Een doodgewone dag

Het is maandag vandaag. Maar het had ook een willekeurige andere dag van de week kunnen zijn. Voor mij dan. Voor jullie is het nu waarschijnlijk 1e kerstdag. Ik ga zo de kattenbakken schoonmaken.

De 6 voordelen van geen kerst vieren (en vooruit, 1 nadeel).

Kerstloze kerst

Toen ik aan mijn huidige hosts vroeg of ze eind december nog hulp konden gebruiken, zeiden ze: ‘Je bent van harte welkom, maar we zijn niet gelovig, dus we doen niet aan kerst.’ Vond ik een prima deal. Ik gun iedereen zijn kerstboom en zijn kerstballen, maar ik ben elk jaar weer blij als het januari is. Geen trauma’s hoor, ik vind kerst en oud en nieuw gewoon niks aan.

En dus ga ik zo in mijn trainingsbroek en fleecetrui weer lekker aan de dagelijkse schoonmaak beginnen. En poezen aaien. En vanmiddag met een van de honden naar het natuurgebied hier vlakbij. Man, wat wordt Ben daar blij van. En ik dus ook! Wat we vanavond eten? Ik heb geen idee.

Familie en vrienden

Maar al die gezelligheid rond kerst dan? Mis ik dat niet? Nou nee, dat valt wel mee. Ik ben nog maar een week terug in Spanje. Ik heb in mijn Nederlandweek veel tijd doorgebracht met mijn ouders en ik heb mijn dierbare vrienden gezien. Daar teer ik voorlopig nog wel even op.

Mijn ouders zijn nu gezellig kerst aan het vieren bij mijn broer in Zwitserland. Dat vind ik hartstikke fijn voor ze. En eerlijk gezegd zie ik mijn vrienden eigenlijk nooit met kerst. Want ja, familie, schoonfamilie, je weet wel.

De 6 voordelen van geen kerst vieren

 1. Ik heb nul kerststress. En ik begrijp dat ik daarin nogal een uitzondering ben.
 2. Er komen deze dagen geen extra kilo’s bij. Ik ben gewoon lekker in de weer en vanmiddag wordt het weer rondje hondje (bergje op, bergje af).
 3. Ik heb geen ingewikkelde familiediners en ik hoef (als single) ook niet ‘onder de pannen te worden gebracht’. Dat schijnen sommige mensen weleens te denken. (Nou moet ik gelukkig bekennen dat ingewikkelde diners een onbekend fenomeen zijn in mijn familie.)
 4. Ik heb nergens drukte ervaren. Ik heb niet (zoals miljoenen Spanjaarden) uren in de file gestaan, ik heb niet over de hoofden in wild versierde winkelstraten gelopen, ik heb niet naast de kerstkransen in de bonus gegrepen, ik heb niet wanhopig op kerstkado’s gewacht omdat de bezorgdiensten vertraging opliepen.
 5. Ik heb zo goed als geen kerstliedjes gehoord, irritante kerstreclames gezien, kerstaanbiedingen meegekregen of mensen met rare kerstmutsen gezien. Het is dit jaar (op dat weekje Nederland na) eigenlijk geheel aan me voorbij gegaan. Vooral die kerstliedjes is een verademing.
 6. Ik heb geen cent uitgegeven. Het gaat simpelweg niet. Ik heb niets nodig, want ik werk tegen kost en inwoning en de dichtstbijzijnde winkel of het dichtstbijzijnde café is hier kilometers vandaan.

Nadeel

Er is slechts één nadeel. Ik heb geen kerstvakantie. Ik heb afgelopen vrijdagmiddag niet het hallelujah-gevoel gehad. Geen kantoorstress die van me af valt, geen out of office reply om aan te zetten, geen werktelefoon die ik demonstratief in een hoek kan gooien. En kerst valt dit jaar nog wel zo uiterst gunstig voor kantoormensen. Een maandag en een dinsdag, mooier kan het niet. Dat loop ik dus mooi mis.

10 Comments

 1. Consuminderen 25 december 2017 at 07:54

  Feliz navidad.

  Geniet van Spanje, net als ik.

  Reply
  1. Lonneke 25 december 2017 at 08:23

   Ah, jij hebt ook het licht en de warmte opgezocht? Feliz navidad!

   Reply
 2. mariimma 25 december 2017 at 08:14

  Maar dat wat jij misloopt…. dat gevoel van vrijheid en niet naar kantoor te hoeven…..

  Dat heb je gewoon iedere dag!

  Toch?

  Reply
  1. Lonneke 25 december 2017 at 08:24

   Juistem! 😉

   Reply
 3. Lot 25 december 2017 at 10:14

  Leuk om te horen dat jij het bij deze host naar je zin hebt.
  Mijn zus is bij een Egyptische familie in New York terechtgekomen. Ik krijg enthousiaste verhalen en foto’s gestuurd van tafels vol mooie schalen en overdadig versierde huizen en tuinen.
  Ze wordt bij alles betrokken, ging mee naar de nachtmis en het voelt niet alsof ze alleen als “sloofje” voor het huishoudelijke werk is gekomen. Iedereen werkt lekker mee.
  Ben heel blij voor haar want het was een grote wens van haar deze dagen daar te verblijven. Begin januari gaat ze dan weer naar een andere host op het platteland.

  Reply
  1. Lonneke 25 december 2017 at 10:37

   O, wat gaaf dat je zus deze tijd in New York is! En wat fijn dat ze het getroffen heeft met haar host.

   Reply
 4. Chris @ The Pursuit of HOT Blog 25 december 2017 at 17:01

  Hier ook gewoon een extra vrije dag. Martina is werken. Katten van de buren verzorgd. Blogpost geschreven voor overmorgen. Straks nog even de huiskamer en keuken schoonmaken en voor vanavond een foute horrorfilm met een goed glas wijn.

  Had ik al gemeld dat ik in joggingbroek en een oud T-shirt vol met vlekken rondloop?

  Reply
  1. Lonneke 25 december 2017 at 17:24

   Haha! Klinkt goed 🙂
   Ik heb de schoonmaak erop zitten en het rondje hondje ook. Lig nu lekker onderuit met Motty (een van de 27). Nog steeds geen idee wat we eten vanavond.

   Reply
 5. Els 25 december 2017 at 20:07

  Wij vonden die gratis vrije dagen een uitgelezen kans om een weekje weg te gaan. Naar een land waar ook geen kerst gevierd wordt. Hier dus ook geen kerststress, -drukte, -kilo’s, -kosten, -films of -liedjes. Wel een enkele verdwaalde kerstmuts, maar daar is mee te leven. Het enige jammere is dat ik donderdag nog een laatste dagje moet werken dit jaar en dat ik dus alweer bijna naar huis moet.
  Geniet ervan!

  Reply
  1. Lonneke 25 december 2017 at 21:11

   Ha! Dat ene dagje is wel een beetje zonde, maar verder klinkt het goed!

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *