Serendipiteit en een andere weg

Er is een bekende uitspraak onder pelgrims: the Camino provides. De Camino geeft je wat je nodig hebt. Op vrijdag 21 juli zag ik een kans die ik wel moest grijpen. Over serendipiteit.

Standplaats Cuerres

Groeten uit Cuerres, een gehucht in Asturias. Ik heb hier nu 3 nachten geslapen. Dat is niet wat pelgrims doen. Ik ben overgelopen naar de andere kant.

Camino voltooid

Op donderdag 20 juli had ik voor het eerst het gevoel dat mijn pelgrimstocht voltooid was. Minstens 400 km vóór Santiago. Mijn doel is bij deze Camino nooit geweest om in Santiago aan te komen. Mijn doel was een mooie overgang van mijn kantoorleven in Amsterdam naar een buitenleven op het Spaanse platteland. Tijd om na te denken en de gekke laatste weken in Amsterdam laten bezinken. En genieten, want ik vind pelgrimstochten heerlijk om te doen. Afgelopen donderdag had ik het gevoel dat ik er wel klaar voor was om aan mijn nieuwe leven te beginnen.

Etappe 17

Maar ja, omdat ik niet meteen een ander plan had, pakte ik vrijdagochtend gewoon mijn rugzak in voor de volgende etappe. Ik liep heerlijk, ontbeet met uitzicht op zee, daalde af naar een strandje om te zwemmen, genoot van de mooie route en zag onderweg een deel van mijn Caminofamilie terug. We bleken dezelfde herberg te hebben geboekt.

De mooiste herberg van de Camino

En wat voor een herberg. El Reposo del Andayón is een plaatje. De mooiste herberg van de Camino. Ik kwam er binnen en het eerste wat ik dacht: ik wil hier morgen niet weer weg. Het gebouw is een Finse, houten constructie, met zoveel oog voor details, zeer luxe slapen voor pelgrims. En vanaf het overdekte terras kijk je uit op de bergen en de grazende koeien.

‘Waar loop je morgen heen?’ vroeg de Duitse Sandra. ‘Ik heb geen idee,’ zei ik, ‘werkelijk geen idee.’

Van pelgrim naar hospitalera

Tijdens het eten vertelde de eigenaresse Katrine dat ze in de korte tijd dat ze open waren weleens een hospitalero hadden gehad, een vrijwilliger. Terwijl ik genoot van een vegetarische maaltijd dacht ik na. Na het eten heb ik Katrine gevraagd of ik mocht blijven, als hospitalera. En dat mocht.

En zo stond ik de volgende ochtend het ontbijt klaar te maken voor mijn Caminofamilie en zwaaide ik ze daarna uit.

¡Buen Camino!

Lekker bezig zijn

ik heb nu twee volle dagen gewerkt op deze prachtige plek. Ontbijt klaarmaken, de herberg schoonmaken, de pelgrims inschrijven en wegwijs maken, helpen in de keuken. Het is fijn om weer lekker bezig te zijn!

Waarschijnlijk blijf ik hier tot ik naar het Ezelparadijs ga, hier 20 km vandaan. Het voelt goed. Asturias is zo mooi. Vandaag gaat mijn laptop in een doos, onderweg van Alkmaar naar Cuerres. Zodra die er is, kan het experiment vrijwilliger / digitale nomade echt beginnen!

The Camino provides. En nu weer aan het werk! Er moet een herberg schoongemaakt.

13 Comments

 1. Frank 24 juli 2017 at 09:55

  Dat zal toch een heel vrij gevoel geven. Accepteren wat komt en doen wat je hart je ingeeft. Ga zo door!!!! 🙂

  Reply
 2. Anne Hofstede 24 juli 2017 at 09:56

  Waar is toch de ‘like’ button!

  Reply
 3. Martin 24 juli 2017 at 11:14

  Klinkt super, en herkenbaar! Groetjes uit L’Esprit du ChemiN, Anthien, van een tot t eind vd maand tussen pelgrim/wandelaar en hospitalero laverende mede-nomade…
  Abrazo, Martin

  Reply
  1. Lonneke 24 juli 2017 at 11:47

   Haha, dat klinkt in jouw geval zeker herkenbaar! 🙂

   Abrazo terug!

   Reply
 4. Rita Zoomers 24 juli 2017 at 11:48

  Dat is bijzonder!! Knap dat je het leven kunt leven zoals het komt. De meeste mensen, waaronder ikzelf, zitten toch vast aan plannen en schuwen het onbekende.

  Reply
  1. Lonneke 24 juli 2017 at 15:20

   Ik ben het aan het leren 🙂

   Reply
 5. Olga 24 juli 2017 at 12:24

  Wauw, volg je hart!! Ik geniet van je berichten. Heb twee kinderen maar over 10 jaar hoop ik je te volgen.

  Reply
 6. Team CF 24 juli 2017 at 13:47

  Grappig, success dan nog even met deze baan 😉 Voordat je straks naar de volgende baan mag overstappen. Druk druk druk.

  Reply
 7. Daphne 24 juli 2017 at 21:49

  Vrijheid, blijheid ??

  Reply
 8. Vlijtig Liesje 25 juli 2017 at 08:59

  Wat fijn dat je op zich het gevoel hebt dat je hebt bereikt wat je wilde. Daar tijdelijk werken lijkt me heel bijzonder!

  Reply
 9. Mr FOB 25 juli 2017 at 12:04

  Leuk, geniet ervan!

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *