Hollandsche week

Ik voelde me al best een beetje een emigrant de afgelopen week. Van pannenkoek tot pindakaas, het is er allemaal in gegaan. En het weder werkte natuurlijk fantastisch mee.

Waarschuwing: dit wordt een niemendalletje.

Feestweek

Mijn Hollandsche week zit erop. Vandaag vlieg ik terug naar Spanje. Het was een feestje om weer even in Nederland te zijn. Maar ja, wat wil je nog meer? Een hele week in Amsterdam zonder te hoeven werken. Dat had ik nog nooit meegemaakt. En dan alleen maar leuke dingen doen met alleen maar leuke mensen.

Cliché emigrant

Ik voelde me nogal een cliché emigrant, terwijl ik er officieel nog niet eens eentje ben. De laatste keer dat ik ergens pannenkoeken heb gegeten zal toch gauw een jaar of vijf geleden zijn geweest, maar de afgelopen week belandde ik op dinsdag al in een pannenkoekenhuis in Lage Vuursche. Nadat ik heerlijk door de sneeuw had geploegd met een goede vriendin. Onhollands overigens, zo’n pak sneeuw. We hadden een perfecte timing. Net na de horrormaandag met code rood en maatschappij-ontwrichtend weer, maar net voordat de dooi weer intrad. En dan ook nog met onhollands blauwe luchten. Ik zeg neus en boter.

Boerenkool

Verder kreeg ik de afgelopen week zomaar enorme zin in boerenkool met  (vega) worst en vond ik gelukkig nog een moment om dat klaar te maken. En ik heb pindakaas op mijn brood gehad. Dat had ik wel actief gemist in Spanje. Zo erg, dat er nu een pot in mijn rugzak zit. Gisteren ging ik na het wandelen aan de warme chocolademelk en er is de afgelopen week ook een zak drop doorheen gegaan. Nou ja, en vorige week zondag heb ik dus nog uitbundig Sinterklaas gevierd. Krijg ik dan nu al die rare hang naar alles wat Hollandsch is?

Kip van de vegetarische slager

Ik heb door de regen gefietst in Amsterdam. Ik ben een dagje naar de sauna geweest. Ik zat in de sauna in een achtertuin van een goede vriend in Hilversum. Ik kwam in Hollandse horeca en in Amsterdamse huiskamers. Ik zag schapen in besneeuwde weilanden. Ik heb Thais gekookt. En paella, dat ook. Ik heb kip van de vegetarische slager gegeten. Ik deed een rondje door Artis. Ik heb mijn katten geaaid. Ik was op een verjaarsfeest met mensen in een kring. Ik heb over ezels geroddeld. Ik zag hoe groot de kinderen van mijn vrienden werden en ik heb de bonuskleinkinderen van mijn ouders gezien.

De NS reed op tijd

Ik had een afwasmachine en ging vrijwel elke ochtend onder de douche. Ik zat om half één ’s middags aan een bammetje met pindakaas. Ik hoorde knallen en dat waren dan geen mensen die dieren afschieten, maar mensen die vuurwerk te vroeg afsteken. Ik zat drie keer in een trein van de NS die op tijd reed (en las dat de NS een betere punctualiteit heeft dan de Zwitserse spoorwegen). Ik keek naar de documentaire Trappen over fietsen in Amsterdam en liep over van nostalgische en chauvinistische gevoelens.

Qua goed bier drinken is de schade ook aardig hersteld.

Maar het leukste was om de mensen die ik had gemist weer terug te zien.

8 Comments

 1. Margot 18 december 2017 at 09:19

  Hahaha! Zo herkenbaar! Ik zat hier amper een half jaar en had al visioenen van zakken Paprika chips en hagelslag. Gelukkig heb ik lieve familie en vrienden die af en toe een pakketje naar me toe sturen. En we hebben de Aldi die 1 x per jaar een Hollandse week heeft. 🙂

  Reply
  1. Lonneke 18 december 2017 at 09:38

   O, wat fijn om te horen! Ik voelde me best een suffe doos 😉
   Het gekke is dat ik in Spanje (op pindakaas na) eigenlijk nauwelijks iets miste. Maar ik zag boerenkool liggen bij de Appie en ik kréég me er toch een zin in…

   Reply
 2. Gerlinde 18 december 2017 at 23:07

  Heerlijk. Gewoon een paar dagen alle Hollandse dingen innemen en dan gauw weer terug 😉 Fijn om al die leuke mensen dan weer te zien ook.

  Reply
 3. Helena 19 december 2017 at 12:31

  Klinkt als een top week…… en nu lekker terug?
  Helena

  Reply
  1. Lonneke 19 december 2017 at 19:34

   Yup, weer hoog en droog in Spanje!

   Reply
 4. Ilse Schuit 19 december 2017 at 13:00

  Lieve Lonneke,
  Wat schrijf je weer mooi :)!
  We vonden het erg leuk je te ontmoeten.
  Je bent net zo’n warme, sterke, inspirerende en bijzondere vrouw als we ons hadden voorgesteld.
  Hele fijne tijd weer.
  Liefs, Ilse, mama van de bonuskleinkinderen van je ouders 🙂

  Reply
  1. Lonneke 19 december 2017 at 19:36

   Ha, dank voor je lieve reactie! Ik vond het ook heel leuk om jullie nou eens in het echt te ontmoeten. En jullie mooie meisjes natuurlijk! En dank voor de heerlijke worteltaart en de gastvrijheid!

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *