  Reply
  1. Lonneke 2 augustus 2018 at 22:35

   Dank, dank! Maakte ik het maar zo eenvoudig…

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *