Na 27 dagen weer eens onder de douche

Water. Het komt uit de kraan en het kost vrijwel niks. Totdat het zomaar niet meer uit de kraan komt. In het Ezelparadijs is water niet vanzelfsprekend en moet elke liter zelf gehaald worden. Dat levert een hoop waterbewustzijn op. En waterwaardering. En viezigheid.

Die douche was vanochtend wel heel erg lekker. Maar ook raar. Groeten uit Gijón!

Droge winter en lente

Terwijl het zuiden van Spanje aan het uitdrogen is, dacht ik in het noorden qua water in ieder geval goed te zitten. Er valt in Asturias gemiddeld zo’n 1140 mm regen per jaar (in Nederland is dat 790 mm). Maar de afgelopen winter en lente was het veel te droog. En zo kwam er op een dag in het Ezelparadijs geen water meer uit de kraan. We hebben nog wel een bron met rivierwater, maar ons drinkwater halen we sindsdien bij de area recreativa, een picknickplaats met een fuente.

Jerrycans sjouwen

Dat gaat zo: 2 mensen stappen elke dag in de 4×4 met 4 jerrycans van 30 liter, 2 van 20 en 7 van 17 liter. Zo kunnen we 280 liter in 1 keer halen. Met die lege jerrycans rijden we de berg op naar de area recreativa. De auto wordt zo’n 60 meter van de kraan geparkeerd (dichterbij kan niet). En dan is het vullen en sjouwen.

Wijsheid: een jerrycan van 30 liter is een shitformaat.

Ik weet nu dus bijvoorbeeld dat een jerrycan van 30 liter een shitformaat is. Die moet je met zijn tweeën dragen. Terwijl je 2 jerrycans van 17 liter alleen kunt dragen en je dan ook nog lekkerder loopt. We laden alle volle jerrycans in de auto en rijden daarmee naar een tank van 1000 liter op het terrein van het Ezelparadijs. Het laatste stukje moet de 4×4 in zijn achteruit de heuvel op, laverend tussen de appelbomen. En dan is het een kwestie van 1 voor 1 de jerrycans legen in de tank.

We verbruiken hier 35 liter per persoon in plaats van 119 liter in Nederland.

Met ongeveer 8 personen verbruiken we zo’n 280 liter drinkwater per dag. Dat is 35 liter per persoon. Het gemiddelde drinkwaterverbruik in Nederland ligt op 119 liter per persoon. Van die 119 liter gaat ruim 50 liter op aan douchen en zo’n 33 liter spoelt door de wc. Die 2 dingen doen wij dus niet meer. Ik niet tenminste (er zijn nog wel vrijwilligers die een enkele keer een snelle douche pakken). We spoelen de wc door met emmers rivierwater.

Alternatieven voor de klassieke badkamerdouche

Voor het (enigszins) schoon houden van het lijf heeft iedereen zo zijn eigen methodes. De camping in Arriondas (hier op 5 km lopen vandaan) was een geliefde plek. Het was een kwestie van zo nonchalant mogelijk met je handdoek onder je arm naar het toiletgebouw lopen. Totdat een vrijwilliger na het douchen met een ‘boete’ van 5 euro werd geconfronteerd en de volgende vrijwilliger al vóór het douchen staande werd gehouden. Die route is afgesloten dus.

Mijn favoriet is de tuinslang in de moestuin. Die is lang genoeg om enigszins beschut achter een stal heerlijk te poedelen. Met koud water dus, maar dat is met de huidige buitentemperaturen nog best te doen. De stal voldoet prima als kleedkamer. Niets zo lekker als buiten douchen.

Niet doorspoelen na een plas

Maar eerlijk is eerlijk, ik vind de hygiënische omstandigheden best lastig. De hele dag met emmers rivierwater naar de badkamer sjouwen is een gedoe, dus de meeste mensen spoelen de wc na een plas niet meer door. Gebruikte wc-papiertjes gaan in een emmertje naast de wc. En het schoonmaken van de badkamer staat onderaan de prioriteitenlijst. Je kunt je dus voorstellen hoe het er ruikt.

Werken in stallen met mest, in de modder, in het stof en het zweet.

En als we nou de hele dag op een kantoor zouden zitten, dan konden we de douche makkelijk een dagje overslaan. Maar we doen het soort werk waarbij aan het eind van de dag jezelf even afspoelen toch wel heel prettig zou zijn. Denk aan werken in stallen, denk aan mest, aan modder, stof en zweet.

Het huis schoonmaken kost ook water. De vloer dweilen of eens ergens een lapje over halen? Ik geloof dat ik de enige ben die het in de afgelopen 4 weken een keer heeft gedaan. En weet dan dat er ook honden in huis leven.

Afwassen in bruin water

De afwas kost ook water. Alle vieze borden eerst even afspoelen? Zonde. Ze gaan dus zo het afwasteiltje in. Met lauw water, want je gaat niet de kraan laten lopen tot het water warm is. Het laatste deel van de afwas wordt in bruin water gedaan.

Nachtelijk bezoek van hooiwagens, slakken, muggen, ratten en muizen.

Ondanks het gebrek aan regen is de luchtvochtigheid hier nog steeds vaak rond de 90%. Ik slaap in een caravan, dus mijn bed is altijd een beetje klam en muf. Beddengoed wassen kost water, dus liever niet. En o ja, ik krijg regelmatig bezoek in die caravan. Van hooiwagens, slakken en muggen. Maar ook van ratten of muizen. Dat laatste ontdekte ik toen er midden in de nacht een vaasje met veldbloemen omviel.

Gijón!

Maar goed, ik zit nu gewassen en gestreken in een keurig schoon hotel. Ik ben er even 2 nachtjes uit en Gijón is een heerlijke stad! Ik kwam hier gisteren aan. Van tevoren had ik verwacht dat ik dan wel meteen onder de douche zou willen springen. Maar eenmaal in het hotel besloot ik eerst een bezoek te brengen aan El Coleccionista, een heel fijn biercafé. Ach ja, sommige dingen zijn nóg belangrijker dan een warme douche.

Drinkwater door de wc

Vanochtend stond ik er dus eindelijk – na 27 dagen – weer eens onder. Het was lekker, dat zeker. Maar ik vond het ook gek. Ik zag al dat water door het doucheputje lopen en vroeg me af hoeveel jerrycans het waren. Ik heb een eigen wc, die helemaal schoon is. Daar mag ik gewoon wc-papier in gooien en ik mag hem ook doortrekken. Ook dat vond ik raar. Al dat drinkwater zien wegspoelen. Voor mijn waterbewustzijn is het dus heel goed dat ik een tijdje meemaak hoe het is als water niet zomaar uit de kraan komt.

Maar vooruit, die douche is hier nou eenmaal. En na morgen wordt het weer gewoon de tuinslang. Ik ga er morgenochtend dus toch nog maar een keertje heel erg van genieten.

12 Comments

 1. Rita Zoomers 6 september 2017 at 17:39

  O Lonneke, ik griezel ervan. Knap dat je het volhoudt. Douchen is in mijn ogen een elementaire noodzaak, net zo als regelmatig schoonmaken van het huis, zeker als er huisdieren zijn.
  Hoop dus dat jullie binnenkort weer voldoende (regen) water mogen ontvangen. Het maakt je wel heel erg bewust van de verspilling van allerlei zaken.

  Reply
  1. Lonneke 6 september 2017 at 18:13

   Haha, kan me voorstellen! Mijn standaarden qua schoon zijn best laag, maar hier ben ik dus zo ongeveer ‘de poetser’. Het eerste wat ik deed voordat ik mijn caravan betrok was de stofzuiger halen en een sopje maken…

   Reply
 2. Zuinigeman 6 september 2017 at 19:30

  Moet er echt niet aandenken om niet te kunnen douchen. En als je al alle water wat je verbruikt moet sjouwen en ophalen dan denk je er misschien anders over. Jij liever dan ik.

  Fijn dat je toch hebt kunnen douchen, ook al was dat in een hotel. En dat wc/badkamer niet fris is dat vind ik nog erger. Ik kan wel wat hebben werk in de ouderenzorg maar wat ik hier lees op je blog gaat wel erg ver hoor.

  Gelukkig heb je een sterke maag, door het bier drinken? 😉

  Reply
  1. Lonneke 6 september 2017 at 21:49

   Haha, wellicht! Maar er staat veel tegenover hoor. Hoewel ik het heerlijk vind in Gijón, heb ik ook echt zin om weer naar de ezeltjes terug te gaan.

   Reply
 3. Team CF 7 september 2017 at 07:45

  Ach ja, na verloop van tijd ruik je jezelf toch niet meer 😉 We zijn met zijn alle toch een partij verwend (en verkwistend) eigenlijk! Je gaat bepaalde dingen wel erg waarderen na zo’n ervaring. Kan er zelf een klein beetje over mee praten, ook wel eens 7 dagen zonder douche/stromend water moeten doen omdat er geen water meer was. Was niet prettig. Sterkte in ieder geval als je nog terug gaat!.

  Reply
  1. Lonneke 7 september 2017 at 11:21

   Een week zonder enig stromend water heb ik nog niet meegemaakt. Bij ons komt er nog wel water uit de kraan. Echter alleen als we elke dag de tank blijven vullen. En ja, ik vertrek zo weer die kant op. Zin in! 🙂

   Reply
 4. Helena 7 september 2017 at 11:03

  Wat een avontuur! Schoon water en ook nog eens warm stromend water is zo vanzelfsprekend nog niet.
  Leuk om bij je mee te lezen.

  Reply
  1. Lonneke 7 september 2017 at 11:22

   Ha Helena, leuk dat je hier (nog steeds) meeleest! Helaas komt het er bij mij nu nauwelijks van om andere blogs te volgen. Er is geen wifi in het Ezelparadijs en er is altijd wel wat te doen. Vanaf mijn volgende adres ben ik waarschijnlijk meer online.

   Reply
 5. Meneer en Mevrouw 7 september 2017 at 19:10

  Haha, held! Wel een goed verhaal!

  Liep de rest van het biercafé direct leeg of niet? 😉

  Reply
  1. Lonneke 7 september 2017 at 21:46

   Ah, dáárom bleef het zo rustig in het café…

   Reply
 6. Anne 8 september 2017 at 16:40

  Ha Lonneke, in de Poolse bergen waar we vier weken waren, was ook het water op een gegeven moment op. Daar liepen we met een handdoekje over de schouder het bos in. Na een kwartiertje kwamen we dan bij een ijskoud bergbeekje, waar we met stenen een dammetje hadden gemaakt waardoor een soort poeltje ontstond waar je tot je middel in kon zitten. Daar badderden we elke dag in, vooral omdat het zo heet was. Was eigenlijk heel leuk, alleen wel steeds hopen dat er niet net op dat moment wandelaars passeerden… Maar je gaat water dan wel meer waarderen inderdaad. Overigens douche ik thuis ook maar twee keer per week. Dat dagelijks douchen vind ik zo’n malle gewoonte. Waar moet je vies van worden als je de hele dag op kantoor zit? Groetjes!

  Reply
  1. Lonneke 8 september 2017 at 17:52

   Ah, wat goed! Eerlijk gezegd snap ik nu ook niet meer zo goed waarom ik in Amsterdam elke ochtend onder de douche stond. Ander perspectief.

   En dat Poolse meertje klinkt idyllisch!

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *