The Water Situation

In 2017 waren de winter en de lente ongewoon droog in Asturias, net als in veel andere delen van Spanje. De reservoirs raakten uitgeput. Omdat de aansluiting van het Ezelparadijs bovenin het gemeentelijk reservoir zit, zaten we hier als eerste zonder water. Dat heeft voor een compleet ander watergebruik en een flink waterbewustzijn gezorgd.

En gedachtevoedsel voor mijn eigen plek.

Het bord

Elke ochtend bij het ontbijt nemen we het bord door. Daarop staan alle taken die er voor die dag verdeeld moeten worden. Stallen schoonmaken, donkey care, honden uitlaten, eten koken, afwassen… Bovenaan het bord prijkt ‘The Water Situation’. Het staat er nu ongeveer een jaar, sinds er zomaar geen water meer uit de kraan kwam.

Water uit andere bronnen

Toen ik hier in de zomer van 2017 was, moesten we elke liter drinkwater in jerrycans vullen uit een kraan bij een picknickplaats hier in de buurt. Sinds drie weken hebben we eindelijk weer water uit het gemeentelijk reservoir. Dat is een enorme opluchting, maar we zijn er nog steeds zeer zuinig mee. Het kan elk moment weer op zijn. Daarom gebruiken we zoveel mogelijk water uit andere bronnen. Het riviertje bij de cabaña en een bron met ongefilterd water dat niet drinkbaar is. Dat ziet er zo uit:

 • In het huis hebben we drinkwater dat we gebruiken om te koken, handen te wassen, tanden te poetsen en om te drinken. Helaas moeten we dat water ook voor de douche en de wasmachine gebruiken.
 • Buiten is een kraan met ongefilterd water. Dat gebruiken we in de stallen, om schoon te maken en voor de afwas.
 • Het water dat elke dag overblijft van de ezels, gieten we door een juten zak als filter in een grote, blauwe ton. Daarmee vullen we emmers om de wc mee door te spoelen.
 • Het rivierwater bij de cabaña wordt daar ter plekke gebruikt voor de cabañastal en de wc.

Eens in de vijf dagen onder de douche

Het liefst zouden we de douche en de wasmachine aansluiten op het ongefilterde water. Dat vraagt een investering in geld en menskracht die er nu nog niet is. En dus dragen we onze kleren langer dan in de bewoonde wereld gebruikelijk is en douchen we zo min mogelijk en zo kort mogelijk. Ik zit op een ritme van eens in de vijf dagen en daarmee ben ik zeer waarschijnlijk de zondaar die er het vaakst onder gaat. We hebben hier zelfs bikkels die hun haren met een emmertje bij de buitenkraan wassen. Dat was overigens wel op een zonnige januaridag met maximumtemperaturen van 15 à 16 graden. Maar toch, dat water is ijskoud.

We verbruiken met zijn achten 250 liter drinkwater per dag. De gemiddelde Nederlander zit in zijn eentje op 120 liter.

Alles went. We sjouwen hier de hele dag met emmers water. We lopen in oude kleren door de modder, dus niemand ziet eruit als om door een ringetje te halen. De ironie wil dat het sinds een paar dagen pijpenstelen regent. Het water komt met bakken uit de lucht, maar nog steeds mondjesmaat uit de kraan. We zitten nu op een drinkwaterverbruik van 250 liter per dag. Met acht personen. De gemiddelde Nederlander verbruikt in zijn eentje 120 liter per dag. Ik ben best trots op ons.

Wereldwijde waterschaarste

De voorspelling is overigens dat The Water Situation steeds gebruikelijker gaat worden in de wereld. We verbruiken er met zijn allen steeds meer van. En van al het water in de wereld is maar 3% zoet water. In Kaapstad hebben ze ook een Water Situation. Vanwege de droogte is er inmiddels een waterrantsoen van 50 liter per persoon per dag ingesteld. Met de angst dat Day Zero aanbreekt. De dag dat er geen water meer uit de kraan komt.

Slimmer met water omgaan

De verdroging van grote delen van Spanje is een van de redenen dat ik in Asturias wil gaan wonen. Normaal gesproken heeft Asturias meer dan genoeg water, het regent hier meer dan in Nederland. Maar de vanzelfsprekendheid van water wordt met de klimaatverandering en het hoge verbruik ervan in de wereld steeds minder. We zullen er dus slimmer en zuiniger mee moeten omgaan.

Ik overweeg nog steeds een composttoilet. Het is nogal zot dat we in Nederland elke dag 33 liter schoon drinkwater per persoon door de wc spoelen.

Douchen hoeft echt niet elke dag (hopelijk wel iets vaker dan eens in de vijf dagen), met regenwater zouden we veel meer kunnen doen en ik overweeg nog steeds een composttoilet, zoals ik dat zag toen ik in de bergen in Andalusië was. Het is nogal zot dat we in Nederland elke dag 33 liter schoon drinkwater per persoon door de wc spoelen. Laat ik het zo zeggen: mijn waterbewustzijn is dankzij mijn verblijf in het Ezelparadijs enorm toegenomen. Genoeg gedachtevoedsel voor als ik straks mijn eigen optrekje ga beginnen!

10 Comments

 1. Merel @ indefruitboomgaard.nl 3 februari 2018 at 16:32

  Heftig hoor! En de ontwikkelingen gaan zo snel naar mijn gevoel.
  Ga je met het uitzoeken van je plekje ook rekening houden met de hoogte van de aansluiting in het gemeentelijke reservoir? Dat je op korte termijn niet zo snel voor dezelfde uitdagingen komt te staan als het Ezelparadijs?

  Wij hebben voor ons plekje in Oosterwold een watervergunning aan moeten vragen. Omdat we niet op het riool aangesloten worden, moeten we zelf voorzien in waterberging voor waterinfiltrering en -buffering. Veel gebruik gemaakt van de site groenblauwenetwerken.com. Ben bang dat jij daar niet zoveel aan hebt aangezien de omstandigheden zo anders zijn, maar misschien leuk ter inspiratie.

  Reply
  1. Lonneke 3 februari 2018 at 17:04

   Ah dank voor de tip, ik ga kijken! En nee, ik hoop niet de aansluiting bovenin te krijgen. Het liefst maak ik trouwens gebruik van een eigen bron, wellicht als tweede ‘grijs’ watervoorziening.

   Reply
   1. Merel @ indefruitboomgaard.nl 3 februari 2018 at 18:26

    Een eigen bron; dat lijkt me luxe! En goed dat je zoveel vooronderzoek doet, want het lijkt me dat dat je zoveel meer vertrouwen geeft als je daadwerkelijk wat gaat kopen.

    Reply
 2. Lot 3 februari 2018 at 20:25

  Ik heb 25 jaar gewerkt bij een NGO die zich bezig hield met water en sanitatie in de derde wereld. Allerlei systemen voorbij zien komen, talloze artikelen de lay-out van gedaan en ook van enkele boeken over met verschillende systemen en omstandigheden.
  Ben er dus beter in geinformeerd dan de gemiddelde mens.
  In het huis waar ik nu woon was de afvoer van de wastafel in de badkamer zo gemaakt dat die afliep in het doucheputje gewoon met pijpje over de grond door een opstaand randje. Dat is gesloopt en op het moment staan er dus emmers onder de wasbak en daar spoelen we wc mee door.

  Reply
  1. Lonneke 3 februari 2018 at 20:41

   Wauw, wat goed! En ik kan tegen die tijd dus nog eens bij jou te rade!

   Reply
 3. Mevrouw Money Wenkbrauw 4 februari 2018 at 08:44

  Hoewel het er met de paplepel in gegoten is (ik herinner me een animatie van een vis in een meer dat leegliep omdat een jongetje de kraan liet lopen tijdens het tanden poetsen) merk ik dat ik moeite heb met serieuze waterbesparing. Ons waterverbruik is gelukkig niet zo hoog en we doen wel alle makkelijke dingen (waterbesparende douchekop, knop voor kleine spoeling in de wc’s, de kraan loopt nooit zonder doel, …). Soms heb ik een opleving en vang ik bv. het water op dat weg zou stromen terwijl ik wacht op warm water. Maar ik houd dat meestal geen maand vol. En klussen tbv grijs-water-gebruik staan eerlijk gezegd niet eens op onze kluslijst.
  Ik denk dat het komt doordat water zo vanzelfsprekend voor me is, dat maar niet echt diep door wil dringen dat het gewoon op kan. Dat is een mindset die toch echt moet veranderen.
  (Bewust onbekwaam is een eerste stap toch?)

  Reply
  1. Lonneke 6 februari 2018 at 15:58

   Zeer begrijpelijk hoor! Mijn waterbewustzijn is hier op het Spaanse platteland enorm gegroeid. Ik heb een maand aan een stuwmeer gewoond dat vrijwel leegstond, ik heb droogte gezien en ervaren hoe het is als je elke liter drinkwater ergens anders vandaan moet halen. In Nederland vond ik het veel lastiger om me qua watergebruik te beperken.

   Reply
 4. Team CF 5 februari 2018 at 14:01

  Zo zie je maar weer dat je lekker creatief (en zuinig) wordt al de nood aan de man/vrouw is.
  Succes!

  Reply
 5. Helena 6 februari 2018 at 19:22

  Water is ook een kostbaar iets. Zeker schoon drinkwater. Misschien een ideetje, ik heb jaren mijn water zelf in de wasmachine gegoten met een gieter. Je moet dan eerst timen hoe het programma gaat van de wasmachine en dan elke keer een wekker zetten wanneer je moet vullen voor spoelen en wassen. Een heel gedoe, maar als het moet dan moet het ?
  En ik vind dat jullie het goed doen met zo weinig water.

  Reply
  1. Lonneke 7 februari 2018 at 12:51

   Wauw, pet af dat je dat zo gedaan hebt! Ik hoop dat ik de wasmachine op grijs water kan aansluiten. En verder je kleren gewoon wat langer dragen dan in Nederland gebruikelijk is 😉

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *