Lege zomer ahead

Stel je eens voor. Het is 10 juli 2018 en je landt op het vliegveld van Bilbao. Je haalt je auto op en je rijdt naar… Zeg het maar!

Eind juni op straat

Ik wist het al sinds het begin van het jaar. Ik kon vanaf maart in een appartement in Ribadesella terecht, maar eind juni moet ik er weer uit. Plaatsmaken voor toeristen. Juli en augustus is het hoogseizoen in Asturias. Elk huisje, elke hotelkamer en elk appartement is verhuurd.

Ergens eind maart realiseerde ik me dat ik tegen eind juni nog geen huisje op het platteland zou hebben gekocht. En ik wist ook dat het onmogelijk zou zijn om iets te huren in de zomer. Maar ja, de mañana mentaliteit begint er ook bij mij toch wel een beetje in te sluipen, dus dat zagen we tegen die tijd allemaal wel.

Vrijheid!

Inmiddels is ‘tegen die tijd’ nog een maand weg. Eind juni verlaat ik mijn appartement in Ribadesella, vlieg naar Nederland om mijn appartement in Amsterdam leeg te halen en dan land ik dus op 10 juli weer in Noord-Spanje. En inmiddels ben ik daar een beetje anders naar gaan kijken. Wat een vrijheid!

Stel je voor. Je hebt geen baan meer, geen huis, geen katten of andere wezens om voor te zorgen en alleen een auto, wat kleren, een tentje en een slaapzak. Wat ga je dan doen?

Niet volledig stil

Kijk, het is nog steeds de bedoeling dat ik in Asturias dat huisje met een lap grond ga vinden en hier een nieuw bestaan ga opbouwen. En het zou kunnen dat het handig of noodzakelijk is dat ik (in ieder geval een groot deel van de zomer) in Asturias blijf. Ik moet sowieso zorgen dat ik vanaf september weer een tijdelijk huurhuis vind en de huizenjacht naar een definitieve plek hoef ik ook niet volledig stil te leggen.

Maar toch, het is waarschijnlijk mijn laatste zomer met zóveel vrijheid. En echt haast heb ik nou ook weer niet. Voor hetzelfde geld zit ik in het najaar tot over mijn oren in een onmogelijke verbouwing…

Opties zomer 2018

Dit zijn de opties die ik zie. Met een grote kans dat het een combinatie gaat worden.

 1. Het Ezelparadijs. Echt superfijn, ik ben welkom om daar te overzomeren. Dat zou ook betekenen dat ik in de buurt blijf en – los van het werk dat daar gedaan moet worden – tijd overhoud om verder te gaan met mijn zoektocht. Van de andere kant: het is er altijd heel druk in de zomer en Marleen heeft meer dan genoeg vrijwilligers. Ik loop er dus ook een beetje in de weg.
 2. Roadtrippen. Het is wel een heel gaaf idee. Ik stap op het vliegveld op Bilbao in mijn auto. Tentje en slaapzak achterin en ik kan overal heen rijden. In het hoogseizoen, dat wel.
 3. House sitting. In de zomer zijn er altijd wel mensen die iemand zoeken om op hun huis en hun dieren te passen. Idealiter vind ik iets in Asturias, maar ergens anders in Spanje of Frankrijk klinkt ook niet verkeerd. Kan ik misschien eindelijk eens werk maken van dat boek…
 4. Aanhaken bij vrienden. Met mijn auto rij ik natuurlijk zo naar die Zuid-Franse camping. Een weekje wandelen of in een huisje is ook makkelijk gepland.
 5. De Camino. Een nieuwe pelgrimstocht lonkt altijd. De Camino Francés als ik het goedkoop en comfortabel wil houden. En als ik meer uitdaging wil, pak ik in León misschien wel de San Salvador naar Oviedo en loop ik vervolgens over de Camino Primitivo naar Lugo. Alleen even bedenken waar ik die auto ondertussen laat.
 6. Vrijwilligerswerk. Ik zou ook tijdelijk terug kunnen gaan in het Workaway regime. Er is ontzettend veel te leren op het gebied van groente verbouwen, permacultuur en klussen aan bouwvallen en zo.

Keuzes, keuzes… Ik vergeet vast nog wel opties. En het zal best een puzzel worden als ik dingen ga combineren. Maar tjonge zeg, wat een luxeprobleem.

Waar ik benieuwd naar ben: wat zouden jullie doen?

10 Comments

 1. Chris 28 mei 2018 at 07:48

  De 3e optie van house sitting klinkt wel erg aantrekkelijk. Bij alle overige, behalve optie 5 ben je toch veel tijd of geld kwijt. Zou dat nog lukken op zo’n korte termijn?

  Reply
 2. geld-is-tijd 28 mei 2018 at 08:03

  Wat een luxeprobleem:-) Ik zou kiezen voor dingen die je nog niet eerder hebt gedaan, dus waarschijnlijk een roadtrip. En waarom zou je je beperken tot Spanje?

  Reply
 3. Lot 28 mei 2018 at 08:31

  Ligt er ook aan of je veel alleen wilt zijn of toch vaak gezelschap wil.
  House-sitting kan eenzaam zijn. Bij de road-trip ben je ook alleen maar kom je elke keer wel iemand tegen om te praten.
  Maar je vind vast wel iets afwisselend.
  Hoe goed spreek je eigenlijk Spaans? Als je dat wil verbeteren zou een korte intensieve cursus ook kunnen.

  Reply
 4. Gerlinde 28 mei 2018 at 12:28

  Alles behalve drie 😉

  Reply
 5. Rose 28 mei 2018 at 14:07

  Optie 3 lijkt me wel wat.

  Reply
 6. Astrid C. 28 mei 2018 at 17:47

  Eh, ik zou denk ik gaan voor een periode met je tentje rondzwerven, wie weet vind je dan spontaan het huisje van je dromen. En zwerven is gewoon leuk. Maar om dat nu de hele zomer te doen?!
  Ik zou dus ook gaan voor weer een rondje werken bij mensen die hulp nodig hebben zodat je nog meer ervaring op kan doen voor je eigen plekje in de toekomst.
  Grtjs, Astrid C.

  Reply
 7. Mr FOB 28 mei 2018 at 19:20

  Alles behalve 3 🙂

  Reply
 8. Lonneke 28 mei 2018 at 21:03

  Haha, aan jullie heb ik dus ook helemaal niks hè? 😉

  Reply
 9. Martine 28 mei 2018 at 21:31

  Optie 3. Vanwege de tijd die je dan hebt voor je boek. En je kan vast nog wel een roadtripje en vrienden opzoeken ergens tussen proppen 😉

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *