Uitslag enquête: 1 op de 5 kantoormensen vindt eigen werk niet zinvol

Hoe tevreden zijn mensen met hun kantoorbaan, overwegen ze weleens om wat anders te gaan doen en wanneer willen ze met pensioen? 84 mensen vulden de enquête in. De uitslag biedt genoeg aanknopingspunten voor mijn boek.

Over zinvol werk en de dingen doen die je graag doet.

Eigen werk niet zinvol

Vooropgesteld: 84 respondenten levert natuurlijk geen significant onderzoek op. Maar wel een aardig beeld. De meest opvallende uitslag? Van alle mensen die de enquête invulden vindt bijna 1 op de 5 zijn of haar eigen werk niet zinvol. Om precies te zijn: 18% vindt het werk dat hij of zij doet grotendeels niet zinvol of nuttig en 1% vindt het helemaal niet zinvol of nuttig.

19% van de mensen vindt zijn of haar eigen werk (grotendeels) niet zinvol.

Als je de vraag anders zou formuleren, is dat percentage volgens Rutger Bregman nog een stuk hoger. De meeste mensen met een kantoorbaan vinden minstens een deel van hun werk niet nuttig. Denk bijvoorbeeld aan het vele vergaderen. Ruim de helft van de respondenten in deze enquête zegt zijn of haar werk ‘grotendeels’ zinvol te vinden. Bijna 1 op de 3 antwoordt ronduit ‘ja’ op deze vraag.

Ander werk?

Gelukkig werkt 75% van de mensen die de enquête invulden (meestal) met plezier. Tegelijkertijd overweegt 30% regelmatig om iets (heel) anders te gaan doen en 44% overweegt dat soms. Ofwel, driekwart van de mensen werkt met plezier én driekwart overweegt soms tot regelmatig om iets heel anders te gaan doen. Zit hier een tegenstrijdigheid?

Vasthouden aan zekerheden

Over het algemeen bewegen mensen met een kantoorbaan weinig. De belangrijkste reden om te blijven zitten waar je zit? Het salaris. Bijna 50% zegt dat het huidige salaris hen ervan weerhoudt om iets (heel) anders te gaan doen. Dat salaris, daar lijken we best een beetje aan verslaafd.

Een andere reden die opvallend veel genoemd wordt: de werkomstandigheden. Ruim 43% van de respondenten geeft aan zaken als reistijd, gunstige werktijden en parttime kunnen werken liever niet op te willen geven.

De belangrijkste reden om te blijven zitten waar je zit? Het salaris. Bijna 50% zegt dat het huidige salaris hen ervan weerhoudt om iets (heel) anders te gaan doen.

Andere motivaties om aan een kantoorbaan vast te houden hebben met zekerheid te maken. Zo geeft 22% aan dat het werk vertrouwd is, ‘ik weet wat ik heb’ en 27% geeft zijn of haar vaste contract liever niet op. Iets heel anders gaan doen? Bijna 28% ziet op tegen alle onzekerheid die hierbij komt kijken.

Voor 60e met pensioen

Vinden mensen hun eigen werk echt zo plezierig, zoals 75% aangeeft, of praten we het ook een beetje goed voor onszelf? Zo noemt 27% als reden om niet te vertrekken: mijn werk is over het algemeen zo slecht nog niet. Dat klinkt toch anders dan ‘ik werk met plezier’. Eveneens 27% geeft aan: het gras aan de andere kant lijkt altijd groener, nieuw werk wordt vanzelf ook weer een sleur.

Natuurlijk zit er overlap tussen die twee antwoorden (om precies te zijn 50%). In totaal gaat het om 40% van alle respondenten die één of beide antwoorden geven.

50% wil het liefst voor zijn of haar 60e met pensioen.

Dat idee van salarisverslaving en de neiging tot goedpraten wordt sterker als je naar de verdere antwoorden kijkt. Van alle respondenten wil de helft het liefst voor zijn of haar 60e met pensioen. Bijna 17% zeg zelfs ‘ik zou morgen stoppen als dat kon’ en 11% stopt graag ‘voor mijn 50e’. Een kleine 11% vindt zijn of haar verwachte pensioenleeftijd ‘prima’ en 7% zou het liefst (parttime) doorwerken.

Zinvolle dingen

Wat doen mensen als ze gegarandeerd hun huidige salaris zouden blijven ontvangen? Bijna 50% blijft hetzelfde werk doen, maar van die groep zegt 4 op de 5 dat ze dan wel parttime gaan werken.

Dat betekent dat 90% het liefst meer tijd besteedt aan andere dingen dan hun kantoorbaan in loondienst. Bijna 44% kiest dan voor ‘vrijwilligerswerk, een eigen stichting of project of iets anders dat ik zinvol vind’. De twee andere antwoorden die het meest worden gegeven zijn emigreren of reizen (40%) en ‘de dingen die ik nu in het weekend doe’ (40%).

De belangrijkste reden om met pensioen te willen: ik wil meer tijd hebben voor de dingen die ik belangrijk vind en graag doe.

Respondenten geven hetzelfde type antwoord als je vraagt naar de belangrijkste reden om (uiteindelijk) met pensioen te willen. ‘Ik wil meer tijd hebben voor de dingen die ik belangrijk vind en graag doe’, zegt ruim 60%.

Voorlopige conclusie

Kortom, de mensen die aan dit onderzoek meededen vinden hun kantoorbaan over het algemeen best prima, maar werken voornamelijk voor het salaris en de zekerheden die daarbij horen. Als het salaris geen rol meer zou spelen, gaat de meerderheid iets anders doen met zijn of haar tijd. Iets dat zinvol, belangrijk en leuk is.

De crux zit dus in het minder belangrijk maken van je salaris en het durven loslaten van je zekerheden. Of gewoon tevreden zijn met je kantoorbaan natuurlijk. En je bijbehorende pensioendatum.

8 Comments

 1. Gerlinde 16 april 2018 at 08:42

  Wat een gelukkige lezers heb je. Dat is mooi. Krijg ook altijd zo veel reacties van mensen die hun baan helemaal geweldig vinden. Toch is het wel jammer dat mensen inderdaad zo afhankelijk zijn van hun inkomen, blijkbaar.

  Reply
  1. Lonneke 16 april 2018 at 18:10

   Haha, zijn niet allemaal lezers van mij hoor! En ja, ik denk dat het anders kan met een andere manier van denken. En jij ook 😉

   Reply
 2. geld-is-tijd 16 april 2018 at 10:03

  Fijn dat je de onderzoeksresultaten direct met ons deelt! Gote opkomst! Mooi om te zie dat 90% van de mensen hun tijd eigenlijk veel zinvoller zou kunnen besteden. Dit zou pleiten voor een basisinkomen. Van de andere kant, je geeft terecht aan dat er een flinke bias in de groep zit, want het zijn allemaal mensen die jou blog interessant vinden.

  Reply
  1. Lonneke 16 april 2018 at 18:12

   Ha, biased is het zeker, maar het zijn niet allemaal lezers van mij hoor! Mijn oproep heeft op Twitter en LinkedIn een vrij groot bereik gehad (mede dankzij retweets), dus het zijn niet alleen maar mensen uit mijn eigen cirkel.

   Reply
 3. Team CF 16 april 2018 at 10:27

  “Over het algemeen bewegen mensen met een kantoorbaan weinig. De belangrijkste reden om te blijven zitten waar je zit? Het salaris.” hahaha, hij is leuk 🙂

  Toch nog wel wat opmerkelijke resultaten, verbaasd met nog hoeveel mensen het toch nog best wel (of onwijs) naar hun zin hebben. Ergens wel een prettige gedachte.

  Leuk onderzoekje Lonneke!

  Reply
  1. Lonneke 16 april 2018 at 18:10

   Thanks! Ja, inderdaad best fijn om te weten dat er nog zoveel mensen met plezier op kantoor werken.

   Reply
 4. Lot 17 april 2018 at 11:12

  Ik ben wel met je enquete begonnen maar omdat ik al gepensioneerd ben na 46 jaar werken ben ik opgehouden omdat veel vragen niet op zo’n manier werden gesteld dat ik kon antwoorden, het was duidelijk voor mensen die wel nog werkten.
  Eigenlijk heb ik er nooit over nagedacht of werken nu wel of niet leuk, nuttig of zinvol was, het moest. Door spenderende man en later gescheiden was het bittere noodzaak.
  Gelukkig heb ik het vrijwel altijd met plezier gedaan. Zeker de laatste 25 jaar bij een organisatie die bezig was met water in de derde wereld en aanverwanten vond ik het degelijk nuttig gezien de antwoorden die uit die landen kwamen en heb ik er best mijn steentje toe bijgedragen op sommige gebieden en projecten

  Reply
  1. Lonneke 17 april 2018 at 13:26

   Dat is mooi om te horen, Lot! Mijn enquête was inderdaad specifiek voor mensen die op dit moment een kantoorbaan hebben.

   Ik hoop mensen ertoe aan te zetten om wel bewust over hun kantoorbaan na te denken. Ik denk dat het voor veel mensen anders kan als ze dat echt zouden willen.

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *