De 5 gouden tips van pioniers

In mei 2017 startte de interviewserie Pioniers, als voorloper op een boek over het anders vormgeven van je leven. Minder gericht op geld, status en materiële zaken, meer op voldoening en gelukkig worden. Ik sprak mooie mensen met inspirerende verhalen. Wat zijn hun 5 gouden tips?

Het roer om

Hoewel de verhalen heel verschillend zijn, komt een aantal dingen telkens weer terug. Van een rigoureuze carrièreswitch tot het versneld aflossen van de hypotheek of een leven zónder huis, allemaal hebben ze het roer omgegooid. Ze hebben de leap of faith genomen, zoals Erno Pickee dat noemt. En allemaal zijn ze er gelukkiger van geworden. Kees Jansen: ‘Ik ken niemand waarbij het mis is gegaan.’ Geïnspireerd geraakt? Dit zijn hun 5 gouden tips:

 1. Leef je droom
 2. Het kan wél
 3. Leef van minder geld
 4. Doe het nu
 5. Durf te springen

1. Leef je droom

‘Het begint bij hardop dromen, daarna ga je kijken hoe je het kunt realiseren.’ zegt Mevrouw Money Wenkbrauw in het allereerste interview. En zo simpel is het, bevestigen ook anderen. Tenminste, als je weet wat je wilt. Wat je écht wilt. Veel mensen (zoals ik) moeten daar helaas eerst een jaar of 40 voor worden. In het eerste deel van ons leven zijn we vaak bezig met het voldoen aan allerlei verwachtingen. Je ouders willen dat je een gedegen opleiding volgt. Je hebt een goed stel hersens gekregen en daar moet je iets mee doen. Iedereen om je heen begint met carrière maken en dure huizen en auto’s te kopen. Het lijkt zo normaal. Dan moet je sterk in je schoenen staan om een ander pad te kiezen.

Er is om ons heen zoveel afleiding en beïnvloeding, dat we zelden echt nadenken over de vraag welk leven we het liefst zouden leiden. Ik had er een pelgrimage en een sabbatical van 4 maanden voor nodig. Lopen is een goede manier om na te denken en tot jezelf te komen. Helemaal loskomen van je dagelijkse omgeving ook. Martin van den Berg geeft een andere tip: ga mediteren!

In eerste instantie ga je waarschijnlijk alleen maar ervaren hoe druk het is in je hoofd, maar als je volhoudt ontstaat er na een tijdje de rust om te voelen wat er van binnen gebeurt. En dan ben je in staat om te voelen wat er nodig is om gelukkig te zijn. Martin van den Berg

2. Het kan wél

En áls we dan weten wat we willen, dan denken we dat het niet kan. Maar alles begint bij een eerste stap. En als er een pad doodloopt, ga dan eens kijken hoe het wél kan. Zo wilde Mevrouw Money Wenkbrauw het liefst in een kasteel wonen.

Nu kun je denken: een kasteel, dat is voor gewone mensen niet weggelegd. Maar wij zijn dit verder gaan onderzoeken. Wat vinden we zo leuk aan wonen in een kasteel? Dat het een huis is met een verhaal, met een geschiedenis, met verschillende kamers en stijlen. Wat kunnen we daarvan verwezenlijken? En nu hebben we zo’n huis. Het is geen kasteel, maar een monument waar we zelf veel aan verbouwd hebben. Mevrouw Money Wenkbrauw

Erica Pierik wilde voor zichzelf beginnen, maar wist niet hoe Kees en zij de vaste lasten moesten betalen zonder haar salaris. ‘Dan verkopen we dit huis en dan gaan we kleiner wonen,’ zei Kees. Het kan wél betekent niet dat alles je op een presenteerblaadje wordt aangereikt. Je moet er iets voor doen. Of iets voor laten. Maar als je iets echt wilt, als het doel is om gelukkig te worden, dan zou dat geen obstakel moeten zijn.

3. Leef van minder geld

Uit alle verhalen blijkt dat dit dé manier is om dingen mogelijk te maken. Realiseer je dat geld en spullen zelden gelukkig maken. En dat er ongemerkt veel geld door je vingers glipt. Omdat je dat abonnement steeds maar vergeet op te zeggen. Omdat je op het station altijd koffie haalt. Omdat je nooit hebt uitgezocht of je hypotheekrente omlaag kan.

Els maakt de mooiste reizen. Ze heeft haar huis afbetaald en geeft nauwelijks geld uit aan andere dingen. ‘Mensen vragen dan waar we dat van doen. En dan blijken zij een hypotheek te hebben van 1500 euro en die van mij is nul.’ Rebecca en Martin leven van een paar honderd euro per maand, omdat ze liever de dingen doen die ze graag doen dan geld uit te geven aan een huis of nieuwe kleding.

Ik verdien er vrijwel niets mee. Maar ik heb 30 levens veranderd.

Voor Erno Pickee was geld eerst wel een blokkade. ‘Ik wilde directeur worden, had mezelf 12.000 euro per maand beloofd.’ Inmiddels denkt Erno daar heel anders over en hij geniet van wat hij doet. ‘Die verhalen van studenten! De gezichten van hun ouders! Ik verdien er vrijwel niets mee. Maar ik heb 30 levens veranderd.’

4. Doe het nu

Toen Rebecca Jansen met jonge dementerenden werkte, hoorde ze steeds hetzelfde van hun partners: we hadden nog zoveel plannen. Dat gaf haar het laatste zetje om de knoop door te hakken. ‘Als je iets wilt, neem de stap en ga. Er is altijd wel een excuus om dingen uit te stellen.’ Mevrouw Money Wenkbrauw was eigenlijk aan het sparen voor een vroeg pensioen. Totdat ze zich realiseerde dat ze het helemaal niet zag zitten om nog zoveel jaar in een baan te blijven hangen waar ze niet meer gelukkig in was.

Als je met pensioen gaat, ligt veruit het grootste deel van je leven achter je. Inclusief je gezondste jaren.

Vraag jezelf dit eens af: als je deze maand op je sterfbed komt te liggen, heb je dan de dingen gedaan die je echt wilde doen? Wacht niet met het najagen van je dromen tot je pensioen. Dat betekent wachten tot je 70 bent. Misschien ben je dan wel ziek of dood. Je hebt hoe dan ook veruit het grootste deel van je leven achter je liggen. Zelfs als je 100 wordt, is er al 70% van je leven voorbij. Inclusief je gezondste jaren. Benut die jaren. Stel je geluk niet uit.

5. Durf te springen

Ja maar, ja maar… ik heb het jarenlang tegen mezelf gezegd. Ik kan die goedbetaalde baan en dat vaste contract toch niet zomaar opzeggen? En wat komt er dan nog van mijn pensioen terecht? Het leek me ontzettend onverstandig, ondankbaar zelfs. Totdat ik me realiseerde dat die baan mijn geluk in de weg stond. Ik zat in een gouden kooi.

Als je wilt veranderen, dan moet je een stap zetten zonder te weten wat de consequenties zijn. Dat doen wij mensen niet graag. We zijn bang om ons comfort los te laten. We willen onze zekerheden vasthouden. Maar dat gaat niet. Je moet die stap nemen, zonder dat je alles kunt overzien. Vertrouwen hebben in jezelf dat je het wel oplost, wat er ook gaat komen. Erno Pickee

Het is net als met de vorige twee stappen. Het gaat niet vanzelf. Je moet er misschien veel voor doen, of veel voor laten. Er is moed voor nodig. En ik denk dat Erno gelijk heeft. Als je het echt anders wilt gaan doen, dan kun je je niet de hele reis aan de reling blijven vasthouden. Dan zul je een keer moeten springen.

Leap of faith

Ze hebben het allemaal gedaan. Els koos voor een carrièreswitch naar een sector waar ze veel minder verdiende en ging weer stage lopen op haar 42e. Mevrouw Money Wenkbrauw, Erica Pierik, Kees Jansen, Martin van den Berg, Erno Pickee en Rebecca Jansen zegden hun baan op. Els verhuisde met haar man van 140 naar 70 vierkante meter, Kees en Erica gingen van 120 naar 60 en Martin gaf zijn huis helemaal op. Erno, Kees en Erica begonnen voor zichzelf, Rebecca en Martin kozen voor een zwervend bestaan.

Allemaal volgden ze hun droom. En allemaal leiden ze nu een gelukkiger leven met meer voldoening. Niet zonder risico’s of obstakels en misschien ook wel niet voor de eeuwigheid. Maar ze hebben de leap of faith genomen. Ze zijn een pad ingeslagen dat beter bij hen past.

Op de pagina Pioniers staan linkjes naar alle verhalen. Ben je of ken je iemand die geld, status en bezit heeft ingeruild voor een leven met meer geluk en voldoening? Neem contact met me op. Ik ga graag nog een tijdje door met deze serie!

10 Comments

 1. Mr FOB 12 september 2017 at 18:56

  Uitstekende tips. Vooral Durf te springen is voor velen een lastige vermoed ik.

  Reply
  1. Lonneke 12 september 2017 at 21:45

   Ja, die blijf ik ook nog steeds spannend vinden (ookal heb ik de eerste sprong al gemaakt).

   Reply
  1. Lonneke 12 september 2017 at 21:46

   Dank! 🙂

   Reply
 2. Lot 12 september 2017 at 21:28

  Mijn zus is net gescheiden, huis met overwaarde verkocht en nu gaat ze een tijdje weg via Workaway, voorlopig voor 2 maanden en als het bevalt langer. Ze gaat de overwaarde gedeeltelijk gebruiken hiervoor. Ze is midden 50, geen kinderen dus helemaal onafhankelijk op het moment. Aan de ene kant zonde van het geld misschien, aan de andere kant kan ik het me heel goed voorstellen en als ze ergens is wat ik leuk vind ga ik haar paar dagen bezoeken.

  Reply
  1. Lonneke 12 september 2017 at 21:47

   Klinkt als een goede keus! Je geeft als Workawayer maar weinig geld uit en wie weet waar het toe leidt. Ik wens je zus veel succes!

   Reply
 3. Rose 17 september 2017 at 09:23

  Wat een leuke blog en thema. Erg leuk te lezen dat in bloggersland nu dit actueel is. Het lijkt of we allemaal op onze reis onze stappen maken om te balanceren tussen nu en later, bewuster leven zonder ongemerkt aan een strop straks te gaan hangen. Niet wachten tot later en nu doen en helemaal in de gedachte dat het niet perse voor altijd zou moeten. Dat laatste is ook een belangrijke factor!

  Reply
  1. Lonneke 17 september 2017 at 11:57

   Ha Rose, dankjewel! Het is elke keer een feestje om deze interviews te mogen doen. Het lijkt wel een olievlek die steeds groter wordt.

   Reply
 4. Sofie 12 januari 2018 at 00:03

  Ongelofelijk inspirerend! Ik ben nog naar de moed aan het zoeken om al mijn zekerheden op te geven. Ik vind het erg eng…

  Reply
  1. Lonneke 12 januari 2018 at 21:06

   Hoi Sofie, wat leuk dat de verhalen je inspireren! Ik vond (en vind) het ook eng om zekerheden op te geven hoor. Maar de ervaring leert dat het vaak enger voelt voordat je ze opgeeft dan daarna. Een oplossing kan zijn om het stap voor stap te doen. Dat doe ik nu ook en dat bevalt goed!

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *