Gewetensnood

Praktiseer wat je preekt. Het hebben van allerlei ideeën over duurzaam leven en een betere wereld is makkelijk. Ernaar handelen is een stuk moeilijker. Hier volgt een biecht en een boetedoening.

Ik weet best hoe ik vind dat het hoort. Zuinig met schaarse dingen, zoals water. Zuinig met milieubelastende dingen, zoals spullen. En zuinig met vliegen.

Milieubelasting top-10

Wist je trouwens dat de spullen die wij gebruiken (gewoon de dingen die je in huis hebt staan) de hoogste milieubelasting hebben? Babette Porcelijn maakte een top-10 op basis van de gemiddelde Nederlandse levensstijl en schreef hier het boek De Verborgen Impact over. Heb je een wasmachine die niet zo energiezuinig is? Gewoon blijven gebruiken tot hij op is. De productie van een nieuwe wasmachine heeft een veel grotere impact.

De kraan niet laten lopen en de lichten uit doen? Ga er vooral mee door, maar het zijn pinda’s vergeleken bij de kleding die je koopt.

Wij denken bij milieubewust leven al snel aan dingen als de kraan niet laten lopen bij het tandenpoetsen en de lichten uit doen in ruimtes waar je niet bent. Ga daar vooral mee door. Maar het zijn pinda’s vergeleken bij die nieuwe laptop, je meubels en de kleding die je koopt. Verslijt alles, koop het tweedehands of geef het door. De impact van spullen is veel groter dan autorijden, vliegen of zelfs het eten van vlees (nummer 2 in de top-10).

Behalve als je de hele wereld rondvliegt natuurlijk.

Binnenlandse vluchten

Dit was een enorme omweg om te vertellen dat ik de laatste tijd teveel vliegtickets heb gekocht. Niet om de wereld rond te vliegen, het erge is dat het grotendeels binnenlandse vluchten zijn. Over afstanden waarvan ik altijd roep dat je die prima over land kunt afleggen. Maar ja, een mening hebben over hoe het hoort is makkelijker dan ernaar handelen.

Van Amsterdam naar Spanje met de trein

Ik probeer met mate te vliegen. Van Amsterdam naar Berlijn, Londen of Parijs, dat kan prima met de trein. Ik begon mijn Spanje-avontuur superbraaf. Er bleek een fantastische treinverbinding te zijn van Amsterdam naar de Spaanse grens, met slechts 1 overstap in Parijs. Vanaf de Spaanse grens liep ik naar Asturias.

Ik deed met de bus en de trein van Asturias naar Galicië 8,5 uur over 350 kilometer.

Van het Ezelparadijs in Asturias naar Casa da Cabaza in Galicië reisde ik met de bus en de trein. Ik moet zeggen dat dat al een aardige beproeving was. Met de auto is de afstand van Arriondas naar Monforte de Lemos een kleine 350 kilometer. Met de bus en de trein deed ik er de hele dag over. Om 9.30 uur stapte ik in Arriondas op de bus en om 18.00 uur stapte ik in Monforte uit de trein. Maar soit.

Low-cost naar Valencia

Daarna ging het mis. Ik reisde eerst nog per bus via Lugo naar Santiago de Compostela, maar vanaf daar vloog ik naar Valencia. Over land is dat ongeveer 1000 kilometer. Het had me een dag reizen gekost. En een hoop geld. Ik ging voor de bijl en kocht voor 35 euro een vliegticket bij Ryanair. Niet lang daarna gooide Ryanair er bij bosjes vluchten uit en heb ik nog wel even in de rats gezeten. Karma is een trut.

Twee opties

Ik heb een tijd koortsachtig naar nieuwe Workaway-projecten gezocht. Boekte uiteindelijk 2 weken Spaanse les in Valencia omdat er werkelijk geen host was die me wilde hebben. En Valencia, daar was ik toch al.

De andere optie was bij een mevrouw die ongeveer net zo leeft als ik wil gaan leven. Met een moestuin en dieren, zelfvoorzienend en duurzaam.

Vanaf 11 november had ik (na het aanschrijven van ontzettend veel hosts) uiteindelijk 2 opties. De ene was bij een mevrouw die paarden hield ergens in de buurt van Alicante. Geen zielige, afgedankte exemplaren, maar een stalhouderij en ze gaf paardrijles. Het leek me best leuk, maar de ambitie om paard te leren rijden heb ik niet en om paarden te houden evenmin.

De andere optie was bij een mevrouw op Mallorca, die ongeveer net zo leeft als ik later wil gaan leven. Iemand die hulp nodig heeft bij het werken in de moestuin en het zorgen voor de dieren, die vegetarisch kookt en zo zelfvoorzienend en duurzaam mogelijk leeft. Ze kon me 2 weken ontvangen. (Dat dit allemaal een beetje anders bleek te zijn, dat wist ik toen nog niet.)

Naar een eiland

In al mijn naïviteit dacht ik dat er wel een boot van Valencia naar Mallorca zou gaan. Niet dus. Ik zou dan eerst over land naar Barcelona moeten reizen en dan een veerboot pakken. Kostte me geloof ik anderhalve dag. Vliegen? Voor 35 euro ben ik in 1 uur over. En ja, als je naar een eiland vliegt, moet je er ook weer af. Mijn besluit om niet naar de paardenmevrouw te gaan kost me dus 2 vluchten in 2 weken tijd. Daar moest ik wel even van slikken.

5 vluchten in 8 weken

Nou ja, en dan vlieg ik 2 weken later weer van Malaga naar Amsterdam en ruim 1 week later weer van Amsterdam naar Barcelona. Dat zijn 5 vluchten in 8 weken tijd. Dan had ik qua milieubelasting waarschijnlijk toch beter een bankstel kunnen kopen. Ik blijf 3 weken in Catalonië en daarna wil ik terug naar Asturias. Een vlucht van anderhalf uur. Kosten: een paar tientjes.

Gewetensnood

Mijn geweten speelde op. Wat ben ik nou voor een prutswereldverbeteraar? Hups, deze keer ga ik gewoon over land. Had ik maar niet de keus moeten maken om van hot naar her door Spanje te willen crossen. Op de website van Renfe (de Spaanse NS) vond ik een treinticket van Barcelona naar Gijón. In 10 uur en 50 minuten, zonder overstap. Om 12.10 uur in Barcelona op de trein en om 23.00 uur in Gijón er weer af. Madre mía.

Na 5 vluchten is het tijd voor boetedoening. En dus zit ik op 8 januari 10 uur en 50 minuten in een trein. De wereld te verbeteren.

10 Comments

 1. Rose 17 november 2017 at 09:52

  Mooie blog met een goed onderwerp, namelijk de vraag waar houd wereld verbeteren bij je op en kan je met een goed gevoel tijd en geld besparen door minder duurzaam te reizen. Zo dachten wij tijdens onze vakantie in Cambodja om alles backpackend over land te doen, uiteindelijk was het kosten- en tijdbesparender om te vliegen. Want langer onderweg is extra onderkomen of meer uitrusten. Met de goedkope vluchten vind ik dat meer in mijn vakantie opleveren dan me zelf met reizen meer vermoeien.

  Maar het dilemma is me bekend want ook ik loop er wel eens met dingen tegen aan tot waar wil en kan ik de wereld verbeteren. Dat laatste overigens vooral uit de gedachte, mijn wereld want echt de wereld verbeteren lukt niet, wel leven zoals jij vind dat verantwoord genoeg is ongeacht wat anderen doen.

  Wel goed dat boetedoening want dan kan je straks enorm genieten van alles wat weer meer comfort geeft. De kunst is om af&toe af te zien om zo je geluk en genotmomentjes te ervaren.

  Reply
 2. Lonneke 17 november 2017 at 10:25

  Het is inderdaad zoeken naar de balans. Van de ene kant zuinig willen leven, van de andere kant duurzaam willen leven. Vaak gaan die twee samen, maar in dit geval niet. Vliegen is belachelijk goedkoop. Het zou helpen als er gewoon belasting geheven zou worden op vliegtickets en kerosine.

  Reply
 3. Team CF 17 november 2017 at 10:34

  “Karma is een trut.” grinnik…. erg he?
  Maar eh, nog aan CO2 compensatie gedacht? Boompje planten bij Treesforall.nl (of iets in die geest).
  Veel plezier in de trein.

  Reply
  1. Lonneke 17 november 2017 at 13:29

   Is een optie, maar dat vind ik ook weer zo’n aflaat. Het is letterlijk je geweten afkopen, terwijl het natuurlijk duurzamer is om je eigen gedrag te veranderen. Ik was qua minder vliegen best goed bezig. Nu weer even met mijn neus op de feiten gedrukt dat je leven beteren met vallen en opstaan gaat 😉

   Reply
 4. geld-is-tijd 17 november 2017 at 11:11

  Goed dat je er bewust mee bezig bent. DE weg naar duurzaamheid is nu eenmaal niet altijd even duurzaam. Neem bijvoorbeeld de klimaatsatellieten die gelanceerd worden door miljoenen liters fossiele brandstof…

  Reply
  1. Lonneke 17 november 2017 at 13:31

   Ja, lastig hè? Ik vind daarom wat Babette Porcelijn doet zo goed: mensen bewust maken van de verborgen impact van hun handelen.

   Reply
 5. Lot 17 november 2017 at 20:21

  Toevallig het ik ook te maken met Workaway. Mijn zus zit nu op haar 3e adres in 2 maanden en blijft daar ongeveer 8 weken. Omdat haar schriftelijke engels niet zo goed is help ik haar met de mails, ik lees dus ook veel over de hosts.
  Ook wij hebben de ervaring dat ze gewoon niet reageren als je ziet dat ze het bericht wel hebben gelezen. Goed te weten dat het niet echt aan ons ligt.
  Het leuke is dat ik haar vorige week heb bezocht en van het ene adres opgehaald, 5 dagen rond gereden op IJsland en haar bij het nieuwe adres weer afgeleverd. We hadden een leuke tijd, anders zou ik nooit op dat eiland terecht zijn gekomen. Na haar huidige adres wil ze weer verder, misschien ga ik haar nog wel eens opzoeken, maar je allemaal ook vliegen.

  Reply
  1. Lonneke 17 november 2017 at 21:51

   IJsland, leuk! Dat is een hele andere Workaway-bestemming!

   En ja, helaas neemt een aantal hosts niet de moeite om te reageren en/of werken ze hun beschikbaarheid niet bij. Let hierbij ook op de datum dat ze voor het laatst ingelogd waren. Er staan aardig wat slapende profielen tussen.

   Reply
 6. Anne 27 november 2017 at 15:11

  Het vervelende aan die goedkope vluchten is dat de norm daardoor verschuift. Vroeger was het vanzelfsprekend dat je een dag of een paar dagen uittrok om ergens te komen. Dat was onderdeel van je reis of je vakantie. Nu hoor je er snelsnel te zijn en dan begint je vakantie pas. Ik ben wel eens met de trein van Amsterdam naar Lissabon gereisd. Dat duurde 24 uur en dat vond ik eigenlijk toch te lang. Conclusie: de volgende keer zou ik in twee dagen reizen (maar die tijd moet je wel hebben). Het prijsverschil vind ik nogal meevallen: als je een internationale treinreis lekker vroeg boekt, kan je zomaar voor 30 euro naar Parijs zoeven. Maar natuurlijk moet verandering beginnen met het schrappen van oneerlijke concurrentie door vliegtuigen (door ons allen in Europa medegefinancierd). Dus: belasting op tickets en kerosine. Trouwens, naar IJsland kan je ontzettend leuk met de ferry. Duurt twee dagen, met een overnachting op de Farroer eilanden, puur relaxen.

  Reply
  1. Lonneke 27 november 2017 at 16:50

   Klopt inderdaad! Als sardientjes in een vliegtuig zitten is natuurlijk ook niet echt genieten. Terwijl ik een treinreis in het buitenland hartstikke leuk vind (alleen vind ik bijna 11 uur in dezelfde trein wel een beetje gortig). En ja, belasting op vliegtickets en kerosine zou een groot verschil maken. Idioot dat dat er nu niet is.

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *