Wat kost dat nou?

Nachtje hotel op Mallorca

Rose van Verlossende Aflossers was benieuwd wat mijn zwerfleven kost. Wat gaf ik het afgelopen halfjaar uit? En waaraan?

De conclusie is dat mijn kosten hoger zijn dan ik van tevoren had bedacht en begroot. Waar dat aan ligt? Ik kan best wat dingen de schuld geven, maar de voornaamste reden is dat er een kleine hedonist in mij schuilt. De conclusie is ook dat het niet zoveel zegt.

550 euro per maand

Ik hou mijn uitgaven bij sinds 1 augustus. In juli liep ik op de Camino de Santiago en vond ik het teveel gedoe. Voor het gemiddelde per maand laat ik de 2 weken Spaanse les even buiten beschouwing. Inclusief inschrijfgeld, boeken en huisvesting was dat 625 euro. Zo kom ik over de laatste 5 maanden van 2017 op 550 euro per maand uit.

In de praktijk – mijn praktijk – ligt het toch een beetje anders.

Dat is meer dan ik van tevoren had bedacht. Die schatting vooraf was volkomen natte-vingerwerk. Ik heb immers nul ervaring of vergelijkingsmateriaal met deze manier van leven. In theorie kan het heel goedkoop. Het principe van Workaway en HelpX is dat je werkt tegen kost en inwoning, dus je zou in feite met alleen wat zakgeld per maand toe kunnen. Maar in de praktijk – mijn praktijk – ligt het toch een beetje anders.

Reiskosten

Allereerst waren mijn reiskosten hoger dan ik vooraf had begroot. Ik besteedde gemiddeld 110 euro per maand aan bussen, vliegtuigen, fietshuur, metro’s en treinen. Verder schafte ik meer aan dan ik had verwacht. Niet-materiële zaken, zoals een (duur) lidmaatschap van Trusted House Sitters en de nodige internetbundels, maar ik kocht ook wel wat dingen.

Spullen

Begin oktober waren mijn wandelschoenen versleten. Ik verving ze door een paar werkschoenen met stalen neuzen. In Barcelona ben ik na lang wikken en wegen overstag gegaan en heb een paar Crocs gekocht. Ja echt. Het hoort vast bij integreren op het platteland. Ze zijn verdomde handig als je voortdurend van buiten naar binnen loopt en niet met je modderpoten het huis in wilt. Ik zal ze niet aantrekken als ik van het erf af ga.

Ik ben – na lang wikken en wegen – overstag gegaan en heb een paar Crocs gekocht. Ja echt.

Ik kocht boeken. Leesboeken, die ik als ik ze uit heb weer ergens achterlaat. En ik gaf mezelf een boek over permacultuur kado, dat voorlopig in Amsterdam in de kast staat. Ik kocht Sinterklaaskado’s. En dan zijn er nog allerlei kleinere uitgaven. Lenzenvloeistof, een kurkentrekker, een fles ecologische shampoo, een Spaans tijdschrift, wat extra kleren tegen de kou, bij elkaar tikt het nog aardig aan.

De supermarkt

Een andere, redelijk grote kostenpost: de supermarkt. Omdat ik het normaal vind dat mijn hosts me te eten geven en dat ik dan zelf voor de luxe zorg. Er ging best wat geld naar wijn, kaas, noten en chocola. Verder woonde ik een halve maand in Valencia, waar ik mijn eigen boodschappen deed, en zat ik onlangs weer even een week in mijn eigen appartement in Amsterdam.

Leuke dingen doen

Eerlijk is eerlijk, de grootste kostenpost bestaat uit leuke dingen doen. Hotels, terrassen, restaurants, musea, een biercafé, dat werk. Ik gaf gemiddeld alleen al ruim 100 euro per maand uit aan hotelovernachtingen. Hedonist dus. Ik sliep 2 nachten in Oviedo, 3 nachten in Gijón, een nachtje in Ourense, ik zat 4 dagen met mijn ouders in Santiago de Compostela en meteen daarna 3 dagen in Valencia met een goede vriend, ik maakte allerlei uitstapjes op Mallorca om het huis te ontvluchten en ik ging 3 dagen naar Barcelona. Verder heb ik in die halve maand in Valencia en die week in Amsterdam ook allerlei aangename dingen gedaan.

Ik sliep in hotels en appartementen in Oviedo, Gijón, Ourense, Santiago de Compostela, Valencia en Barcelona.

Twee keer sliep ik een nacht buiten de deur om een logistiek probleem te voorkomen. Op 18 oktober in Lugo zodat ik op 19 oktober op tijd op de luchthaven van Santiago was om mijn ouders te ontvangen en op 24 november sliep ik een nacht in Palma de Mallorca zodat ik de volgende dag mijn vlucht naar Granada zou halen.

Onbetaalbaar

De vraag is wat dit zegt en of het erg is. Ik heb een halfjaar lang van naar schatting minder dan 4.000 euro geleefd. Ja, dat had goedkoper gekund. Als ik geen steden had bezocht, niet met mijn ouders en een goede vriend op stap was geweest, als ik een Workaway adres had gevonden voor eind oktober (en dus geen Spaans was gaan leren in Valencia), niet voor een weekje naar Amsterdam was gekomen en als ik geen wijn, bier, kaas en chocola had gekocht.

Maar wat ik in dat halfjaar gedaan, gezien en geleerd heb is een onbetaalbare ervaring. En dan heb ik misschien wel voor een prikkie op de eerste rij gezeten.

12 Comments

 1. Team CF 2 januari 2018 at 09:52

  “Ik zal ze niet aantrekken als ik van het erf af ga” heel graag 😉

  Denk dat je zeker voor een prikkie op de eerste rij hebt gezeten. Weet natuurlijk niet hoe het staat met je inkomen, maar op deze manier in “luxe” leven is natuurlijk geweldig! Kan je heel lang vol houden met relatief weinig vermogen en wat bijklussen.

  Veel plezier nog en de beste wensen voor 2018!!

  Reply
  1. Lonneke 2 januari 2018 at 10:31

   Het zijn tot nu toe alleen mannen die bezwaar maken tegen mijn crocs 😉
   Er stonden het afgelopen halfjaar onvoldoende inkomsten tegenover, dus ik teer nu langzaam in op mijn spaargeld. Maar ja, ik had hier dus ook voor gespaard en de bedoeling is dat wat ik nu doe tijdelijk is.

   Jullie ook een mooi 2018!

   Reply
   1. mariimma 2 januari 2018 at 18:51

    Hierbij een vrouw die ze ook echt afzichtelijk vindt… maar wat jij doet op ’t erf moet je echt lekker zelf weten hoor! 🙂

    Reply
    1. Lonneke 2 januari 2018 at 19:56

     Haha, ik vind ze ook gruwelijk lelijk hoor! Maar het viel me op dat (tot jouw reactie) er alleen mannen waren geweest die me dat expliciet hadden laten weten.

     Reply
 2. Chris 2 januari 2018 at 10:50

  Voor minder dan 27 euro per dag een leuk half jaar hebben! Wij geven hier ongeveer het dubbele uit per dag per persoon.

  Eigenlijk ook wel nieuwsgierig of je het digitale nomade bestaan de komende maanden meer vorm kan geven en je financiële balans weer positief kan krijgen? Misschien ben ik gewoon een te grote bangerik om zo’n stap te durven maken zoals jij hebt gedaan 😉

  Reply
  1. Lonneke 2 januari 2018 at 13:25

   Ik zit dus toch voor een dubbeltje op de eerste rij hè? Omdat er op dit moment onvoldoende inkomsten tegenover staan, is dit een tijdelijke situatie hoor. Eigenlijk een zeer goede besteding van spaargeld. Die inkomsten, dat is nog een puzzel die ik op tijd opgelost hoop te hebben. Voorlopig vertrouw ik daar op. Mocht mijn spaargeld onder een niveau zakken waar ik me nog comfortabel bij voel, dan kom ik terug naar Nederland en zoek ik weer een baan.

   Ik dacht ook heel lang dat ik dit soort stappen niet zou durven zetten. Totdat je het gewoon gaat doen. Dan denk je: was ik hier nou zo bang voor?

   Reply
 3. geld-is-tijd 2 januari 2018 at 11:14

  interessant dat je het over “kostenposten” hebt. Ik vind kostenposten dingen die geld kosten, maar waar je weinig direct voordeel van hebt, zoals belastingen en verzekeringen enzo. Bij jou zie je al die “kostenposten” direct terug, de ene keer als een volle maag, of blije kennis, de andere keer als een nieuwe plaats op aarde. Ik zou het geweldig vinden als ik alleen van zulke kostenposten zou hebben:-)

  Reply
  1. Lonneke 2 januari 2018 at 13:19

   Daar heb je helemaal gelijk in! Misschien moet ik het investeringen noemen. Wat al deze investeringen me opleveren is niet in geld uit te drukken, maar de waarde ervan is hoog.

   Reply
 4. Rose 2 januari 2018 at 12:16

  Leuk dat je het even uiteenzet want dat geeft meer beeld wat het allemaal inhoud ook financieel dus. Ik vind je escapades helemaal niet vreemd en juist wel er bij horen. Anders wordt het wel erg vrekkerig en sober. Je moet toch ook bepaalde zaken compenseren. En dan vind ik 4.000 euro weinig. Vertaald naar 550 euro per maand. Dat is 1/3e van kosten die ik nu met z’n 2-en heb thuis met een hypotheek van 412 euro pm. Als je ergens vastgoed zou hebben wat je kan verhuren zou je van je inkomsten kunnen leven of als je genoeg belegd hebt waar je maandelijks 550 euro uit kan halen. Dan zou alle inkomsten ernaast genoeg extra zijn.

  Reply
  1. Lonneke 2 januari 2018 at 13:29

   Het klopt dat ik nu inderdaad maar 550 euro per maand zou hoeven te verdienen om quitte te spelen. Maar hoe leuk ik het ook vind, dit is niet het soort leven dat ik jarenlang zou willen leiden. Uiteindelijk wil ik weer mijn eigen plek en dan komen daar gewoon weer allerlei vaste lasten bij die ik nu niet heb.

   Reply
 5. Rita 2 januari 2018 at 12:30

  Wij hebben het ook net uitgerekend en geven die € 550,- per maand alleen al uit bij de Appie. En dat voor 2 personen. Wel elke week 1 of 2 dagen mee-eters en verjaardags-eten, een man of 25 en de kerst. Dat dan weer wel. Dus toch goedkoop geleefd dit half jaar, met al die leuke dingen.

  Reply
  1. Lonneke 2 januari 2018 at 13:37

   Ha, wat grappig dat jullie zijn gaan rekenen! Het klinkt niet extreem hoog en als je het geld hebt, mag je er toch ook van genieten?

   Bij mij is de boel ook vertekend hoor. Want ik ben dan wel geen geld kwijt aan kost en inwoning, ik werk er natuurlijk wel voor. Ik heb vandaag gewoon weer 10 kattenbakken schoongemaakt en vloeren gedweild en zo.

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *