De eerste foto’s van de verbouwing

Yes, de slopers zijn er!

Het was een drukke, maar erg fijne week. Met werkmannen én vrienden uit Amsterdam over de vloer. En nee, het is nog niet af. Maar jullie kunnen wel vast oordelen of het nodig was.

Gruwelijk decoratierandje

Vandaag woon ik een maand in mijn gele huis halverwege een berg. Ik ben er elke dag blij mee, maar de woonkamer met open keuken? Niet om áán te zien. Vond ik dan hè. Iedereen die hier tot nu toe is geweest, zegt dat het veel erger kan. Maar ik vond het een typisch, volgepakt, Spaans allegaartje van frutsels en geen smaak.

Oordeel zelf.

Het allerergst? Iets dat werkelijk élk ‘modern’ Spaans huishouden heeft. Dat gruwelijke decoratierandje in de keuken. En niet alleen in de keuken, maar natuurlijk ook in de badkamer en in de wc.

Bijna geen geel huis

Het is echt waar dat ik het huis bijna niet had gekocht vanwege de inrichting. Toen ik in april voor het eerst ging kijken, vond ik het helemaal niks. Ik bedacht me dat ik alles zou willen veranderen als ik hier ging wonen.

 • Die plavuizen. Waarom? Aan de Middellandse zeekust snap ik het nog wel, maar hier is het is een garantie voor altijd koude voeten. De hoeveelheid vocht die er van die ongeïsoleerde vloer af komt is indrukwekkend. Ik heb dagen gehad dat de spiegel in de wc ervan besloeg.
 • Die lelijke en onpraktische open haard. Een enorm ding, maar 90% van alle warmte vliegt zó door de schoorsteen. Je ziet het aan de zwartgeblakerde tegels: een deel van de rook puft gezellig de woonkamer in. En dan bedenkt iemand om dat stuk erboven oranje te schilderen. Why?
 • Nou ja, de keuken dus. Ik vind alles lelijk, niet alleen dat decoratieve randje. Die grote, crèmekleurige tegels, die tierelantijntjes in dat hout, de greepjes, de kleurencombinatie. Alleen het blad gaat wel. En weet je wat er achter het middelste kastje zit? Een wasmachine. Typisch Spaans, maar heel onpraktisch.
 • Je ziet het niet op de foto’s, maar er staat een enorme koelkast in een hoek van de woonkamer. Gezellig schuin, met een kleedje erop. Dat ding past namelijk onmogelijk in die krappe keuken. En dan die massieve banken die de hele kamer vullen. Verder stond er een eettafel die je nauwelijks kon passeren. De effectieve ruimte beneden is 35 vierkante meter. Dat moet je niet helemaal vol willen stouwen.

De hemel zij geprezen dat ik bij de tweede bezichtiging door al die lelijkheid heen kon kijken en het huis toch kocht.

Werkmannen

Ik heb allerlei plannen met mijn landgoed, maar het aanpakken van de woonkamer annex keuken stond met stip op één. Ik kwam gewoon niet graag beneden in mijn huis. Zeg maar het deel waar je met gemiddeld Asturiaans weer het grootste deel van de dag verblijft.

Ik trof de ideale werkmannen. Mijn gouden vriend Andrés, samen met een collega-handige man. Ze zijn nu drie dagen bezig, met dit voorlopige resultaat.

Ik mocht de afgelopen week begeleid door twee Asturianen winkelen bij de bouwmarkt. Hoe leuk is dat? Ik had één man bij me die in een hele grote snoepwinkel was en ik had er eentje die met zijn moeder kleren moest kopen. Die laatste moet je gewoon buiten neerzetten met een bosmaaier. Maar hij heeft het tweeënhalf uur met mij en snoepwinkelman volgehouden.

En nee, dat het zo lang duurde kwam niet door mij.

Vrienden

De dag dat de verbouwing begon, was ook al zo’n topdag. Terwijl mijn Asturiaanse mannen de keukentegels en de open haard eruit sloopten, maakte ik een uitstapje naar Gijón.

Bier drinken met Amsterdamse vrienden.

 

10 Comments

 1. Eva 18 augustus 2018 at 22:57

  Wat een heerlijk stukje weer Lonneke! Ik lees/leef met veel plezier met je mee en ben nu al super benieuwd naar het resultaat van de verbouwing! …en die vijgen jam waar ik in je eerdere update over las neem ik tzt met alle liefde van je af!;-) Veel liefs uit Noordwijk! Xx

  Reply
  1. Lonneke 19 augustus 2018 at 08:59

   Dankjewel! Ik heb er een compôte van gemaakt en die is best goed gelukt. Ik begrijp alleen dat hier niet de lekkerste vijgen groeien, omdat het klimaat er eigenlijk niet zo geschikt voor is.

   Reply
 2. Pasja 19 augustus 2018 at 10:47

  Wat leuk…het huis komt zo steeds meer naar je toe. Ben ook erg benieuwd naar het vervolg.
  Ook wij gaan straks weer voor een ( oud jaren 30) klushuisje. We hebben net ons appartement toch weer verkocht na 2 jaar wonen…manlief kon niet wennen.
  Dus nu weer op naar een huisje met een tuintje. Eind september krijgen we de sleutel en dan klussen.
  Hebben er zin in..ook nu met het voorbereiden van de klussen. Gelukkig zijn we ervaren klussers dat scheelt enorm.
  En vanaf oktober ga ik langzaam aan met prepensioen en 2 dagen werken ipv 3 dagen. Heerlijk nog meer vrijheid. Zin in..!

  Reply
  1. Lonneke 19 augustus 2018 at 13:12

   Klinkt als leuke plannen! Dat is mijn handicap hier: ik kan niet klussen. En ik ga natuurlijk wel dingen leren, maar het grote werk laat ik graag aan deze twee deskundige mannen over.

   Reply
 3. geld-is-tijd 19 augustus 2018 at 14:36

  strak stukje tegelwerk! Fijn om al meteen resultaten te zien!

  Reply
  1. Lonneke 19 augustus 2018 at 18:41

   Ik zal het doorgeven 😉

   Reply
 4. dhk40 19 augustus 2018 at 18:16

  Heel goed dat je door alle lelijke inrichting heen kon kijken. Niet alle mensen kunnen dat. Gelukkig kan je nu met de twee vrienden/ werkmannen keuken en woonkamer naar jouw eigen smaak maken.
  Hoe ga je de koelkast probleem oplossen?
  En bovenverdieping en badkamer, zijn die een beetje naar je smaak?
  Succes met klussen en ik ben benieuwd naar eindresultaat.

  Reply
  1. Lonneke 19 augustus 2018 at 18:44

   De koelkast wordt een experiment. Hij gaat naar de veranda. Buiten dus. Voor het leeg jatten van de koelkast ben ik hier op het platteland niet bang (zolang de vossen en everzwijnen de deur niet open krijgen), maar men zegt dat hij automatisch afslaat als de temperatuur onder de 5 graden komt. En dat wordt voor de vriezer wel een probleem. Met de bovenverdieping kan ik uitstekend leven. Beetje schilderwerk en inrichten, that’s it. De badkamer is keurig en in de stijl van de keuken, maar wel met betere kleuren. En bovendien: daar ben ik 5 minuten per dag. Dus die laat ik lekker zo.

   Reply
 5. Rianne 20 augustus 2018 at 15:55

  Bij het lezen van al die lelijkheid kreeg ik een flash back naar alle lelijke onderdelen van ons Amerikaanse huis. Weet je wat het allerergste was: na een maand of vier zag ik de afgrijzelijke lampen, de onmogelijke draperieën, deyuk vloerbedekking en het twijfelachtige zeil niet eens meer…

  Je bent dus keurig op tijd begonnen..

  Reply
  1. Lonneke 21 augustus 2018 at 08:04

   Haha! Ik merk dat ik aan de badkamer begin te wennen, maar in de woonkamer annex keuken voelde ik me dus echt niet thuis. Gelukkig is er geen weg meer terug en zijn de mannen er wat moois van aan het maken!

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *