Wonen in een watermolen

Wonen in een watermolen

El Molín del Ríu Tendi

Oké jongens, er is een kans dat ik van een 21e eeuws Amsterdams appartement naar een eeuwenoude watermolen op het Noord-Spaanse platteland verhuis. Een kleine kans, maar ik sloeg wel een beetje aan het fantaseren toen ik dit plaatje bezocht.

Iets met off-grid, permacultuur, fruitbomen, een gastenverblijf, heel veel onderhoud en een iets te hoge vraagprijs.

Huizenjacht

De huizenjacht in Asturias gaat begin maart serieus van start, als ik tijdelijk naar Ribadesella verhuis. Gisteren deed zich echter zomaar een buitenkansje voor. Ik kon een te koop staande finca bekijken op een kwartiertje rijden van het Ezelparadijs. Een compleet ander huis dan de bouwval in de bergen, die ik afgelopen zomer zag (hij staat nog steeds te koop).

De entree van het huis

Museum

Ik kreeg een tip van iemand over een te koop staande watermolen. Eigenlijk boven mijn budget, maar kijken kan altijd. En wie weet kan onderhandelen over de prijs ook. Hij werd door de makelaar aangeprezen als ‘idyllic riverside property’ en dat bleek niet overdreven. Want idyllisch was het. En een rivier was er ook.

De finca bestaat uit drie gebouwen: een huis van twee verdiepingen (samen zo’n 100 vierkante meter), een watermolen en een hórreo .

Het complex heeft tot kort geleden dienst gedaan als museum, om te laten zien hoe er vroeger op het Asturiaanse platteland werd geleefd. Watermolens werden al sinds de Romeinse tijd gebruikt om maismeel te malen, hier eeuwenlang het belangrijkste gewas. In de zeer primitieve keuken zit nog een open vuurplaats en de traditionele hórreo (waar de mais werd bewaard) is 300 jaar oud.

Off-grid

Het zou volledig off-grid moeten zijn. Met de watermolen kun je elektriciteit opwekken voor het huis. Hoe cool is dat? De vorige eigenaar heeft er met permacultuur geëxperimenteerd en er ligt een groot omheind stuk grond klaar om bemoestuind te worden. Verder staan er fruitbomen, waaronder enkele traditionele, haast verdwenen rassen.

Openbaar vervoer

De finca ligt aan een kabbelend riviertje (ik ben dol op het geluid van klaterend water) en er zijn geen buren in zicht. Tegelijkertijd is het bijster goed bereikbaar, zonder gevaarlijke, lange of steile toegangswegen. Zelfs met het openbaar vervoer! Er is een bushalte op 500 meter en een treinstationnetje op 1 kilometer.

Ik ben het al aan het aanprijzen als uitstekend vakantieadres!

Het vliegveld van Asturias is ruim een uur rijden. Je bent met een kwartiertje in Arriondas, met twintig minuten bij de Picos de Europa en met een halfuur aan het strand van Ribadesella. Wil je naar de stad? Dat kan ook. In drie kwartier zit je in Gijón of Oviedo. In the middle of nowhere en tegelijkertijd vlakbij de bewoonde wereld dus. Je ziet, ik ben het al aan het aanprijzen als uitstekend vakantieadres!

Haken en ogen

Maar natuurlijk zitten er ook haken en ogen aan. Allereerst is de prijs gezien mijn budget aan de hoge kant. Dat wordt een kwestie van onderhandelen, rekenen en puzzelen. Daarnaast vraagt die idyllische staat nog veel werk en investeringen. Maar ook als alles af zou zijn, is het onderhoud fors. Zeker voor één persoon.

Het wordt ook nog passen en meten wat betreft de mogelijkheden voor gastenverblijven. Ik heb de watermolen niet van binnen kunnen bekijken. Wellicht valt er van de eerste verdieping een verblijf voor twee personen te maken. De andere optie is de hórreo.

Het is wel een ander uitzicht dan ik voor ogen had.

Tot slot moet ik wennen aan de ligging. In Asturias heb je veel plekken met fabuleuze uitzichten. Maar deze finca ligt aan een rivier en dus laag. Je kijkt aan alle kanten tegen bergen aan. Claustrofobisch kun je het niet echt noemen met een stuk land van zo’n 6500 meter, maar het is wel een ander uitzicht dan ik voor ogen had.

Ik doe nog even wat plaatjes.

De entree van het huis (linksonder) is open. Buiten staat een prachtige stenen tafel.
De ingang van de molen. De spelling is op zijn Asturiaans.
De eerste verdieping (waar ik dan zou gaan wonen). Daar moet best nog wat aan gebeuren…
De hórreo (met Marleen, die het al helemaal ziet zitten) en de watergang van de molen.
De boomgaard en het veld voor de ezels 🙂

42 gedachten over “Wonen in een watermolen

 1. Wow. Dat ziet er echt geweldig uit. Alleen al door dat bord. Klinkt prachtig. Zou mooi zijn als het iets werd en zo niet dan komt er vanzelf iets dat wel helemaal goed is op je pad.

 2. Volgens mij heb jij je roze bril al op? Ga maar vast pragmatisch rekenen aan de financiën, want de vraag is niet of je het ga doen, maar hoe je de financiën rond ga krijgen 🙂

   1. Hee, de enige echte Opa Geldnerd hier… Kan ik alvast een optie nemen op twee weekjes net na de opening? Lijkt me een fantastische plek. En waar een wil is, is vaak ook wel een weg te creëren!

 3. Belangrijke nieuwe fase: echt kijken naar een eigen plekje! 🙂

  Was t niet zo met nieuwe liefdes dat de 7e de ware is? En gelukking gaat de woningmarkt daar niet heel erg hard! Of is t al tijd voor crowdfunding?

  1. Haha, nog 5 fincas te bekijken dan! Crowdfunding, who knows… Eerst maar eens rekenen. O nee, eerst nog een paar vragen stellen aan de makelaar.

 4. Ik krijg bijna plaatsvervangende hartkloppingen van pret. 😊
  Nadenken dan maar en rekenen. En bedenken hoe belangrijk een specifiek uitzicht voor je is.
  Iets meer investeren en het goed kunnen terug verdienen omdat het zo gunstig ligt is natuurlijk wel heel fijn.
  Dat het in de buurt van je geliefde ezelparadijs ligt lijkt me ook een voordeel in de zin van dat het fijn is als je al wat contacten in de buurt hebt

  1. Ha, leuk da je zo meeleeft! En ja, het is zeker gezellig dat het zo dicht bij het Ezelparadijs is. Kunnen we ezels en vrijwilligers uitwisselen 😉

  1. Klopt! Dat Engelse stel, toch? Ik heb de aflevering van Escape to the Continent (of zoiets) teruggezien. Ze hadden de plek duidelijk wel een beetje opgefluft voor het programma en dat was ruim 3 jaar geleden.

    1. O, dan ga ik dat programma even terugkijken. Is toch wel sterk dat ie al in 2 tv-programma’s is voorgekomen, maar nog steeds te koop staat…

     1. Leuk om dat filmpje erover te zien! Heel veel mogelijkheden. Kan me voorstellen dat je er verliefd op bent.
      Maar als het al zo lang te koop staat voor 160, dan is het dat gewoon niet waard!

 5. Wat gaaf! En zou je vwb de gastenverblijven nog kunnen denken aan zo’n mooie lodge-glamping-safari-tent of yurt oid? Ik heb het idee dat je zoiets wel snel up-and-running kunt hebben. Maar is natuurlijk helemaal afhankelijk van hoe jij het voor je ziet en wat er mogelijk is met vergunningen ed.
  Heel veel succes met rekenen, puzzelen en plannen! En veel plezier natuurlijk, want het lijkt me een hele leuke fase van je avontuur!

  1. Daar dacht ik ook al aan! Alleen is het hier vergunningstechnisch nogal een mijnenveld. Maar wellicht leent de hórreo zich voor een mooie back-to-basics lodge.

 6. Geweldig, en ook open . Soms is het aan een rivier in de winter minder zon als je beneden een berg woont. Maar dit ziet er wat dat betreft goed uit en het is geen bouwval..

 7. Alleen voor dat bord zou ik het al willen kopen 😉 Dat ziet er gaaf uit!

  Kleine tip: als je gaat rekenen wat je aan verbouwkosten gaat hebben, doe je uiteindelijke inschatting keer twee en je zit een heel eind in de richting 😉

 8. Een eigen watermolen, hoe cool is dat? Dat is echt retecool!
  Ik zie het helemaal voor me, je organiseert daar een FIRE bijeenkomst van pakweg een maand, wij gaan er allemaal helpen klussen en Mrs.CF gaat er een permacultuur tuin aanleggen 🙂

 9. Wauw, dat ziet er gaaf uit! Ik ben heel benieuwd waar je uiteindelijk gaat wonen. Mocht je ooit klushulp nodig hebben (in de watermolen of in welk ander huis dan ook), dan kom ik ook wel een keer die kant op.

 10. Wat bijzonder!! Heb het programma nog even teruggekeken. Het ziet er heel mooi en sfeervol uit, maar inderdaad een hoop werk om het een beetje naar deze tijd op te waarderen, want een toilet en douche en dicht dak en iets van een keuken is toch wel handig als je er echt wilt gaan wonen. Kan me indenken dat je er opgewonden van raakt. Succes met overdenken.

 11. Ik snap je punt over t uitzicht. Maar ja, openbaar vervoer dichtbij is wel heel leuk!
  Weet je ook al of de gebouwen een beschermde status hebben of monument zijn? Met alle bijbehorende regeltjes? En mogelijke subsidies???

  En hoe zit dat met t bestemmingplan van t perceel?

  1. Goeie vragen! Ik geloof wel dat ze een bepaalde monumentale status hebben. De hórreo zeker. Het perceel heeft een agrarische bestemming. Het woud van regels en vergunningen wordt nog leuk…

  1. Beetje moeilijk te zeggen. In principe hebben ezels niet zoveel land nodig, omdat gras eigenlijk te voedzaam voor ze is (teveel suikers en eiwitten). Maar ze hebben wel aardig wat lichaamsbeweging nodig. Dat kun je ook oplossen door regelmatig met ze te gaan wandelen. In principe is een halve hectare voor 2 tot 3 ezels ruim genoeg.

 12. I don’t understand 100% but the house looks awesome!!
  How is it with electricity and water? Shower bathroom etc?
  It looks like it’s made for you.

  1. Thanks! No bathroom, no sewage, no nothing. But you know what real estate agents say: a lot of potential 😉

   When I have got a chance to skype, I’ll tell you all about it!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *