Groeten uit… Amsterdam

Ik ben even terug in Nederland. Niet geheel toevallig in het weekend dat ik jarig ben en voornamelijk voor de gezelligheid. Om tijd door te brengen met mijn ouders, vrienden te zien, mijn katten een grote knuffel te geven, goed bier te drinken, weer even door Amsterdam te fietsen en door de duinen te wandelen.

Kan ik jullie meteen vertellen wat de reismogelijkheden zijn tussen Nederland en Asturias.

Praktische dingen

Overigens is het ook best praktisch dat ik even hier ben. Ik heb mijn ziektekostenverzekering nog in Nederland, dus ik kon weer eens langs de huisarts voor wat herhaalrecepten. En nu ik niet meer rondzwerf, zijn er iets meer spullen die ik wel graag in Ribadesella bij me zou willen hebben. Ik ben met een – op wat Asturiaanse  kadootjes na – vrijwel lege rugzak ingevlogen en vlieg straks met een volle rugzak weer terug (ja, ook met pindakaas en drop). En ik heb morgen nog een gewichtig gesprek over de mogelijke verkoop van mijn huis.

Via Londen naar Amsterdam

Ik wil jullie natuurlijk niet ontmoedigen, maar reizen tussen Nederland en Asturias kost je een volle dag. Rechtstreeks vliegen is er niet bij. Ik stapte om 8.00 uur op de bus naar Gijón en vanaf daar eentje naar Asturias Airport, om vervolgens via Londen naar Amsterdam te vliegen. Ik was om 19.00 uur op Schiphol. En terug vlieg ik via Madrid naar Santander. Daar kom ik om 17.00 uur aan, maar dat is al te laat om nog op een fatsoenlijke manier met het openbaar vervoer naar Ribadesella te kunnen afreizen. Ik slaap dus nog een nachtje in Santander op de terugweg.

Over land naar Asturias

Er zijn allerlei manieren om van Nederland naar Asturias te reizen en ze zijn allemaal een beetje omslachtig. Je kunt natuurlijk met de auto, dan is het zo’n 1600 km rijden (afhankelijk van waar in Nederland je woont natuurlijk). Over land met het openbaar vervoer kan ook. Je pakt de trein naar Parijs, dan eentje naar Hendaye, dat aan de Franse kant van de Pyreneeën ligt. Vervolgens loop ik je in een paar kilometer de grens over naar Irún in Spanje. Daar kun je een bus naar Ribadesella pakken. Totale reistijd ongeveer 18 uur.

Of je doet wat ik deed, toen ik in juli vorig jaar met de trein naar Spanje reisde: je loopt vanaf Irún over de Camino del Norte in zo’n 17 dagen naar Ribadesella. Als je tijd hebt is dat echt een aanrader!

Vliegen naar Asturias

Wil je toch liever vliegen, dan kun je kiezen uit Bilbao, Santander en Oviedo (Asturias Airport). Bilbao kan rechtstreeks vanaf Schiphol, maar vervolgens is het nog ruim 200 kilometer naar Asturias. Met een huurauto uitstekend te doen. Je rijdt het hele stuk over de A8, een vrijwel lege snelweg langs de noordkust van Spanje. Maar als je met het openbaar vervoer verder wilt, moet je waarschijnlijk eerst een nachtje in Bilbao slapen (wat overigens geen straf is).

Voor de mensen uit het oosten van het land: vliegveld Weeze heeft in de zomerhelft van het jaar twee keer per week een rechtstreekse verbinding met Santander (zo’n 120 kilometer van Ribadesella). En anders is er dus Asturias Airport (via Londen, Madrid, Barcelona, Parijs of Lissabon).

Gewoon weer door de stad fietsen

De vraag die ik het meeste krijg: hoe vind ik het om weer in Nederland te zijn? Het is heel fijn om tijd met mijn ouders te kunnen doorbrengen en om uitgebreid bij te praten met goede vrienden. Maar verder weet ik gek genoeg niet zo goed wat ik ervan vind. Het is ook wel weer heel gewoon om door de stad te fietsen, de Marokkaanse supermarkt binnen te lopen, de buren tegen te komen in het trapportaal en te zien dat er eigenlijk niet zoveel veranderd is.

Tussen twee landen in

Mijn huis voelt steeds meer als een comfortabel vakantieappartement dan als mijn huis. Ik zweef tussen twee landen in. Ik voel me niet meer geworteld in Amsterdam, maar ik ben nog nergens anders neergestreken. Ribadesella is ook maar gewoon een tijdelijke stop. En dat is allemaal prima. Ik geniet nog steeds van mijn avontuur.

En vandaag ga ik genieten van een paar glazen goed bier met een goede vriend. Omdat ik er nu toch ben.

6 Comments

 1. Hans 25 maart 2018 at 13:09

  Hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag!

  Reply
 2. Zuinigeman 25 maart 2018 at 14:44

  Gefeliciteerd hoor! Zag van de week nog een foto in het ad over facebook…

  Ik vind het wel een lange reis. Maar niet uit welke pad je bewandeld.

  Reply
  1. Lonneke 25 maart 2018 at 16:34

   Ja klopt! Ze belden me toen ik op de luchthaven van Asturias op mijn vlucht zat te wachten. Ik heb vanwege het Cambridge Analytica schandaal mijn Facebook account verwijderd.

   Reply
 3. Helena 25 maart 2018 at 15:13

  Gefeliciteerd en proost! Toch wel spannend, je huis verkopen?
  Veel plezier in Amsterdam.

  Reply
 4. Min of meer 25 maart 2018 at 18:13

  Gefeliciteerd met je verjaardag en succes met de verkoop.

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *