Drie weken in de grote stad

Ik slaap straks meer dan 3 weken in appartementen. Ja, ik ben eruit, ik slaap niet in een park. Het zal wel enorm wennen worden voor een plattelandsvrouw zoals ik. Over hoe een koortsachtige zoektocht naar onderdak begon en eindigde in Valencia. (En nee, dat is niet Valencia op de foto, maar Santander. Ik ben nog nooit in Valencia geweest.)

Iets met plannen en realiteit. En nóg een verboden uitstapje.

Spaanse les

Die zoektocht dus, naar een geschikt nieuw Workaway project. Met de 17 hosts die ik inmiddels heb aangeschreven, is de stand nu als volgt: 7 keer ‘er is hier geen plek’, 4 keer geen reactie, 1 keer ‘misschien kan het wel, probeer het over 2 weken nog eens een keer’ en 2 keer ‘ja hoor, je bent welkom!’ En vervolgens kwamen er nog 2 spuiten-11 achteraan met ‘ja hoor, je bent welkom!’ maar toen moest ik zeggen dat ik inmiddels wat anders had.

Van de 17 hosts was er geen eentje die me vóór 11 november kon gebruiken.

Maar waarom dan Valencia? Wat ga ik daar nou leren over moestuinieren? Van die 17 hosts was er geen eentje die me vóór 11 november kon gebruiken. Het werd dus tijd voor plan B. Naar Valencia ging ik toch al. Kon ik daar for the time being niet iets anders nuttigs doen? Ja. Spaans leren. En dus heb ik me ingeschreven voor 2 weken Spaanse les. Daarmee schiet ik ver door mijn maandelijkse budget heen. Ik moet dus maar heel hard mijn best doen op school.

Stalschoenen

Dat zal best gek zijn, om zomaar weer 3 weken in de grote stad te verblijven. Geen kruiwagens, geen tomaten uit de moestuin, geen paardenpoep. Doei werken in de buitenlucht, hoi verleidingen van de grote stad (iets met bier).

Ik heb welgeteld 1 nette korte broek (zonder scheuren of vlekken) en 3 acceptabele T-shirts (zonder gaten of rare opdrukken en teksten) bij me. Ik leg het in de eerste les wel uit in de klas.

Ik heb hier als doorgewinterd plattelandsmens dus ook echt geen kleren voor hè? Ik heb welgeteld 1 nette korte broek (zonder scheuren of vlekken), 1 enigszins fatsoenlijke lange broek en een stuk of 3 acceptabele T-shirts (zonder gaten of rare opdrukken en teksten) bij me. Mijn schoenen zijn versleten. Mijn ouders nemen nieuwe voor me mee naar Santiago. Dat zijn stalschoenen. Nou ja, officieel heten ze veiligheidsschoenen in de klasse S3. Met van die stalen neuzen, zodat er nog eens een ezel of paard op je voet kan gaan staan.

En nee, ik ga geen nieuwe garderobe aanschaffen voor 3 weken in de grote stad. Ik leg het in de eerste les wel uit in de klas.

Mallorca

Op 11 november hop ik over naar Mallorca. Dan wordt het weer gewoon Workawayen op het platteland. Ik ga 2 weken een mevrouw helpen met ‘outdoor tasks’. Zoals het uitlaten van de hond, het voeren van de eenden en kippen en werken in de tuin. Het lijkt erop dat zij het leven leidt dat ik ongeveer wil gaan leiden, dus dat is interessant.

Dat leek me nou eens echt leuk. Gewoon een beetje spontaan afwachten wat er op mijn pad komt.

Voor de laatste 2 weken voor mijn vertrek naar Nederland heb ik nog niks. Nee, dat leek me nou eens echt leuk. Gewoon een beetje spontaan afwachten wat er op mijn pad komt. Nee hoor. Dat lijkt me helemaal niet meer leuk. Ik heb al hosts aangeschreven voor die periode, alleen is er nog niets ingekopt. Met 1.036 Workaway hosts in Andalucía zou het toch moeten lukken om voor 2 weken enigszins in de buurt van Malaga onderdak te vinden. Zou je toch zeggen.

Heel veel tijd

Wat ik in ieder geval heb geleerd: het organiseren van adressen kost heel veel tijd. Hele middagen heb ik besteed aan het doorzoeken van de Workaway database, het selecteren van potentiële hosts en het aanschrijven ervan. En dat gecombineerd met het zoeken naar andere opties, zoals house sits.

Dan zegt de ene host dat ie zich toch vergist heeft in de data. En dan zegt de andere host dat ik bij nader inzien toch niet zo welkom ben.

Vervolgens moet je een puzzel maken. De ene host heeft alleen plek van dag X tot dag Y. Dat overlapt dan weer met de mogelijkheden van een andere host. En dan zegt die ene host dat ie zich toch vergist heeft in de data. En dan zegt de andere host dat ik bij nader inzien toch niet zo welkom ben, omdat ze een tijdje helemaal geen Workawayers meer aannemen.

En zou zit je dus hele middagen te puzzelen, te peinzen, mailtjes te componeren en op antwoorden te wachten. (Opeens snap ik Rebecca wat beter, die op het eerste adres gewoon meteen 11 maanden bleef hangen.) Het lijkt erop dat dit hele proces een stuk minder tijdrovend is als je iets ruimer vooruit plant. En dat 2 weken hier, 2 weken daar schiet natuurlijk ook niet zo op. Lessen voor volgend jaar.

Poezenkerst

Omdat ik de bui al zag hangen voor kerst en oud & nieuw, heb ik daar meteen maar wat voor geregeld. Het wordt een verboden uitstapje (want ik heb er nog niets nuttigs aan kunnen bedenken). Ik ga me omringen met heel veel poezen. En wie mij een beetje kent, weet dat ik dat heel erg leuk ga vinden. Een uur buiten Barcelona woont een echtpaar dat thuis straatkatten opvangt. En dat echtpaar heeft hulp nodig. En dus vlieg ik op 18 december van Amsterdam naar Barcelona (in de hoop dat ik tegen die tijd geen visum nodig heb).

En dan op 8 januari als de wiedeweerga naar Asturias, om daar nog iets van de winter mee te maken.

Het echtpaar wilde dat ik minstens 3 weken zou blijven, omdat katten (zeker de schuwe exemplaren) toch een beetje aan je moeten wennen. Fair enough. En dus blijf ik daar tot 8 januari. En dan moet ik echt als de wiedeweerga naar Asturias, om daar nog iets van de winter mee te maken.

Voor wie het spoor bijster is, hier het aangepaste schema:

 • 19 oktober – 23 oktober: Santiago de Compostela met mijn ouders
 • 23 oktober – 26 oktober: Valencia met goede vriend Rob 
 • 26 oktober – 11 november: Spaans leren in Valencia
 • 11 november – 25 november: werken op het platteland van Mallorca
 • 25 november – 9 december: Workaway project in de buurt van Malaga (fingers crossed)
 • 9 december – 18 december: in Nederland (vrienden, goed bier en slecht weer)
 • 18 december – 8 januari: iets met heel veel poezen in de buurt van Barcelona
 • 8 januari – 23 februari: whatever, als het maar op het Asturiaanse platteland is

3 Comments

 1. Mr FOB 14 oktober 2017 at 18:32

  Wat een geweldige plaatjes onder je post ?! Vooral die boot op het water.

  Reply
 2. Team CF 24 oktober 2017 at 10:47

  Hey biermonster, veel plezier met Spaans leren. En success straks in Mallorca/Malaga.

  Reply
  1. Lonneke 26 oktober 2017 at 21:21

   Ik heb inmiddels moeten vaststellen dat Valencia (als 3e stad van Spanje) nog ver achterblijft bij de grote broers Madrid en Barecelona. Ik zit aan de wijn nu.

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *