Gezond, gelukkig en oud

Dat zijn wel zo ongeveer de drie dingen die ik later wil worden. Tweederde daarvan heb ik al aardig bereikt, voor dat oud worden moet ik nog wat geduld opbrengen.

Dit is een vervolg op de post over het hosselpensioen.

Pensioenfrustratie

Het is duidelijk: het onderwerp pensioen leeft. Ik heb met een blogpost nog nooit 2000 pageviews op een dag gehaald. Ik begrijp de frustratie over de verhoging van de pensioenleeftijd en de versobering van pensioenen, zeker bij mensen die rond hun pensioenleeftijd zitten. Het is niet het eerste waarvan veel mensen in Nederland dachten dat het waardevast was.

Nu de hoogte van pensioen en AOW geen garantie meer is en de pensioenleeftijd oploopt naar 70 of hoger, nemen meer mensen het heft in eigen handen.

Maar voor de iets jongeren onder ons is het misschien wel een blessing in disguise. Nu blijkt dat de hoogte van pensioen en AOW geen zekerheden zijn en 40-minners er tot hun 70e (of langer) voor moet werken, nemen steeds meer mensen het heft in eigen handen.

Er is een bescheiden, maar groeiende FIRE-gemeenschap in Nederland (Financially Indepent Retire Early). Mensen die hun eigen vroegpensioen bij elkaar aan het sparen zijn. Om eerder ontslag te kunnen nemen van hun baan in loondienst en te kunnen doen wat ze graag doen. Het aantal mensen dat serieus werk maakt van het aflossen van hun hypotheek is ook flink gegroeid. Verder is er de tiny house beweging en zijn er heel wat consuminderaars.

Genieten vóór je pensioenleeftijd

De pensioendiscussie zet mensen in ieder geval aan het denken. Mijn belangrijkste gedachte hierbij is: waarom maken we zo’n scherp onderscheid tussen het leven vóór je pensioendatum en het leven daarna? Eerst buffelen en dan het Grote Genieten. Waarom zou je niet lang vóór je pensioenleeftijd de dingen gaan doen die je graag doet? Misschien met wat minder geld, spullen en consumptie?

Het grootste deel van ons leven speelt zich af vóór onze pensioendatum. Zonde om die tijd uit te zitten en te wachten tot het later leuk wordt.

Het is toch gek dat we meer dan 40 jaar werken zodat we het laatste deel van ons leven kunnen genieten? Dat gevoel had ik toen ik nog een kantoorbaan had. Ik zag werken als een noodzakelijk kwaad en alles wat ik graag deed, bewaarde ik voor mijn vrije tijd. Maar laten we wel wezen: het grootste deel van je leven speelt zich af vóór je pensioendatum. Zonde om die tijd uit te zitten en te wachten tot het later leuk wordt.

Is met pensioen gaan gezond?

En er is nog iets. Pensioen maakt niet altijd gelukkig en de vraag is hoe gezond het is. Tanja Hester van de blog Our Next Life schreef onlangs een lange blogpost waarin ze verschillende onderzoeken aanhaalt. Er zijn allerlei aanwijzingen dat je gezondheid en je levensgeluk hard achteruit kunnen hollen na je pensioendatum. Afhankelijk van hoe je je leven invult natuurlijk.

Wat je lijf en je hersenen betreft: use it or lose it. En zorg dat je een reden hebt om ’s ochtends je bed uit te komen.

Het komt grotendeels meer op actief blijven en zorgen dat je een doel in je leven houdt. Wat je lijf en je hersenen betreft: use it or lose it. Blijf je hersenen kraken, blijf in beweging en blijf zo lang als je dat kunt je spieren trainen. En net zo belangrijk: zorg dat je een reden hebt om ’s ochtends je bed uit te komen. Bij voorkeur je ikigai. Iets dat zin aan je leven geeft. Want dat is wat voor veel mensen wegvalt als ze stoppen met werken.

Niks pensioen

En dus zorg ik heus wel voor een beetje financiële armslag voor later, maar richt ik me verder liever op twee andere dingen:

 1. Nu al gaan doen wat ik graag doe en wat me voldoening geeft.
 2. Goed zorgen voor mijn lijf en mijn gezondheid, zodat ik nog heel lang door kan gaan.

Tadaaa. Ik zeg: ga leven op het platteland. Kweek je eigen groente, adopteer een paar ezels en ontvang gasten voor wat inkomsten. Brouw bier, hak hout, leef buiten, luister naar de vogels en zorg dat je elke dag fysiek bezig bent. En blijf dat zo lang mogelijk doen. Niks pensioen.

6 Comments

 1. Team CF 2 maart 2018 at 08:34

  Mooie instelling Lonneke! Je bent lekker bezig en denk ook een voorbeeld voor vele mensen (inclusief ons).
  Oh, en bedankt voor de link 🙂

  Reply
 2. Gerlinde 2 maart 2018 at 11:48

  Oh, dit is zo iets voor jou. Ik was het boek aan het lezen en wilde het je nog mailen.
  http://newescapologist.co.uk/
  Rust roest, mensen gaan niet een jaar na hun pensioen dood omdat ze gestopt zijn met werken maar omdat ze heel de dag op de bank zitten te vreten / niets nuttigs omhanden hebben. Hoe minder je nodig hebt, des te rijker je bent.

  Reply
  1. Lonneke 2 maart 2018 at 12:12

   Ah dank, die site en dat boek kende ik nog niet!

   Reply
 3. Pasja 4 maart 2018 at 23:16

  Hee Lonneke
  Ik ben sinds vandaag helemaal into jouw blog. Hele dag alles over jouw adventures-to-freedom gelezen, wat een mooie verhalen, gedachten en inspiraties. Heerlijk om te lezen.
  Ook wij, midden-vijftigers, hopen voor 2020 te kunnen gaan genieten van onze (financiële) vrijheid. Recent zijn we kleiner en goedkoper gaan wonen. Nog ruim een jaar even flink verder bufferen, ook ontslag nemen(wow!) en dan bij leven en welzijn genieten van onze tijd samen. Wanneer wij willen lekker reizen richting frankrijk/spanje staat boven aan ons lijstje. Wie weet doen we finca Lonica tzt aan, ezeltjes zijn tenslotte zo leuk! (Ook voor donatie staan wij open)
  Heel veel geluk & gezondheid

  Reply
  1. Lonneke 6 maart 2018 at 20:54

   Ha Pasja, wat leuk om te lezen! En wat mooi dat jullie ook het pad van de vrijheid kiezen. Ik hoop jullie tegen die tijd welkom te kunnen heten op finca Lonica. Een donatie voor de ezels zou natuurlijk helemaal super zijn!

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *